Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Πρωτοβουλίες


Διάβασα σε blog και εφημερίδες πως μια ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών πήγε στην πλατεία Ωρολογίου και, δίνοντας το καλό παράδειγμα, προέβη στον συμβολικό καθαρισμό της πλατείας από διάσπαρτα σκουπίδια. Καλή κίνηση για όσους δεν διασχίζουν την πλατεία δύο φορές την ημέρα. Για τους υπόλοιπους η χειρονομία αξίζει σχολιασμό.



Ήθελε να το βλέπει
Η πλατεία Ωρολογίου μετά την τελευταία “επίσκεψη” που δέχθηκε από την Δημοτική Αρχή, επίσκεψη που κόστισε περίπου 1 εκ €, είναι η πιο ακριβοπληρωμένη διάβαση πεζών και ταυτόχρονα το πιο ακριβοπληρωμένο στέκι μεθυσμένων άνεργων μεταναστών στη χώρα. Τα σκουπίδια που μάζεψαν οι συμπολίτες μας προέρχονταν κατά 50% από αυτούς, κατά 30% από τους πιτσιρικάδες που μαζεύονται τα βράδια και το υπόλοιπο ποσοστό από τους χρήστες των δικαστηρίων που είναι στην πλειοψηφία τους γύφτοι κάθε χρώματος. Από την άλλη πάλι το κλίμα του δημόσιου χώρου και της ελεύθερης πρόσβασης σ’ αυτόν καταστρέφεται από κάποιους που παρκάρουν ή μπροστά από την παιδικά χαρά ή και μέσα σ’ αυτήν, παράνομα φυσικά.
Στην παιδική χαρά
Μετά απ’ αυτό η απαραίτητη μέριμνα αποκτά σαφές περίγραμμα. Καταστολή εκ μέρους της Δημοτικής Αστυνομίας. Πρώτα πρώτα με κλίσεις στους μισόχαζους που θέλουν σώνει και καλά να βλέπουν το αυτοκίνητό τους ενώ κάθονται στην απέναντι καφετέρια και μετά με μια «ειλικρινή συζήτηση» με τους θαμώνες του «στεκιού», της οποίας η κεντρική ιδέα είναι απλή: Ή φροντίζεται τον χώρο που χρησιμοποιείτε ή γυρνάτε πίσω στην πατρίδα σας.
Η ομάδα που έκανε την παρέμβαση στην πλατεία γνώριζε αυτήν την εναλλακτική ; Βεβαιότατα.  Ο ένας από αυτούς είναι δικηγόρος. Δηλαδή και την περιοχή γνωρίζει καλά και την δύναμη της καταστολής έχει διδαχθεί. Τώρα γιατί το show στην πλατεία; Ρωτήστε τους ίδιους.
Για την καθαριότητα της πλατείας υπάρχει και άλλη εναλλακτική. Την ενοικίαση μέρους της πλατείας για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με αντάλλαγμα την τήρηση της καθαριότητας και της ευταξίας της. Αποκρουστικό σε κάποιους, ίσως και στα μέλη της παραπάνω ομάδας, ίσως ακόμη και στον γράφοντα. Με δεδομένη όμως την άρνηση της Δημοτικής Αστυνομίας να κάνει την δουλειά της αλλά και του Δήμου να αναλάβει διοικητικές πρωτοβουλίες, τότε ας πάει και το παλιάμπελο.

11 σχόλια:

  1. Επιτελους ακουσα την μαγικη λεξη. Αναπτυξη τραπεζοκαθισματων μηπως και ζωντανεψει η πλατεια Σαχαρας και επιστρεψουν οι Βεροιωτες εκει... Δυστυχως η κακη συμπεριφορα ως προς το θεμα των πεζοδρομιων σε αλλες οδους της πολης μας εχει κανει πειφυλακτικους σε αυτο το θεμα. Ειναι ομως μια λυση για την ευταξια και την αστυνομευση των λιγων πλατειων της πολης. Η δημοτικη αρχη και η Δημ. Αστυνομια οφειλει να γινει πιο αυστηρη επιτελους αλλα και να ασχοληθει και με αλλες οδους της πολης περα απο Μητροπολεως , Βενιζελου και Εληας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζω παλλά χρόνια στην περιοχή. Θυμάμαι πριν 45 χρόνια ίσως και παραπάνω, πήγαινα δεν πήγαινα σχολείο η μισή πλατεία ήταν ενοικιαζόμενη σε κέντρο διασκέδασης. Προφανώς τίποτε δεν είναι σήμερα ίδιο. Ούτε είμαι βέβαιος ότι κάποιος θα ενδιαφερθεί για μια πλατεία σαν αυτή του Ωρολογίου στη Βέροια. Αλλά από το τίποτε είναι και αυτό μια ελπίδα. Όσο για την αυστηρότητα της Δημοτικής Αρχής και της Δημοτικής Αστυνομίας κάνω μια ΄'ερευνα για πολύ χειρότερα. Δεν θέλω να γράψω οτιδήποτε χωρίς στοιχεία και επιβεβαιώσεις.
      Νίκος

      Διαγραφή
  2. Ειμαστε ομως ετοιμοι να δεχθουμε σαν κοινωνια προστιμα για τα σκουπιδια μας και μάλιστα στην καρδιά της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνουμε? Θα έχουμε κάθε μέρα τραγελαφικά σκηνικά και ευτράπελα. Είναι θέμα παιδείας και σεβασμού προς το περιβάλλον που ζούμε εμεις και οι συνανθρωποί μας. Θεωρώ ότι θέλει τρομερή προσπάθεια για να αλλαξει συμπεριφορά ο Έλληνας (και) σε αυτό το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστιεύεσαι. Μιά βδομάδα αποφασιστικότητας αρκεί. Δεν ξέρεις πόσο πειθήνιοι γίνονται οι άνθρωποι απέναντι σε μιά διοίκηση που δείχνει τα δόντια της.

      Διαγραφή
  3. Δεν νομιζω οτι με την καταστολη θα δοθει λυση. Χρειαζεται μια δεσμη μετρων , βραχυπροθεσμα , μεσοπροθεσμα και μακρυπροθεσμα ωστε να αλλαξουμε συμπεριφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι σίγουρα θα μπορούσε να υπάρξει δέσμη μέτρων. Δες λίγο εδώ. Δεν είναι το ίδιο αλλά δίνει μιά ιδέα http://vlepontaske.blogspot.gr/2012/02/blog-post_09.html

      Διαγραφή
  4. Πολυ καλή η παραπομπή! Θα την μελετησω και θα τοποθετηθω αυριο. Ειναι και περασμενη η ωρα για ηλικιωμενους σαν εμενα που περασαμε τα 30!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή τέθηκε το ερώτημα για τη δράση στην πλατεία Ωρολογίου "προς τι το show?" κρίνω σκόπιμο να αναρτήσω το σχετικό δελτίο τύπου από το "Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας" που είχε την ευθύνη της συγκεριμένης δράσης, προκειμένου να διαμορφώσει ο κάθε αναγνώστης άποψη:

    "ΟΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ: ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ!

    Την Κυριακή 10 Ιουνίου το "Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας" πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια δράση στην πόλη της Βέροιας. Συγκεκριμένα, μέλη του Συλλόγου προχώρησαν στη συντήρηση των ξύλινων καθιστικών που βρίσκονται στην πλατεία Ωρολογίου με συντηρητικό ξύλου. Επίσης, μικρά παιδιά καθάρισαν το χώρο της πλατείας από τα απορρίματα που βρίσκονταν διάσπαρτα, παρά την ύπαρξη ολόγυρα κάδων για την απόρριψή τους. Με τον τρόπο αυτό, το "Ανθρώπινο Δυναμικό" έστειλε το δικό του μήνυμα για την ευθύνη που όλοι μας έχουμε για την διατήρηση αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης, και ειδικότερα των δημόσιων χώρων.

    Στόχος της συγκεκριμένης συμβολικής δράσης ήταν:
    1. Να καταδειχθεί έμπρακτα το ενδιαφέρον για τους κοινόχρηστους χώρους και κυρίως τους ανθρώπους που τους χρησιμοποιούν.
    2. Να τεθεί το θέμα της αισθητικής ποιότητας των κοινόχρηστων χώρων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεση του Ανθρώπινου Δυναμικού στην υποβάθμισή τους, αλλά και την αναγκαιότητα πρόβλεψης συντήρησης και όχι μόνο κατασκευής και κατόπιν εγκατάλειψης, φαινόμενο συχνό που αποτυπώνεται σε πολλά κοινόχρηστα έργα και ακίνητα (κτίρια, παιδικές χαρές, πάρκα, πλατείες κ.α).
    3. Η ενθάρρυνση των συμπολιτών και των συλλόγων στην εθελοντική δράση.
    4. Να δοθεί το μήνυμα ότι δεν αρκεί η ανέξοδη κριτική, αλλά οφείλει ο κάθε πολίτης να δράσει θετικά προς όφελος όλων, αναλαμβάνοντας ατομικά την ευθύνη που αναλογεί σε κάθε έναν από εμάς συμμετέχοντας σε μια συλλογική δράση.

    Οι παρεμβάσεις στην πόλη θα συνεχιστούν και με άλλες συμβολικές ενέργειες.
    Δε μπορούμε βέβαια και δεν είναι στις προθέσεις μας να υποκαταστήσουμε την ευθύνη όσων είναι επιφορτισμένοι με το έργο της προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των δημόσιων χώρων. Είμαστε όμως πρόθυμοι να συνδράμουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στο έργο αυτό, με την προϋπόθεση της προστασίας του δημόσιου χώρου και της απόδοσής του στους δημότες και μόνο.
    Ευχαριστούμε το κατάστημα σιδηρικών ειδών και ελαιοχρωματισμών του κ. Τσαμήτρου και τον ίδιο για την χορηγία σε υλικά που ήταν αναγκαία για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.

    Όσοι συμπολίτες επιθυμούν να συμμετέχουν στις δράσεις του Ανθρώπινου Δυναμικού, μπορούν να το δηλώσουν είτε με e-mail a.dynamiko@gmail.com , είτε τηλεφωνικά στο τηλ. 9686715030"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τιμά ιδιαίτερα η απάντηση του φίλου Λάζαρου.
      Νίκος Β. Χατζηευστρατίου

      Διαγραφή
  6. Αφιερωμένο...

    http://epea.com.gr/blog/mia-synithismeni-mera-stin-odo-mitropoleos.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!