Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Γέφυρα Κούσιου: Η απάντηση σε σχέση με την διάβρωση του οπλισμού.


Απάντησαν με τα παρακάτω:
Γνωρίζουμε ότι το θέμα της έκθεση; του οπλισμού των μεσοβάθρων στις ατμοσφαιρικές συνθήκες, απασχόλησε την Τεχνική Υπηρεσία η οποία έγκαιρα. σχεδόν πριν από δύο μήνες, εξέτασε το θέμα και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες.

Σύμφωνα με το τηρούμενο ημερολόγιο του έργου, η τελευταία σκυροδέτηση του Μ2 έγινε στις 31-10-2011 και του ΜΙ στις 9-11-2011. Με το πέρας της τελευταίας χειμερινής περιόδου, κατέστη δυνατή η έναρξη των εργασιών στις αρχές Μαρτίου. Τότε εξετάστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία το θέμα της έκθεση; των οπλισμών στις ατμοσφαιρικές συνθήκες, από την εποχή που σταμάτησαν οι εργασίες λόγω χειμερινής περιόδου και έως την έναρξή τους. Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε είναι μικρότερο των έξι μηνών οπότε δεν βρίσκει εφαρμογή το μνημονευόμενο από εσάς άρθρο του ΚΤΧ.
Παρόλα αυτά, η Τεχνική Υπηρεσία σε εφαρμογή του άρθρου 4.5.9 του ΚΤΧ 2008 προχώρησε σε οπτική εξέταση και γεωμετρικό έλεγχο των υφιστάμενων οπλισμών, τόσο αυτών που ήταν αποθηκευμένα στο εργοτάξιο, όσο και των ήδη τοποθετημένων αναμονών στους κορμού; των μεσοβάθρων. Από την εξέταση δεν διαπιστώθηκε αλλοίωση του οπλισμού που να παραπέμπει σε εφαρμογή των όρων του Κ'Γ'Χ,
Στη περίπτωση μας, η επιφάνεια του χάλυβα παρουσίαζε μικρές ποσότητες οξειδίων, αλλά δεν παρουσίαζε αλλοιώσεις λόγω διάβρωσης σε οποιαδήποτε περίσταση. Η έκθεση χάλυβα στις χαμηλές θερμοκρασιακέ; συνθήκες της περιοχής άρθρα 3.6.1.1 & 3.6.1.2 του ΚΤΧ 2008 δεν θεωρείται σημαντική, έκθεση δε σε υψηλή θερμοκρασία δεν σημειώθηκε (άρθρο 3.6 ΚΤΧ2008).
Η Τεχνική μας Υπηρεσία μετά τα παραπάνω και σύμφωνα με τις ενδείξεις του κεφαλαίου 10 του ΚΤΧ 2008 αλλά και της ΠΕΤΕΠ 14.01.04.00 (ΥΠΕΧΩΔΕ 2006) έδωσε προφορική εντολή στον εργολάβο, να προχωρήσει σε καθαρισμό όλων των υφιστάμενων οπλισμών με συρματόβουρτσες και εφαρμογή αμμοβολής και να εφαρμόσει πρόσθετο αναστολέα διάβρωσης, χημικό διάλυμα δηλαδή προστασίας οπλισμού, που προστέθηκε στο μίγμα σκυροδέματος. Τα παραπάνω εφαρμόστηκαν από τον ανάδοχο, σύμφωνα και με τα αναγραφόμενα στο τηρούμενο ημερολόγιο του έργου (2-4-2012, 19-4-2012,21-4-2012).
Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι η Τεχνική μας Υπηρεσία, εκ περισσού και από ενδιαφέρον, διερευνητικά, επικοινώνησε τόσο με ιδιωτικά όσο και με Δημόσια εργαστήρια ελέγχου της ευρύτερης περιοχής, που δήλωσαν αδυναμία και άγνοια να προχωρήσουν σε οποιοδήποτε ειδικό (χημικό) έλεγχο όπως περιέγραφε ο ΚΤΧ 2008 στη περίπτωση που δεν θα ικανοποιείτο το κριτήριο του άρθρου 4.5.9.
Μετά τα παραπάνω και τις σχετικέ; ενέργειες της Τεχνική; Υπηρεσίας, θεωρούμε ότι δεν υφίσταται θέμα.

Μερικές παρατηρήσεις για την ώρα:

1.      Την διεύθυνση εργαστηρίων διαπιστευμένων με τον συγκεκριμένο έλεγχο θα τις έχω μέχρι την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012.

2.      Αμμοβολή παιδιά…χημικό διάλυμα, συρματόβουρτσες, αναστολέα διάβρωσης;   Είστε βέβαιοι; Για την ώρα δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την αξιοπιστία σας αλλά έχω και κάθε λόγο να το πράξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!