Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η πρώτη (και προφανής) πρόταση ιδιωτικοποίησης στο Δήμο Βεροίας

Εδώ και κάμποσο καιρό παρουσιάζονται στο blog αυτό τα ευεργετήματα που μπορεί να απολαύσουν οι τοπικές κοινωνίες από την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που παρέχονται από τους Δήμους. Στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο. Σήμερα δίδεται η πρώτη πρόταση για υπηρεσία που βρίσκεται έξω από γραφείο. Πρόκειται για την διαχείριση της λυματολάσπης.





Η διαχείριση της Λυματολάσπης στην περιοχή του Νομού Ημαθίας

Το ιστορικό και η επόμενη κίνηση

Από έγγραφα που υπάρχουν στα links (εδώ και εδώ ) φαίνεται ότι για κάμποσο χρόνο ασχολιόμουν με το πώς γινόταν η διαχείριση της λυματολάσπης των μονάδων Βιολογικών καθαρισμών της περιοχής. Πότε σαν απλή παρακολούθηση της παραγωγής της σαν ένδειξη ότι  οι εγκαταστάσεις των Βιολογικών καθαρισμών των κονσερβοποιείων λειτουργούν, πότε  σαν πίεση για λειτουργία του χωνευτηρίου του ΒΚ της Βέροιας  προκειμένου να μη φορτωθούν κι άλλο οι λογαριασμοί των Βεροιαίων από κόστος απομάκρυνσης ή διαχείρισης της λυματολάσπης από τρίτους.
Στο πλαίσιο αυτό εκτός από μια μηνυτήρια αναφορά το 2008, είσπραξη αρκετής χλεύης από τους  διοικούντες την ΔΕΥΑΒ, μια ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπογράφοντα από την τότε Νομαρχία το 2010 και μια επερώτηση/πρόταση  προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μου την ίδια χρονιά, έγινε και μια αποτυχημένη προσπάθεια να καταγγελθεί η αβελτηρία του Δήμου στον συγκεκριμένο τομέα στην ΕΕ.
Δεν γνωρίζω πως, δύο χρόνια μετά,  η διαχείριση και λειτουργία του χωνευτήρα ανατέθηκε σε ιδιώτη επενδυτή αλλά θεωρώ πως μάλλον κάτι πρέπει να προσέφερε σ’ αυτό  και η πρωτοβουλία των 25 συμπολιτών. Το θέμα είναι βέβαια πως δεν πρέπει να αρκεστούμε σ’ αυτό. Έτσι διαμορφώνεται μια πρόταση η οποία αν ελεγχθεί και φανεί εύλογη και βιώσιμη θα κατατεθεί και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με υπογραφές 25 συμπολιτών και πάλι για συζήτηση. Αν απ’ ότι φαίνεται η πόλη έχει χρόνο αντίδρασης δύο ετών τότε το ’14 μπορεί κάτι να γίνει.

Η πρόταση.

Οι συνθήκες σήμερα

Η ανάθεση της λειτουργία του χωνευτηρίου επιχειρηματία δείχνει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει την δυνατότητα να αφομοιώσει τεχνικές και καινοτομίες μετατρέποντάς τες σε πλούτο και ευημερία. Η εφαρμογή του χρυσού κανόνα απόδοσης-κέρδους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις  αποτελεί την απάντηση στο πρόβλημα της αναζωογόνησης των τοπικών κοινωνιών, που κάποια στιγμή στην πρόσφατη ιστορία τους άνθισαν και τώρα βρίσκονται σε παρακμή.
Η περίπτωση της επεξεργασίας της λυματολάσπης του ΒΚ της Βέροιας είναι ήδη μια απόδειξη των παραπάνω. Μια επένδυση 100 εκατ δραχμών του 1991 έμεινε για 19 χρόνια αχρησιμοποίητη για να μπει σε λειτουργία μόλις φάνηκε η προοπτική του κέρδους. Όμως δεν πρέπει να μείνουμε εκεί.

Ο σκοπός

Η επόμενη κίνηση που πρέπει να κάνουμε σαν κοινωνία είναι αυτό που λέγεται ιδιωτικοποίηση. Αυτό που εφάρμοσαν δηλαδή Κράτη και υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό κοινωνίες τις οποίες σήμερα θαυμάζουμε και ζηλεύουμε.  Κίνα, Τουρκία, Αμερική του Ρήγκαν, Ηνωμένο Βασίλειο της Θάτσερ αλλά και Γερμανία της τελευταίας δεκαετίας.
Η ιδιωτικοποίηση είναι επιχειρηματική κίνηση και ως τέτοια οφείλει να είναι πριν απ’ όλα σαφής και ως προς τους στόχους αλλά και ως προς την μεθόδευση.

Η ιδέα

Να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό επιχειρηματικό σχήμα (στο οποίο μπορεί να μετέχει και με κάποιο ποσοστό ο Δήμος Βεροίας (κι αν υπάρχει Νομικό κώλυμα η ΔΕΥΑΒ) το οποίο θα αξιοποιεί όλη την λυματολάπη που παράγουν οι εγκαταστάσεις όλων των ΒΚ της περιοχής είτε αυτοί ανήκουν σε οικισμούς είτε κονσερβοποιεία της περιοχής καθώς και όλη την κοπριά που παράγουν οι μονάδες πάχυνσης βοοειδών της περιοχής. Το προϊόν της επεξεργασίας θα είναι το εμπορεύσιμο στερεό υπόλειμμα και καύσιμο αέριο το οποίο θα διανέμεται σε τμήμα γειτονικού οικισμού (αν περισσεύει).

Η τεκμηρίωση

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποκτά άλλη διάσταση αν την δεις μέσα από το πρίσμα της διαχείρισης πρώτων υλών. Οι πρώτες ύλες (οι ορυκτές για παράδειγμα) είναι αξιοποιήσιμες και αξίζουν όταν έχουν αποληψιμότητα. Δηλαδή όταν έχουν κατ’ αρχήν υψηλή περιεκτικότητα, κατάλληλη ποιότητα ή είναι εύκολα διαχωριζόμενες. Μεταφέροντας αυτό στην διαχείριση των απορριμμάτων το μεταφράζουμε σαν διαχωρισμό στην πηγή.(Για τα οικιακά απορρίμματα η πηγή είναι η κουζίνα ή έστω οι εσωτερικοί χώροι των σπιτιών). Ο διαχωρισμός κάνει αποδεδειγμένα υλικά όπως το χαρτί το πλαστικό το γυαλί και τα μέταλλα αξιοποιήσιμα και εμπορεύσιμα. Επειδή κανείς δεν κάνει κάτι χωρίς την προοπτική κέρδους (είπαμε ο χρυσός κανόνας προσπάθειας-κέρδους) πρέπει να δοθεί κίνητρο στην παραγωγή καθαρού υπολείμματος. Για μεν την λυματολάσπη των κονσερβοποιείων αυτό μεταφράζεται σε χαμηλή υγρασία του μείγματος για δεν την  κοπριά στην απουσία  συρίγγων με αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στα ζώα, κομμάτια ξύλου κλπ.   Έτσι η επόμενη κίνηση θα είναι ή να αγοράζεται το υπόλειμμα ή  να υπάρχει ένα μείγμα αγοράς και συμμετοχής στα κέρδη. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι μονάδες παραγωγής υπολείμματος θα πρέπει να είναι μέτοχοι στο σχήμα.

Η μεθόδευση

Η μεθόδευση μπορεί να γίνει μόνον με πρωτοβουλία του Δήμου Βεροίας που είναι ο ιδιοκτήτης της ΔΕΥΑΒ και του ΒΚ κατ επέκταση. Αυτός θα πρέπει να χωρίσει την εγκατάσταση χωνευτηρίου από την υπόλοιπη διαθέτοντας εκτός από τον εξοπλισμό και τμήμα οικοπέδου τόσο όσο να μπορέσει να φιλοξενηθεί εκεί και πιθανή μηχανολογική  επέκταση (κυρίως για την προεπεξεργασία της κοπριάς) και  εγκαταστάσεις αποθήκευσης προϊόντος. Ακόμη, αυτός, σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο και τον διαχειριστή της μελλοντικής μονάδας που δεν μπορεί παρά να είναι ο σημερινός διαχειριστής του χωνευτήρα, θα ορίσει την διάρθρωση του πακέτου των μετοχών την τιμή της αγοράς της πρώτης ύλης καθώς και ότι άλλο μπορεί να κάνει την μονάδα να έρθει σε παραγωγική επαφή με το περιβάλλον της.

Τα κέρδη

Εκτός από το προφανές κέρδος της δημιουργίας μιας βιώσιμης μονάδας και ότι αυτό σημαίνει για την συνεπαγόμενη απασχόληση, ο Δήμος θα έχει αποκτήσει και ένα δυναμικό εργαλείο το οποίο από την λειτουργία του και μόνο θα ελέγχει την καλή λειτουργία των ΒΚ των κονσερβοποιείων της περιοχής, και φυσικά παίρνοντας όλη την κοπριά των στάβλων θα τους κάνει φιλικότερους προς την ευρύτερη γειτονία τους. Αν βέβαια παράγεται από την μονάδα ικανή ποσότητα βιοαερίου για κάποια νοικοκυριά τότε θα βελτιώσει και την ζωής ενός (μικρού ή μεγάλου δεν είναι γνωστό) μέρους του πληθυσμού του.

Οι ζημίες

Αν εξαιρέσουμε ότι το εγχείρημα θα έρθει σε σύγκρουση με μια σειρά ιδεοληψιών που επικράτησαν τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα και που εν τέλει ευθύνονται για το σημερινό μας κατάντημα δεν υπάρχει κάποια ζημία. Στο κάτω κάτω της γραφής ούτε ο εξοπλισμός ήταν σε λειτουργία ούτε και το οικόπεδο που θα διατεθεί χρησίμευε σε τίποτε άλλο εκτός από το να αποθηκεύεται εκεί προσωρινά το υπόλειμμα.

Ο έλεγχος στην πράξη.

Τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται εύκολα και πιθανώς γοητευτικά αλλά μπορεί και να μην σήμαιναν τίποτε απολύτως. Έτσι έγινα μια απλή κίνηση: Ερωτήθηκε το προσωπικό του ιδιώτη επενδυτή για το εύλογο του εγχειρήματος. Η απάντηση ήταν θετική.

Η έκκληση

Τα παραπάνω μπορεί και οφείλουν να μετατραπούν σε πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, .όμοια με αυτήν που κατατέθηκε πριν δυόμιση χιόνια στο Δημοτικό συμβούλιο.  Ζητώ την συμπαράστασή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!