Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012



Η τοποθέτηση του Δημήτρη Μούρνου
Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης για το έτος 2012. Ήταν μια συνεδρίαση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έγινε στη σκιά των μεταβολών που υπήρξαν στην ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά την αντικατάσταση του Παναγιώτη Ψωμιάδη από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς και τις αλλαγές των προσώπων στις θέσεις των θεματικών αντιπεριφερειαρχών και του προεδρείου. Υπήρξε έντονη συζήτηση κατά την οποία η νέα ηγεσία, που αποτελεί όμως συνέχεια της προηγούμενης, υποστήριξε ότι δεν έπρεπε να κάνει τον απολογισμό για λογαριασμό της παλιάς. Τοποθετούμενος σε αυτήν τη συνεδρίαση, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Μούρνος είπε τα εξής
Είναι πραγματικά σήμερα μία από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως είπε και ο κύριος Περιφερειάρχης, αφού αφορά την κορυφαία διαδικασία του απολογισμού. Αλλά αδικείται και στο τυπικό και στο ουσιαστικό της μέρος. Μας παραδόθηκε καθυστερημένα ένα πολυσέλιδο κείμενο 270 σελίδων, απολογισμού της διοίκησης, όπου δίκην ημερολογίου αναφέρονται απίθανες και ασήμαντες δράσεις και γραφειοκρατικά καθήκοντα των υπηρεσιών. Αντί για ένα πυκνό πολιτικό κείμενο που θα περιγράφει τους στόχους που τέθηκαν και τα αποτελέσματα που προέκυψαν, έχουμε ένα πλαδαρό κείμενο με αοριστολογίες και φλυαρίες. Εξαίρεση αποτελεί ο απολογισμός της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης που είναι συνοπτικός και περιεκτικός και έχει αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά. Και βέβαια, έγινε υπό την ευθύνη σας, κύριε Περιφερειάρχη. Τώρα όμως έχετε την ευθύνη όλης της περιφέρειας και πρέπει να την αναλάβετε συνολικά.
Θα συνεχίσω με κάποιες επισημάνσεις για τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Η επιμονή, κε. Πρόεδρε, σε έναν κανονισμό λειτουργίας περιοριστικό και άκαμπτο στερεί το Περιφερειακό Συμβούλιο από έναν διάλογο ζωντανό και γόνιμο, επίκαιρο και διαρκώς εμπλουτιζόμενο. Πρέπει το ταχύτερο να προχωρήσουμε στην τροποποίησή του.
Αλλά και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν ήταν αντάξια του αναπτυξιακού χαρακτήρα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αραιά και πού θέματα σοβαρά και μεγάλα απασχολούσαν το όργανο, συχνά με πρόταση ή πρωτοβουλία της μειοψηφίας. Το πλείστον των θεμάτων ήταν καθαρά υπηρεσιακά και δεν θα ’πρεπε καν να συζητούνται στο σώμα, αλλά να αντιμετωπίζονται και να επιλύονται στο επίπεδο των επιτροπών.
Οι δυσλειτουργίες αυτές του πολιτικού οργάνου, σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές αδυναμίες του Καλλικράτη, την οικονομική συγκυρία, καθώς και τις υποκειμενικές ανεπάρκειες των προσώπων που είχαν την ευθύνη της διοίκησης, οδήγησαν τελικά σε ένα φτωχό αποτέλεσμα για την Περιφέρειά μας.
Η εικόνα της Περιφέρειας χαρακτηρίζονταν από εσωστρέφεια και μία διαχειριστική αντίληψη. Έλειπε τελείως το στοιχείο της διεκδίκησης, δεν υπήρχαν καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις, δεν αναζητήθηκαν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, δεν αξιοποιήσαμε πλήρως ούτε κι αυτό το ΕΣΠΑ.
Είναι καιρός, κύριε Πρόεδρε και κύριε Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο να γίνει το θεμέλιο του δημοκρατικού προγραμματισμού για την  Περιφέρεια, το βήμα διαλόγου όπου σε κάθε συνεδρίαση θα συζητούνται μεγάλα και επίκαιρα θέματα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Θα συνεχίσω με μια ειδική αναφορά στα προβλήματα της Ημαθίας. Θα ήταν σωστό, βέβαια, τα τοπικά προβλήματα να εντάσσονται στο ενδιαφέρον και τη φροντίδα όλου του περιφερειακού συμβουλίου. Δεν έχουμε φτάσει όμως ακόμη σε αυτό το επίπεδο περιφερειακής συνείδησης. Ας ελπίσουμε ότι σταδιακά θα γίνει.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας εμφανίστηκε σήμερα, στην τοποθέτησή του, οργισμένος και απογοητευμένος από όλους. Λάβρος κατά της κεντρικής εξουσίας, κατά του θεσμού, κατά της γραφειοκρατίας. Μη έχοντας να παρουσιάσει κάποιο σημαντικό έργο ή πρωτοβουλία για την Ημαθία, επιχειρεί φυγή προς τα μπρος. Για ό,τι δεν έγινε φταίνε οι άλλοι.
Θα συμφωνήσουμε βέβαια για τις δυσλειτουργίες της κεντρικής εξουσίας, τις ανεπάρκειες του Καλλικράτη, τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Αλλά τι τον εμπόδιζε να αξιοποιήσει υπάρχουσες δυνατότητες; Να εντάξει κάποιο μεγάλο έργο στο ΕΣΠΑ, κάποιο άλλο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ή ένα μικρότερο στο ετήσιο πρόγραμμα της περιφέρειας;
Κανένα σημαντικό έργο δεν προγραμματίστηκε, δεν ξεκίνησε και δεν ολοκληρώθηκε στην Ημαθία τα τελευταία χρόνια. Και οι ανάγκες είναι πολλές.
Στο γραπτό απολογισμό βέβαια που κατέθεσε για την Ημαθία, ως μέρος του γενικού απολογισμού της Περιφέρειας, περιγράφει σε τριάντα σελίδες πράξεις και ενέργειες μιας τυπικής καθημερινότητας των επιμέρους υπηρεσιών και αυτό το ονομάζει απολογισμό.
 Απολογισμός στον τομέα της υγείας π.χ. κύριε αντιπεριφερειάρχη δεν είναι η άδεια προσωρινής απουσίας κάποιου φαρμακοποιού, η άδεια άσκησης επαγγέλματος αισθητικού, αλλά θα ήταν μέτρα και πρωτοβουλίες σας για να γίνει επιτέλους πράξη η επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας ή για να μην υποβαθμιστούν τα νοσοκομεία του νομού.
Απολογισμός στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης δεν είναι οι βεβαιώσεις καταλληλότητας γεωργικών αποθηκών ή οι εκδόσεις μελισσοκομικών βιβλιαρίων αλλά θα ήταν η ένταξη στο ΕΣΠΑ του αρδευτικού δικτύου πέραν του Αλιάκμονα.
Απολογισμός στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι οι δειγματοληψίες νερού αλλά θα ήταν μέτρα και ενέργειές σας για την εξυγίανση της Τάφρου 66.
Με την ίδια λογική απολογισμός θα ήταν η έναρξη κατασκευής διοικητηρίου, η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα, η ένταξη σε πρόγραμμα της οδού Εγνατία-Βεργίνα, η αξιοποίηση της αγοράς Κουλούρας.
Όμως κε. Περιφερειάρχη η κατάσταση της Ημαθίας και της κάθε περιφερειακής ενότητας δεν αποτελεί πια υπόθεση του οικείου αντιπεριφερειάρχη αλλά υπόθεση και δική σας και της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου συνολικά και είναι καιρός να επιβάλλετε ρυθμούς και να απαιτήσετε ουσιαστικές προτάσεις και έργο.

1 σχόλιο:

  1. Για να καθαρίσουν οι θέσεις των εσταβλισμένων του Διαύγεια, δεν αρκεί να γεφυρωθεί ο Τριπόταμος, δεν φθάνει να φραγή ο Αλιάκμονας, μήτε να αναστραφεί αμφότερων η επάρκεια.
    Τι να σου κάνει το λειανοβρόχι... Εκτός κι αν είναι ο Μόρνος υπεύθυνος...
    Χαλκιβιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!