Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΒΗΤΕΣ ΙΟΝΤΩΝ / ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΩΝ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ


Τα παρακάτω αντιγράφτηκαν από το περιοδικό ΤΕΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ και σχετίζονται με  τους λέβητες ιόντων.

Σειρά  “μύθων και ανακριβειών σχετικά με τους λέβητες ιόντων/ηλεκτροδίων διευκρινίζει το ΤΕΕ/ ΤΚΜ, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και  του περιβάλλοντος,  σε  μια περίοδο  που  οι πολίτες στρέφονται ολοένα περισσότερο σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, λόγω της κρίσης και του ακριβού πετρελαίου.  Όπως διευκρινίζει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, στόχος της παρέμβασής του δεν είναι σε καμία περίπτωση  να θίξει τους ευσυνείδητους εμπόρους  και εγκαταστάτες, ούτε να παρέμβει στα οικονομικά κάθε νοικοκυριού, αλλά -ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας- να  θέσει  τη γνώση των επιστημόνων του στην υπηρεσία των πολιτών.
Μεταξύ άλλων, παρατίθενται  οι θέσεις του Τμήματος για την πραγματική  θερμική απόδοση  των λεβήτων ιόντων, το αληθινό κόστος τους -καθώς ενίοτε παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας που τείνουν  στο 1000%!- αλλά και τη συνολική επίπτωση  που μπορεί  να έχουν στη λειτουργία ενός νοικοκυριού (καθώς υπάρχει  ε ορισμένες περιπτώσεις- κίνδυνος η κεντρική ασφάλεια  του πίνακα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλα τα φορτία μαζί -του λέβητα και άλλων ενεργοβόρων οικιακών  συσκευών, όπως  το πλυντήριο- και να “πέφτειή να καίγεται”,  με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά  αδύνατη  η ταυτόχρονη  λειτουργία τους).

Το πλήρες  ενημερωτικό  κείμενο  του ΤΕΕ/ΤΚΜ προς καταναλωτικές οργανώσεις και πολίτες ακολουθεί:
Είναι γεγονός  πως  η οικονομική  κρίση που έχει πλήξει  την Ελλάδα ευνοεί  οτιδήποτε  υπόσχεται εξοικονόμηση χρημάτων, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν  την καθημερινότητα  και την επιβίωση μας. Δε θα μπορούσε  επομένως να αποτελέσει εξαίρεση  και το πρόβλημα  που  αντιμετωπίζουνε πολλοί από τους συμπολίτες  μας, όσον αφορά τον τρόπο θέρμανσης  των κατοικιών τους, ειδικά με τις ολοένα αυξανόμενες τιμές των συμβατικών μέσων θέρμανσης.
Στο πλαίσιο  αυτό  λοιπόν  έχει  παρουσιαστεί η τεχνολογία των λεβήτων ιόντων (electrode/ion heater) όπως έχει επικρατήσει  να αποκαλούνται, να διασώσει την ελληνική πραγματικότητα. Επειδή διάφορες ανακρίβειες και θεωρίες έχουν ειπωθεί και αναγραφεί σε διάφορα  sites, θεωρούμε πως είναι καθήκον και υποχρέωσή μας, ως τεχνικός σύμβουλος  της  πολιτείας  να καταθέσουμε γραπτώς και επισήμως τις απόψεις μας σχετικά με τη ¨νέα¨ αυτή τεχνολογία στο χώρο της θέρμανσης.
 Καταρχάς, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται  για κάποια καινοτόμο ή ανανεώσιμη  ή εναλλακτική πηγή θέρμανσης  η οποία υπόσχεται να αντικαταστήσει τις ήδη υπάρχουσες. Πρόκειται μάλιστα για μια τεχνολογία που, σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, εφαρμόστηκε στα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια όπου η παραγωγή και κατανάλωση ρεύματος ήταν σε αφθονία.

Τι ακριβώς είναι ο λέβητας ιόντων/ηλεκτροδίων
Πρόκειται για μια συσκευή με μεταλλικό κέλυφος και ενσωματωμένα  δυο  ή τρία ηλεκτρόδια,  στα οποία παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια.  Η απευθείας διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος ονοφασικού ή τριφασικού) μέσω των ηλεκτροδίων,  προκαλεί το φαινόμενο  του ιονισμού/(ηλεκτρόλυσης), δηλαδή της διάσπασης  των μορίων του  θερμαντικού μέσου γρό ειδικής αγωγιμότητας  και σύνθεσης) σε θετικά  και αρνητικά ιόντα. Τα ιόντα κινούνται αντίστοιχα προς το αρνητικό και θετικό ηλεκτρόδιο, η πολικότητα των οποίων αλλάζει 50 φορές το δευτερόλεπτο (συχνότητα εναλλασσόμενου  ρεύματος δικτύου ΔΕΗ - 50 Hz). Η συντονισμένη αυτή ταλάντωση των ιόντων του θερμαντικού μέσου προκαλεί σημαντική αύξηση της εσωτερικής του ενέργειας η οποία μεταφέρεται στο περιβάλλον με τη μορφή θερμότητας.
Ποια είναι η απόδοσή του
Ουσιαστικά ο λέβητας  μετατρέπει  την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική,  με ποσοστό απόδοσης που πλησιάζει το 100% (95-99 %), και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το υπερβεί, όπως λαθεμένα και  αποπροσανατολιστικά  προσπαθούν  να υποστηρίξουν διάφοροι έμποροι και εγκαταστάτες.
Ο βαθμός απόδοσης  COP = 157%   που έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από εταιρείες εκμετάλλευσης του προϊόντος,  σημαίνει : COP = QH/ W - Coefficient of performance (συντελεστήςσυμπεριφοράς), χρησιμοποιείται στις αντλίες θερμότητας και μόνον και αφορά μέγεθος που μετράει το λόγο της αποδιδόμενης θερμότητας προς τη δαπανώμενη ενέργεια στις αντλίες θερμότητας. ΔΕΝ μπορεί να εκφράσει  την απόδοση μίας αντίστασης.  Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή σε πιθανούς  αγοραστές  τέτοιων συσκευών,  ότι όσα kW ρεύματος  καταναλώνουν περίπου τόσα θα ¨απολαμβάνουν¨ σαν θερμική ισχύ στο σύστημά τους.

Γιατί απαιτούνται δύο ξεχωριστά κυκλώματα
Ιδιαίτερες  επιφυλάξεις διατηρούμε  επίσης  σχετικά με το είδος  του θερμαντικού  μέσου που θα διαρρέει  τα σώματα της εγκατάστασης και τη σύστασή του. Καθώς δεν είναι ξεκάθαρο το υγρό που χρησιμοποιείται , υπάρχει  μεγάλη πιθανότητα να παρατηρηθεί   το φαινόμενο  της  ηλεκτρολυτικής διάβρωσης, όπου  το πιο  ηλεκτροθετικό  από  τα δύο μέταλλα διαβρώνεται σταδιακά. Με αυτήν την ¨καταπόνηση¨ από τα συνεχή ηλεκτρικά σοκ που θα υπόκειται  και την πιθανότητα διάβρωσης των εγκατεστημένων  σωμάτων (καλοριφέρ), καθίσταται απαραίτητο να εγκατασταθούν δυο ξεχωριστά κυκλώματα.

Σε ποιες περιπτώσεις καίγεται ή “πέφτει η κεντρική ασφάλεια
Επιπλέον και πολύ σημαντικό, η ηλεκτρική κατανάλωση και η ασφάλεια  του ηλεκτρικού  πίνακα. Σύμφωνα με αναφορές από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται, για ένα συμβατικό σπί- τι 100 τμ, με boiler 150lt , απαιτείται ένας λέβητας των 10kW. Η σύνδεση του τοπικού πίνακα που απαιτείται για αυτό το λέβητα, είναι με ασφαλειοδιακόπτη των 17Α (σύμφωνα με προδιαγραφές προϊόντος  διότι 20Α υφίσταται  στην αγορά), και συνδέεται  στον κεντρικό πίνακα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό, η κεντρική ασφάλεια  των πινάκων  οικιακής  κατανάλωσης είναι 35Α, που  σημαίνει ότι σε ταυτόχρονη λειτουργία  της συσκευής  και άλλων ηλεκτρικών συσκευών (π.χ. πλυντήριο, κουζίνα), θα πέφτειή θα καίγεται η κεντρική ασφάλειας  του πίνακα , αφού δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα τα φορτία μαζί. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα ο λέβητας  π.χ. με το πλυντήριο και την κουζίνα, ή οτιδήποτε άλλη συσκευή που θέλει υψηλή κατανάλωση.

Φαινόμενα αισχροκέρδειας
Συνοψίζοντας, πρέπει  να αναφερθεί ότι στα προϊόντα  αυτά  παρατηρείται  το φαινόμενο  της  αισχροκέρδειας, με ποσοστά κέρδους  έως 1000 %. Υπάρχει η  δυνατότητα αγοράς του προϊόντος από το διαδίκτυο σε τιμές που ο καταναλωτής μπορεί και έχει τη δυνατότητα να επιλέξει καθώς  και να συγκρίνει σε σχέση με την απαράδεκτη νοοτροπία εκμετάλλευσης πελατών  που  έχουν  την ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων και όχι απομύζησης αυτών.

Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας
Οφείλουμε, στα πλαίσια της ανάγκης για στροφή σε  εξοικονόμηση   ενέργειας, σεβασμό  προς  το περιβάλλον και με γνώμονα την ασφάλεια των καταναλωτών  να μην τους προτρέπουμε να στρέφονται στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προ- κειμένου  να θερμάνουν σε μόνιμη βάση κύριους χώρους.  Πόσο μάλλον τώρα που οι αυξήσεις  στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. θα εκτιναχθούν δραματικά. Κλείνοντας την παρέμβασή  μας  αυτή, να ξεκαθαρίσουμε  πως  ούτε εναντίον των ευσυνείδητων εμπόρων/εγκαταστατών είμαστε  ούτε  μπορούμε να παρέμβουμε στην οικονομική  κατάσταση του κάθε  συμπολίτη  μας.  Απλά θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε και να προστατεύσουμε το καταναλωτικό κοινό σε ό,τι αφορά ένα αντικείμενο  που εμπίπτει  στην επιστημονική αρμοδιότητά  μας . να αντικαταστήσει τις ήδη υπάρχουσες. Πρόκειται μάλιστα για μια τεχνολογία που, σύμφωνα με επιστημονικές  αναφορές,  εφαρμόστηκε  στα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια όπου η παραγωγή και κατανάλωση ρεύματος ήταν σε αφθονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!