Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Καλλικρατικά ασυμβίβαστα: Πράξη δεύτερη.



Χθες πήρα το απαντητικό, στην αναφορά μου για το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του Δημοτικού Συμβούλου και του υπαλλήλου της ΔΕΥΑΒ, έγγραφο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ήταν κοινοποίηση μεταβίβασης του ερωτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ταυτόχρονα συνάντησα και τον αναφερόμενο Δημήτρη Δάσκαλο στον προθάλαμο του γραφείου του ανακριτή για την υπόθεση της γνωστής γέφυρας. Μου είπε κι αυτός την άποψή του.
Το έγγραφο μεταξύ άλλων έλεγε και τα εξής.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 14 του Ν.3852/2010:
«8. Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι των τοτακών κοινοτήτων που αποδέχονται οποιοδήποτε από τα καθήκοντα ή τα έργα που συνιστούν ασυμβίβαστο ή αποκτούν δημοτικότητα σε άλλο δήμο εκπίπτουν από το αξίωμά τους. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται ο οικείος δήμος, με απόφασή του, διαπιστώνει την ύπαρξη τον ασυμβιβάστου και την έκτντωση από το αξίωμα εφόσον υποβληθεί σχετική ένσταση από τα αναφερόμενα στο άρθρο 45 του παρόντος, πρόσωπα. Κατά της απόφασης με την οποία διαπιστώνεται το ασυμβίβαστο χωρεί αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 50 του παρόντος».
Στην παράγραφο 12 του ιδίου άρθρου, αναφέρονται τα εξής:
«12. Για τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 ισχύουν αποκλειστικά τα κωλύματα του άρθρου 29 του Κ.Δ.Κ. στα διοικητικά όρια της εκλογικής τους περιφέρειας».
Ειδικότερα, όπως διευκρινίζεται στην Εισαγωγή της αριθ. 48648/ΕΓΚ. 18/26-8-10 : Για τη διενέργεια των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010 για την ανάδειξη των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ., μία από τις νομοθετικές μεταβολές του Ν.3852/2010, ως προς τις εκλογές των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., με τις οποίες εξορθολογίζονται τα προβλεπόμενα ασυμβίβαστα θέσης των αιρετών των Δήμων, είναι και η πρόβλεψη, ότι η διαπίστωση των ασυμβιβάστων των αιρετών, σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 45 έως 50, θα γίνεται με δικαστική απόφαση κατόπιν ενστάσεως και όχι ε διοικητική πράξη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επίσης στην ίδια εγκύκλιο, τόσο στην Εισαγωγή της, όσο και στην παράγραφο 4 «Ασυμβίβαστα», αναγράφεται ότι για όσους δεν υπήρχαν τα κωλύματα του άρθρου 29 του Κ.Δ.Κ. (Ν.3463/2006) για να θέσουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, για όσους από αυτούς εκλέχθηκαν, από 1-1-2011, ισχύουν τα ασυμβίβαστα του άρθρου 14 του Ν.3852/2010.
Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Δημήτριος Δάσκαλος, οποίος απασχολείται ως υπάλληλος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Βέροιας, συμμετείχε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές άνευ κωλύματος και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Βέροιας, χωρίς να έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη ένσταση κατά τα ανωτέρω, ενώ έχει ορισθεί και πρόεδρος Δ.Σ. της ανωτέρω δημοτικής επιχείρησης.
Σύμφωνα όμως με τις διατάξεις της περίπτωσης γ) της παραγράφου 1 του άρθρου14 του Ν.3852/2010, μια από τις περιπτώσεις στις οποίες ισχύει το ασυμβίβαστο, είναι και αυτή της ιδιότητας υπαλλήλου δημοτικής επιχείρησης (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου).
Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3852/2010 (άρθρα 214, 238 και 280), η υπηρεσία μας ασκεί την εποπτεία του Κράτους στους Ο.Τ.Α., η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών, χωρίς τη δυνατότητα διαπίστωσης της ύπαρξης ασυμβιβάστου σε αιρετό και πολύ περισσότερο να του επιβάλει να εγκαταλείψει μία από τις δύο θέσεις που προκαλούν το ασυμβίβαστο, όπως ζητάει ο κ. Χατζηευστρατίου με την ανωτέρω αναφορά του, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε αν από την κείμενη νομοθεσία και πέρα από τη διαδικασία της ένστασης, συντρέχει οποιαδήποτε περίπτωση για δικές μας ενέργειες και ποιες πρέπει να είναι αυτές, σε περίπτωση που συντρέχει.
Λίγο αλαμπουρνέζικα της διοίκησης αλλά απ’ ότι φαίνεται το πράγμα πήρε τον δρόμο του. Για την ακρίβεια δεν μου φαίνεται σαν την υπεκφυγή που περίμενα. Ίσως ίσως τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα: Τώρα μπορώ να απευθυνθώ ο ίδιος στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Εν τω μεταξύ ο συνάδελφός μου Μηχανικός Δημήτρης Δάσκαλος είχε διαφορετική άποψη. Κατ΄ αυτόν ενώ υπάρχει μια γνωμοδότηση του δικηγόρου Ζυγούρη που είναι και μέλος του ΔΣ της Ενώσεως ΔΕΥΑ υπάρχει ταυτόχρονα και μια δεύτερη που αναιρεί την πρώτη.  
Αυτά μου είπε ο καλός συνάδελφος και αμέσως μετά υπαινίχθη έμμεση απειλή, για να μου θυμίσει, ίσως, τους κανόνες. Τους ξέρω Δημήτρη μου, τους ξέρω…
Προσθήκη λεζάντας

14 σχόλια:

  1. τι ενοείες έμμεση απειλή ;
    σε απείλησε για κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι τον αδικείς λίγο.
    Ίσως να ξέρεις κάτι παραπάνω από το ευρύ κοινό.
    Αυτό πάντως που φαίνεται, είναι ότι έχει κάνει πολύ καλή στην ΔΕΥΑΒ, από την πρώτη κιόλας μέρα. Πολλά έργα, πολλές μελέτες, και όλα με χρηματοδότηση που εξασφάλισε από ΕΣΠΑ. Ίσως να μπορείς να του προσάψεις πολλά άλλα, πάντως τα έργα του κάθε άλλο παρά άχρηστα & ανούσια είναι. (βλ. αναπλάσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο πράγματα.
      1. Ναι γίνονται δουλειές πολλές και χρήσιμες. Όμως τα στερνα τμούν τα πρώτα
      2. Δεν τον κατηγόρησα για την απόδοσή του. Ο νόμος όμως πρέπει να τηρήται. Από την στιγμή που έμαθα για την παραβίασή του δεν μου επιτεπόταν να σιγήσω.

      Διαγραφή
    2. φίλε τώρα που θα του πηγαίνεις τσιγάρα στη φυλακή, θα μιλάτε για τα ωραία χρόνια στη δευαβ τότε που έπαιρνε 5000 € το μήνα .

      α και συνέχισε τον ύπνο σου.

      Διαγραφή
    3. Αν θέλεις να πεις κάτι, ελεύθερα. Έτσι κι αλλιώς δεν σε βλέπει κανένας.

      Διαγραφή
  3. Κατ'αρχήν μην παίρνεις φόρα...
    Το ότι είναι κατηγορούμενος, δεν σημαίνει και ότι θα κααδικαστεί. Επίσης θα έπρεπε να ξέρεις ότι οι αιρετοί, δεν υπογράφουν ποτέ για επιμετρήσεις και πληρωμές. Εκεί την κάνουν ή την πατάνε (όπως θες πάρτο το) οι υπηρεσιακοί. Που και μεταξύ μας δεν είναι και παιδάκια 10 χρονών που θα που τα κορόιδεψαν και τα εξαπάτησαν.

    Τέλος, αό τα πολλά 5χίλιαρα, που μοιράζονται στην πόλη, τουλάχιστον 1-2 κάνουν και κάτι ανταποδοτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι ότι απευθύνεσαι στον σχολιαστή και όχι στον Blogger.Και επειδή μου εξήψες (λέω κι εγώ κάτι Ελληνικούρες...) την περιέργεια ποιοί άλλοι παίρνουν πεντοχίλιαρα στην πόλη;

      Διαγραφή
  4. Μήπως έχετε πάρει φόρα όλοι και έχετε ξεκινήσει το δικαστήριο πολύ πριν την ώρα του;;;Ας μη βιαζόμαστε και είμαι πεπεισμένος ότι ο καθένας θα λάβει ότι δικαιούται...Ας αφήσουμε λοιπόν ποιος ή τι φταίει...Όλα στην ώρα τους... Έλεος πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα. Στο κάτω κάτω της γραφής κάποιος άνθρωπος βρίσκεται υπόδικος και αν μη τι άλλο, έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

      Τα πράγματα έχουν βαθύτερα αίτια και είναι πια καιρός να δούμε πως θα ξεκινήσουμε μιά συζήτηση για το πως πρέπει να αλλάξουν οι θεσμοί ώστε να μην υπάρχει αυτό το σύστημα της δομημένης ατιμωρησίας που παράγει διαφθορά και αναποτελεσματικότητα.

      Ετοιμάζω ανάρτηση.

      Διαγραφή
  5. Οχι απλώς μπορεί να υπερασπιστεί τον ευατό του ο κάθε κατηγορούμενος αλλά συνταγματικά είναι ΑΘΩΟΣ προ της όποιας πιθανής καταδίκης από ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Αυτό που γίνεται να με συγχωρέσετε είναι διασυρμός χωρίς δικαίωμα...Είπαμε ότι γίνει, ΠΡΕΠΕΙ να γίνει ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Ας το αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του και όλοι είμαστε σίγουροι ότι θα την κάνει καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει το εμπεδώσαμε. Στο δικαστήριο. Μέχρι τότε αθώος.

      Διαγραφή
  6. διακρίνω εκνευρισμό και πανικό στους ανθρώπους του συστήματος, ' ....δεν έχει ξεκινήσει το δικαστήριο... ' .... να υπερασπιστεί τον ευατό του....' ΄'5 χιλιαρα που του αξίζουν' χα χα χα χαχαχαχαχαχαχα μήπως αργήσατε λίγο να εγκαταλείψετε το καράβι που βυθίζετε; ακόμα και τα ποντίκια την έχουν κάνει προ πολλού χα χα χαχα χα χαχαχαχαχα
    / να είστε καλά γελάσαμε .\

    τώρα συνεχίστε τον ύπνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηρέμησε ρε φίλε. Τα νευρωτικά γελάκια δείχνουν άλλα πράγματα.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!