Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων

Του Γιάννη Καρατσιώλη από την εφημερίδα Βέροια της 13 02 13

Α. Ιστορικό

Αδέσποτα και επικίνδυνα ζώα( πρωτίστως σκύλοι ) υπήρχαν την χώρα μας ως αποτέλεσμα ανεπιθύμητων γεννήσεων είτε οικόσιτων είτα όχι ζώων που ήταν επικίνδυνα για τους κατοίκους πόλεων και  χωριών, ιδίως μικρών παιδιών τα οποία τρομοκρατούσαν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή τα δάγκωναν. Αυτά ήταν και είναι φορείς πλείστων ζωοανθρωπονόσων, δηλαδή ασθενειών πολλές φορές θανατηφόρων, που μεταδίδονται από αυτά στους ανθρώπους  με κυριότερη τη λύσσα αλλά και  γαστρεντερίτιδα (cambylobacter), λεπτοσπείρωση, λεϊσμανίσαση, ασκαρδιάση, εχινοκοκκίαση ή ταινία (echinococcus granulosus), καθώς και φορείς εξωπαρασίτων  όπως ψύλλοι, τσιμπούρια κλπ.

Το πρόβλημα είναι και παραμένει οι σκύλοι, επειδή είναι φύσει επιθετικοί και ουρούν και αφοδεύουν οπουδήποτε σε σχέση με τις γάτες που ουδέποτε επιτίθενται και καλύπτουν τα περιττώματά τους, ενώ είναι φορείς σαφώς λιγότερων νόσων και επί πλέον συντελούν δια της παρουσίας των στην εξαφάνιση ή έστω απομείωση άλλων επιβλαβών ζώων, όπως ποντικοί, αρουραίοι ερπετά κλπ.
Έτσι στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 προς αντιμετώπιση του προβλήματος έβγαινε ανακοίνωση από την προηγούμενη μέρα του κήρυκα (τελάλη) στις μικρές πόλεις και χωριά (θυμάμαι την ιδιαίτερη πατρίδα μου), για να μαζέψουν την νύχτα τα οικόσιτα σκυλιά τους (κυνηγόσκυλα, ποιμενικά κλπ) και έβγαινε με άδεια της αστυνομίας συνεργείο κυνηγών για την καταπολέμηση των επιβλαβών αυτών ζώων δια θανατώσεως.    
Βέβαια δεν έβλεπαν (λόγω της ώρας και της απαγόρευσης) τα μικρά παιδιά (για τους γνωστούς λόγους) ενώ πάραυτα συνεργεία των δήμων προέβαιναν στην υγειονομική ταφή τους.
Τουτ’ αυτό συνέβαινε και για την καταπολέμηση άλλων επιβλαβών ζώων, όπως κάργες (ζημιώνονταν τα σπαρτά), αλεπούδες λύκοι κλπ, αμειβομένων σχετικώς των κυνηγών από τις αρχές και αυτό κατά την ημέρα και συνήθως εκτός κατοικημένων περιοχών για λόγους ασφαλείας, όσο και ευαισθησίας ορισμένων ζωοφίλων πολιτών και κυρίως παιδιών. Έτσι όλα πήγαιναν καλά και υπήρχε μία ισορροπία.

Β. Η περίοδος των δολωμάτων-ο μπόγιας

Με την πρόοδο της φαρμακευτικής και χημικής επιστήμης και για λόγους ασφαλείας των πολιτών από τα κυνηγετικά όπλα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται για την εξόντωση των επιβλαβών ζώων,  τα δραστικά δηλητήρια υπό μορφήν δολωμάτων. Διασκορπιζόμενα από τις αστυνομικές και δασικές αρχές σε σημεία συγκέντρωσης των αδεσπότων ζώων, δεν ενείχαν κινδύνους για τον άνθρωπο, αφού γινόταν η σχετική προειδοποίηση των παιδιών στην οικογένεια και το σχολείο  ((είναι αφελές να πιστεύουμε ότι ακόμα και νήπια έσκυβαν για να τα βάλουν στο στόμα τους) είχαν το μειονέκτημα της θανάτωσης σε δημόσιο χώρο, η οποία σε αρκετές των περιπτώσεων λόγω κακής δοσολογίας του δηλητηρίου ήταν  βασανιστική και αντιπαιδαγωγική.
Φυσικά, επακολουθούσε η περισυλλογή και ταφή τους, όμως ήδη είχαν προκαλέσει αισθήματα απέχθειας. Έτσι εγκαταλείφθηκαν και αυτά.
Τότε στις μεγάλες πόλεις, εμφανίσθηκαν εταιρείες περισυλλογής αδεσπότων, όπου ο κυνοσυλλέκτης (μπόγια) τα μάζευε σε ειδικό όχημα, τα μετάφερε σε χώρους εκτός οικισμού, στους οποίους τυφεκίζονταν. Έτσι καθαρίστηκε σε λίγες νύχτες η Κωνσταντινούπολη, η οποία πριν 30 χρόνια που την επισκέφθηκα ήταν η σκυλοβριθέστερη πόλη του κόσμου και απεχθέστατη για τους τουρίστες και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός και κατά πολύ καθαρότερη από τις ελληνικές πόλεις.

Γ. Τι πρέπει να γίνει εδώ.

Επειδή το πρόβλημα στη Βέροια είναι οξύτατο και αγέλες αδέσποτων ζώων λυμαίνονται την πόλη, και πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι ο άνθρωπος και ύστερα τα ζώα,
Επειδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα  δημόσιας υγείας με την εμφάνιση της λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων,
Επειδή είναι απαράδεκτο σε περιόδους οικονομικής κρίσης να συλλέγονται, να εκτρέφονται να στειρώνονται και να επανεντάσσονται στις γειτονιές της πόλης επιβλαβή ζώα και το κακό να συνεχίζεται ούτε είναι δυνατόν να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και πως θα αξιοποιήσουμε τα παλιά δικαστήρια όταν τους επισκέπτες θα κυνηγούν τα σκυλιά,
Επειδή πάντοτε θα υπάρχουν δήθεν ζωόφιλοι συμπολίτες που θα απελευθερώνουν τα δεσποζόμενα τετράποδα όταν βαριούνται,
Και επειδή είναι παράλογο και αντιοικονομικό  να καταναλώνουν ανθρωποώρες δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες κλπ σε ατέλειωτες συνεδριάσεις,  ενώ δεν φταίνε σε τίποτα να δέχονται επιθέσεις ανυποψίαστα παιδάκια, γριούλες και άτομα με ειδικές δαπάνες με αμαξίδια, ούτε είναι υποχρεωμένοι εργαζόμενοι συμπολίτες να μην ησυχάζουν από τις νυχτερινές υλακές των αδεσπότων, η λύση είναι να μεταφερθούν νύχτα σταδιακά όλα  στο καταφύγιο σκύλων ή κυνοκομείο ή όπως αλλιώς θέλουν να το ονομάσουν.

Εκεί να γίνει ευθανασία(υπάρχουν σήμερα σύγχρονα ανώδυνα μέσα) και να μην επανέλθουν στους οικισμούς. Το ίδιο φυσικά θα γίνεται και για κάθε καινούργιο αδέσποτο, είτε εισαγόμενο από άλλο μέρος είτε αφιέμενο από τους ιδιοκτήτες του ώστε όλοι να γνωρίζουν, ότι όταν τα εγκαταλείπουν, τα οδηγούν σε βέβαιο θάνατο, και επομένως δεν είναι ζωόφιλοι αλλά εγκληματίες.
Έτσι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα αυτό αφού όλα τα άλλα είναι φιλολογίες, και άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

11 σχόλια:

  1. Σε εσένα ευθανασία πότε θα κάνουν να γλιτώσει η ανθρωπότητα γενικώς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω αν διαβάσατε όλες τις αναρτήσεις που έκανα στο blog μου σε σχέση με την διαχείριση του προβλήματος των ζώων συντροφιάς. Συμπεριέλαβα και το όρθρο του κ. Καραστιώλη όχι τόσο γιατί ήταν οφθαλμοφανώς προκλητικό έως και σοκαριστικό αλλά γιατί κυρίως κανείς δεν ήθελε ούτε θέλει να εκφραστεί δημόσια για το θέμα των αδεσπότων.
      Όταν εγώ θέλησα να ασχοληθώ με το θέμα είχα, όπως θα διαβάσετε, τις ίδιες αντιδράσεις και εσωτερικές αντιστάσεις. Τις ξεπέρασα μάλιστα με έναν εντελώς τεχνητό τρόπο. Αρκέστηκα να διαβάσω και να μεταφέρω περίληψη του Νόμου περί ζώων συντροφιάς και να έχω μια συζήτηση με έναν κτηνίατρο τα συμπεράσματα της οποίας απλά μετέφερα.
      Αν θεωρείτε ότι έχετε την δύναμη να γράψετε κάτι για το θέμα των αδεσπότων (ή γενικά των ζώων) είμαι πρόθυμος να το δημοσιεύσω. Μην απαντήσετε στον εαυτό σας γρήγορα. Πρόκειται για αντικείμενο ιδιαίτερα οδυνηρό.
      Νίκος Χατζηευστρατίου (citizennick)

      Διαγραφή
  2. στείρωση πότε θα κάνουν σε σένα μιλάμε είσαι πολύ επικίνδυνος και ψυχοπαθής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οταν Φιλιο μου επιτεθουν σε σενα σκυλια η στα παιδια σου αν εχεισ....μη τα θανατωσεις. Παρτα σπιτι σου ομως, για να παιζουν τα παιδια μας αφοβα στις αλανες... οταν ειχα το γιο μου 2 μηνες στο νοσοκομειο απο επιθεση σκυλου δεν ειδα κανεναν αρμοδιο να κανει κατι...ολοι το παιζουν φιλοζωοι με τα οικοσιτα ζωα ομως ή με τις επιλογης τους... να δω τι κανουν οι για τετοιες καταστασεις??? απλα χαμογελαν ή εναντιωνονται σε καθε ειδουσ αντιμετωπιση δικη μας.... ε οχι... καποιος πρεπει να δρασει...

      Διαγραφή
  3. οταν θα επιτεθουν σε σενα Φιλιο η στα παιδια σου αν εχεις μη κανεις ευθανασια στο σκυλο. Παρτον σπιτι σου ομως να παιζουν τα δικα μας παιδια στις αλανες αφοβα.... μου το παιζετε ολοι φιλοζωοι αλλα μονο για τα ζωα που εχετε οικοσιτα... αντε μαζεψε τα αδεσποτα κ κυριως επικινδυνα ζωα απο τους δρομους και μετα να σε παραδεχτω... αν εισαι δια8εσιμη να το κανεις αυτο επικοινωνησε μαζι μου,.... εχω πολλα εδω να μαζεψεις που επιτεθηκαν στο γιο μου και ηταν 2 μηνες στο νοσοκομειο....αντε να σε δω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει και ένα σχεδόν ίδιο σχόλιο από την ίδια σχολιάστρια, γραμμένο λίγο άτσαλα. Δεν το έβαλα γιατί θεώρησα πως όύτε η σχολιάστρια θα ήθελα να το δει δημοσιευμένο. Αν πάλι το θέλει ας στείλέι μήνυμα μέσω ενός ακόμη σχολίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οχι ενταξει κυριε Νικο... νομιζω εγινα κατανοητη κι ετσι οπως το δημοσιευσατε... Ημουν πολυ ταραγμενη και οντως ημουν καπως οταν το εγραφα και ζητω συγγνωμη απο σας.. απαντηση ομως δε πηρα απο τη φιλη μας αλλα δε πειραζει... καλο απογευμα να εχετε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό απόγευμα και σε σας κυρία μου.
      Κατά τα άλλα, δεν μπορώ να διατάξω κανέναν να σας απαντήσει. Καταλαβαίνετε.

      Διαγραφή
  6. Δυστυχως στη χωρα μας οι δηθεν φιλοζωι που σιτιζουν και ποτιζουν αδεσποτα σκυλια κατω απο τις πολυκατοικιες και κυριως μπροστα στις εισοδους το κανουν οχι φυσικα απο γαπη για τα σκυλια αλλα σιγουρα για να εχουν οι ιδιοι ασφαλεια.Ας ξυπνησουμε ομως και ας σκεφτουμε πιο συγχρονες μεθοδους ασφαλειας οπως συναγερμοι, εταιρειες security κ.α. που μπορουν να αξιοποιηθουν με τετοιον τροπο ετσι ωστε να μην ταλαιπωρουνται χωρις λογο τα σκυλια για τα βιτσια καποιων που το παιζουν φιλοζωοι ενω δεν ειναι και δυστυχως τους στηριζουν ανοιχτα και οι φιλοζωικες οργανωσεις κατι που βεβαια πρεπει να σταματησει αμεσα γιατι κινδυνευουμε απο τα αδεσποτα πλεον καθε μερα, πραγμα που σημαινει οτι δεν μπορει να ταϊζει και να ποτιζει σκυλια οποιοσδηποτε οπουδηποτε θα πρεπει σε ολο αυτο επιτελους να μπει ενα τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει στο blog αυτό την πρόταση που κατέθεσαν 35 πολίτες της πόλης της Βέροιας για την σίτηση των αδέσποτων σε διακεκριμένα σημεία στην περίπμετρο της πόλης. Η πρόταση ακούστηκε αλλά λοιδωρήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.
    Επειδή πρωτοστάτησα θεωρώ πως είναι οικονομική, φιλόζωη και φιλάνθρωπη ταυτόχρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν το εχω διαβασει οχι αλλα πιστευω πως ακριβως ααυτο θα πρεπει να γινει αλλα φοβουνται για τις φολες λες και ειναι δυσκολο να βαλουν μια καμερα ασφαλειας στα σημεια σιτισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!