Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Έτσι γίνοται οι δουλειές



ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Δέσμευση υλοποίησης της ανάπλασης στο κέντρο της Αθήνας


Δεσμεύσεις ότι το φιλόδοξο έργο της ανασυγκρότησης του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου δεν θα μείνει στο συρτάρι δόθηκαν χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στην ειδική τελετή παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Re-think Athens/
 Ξανα-σκέψου την Αθήνα, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση. Τον συμβολικό χαρακτήρα του έργου ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σειρά έχει η ολοκλήρωση των μελετών του διαγωνισμού (αρχιτεκτονικής, βιοκλιματικής και περιβαλλοντικής), οι τεχνικές μελέτες για το τραμ και την κυκλοφορία και αμέσως μετά, η εφαρμογή του έργου. «Οι μελέτες θα είναι έτοιμες έως τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα αρχίσει η εφαρμογή του έργου, που θα κοστίσει 80 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα τα βρούμε από κοινοτικά κονδύλια» διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, χαιρετίζοντας με τη σειρά του το έργο, στην παρουσίαση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 Η πρόταση «Ένα βήμα μπροστά» της ολλανδικής ομάδας ΟKRA επιλέχθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή του Rethink Athens. Συνολικά κατατέθηκαν 71 προτάσεις από την Ελλάδα και 11 χώρες απ΄όλο τον κόσμο, «εξαιρετικά αξιόλογες» προτάσεις, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Παπαδημητρίου, από τις οποίες εννέα προκρίθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Από τις εννέα κέρδισαν οι OKRA, που θεωρούνται από τα σημαντικότερα γραφεία διεθνώς, στον σχε- διασμό του δημόσιου αστικού χώρου. Τα πιο πρόσφατα σχέδιά τους περιλαμβάνουν το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης κ.α..

 Η φάση της εφαρμογής του έργου για την Αθήνα θα είναι μια διεθνής και ελληνική συνεργασία, όπου οι Έλληνες αρχιτέκτονες του γρα- φείου «Studio 57», καθώς και Έλληνες μηχανικοί θα μετεξελίξουν τη βραβευμένη πρόταση του διαγωνισμού σε ένα εγκεκριμένο σχέδιο, είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του ολλανδικού γραφείου, Μάρτιν Κνάιτ. Μίλησε με αισιοδοξία για το έργο που «θα συνεισφέρει στην αλλαγή και αναζωογόνηση» της Αθήνας μετατρέποντας το κέντρο της «σε δίκτυο πρασίνου με ραχοκοκαλιά την Πανεπιστημίου, που από δρόμος θα μετατραπεί σε βουλεβάρτο. Πεζοδρόμηση, τραμ, φύτευση πρασίνου και συλλογή των υδάτων σε υπόγειες δεξαμενές και στις ταράτσες, πρωταγωνιστούν στο σχέδιο του νέου έργου, το οποίο εισάγει επίσης την ιδέα ενός «θεάτρου 1.000 δωματιών» για τα άδεια κτίρια, στα οποία θα αναπτύσσονται πολιτιστικές δράσεις.

 Η πρόταση των Ολλανδών ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με τους Mixst Urbanisme και το Πανεπιστήμιο του Ολλανδικού Πανεπιστημί- ου Wageningen, έχοντας ταυτόχρονα τους «Studio 75» και «Werner Sobek Greentechnologies» σε υποστηρικτικό ρόλο. «Το έργο πνοής για την Αθήνα, που υλοποιείται από τις κρατικές δυ- νάμεις, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών και τη συμμετοχή των πολιτών» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Φαίνεται ότι η καρδιά της Αθήνας, ο ουσιαστικά δημόσιος χώρος της πόλης και των κατοίκων της θα χτυπήσει δυνατά» είπε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης κ.α.

ΟΙΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Οι υπόλοιποι διακριθέντες είναι
ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
ΗΛΟΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, KEREXETA ITURRITXA OIHANA, ΓΟΥΡΔΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΡΥΦΩΝΙΔΟΥ ΑΙΚΑ-ΤΕΡΙΝΗ, ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΦΩΤΙΟΣ,  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥΘΕΟΔΩΡΑ
ΕΠΑΙΝΟΣ (ΕΚ ΔΥΟ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)
ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, CUOMO BERNARD
ΕΠΑΙΝΟΣ (ΕΚ ΔΥΟ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, SOCCI GIANMARIA,
 ΘΩΜΙΔΟΥ ΑΛΚΗΣΤΙΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ
ΑΝΤΟΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ,
ΗΣΑΪΑΣ ΠΛΑΤΩΝ
ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
VOLKERT SILKE / SIMA ARCHITECTURE +URBANISM, WEIGHTMAN MAGNUS, GAROFALO FRANCESCO / OPENFABRIC, CONSTANTINO BARBARA
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΧΑΡΡΥ Κ.ΜΠΟΥΓΑΔΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΑΕ. ΑΕΤΕΡ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, ΜΠΑΤΖΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, MARTHA SCHWARTZ PARTNERS LTD
ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΖΩΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΔΗΜΟΣ,
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
ABM ARQUITECTOS, ALVAREZ BLANCO MORUGAN ARCHITECTOS SLP
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΥΤΟΠΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ (ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ)
ΤΣΙΑΜΠΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΙΟΥΡΤΗ ΜΥΡΤΩ
ΕΞΑΓΟΡΑ (ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΚ ΤΡΙΩΝ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)
ΜΑΤΡΑΚΙΔΟΥ ΑΝΝΑ, ΦΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΦΟΥΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΣΦΥΡΑ ΜΑΡΙΑ, ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΖΙΩΓΟΥ-ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ, ΜΑΝΤΟΥΣΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ
ΕΞΑΓΟΡΑ (ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΚ ΤΡΙΩΝ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)
AGENCE TER ARCHITECTURES,
MXARCHITECTURE, AGENCETER.DE
ΕΞΑΓΟΡΑ (ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΚ ΤΡΙΩΝ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)
SUH YEHR, SHIN YEUNG, BABEL JEREMY, ΚΑΣΑΜΠΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

13 σχόλια:

  1. Έτσι γίνονται ναι, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό έλλειπε από την Αθήνα.
    Αναπτυξιακότατο έργο.
    Συ είπας ότι μας έχουν ικανούς μόνο να αλλάζουμε πλακάκια και να ανακατεύουμε χώματα.
    Και κάτι άλλο.
    Πάμε στοίχημα ότι τη δουλειά θα την πάρει πάλι ο "εθνικός μας εργολάβος" όπως τον έχεις χαρακτηρίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θλίψη και μόνο θλίψη...Καλυτερα να μην κάνεις τέτοιες αναρτήσεις Νικο και μας στενοχωρείς ακόμη περισσότερο. Έχουν αποδιοργανώσει και αναστατώσει ολόκληρη την πόλη της Βέροιας (οχι και οτι ηταν και ποτέ ιδιαίτερα οργανωμένη). Αλλά όταν βλέπει κανείς σήμερα το πρωί το πάρκινγκ κάτω από το Δημαρχείο να είναι πλήρες, το ίδιο και στο παρκινγκ κάτω από την Εληά και εκατοντάδες άλλα αυτοκίνητα να περιφέρονται στους δρόμους αναζητώντας μια θέση στάθμευσης γιατί μια ομάδα ατόμων θέλησε να κατασκευάσει ένα περιττό έργο, είναι να μην τρελαίνεται κανείς???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, δεν θα κάνω άλλη τέτοια ανάρτηση. Όχι για να μη σε στενοχωρήσω αλλά γιατί δύσκολα θα βρεθούν άνθρωποι να λειτουρήσουν τόσο σοβαρά σ' αυτήν την χώρα.

      Διαγραφή
  3. Πάλι αυτή η γκρίνια...ότι κάνουν οι άλλοι είναι το καλύτερο, αυτό που πρέπει να ακολουθήσουμε...εμείς δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, είμαστε ανίκανοι, μίζεροι, πονηροί, τρισάθλιοι...Οι ΑΛΛΟΙ όλα τα κάνουν τέλεια, σπουδαία, με σχέδιο, προοπτική κλπ κλπ...
    ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ και μάλιστα ΚΑΘΕΤΑ...Έχουμε σαν Βέροια ΤΕΡΑΣΤΙΟ αποθεματικό γνώσεων, ικανοτήτων, προσπαθειών για το σπουδαίο...γιατί όχι και μεγάλο ταλέντο (δεν κατάλαβα γιατί υστερούμε από την Αθήνα....)
    Όχι μιζέρια, ενότητα, προσπάθεια σε έναν κοινό στόχο και τα καταφέρνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως παρεξηγείς;
      Ακόμη κι αν ήταν κάτοικος Βεροίας ο Καλατράβα οφείλαμε να κάνουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Οφείλαμε να κάνουμε Crowdsourcing (κοίτα εδώ http://vlepontaske.blogspot.gr/2012/06/crowdsourcing.html), οφείλαμε εν τέλει να τηρήσουμε μια σειρά διαδικασιών που θα μας οδηγούσαν στο σωστό αποτέλεσμα.
      Κοίτα και μια διάσταση που σου διέφυγε. Οι διαδικασίες ανακαλύπτουν και αναδεικνύουν τα ταλέντα. Ποιός να καθίσει να ασχοληθεί με Αρχιτεκτονική ή οτιδήποτε άλλο πρωτοποριακό όταν ξέρει ότι την δουλειά θα την πάρει ο κουμπάρος ή θα την αναθέσει κατά βούληση η δήμαρχος προκειμένου να κάνει προσωπικές δημόσιες σχέσεις;

      Διαγραφή
  4. Η ανάθεση της όποιας μελέτης, να με συμπαθάς που λέγαν και στο χωριό μου, καθορίζονται από νόμους, κανόνες, ελέγχονται από επιτροπές, συμβούλια, περιφέρειες, υπουργεία κλπ κλπ...Έχω την εντύπωση (χωρίς να θέλω να πάρω το μέρος ΚΑΝΕΝΟΣ) ότι είναι (ειδικά τα τελευταία χρόνια) πολύ ....ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ πολύ δύσκολο (ας μην πω αδύνατο) να κάνει κάποιος αιρετός, βουλευτής, υπουργός, περιφερειάρχης, δήμαρχος κάτι ...στραβό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λιγότερο που μπορώ να φέρω σαν αντεπιχείρημα είναι οι δεκάδες μελετες που βαφτίζονται ερευνητικά έργα και δίνονται σε ακαδημαικόυς.
      Οι αστικές αναπλάσεις της Βέροιας είναι μιά κλασσική περίπτωση.

      Διαγραφή
    2. Σαν τους ελεγχους που γινονταν στο Δημο Θεσσαλονικης και τα εβγαζαν ολα καλα δηλαδη....

      Διαγραφή
    3. Όχι ακόμη χειρότερα. Άλλος τρόπος να ξεφύγεις από την ορθή πρακτική είναι να προσλάβεις κάποιον και να τον βαπτίσεις σύμβουλο. Έτσι σου τελειώνει την μελέτη και φυσικά δεν περνάς ούτε από την διαδικασία του διαγωνισμού ούτε καν την διαδικασία της επιλογής μέσω κριτηρίων.

      Διαγραφή
  5. http://www.gazzetta.gr/politiki/article/376262-pagkalos-yparxoyn-polloi-dimarxoi-poy-kleboyn

    Τωρα αυτον δεν πρεπει να τον καλεσει ενας εισαγγελεας και να δωσει στοιχεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να του ρωτήσει; Ένας ακόμη συνταξιούχος που αμολάει θλιβερές γενικότητες, του στυλ να γεράσω να παινεύομαι.

      Διαγραφή
  6. O θοδωρής είναι από τους πολιτικούς που δεν τους έφτανε η καταστροφή της χώρας που προξένησαν, μετά κατέστρεψαν και το κόμμα τους.
    Προηγούμενα είχε καταστρέψει τη σύζυγό του που πάτωσε στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές.
    "Τελείωσε" τον Οτσαλάν και "φύσηξε" για να πάρει ο αγέρας τη σημαία από τα Ίμια.
    Οι εισαγγελείς δεν ασχολούνται με καρναβάλια τύπου Θοδωρή αν και είναι μέρες καρναβαλικές.
    Έχουν σοβαρότερες δουλειές.
    Άσε που άμα ασχοληθούν γίνονται και μπερδέματα και ξαφνικά από κατήγορος γίνεσαι κατηγορούμενος.

    Πιο θλιβερά από τον Θοδωρή είναι τα εκατομμύρια των χειροκροτητών και αφισοκολλητών του Πασοκ που χρόνια ολάκερα πίστευαν στο θρύλο του καραγκιόζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μπορώ να πω; Φαίνεσαι να ξέρεις πολύ περισσότερα από μένα.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!