Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ο πολίτης και ο υπήκοος: Η περίπτωση των Γιοντζαλικίων



Το αυθαίρετο
Σε προηγούμενη ανάρτηση έδωσα στη δημοσιότητα την προσφυγή μου εναντίον της απόφασης που θέλει μεταφορά κονδυλίων από άλλους κωδικούς στον κωδικό του αυθαίρετου parking κάτω από την Στρατού. Διαβάζοντάς την καλύτερα πρόσεξα την φράση «και 2- 30/7323.009 «Διάνοιξη οδών στην περιοχή "Γιοτζαλίκια"» ποσό 23.000,00€» , σε απλά Ελληνικά θα πάρουν τα χρήματα για την οδοποιία στα Γιοντζαλίκια και θα τα μεταφέρουν στην κατασκευή του αυθαίρετού τους.

Η εκκρεμούσα οδοποιία
Τα Γιοντζαλίκια είναι μια περιοχή που μπήκε σχετικά πρόσφατα στο σχέδιο. Έχουν γίνει λίγες διανοίξεις δρόμων και ακόμη λιγότερες ασφαλτοστρώσεις. Δηλαδή οι λίγοι Βεροιώτες που διάλεξαν να μείνουν εκεί, τρώνε την σκόνη με το φτυάρι,  σπάζουν τα αμορτισέρ των αυτοκινήτων τους και γενικά ζουν σε μια κατάσταση περίπου πολιτισμένη. Κι όλα αυτά ενώ έχουν πληρώσει εισφορές σε γη και χρήμα για την επέκταση του σχεδίου στην περιοχή τους.
Πολίτες
Το λογικό θα είναι να αντιδράσουν να κάνουν και αυτοί μια προσφυγή (έχουν δυό μέρες προθεσμία ακόμη) να αποδείξουν στην άμεση και σημερινή ζημιά που υφίστανται από την απόφαση και να την ακυρώσουν. Αυτή είναι η συμπεριφορά του πολίτη.
Υπήκοοι
Η άλλη συμπεριφορά, η φοβική, είναι να σκεφθούν πως η Δημοτική αρχή θα γίνει εκδικητική απέναντί τους και πως ακόμη κι αν τα χρήματα παραμείνουν στον λογαριασμό της οδοποιίας θα δουν δρόμους μπροστά από τα σπίτια τους σε δύο χρόνια. (Τόσο περίπου θα μείνουν ακόμη οι σημερινοί). Αν αυτή η φοβία (γιατί φόβο δεν την λες) επικρατήσει τότε θα έχουν αντιδράσει σαν υπήκοοι.
Εκδοχές και συμπεράσματα
Αν το δούμε λίγο πιο προσεκτικά ως υπήκοοι είναι σίγουρα χαμένοι. Χάνουν τους  δρόμους. Τα λεφτά πάνε υπέρ πίστεως και αυθαιρέτου. Ως πολίτες έχουν από την μια την βεβαιότητα ότι θα γίνουν δρόμοι στην περιοχή τους και από την άλλη την ισχυρή πιθανότητα να τους φοβηθεί η Δημοτική αρχή και να τους κατασκευάσει μπροστά στο σπίτι τους. Οι πρώτοι εξάλλου που παίρνουν αυτό που τους ανήκει είναι αυτοί που το διεκδικούν.  Ακόμη και στην πιθανότητα της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς της Δημαρχίας, δηλαδή την κήρυξη βεντέτας εναντίον τους,  θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα να εξυπηρέτηση την επόμενη δημαρχιακή θητεία.
Σε απλά λόγια ο υπήκοος είναι το κρέας για τα κανόνια ο αναλώσιμος, ο πολίτης όμως έχει και ευκαιρίες και εναλλακτικές. Για να γίνεις πολίτης όμως οφείλεις να πάρεις την τύχη σου στα χέρια σου. Να χρησιμοποιήσεις τα δικαιώματά σου και να διεκδικήσεις μέσα από το ισχύον Νομικό σύστημα.
Αν το καλοσκεφτείς δεν είναι παρά η διαφορά ανάμεσα στην κίνηση και την ακινησία.

5 σχόλια:

  1. Δηλαδη, για να καταλαβω, το παρκινγκ κατω απο την εληα, ΔΕΝ εχει εξασφαλισμενο κονδυλι; Και οι τυποι κυκλοφορουν ακομα ελευθεροι; Και τα λεφτα του ΕΣΠΑ που θα επεφταν στην αγορα;
    Και τοσα λεφτα τα θελουν για εργασιες καθαρισμου; Διοτι η υπηρεσια δομησης απαντησε γραπτως οτι δεν κατασκευαζεται παρκινγκ...
    Ουτε στο Σουδαν τετοια ξεφτιλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; Έχει και η πλάκα τα όριά της.
      Αν η αλλαγή χρήσεως που επιχειρείται ήταν Νόμιμη θα είχε και χρημοτοδότηση. Ποιό όμως κορόιδο χρημοατοδοτεί ένα αυθαίρετο; Θα μου πεις τις ίδιες τις αστικές αναπλάσεις πως τις χρημοατοδότησαν;
      Σ΄αυτό δεν ξέρω, σηκώνω τα χέρια.

      Διαγραφή
  2. Και η αντιπολιτευση δεν καταγγελει τιποτα; Αρα ειναι κι αυτοι στο κολπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραπάνω σου έδειξα ότι το κόλπο τα κρατάς εσύ. Αρκεί να θέλήσεις να βγεις από το κουκούλι σου.

      Διαγραφή
  3. Ποιά Γιοτζαλίκια.
    Η μισή πόλη είναι χωρίς πεζοδρόμια τίγκα στη βατσινιά.
    Κάνανε διαμαρτυρία οι Ακροπολιώτες και τους γειώσανε...
    Όλες οι περιφεριακές περιοχές της πόλης έχουν το μαύρο χάλι.
    Κανείς δεν ενδιαφέρεται, οι δημότες έχουν τόσα προβλήματα που τους αφαιρούν δύναμη ώστε να ασχοληθούν ενεργά με το δικαίωμά τους στην ασφαλή πρόσβαση.
    Δηλαδή δρόμο και πεζοδρόμιο.
    Και ξαφνικά βλέπεις ότι ρίχνουν λεφτά στο Σέλι αντί να συμμαζέψουν και να καλυτερέψουν όλες αυτές τις περιοχές της πόλης.
    Αλλά είπαμε το Σέλι βγάζει δήμαρχο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!