Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Διαπιστώσεις...



Αργά ή γρήγορα θα γινόταν και αυτό. Το αυγό του φιδιού, ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός της ευγενούς τάξεως των Δημοσίων υπαλλήλων (όχι αυτό που φαντάστηκαν κάποιοι), έχει γεννηθεί και έχει εκκολαφθεί ήδη από την δεκαετία του ’80. Ξέρουν τα κατατόπια καλά.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αντισυνταγματική η εφεδρεία  στο  δημόσιο

Παράνομη και αντισυνταγματική κρίθηκε η πρώτη εφεδρεία στο δημόσιο που είχε προβλεφθεί  στο πρώτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση  το 2011 με τους διεθνείς  δανειστές, στην σχετική υπουργική απόφαση και στη ερμηνευτική εγκύκλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που  δημοσίευσε  ο Τύπος, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατέληξε στην απόφαση αυτή, κατά πλειοψηφία. Οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς  δημόσιου τομέα και του ευρύτερου  δημόσιου  τομέα, που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση δημοσίου δικαίου. Οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού  Δικαστηρίου, έκριναν ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας δεν προηγήθηκε από κυβερνητικής σκοπιάς η κατάλληλη οργάνωση του δημόσιου τομέα, όπως απαιτούν  οι συνταγματικές  επιταγές.

Δηλαδή, δεν εξετάστηκε εάν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών και δεν ερευνήθηκε αν δημιουργούνται προβλήματα στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών από την εφαρμογή του καθεστώτος της εφεδρείας, αλλά ούτε ερευνήθηκαν οι ανάγκες, οι οποίες θα δημιουργούνταν από τα κενά που θα υπάρξουν στο έμψυχο υλικό του δημοσίου τομέα. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ.) όπως και η επίμαχη υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου  (ΕΣΔΑ), του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας  (ευρωπαϊκών οδηγιών).

Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (εφεδρεία) ουσιαστικά συνιστά παύση από τα καθήκοντά τους και ότι δεν μπορούν να παυθούν χωρίς προηγούμενη απόφαση του υπηρεσιακού τους συμβουλίου.

Παρόλα αυτά η διαπίστωση ότι για να μην οδηγηθούμε σε μια εθνική καταστροφή οφείλει ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων να περιορισθεί στις 500 χιλιάδες ισχύσει ακόμη. Φυσικά ισχύει και η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει κανένα φυσικό μονοπώλιο που πρέπει να παραμείνει κρατικό.

Όπως εξακολουθεί να ισχύει και η διαπίστωση ότι το πολιτικό σύστημα προτιμά να δει την χώρα να υφίσταται μια καταστροφή που μόνον με αυτήν της Μικρασιατικής μπορεί να συγκριθεί, παρά να απολύσει έστω και έναν από τους εκατοντάδες χιλιάδες στύλους αυτού του διεφθαρμένου του οικοδομήματος.

Σαν πολίτης, τώρα πια, δεν μπορώ παρά να κάνω διαπιστώσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!