Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Η Τρίτη Άποψη για το έργο των Αστικών Αναπλάσεων.



Χθες ο δικηγόρος Φώτης Χατζηφώτης μου ζήτησε τα ονόματα των συμπολιτών που θα συνυπογράψουν τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του έργου των Αστικών Αναπλάσεων, κίνηση απαραίτητη πριν την προσφυγή στο ΣτΕ. Συζητώντας του εξέθεσα την επίθεση που δέχθηκα από την Δημοτική Αρχή της πόλης μου. Τότε ο άνθρωπος αυτός χωρίς να αστειεύεται διόλου μου έδωσε μια διαφορετική οπτική του ενδιαφέροντός μου για το έργο. Τι μου είπε λοιπόν:

Η προσφορά προς την πόλη και το έργο
Η προσφυγή που θα ακολουθήσει τα Ασφαλιστικά μέτρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μια προσφορά όχι μόνο προς την πόλη και τους συμπολίτες αλλά και προς το ίδιο το έργο. Και αυτό διότι οδηγώντας το στον ανώτερο διαιτητή ουσιαστικά αυτό θωρακίζεται από την οποιαδήποτε Νομική προσβολή (ασφαλιστικά μέτρα παρόδιων πολιτών για παράδειγμα σε τοπικό δικαστήριο). Βέβαια συνέχισε πως αν ο ανώτατος διαιτητής καθυστερήσει την έκδοση της απόφασης στέλνοντας πίσω την μελέτη και ζητώντας πρόσθετους ελέγχους, εγκρίσεις αλλά και   τροποποιήσεις του σχεδίου πόλεως, τότε σημαίνει πως κάποιοι, εν προκειμένω οι υπεύθυνοι του Δήμου, έκαναν την δουλειά τους με τρόπο που περιφρονούσε την νομιμότητα και τον ορθολογισμό. 

Το "αμαρτωλό" παρελθόν
Σκέφτηκα πόσο δίκαιο είχε αυτός ο ξένος προς το γίγνεσθαι της πόλης άνθρωπος. Όταν θέλεις να κάνεις ένα τόσο μεγάλο έργο διαλέγεις μελετητές με διαδικασία αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, βάζεις μεγάλα βραβεία και διαλέγεις την καλύτερη λύση και μέσω μιας ομάδας ειδικών κριτών αλλά και μέσω του κόσμου ο οποίος σε τέτοιας έκτασης επέμβαση δεν μπορεί παρά να έχει γνώμη. Όταν βρεις την ομάδα των επαγγελματιών που θα φέρουν σε πέρας την μελέτη, φροντίζεις να έχεις όλες τις εγκρίσεις αλλά και όλες τις συνοδευτικές μελέτες. Εν προκειμένω φροντίζεις χρόνια πριν να αλλάξεις το ρυμοτομικό για τα κτίσματα εντός πρασίνου, κάνεις συγκοινωνιακή μελέτη για να δεις που θα πάνε τα αυτοκίνητα που διώχνεις αλλά και πόσο θα κοστίσει και ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτής της λύσης. Την ίδια την λύση την παρουσιάζεις στο κοινό με κατανοητό τρόπο και όχι συσκοτίζοντας αυτά που προτίθεσαι να κάνεις. Δηλαδή παρουσιάζεις μια τρισδιάστατη απεικόνιση όπου δίνεις στον καθένα την δυνατότητα να δει τι γίνεται μπροστά από το σπίτι του, το μαγαζί του ή ακόμη και την περιοχή του περιπάτου του. 

Η αναγκαιότητα
Δεν χρειάζεται να αναφερθεί τι έγινε αντί όλων των παραπάνω. Έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί τόσες φορές που η μη προσφυγή στον ανώτατο διαιτητή θα ήταν προδοσία προς την πόλη και τους κατοίκους της. 


Νίκος Βασ. Χατζηευστρατίου
Πολιτικός Μηχανικός

6 σχόλια:

  1. απόστρατος στρατηγός των ΣΕΜ16 Ιουνίου 2012 στις 4:20 μ.μ.

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.moyfanet&id=16158

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεννάτε ένα ακόμη πρόβλημα με το έργο της Αστικής Ανάπλασης της πόλης.

    Δημοσιεύθηκε προχθές στον τοπικό τύπο πως το 2015 θα έρθει και στη Βέροια η ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο)
    Καλώς να ορίσει.
    Το 2015 θα τελειώσει όμως ,αν γίνει, το έργο της Αστικής Αναπλάσης.
    Δηλαδή ένα ολοκαίνουργιο έργο αυτομάτως θα χρειαστεί «ανασκολόπιση» για να περάσουν τα δίκτυα της ΔΕΠΑ και οι συνδέσεις των οικοδομών με αυτά.
    Ήτοι πάνε τα καινούργια πεζοδρόμια, πάνε και οι καινουργείς δρόμοι!
    Δηλαδή μπαλώματα παντού.
    Έλλειψη προγραμματισμού, ασυνέχειες, το γνωστό ελληνικό ράβε-ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει, ή κάτι άλλο?

    Επίσης το χρονοδιάγραμμα των 30 μηνών της Α.Α σίγουρα θα υπεραυξηθεί αν επακολουθήσουν τα έργα της ΔΕΠΑ.
    Ποιός θα αντέξει μια πόλη "σκαμμένη" για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα?

    Προφανέστατα ένας συγχρονισμός είναι αυτονόητος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε Κυριε, μην τους βαζετε δυσκολα. Δημοσιος τομέας και σωστός προγραμματισμός είναι δύο έννοιες ασύμβατες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε καλημέρα.
      Προσπαθώ πάντα να είμαι ευγενής απέναντι σε όλους.

      Πάντως η σκέψη προωθήθηκε μέσω e-mail σε κορυφαίο όργανο της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας.
      Ελπίζω να υπάρξει επίσημη επιστημονική απάντηση που να περιλαμβάνει τον προγραμματισμό, το χρονοδιάγραμμα και τις δράσεις για το πλέον σοβαρό ζήτημα που θα προκύψει.
      Το blog που μας φιλοξενεί μπορεί να λέγεται "βλέποντας και..." αλλά το παραδοσιακό βλέποντας και κάνοντας πρέπει κάποτε να σταματήσει σε αυτό τον τόπο.

      Ο Δημότης πρέπει να γνωρίζει.

      Διαγραφή
  4. Χαιρομαι για την ύπαρξη αυτου του ιστότιπου αλλα και για το επίπεδο των σχολιαστών. Μπορούμε να διαβάζουμε διαφορετικές απόψεις και κρυμμένες αλήθειες.

    υ.γ. Αυτο το συμπαθεστατο μπλε πουλί γίνεται να μην κάθεται πάνω απο το πλαίσιο των σχολίων και μας εμποδίζει κατα την γραφή???

    Περιπλανώμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάτα το μία στο κεφάλι το γαμημένο. Κι εμένα άρχισε να με εκνευρίζει.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!