Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Αστικές αναπλάσεις: Η Νομιμότητα ως πρόφαση



Πριν από λίγο είχε Συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας. Η φασαρία έγινε για τις Αστικές Αναπλάσεις. Ομάδα πολιτών ζήτησε να γίνουν τροποποιήσεις στο έργο . Η πλειοψηφία δεν έκανε δεκτή την πρόταση και αυτά επί της ουσίας. Η πορεία του πράγματος είχε το ενδιαφέρον.
Όταν οι πολίτες ζητούσαν θέσεις στάθμευσης οι Δημοτικοί σύμβουλοι έλεγαν ότι προτίθενται νακατασκευάσουν parking σε περιοχή που δεν επιτρέπεται. Όταν οι πολίτες ζητούσαν να μην καταργηθούν οι υπάρχουσες οι δημοτικοί σύμβουλοι αντέτειναν ότι αυτές, οι υπάρχουσες θέσεις, ήσαν παράνομες δικαιολογούμενοι και την παρανόμια που ξεκινούν  αυτοί να πράξουν. Το αυθαίρετο parking δηλαδή.

Βέβαια απέναντι σ’ αυτό το ξεκατίνιασμα υπάρχει και η κοινή λογική. Μπορεί να γίνει και νομιμότατο σταθμευτήριο αρκεί να αλλάξει η χρήση του χώρου που τώρα, ειρήσθω εν παρόδω, είναι Χώρος Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με αλλαγή του Ρυμοτομικού. Μια διαδικασία που απαιτεί δύο χρόνια. Ή μια διαδικασία που θα απαιτούσε έναν χρόνο αν είχε αρχίσει πέρσι τέτοιον καιρό, όταν δηλαδή ολοκληρωνόταν το ερευνητικό πρόγραμμα που αργότερα ονομάστηκε μελέτη. Πιθανώς η αλλαγή χρήσης να χρειασθεί και εκατόν πενήντα χρόνια αν αρχίσει η διαδικασία αλλαγής ρυμοτομικού μετά εκατόν σαράντα οκτώ χρόνια.
Με λίγα λόγια ο Δήμος δεν πίστεψε ποτέ ότι οι Δημότες είχαν ανάγκες και συνήθειες. Ό Δήμος ποτέ, ούτε και σήμερα φυσικά, δεν σεβάστηκε και δεν σέβεται τους Δημότες του. 

4 σχόλια:

  1. Ακριβόπουλος Γιάννης.23 Οκτωβρίου 2012 στις 9:40 π.μ.

    Το "πάρκινγκ" αυτό θα πρέπει να γίνει -όταν γίνει- αποκλειστικά και μόνο για στάθμευση τουριστικών πούλμαν και τίποτε άλλο.
    Να μπούνε και οι "υποσχόμενες" κυλιόμενες σκάλες και κατόπιν να διαφημιστεί το έργο στους τουριστικούς πράκτορες.
    Μόνο έτσι δεν θα παραμείνει "διερχόμενη" πόλη η Βέροια κάτι για το οποίο κοπτόταν χθες στο Δ.Σ ο αγαπητός αντιδήμαρχος τεχνικών.
    Εκεί δεν έχουν καμία μα καμία δουλειά αυτοκίνητα δημοτών.
    Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δήμος πιστεύει μόνο στα ψηφαλάκια και στις εκδουλεύσεις... Χθες το βράδυ έδειξε για άλλη μια φορά πόσο μακρυά νυχτωμένος είναι σχετικα με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των δημοτών...
    Ο Λαζαρίδης προσπαθούσε απεγνωσμένα να δικαιολογήσει τις επιλογές της δημάρχου, ο Τσαβδαρίδης επιτέλους ξύπνησε όταν μέτρησε κεφάλια στην αίθουσα και οι δημοτικοί σύμβουλοι-πραιτωριανοί-ακόλουθοι μας έκαναν μάθημα για την ''διάυγεια''.
    H ανάπλαση έχει προχω ρήσει πεντακόσια μέτρα και ξεσηκόθηκαν 100 Πολίτες. Στα 3 χιλιόμετρα θα ξεσηκωθεί η μισή πόλη. Μακάρι δηλαδή, αρκεί να μην έχει κανα τούρκικο σήριαλ στην τηλεόραση ;-)
    Οι ενδείξεις είναι ότι η ανάπλαση θα είναι το τρίτο μεγάλο έργο που θα μείνει στη μέση και μάλιστα στο κέντρο της πόλης για να το καμαρώνουν και να το εκτιμούν όλοι οι ραγιάδες ψηφοφόροι. Βέβαια, δεν θα φταίει η αρχή, αλλά η κρίση, οι τράπεζες που δεν χρηματοδοτούν, ''ο Σκουμπόπουλος και κάποιοι πολίτες'' και άλλα τέτοια φαιδρά...
    Το κόμμα-απόκομμα που στήριζε τη δήμαρχο παίζει στο 8-9% στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Σε δύο χρόνια ίσως δεν υπάρχει καν, θα υπάρχουμε όμως εμείς...
    Hasta la victoria siempre!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι αργά για δάκρυα πλέον. Όταν άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για το έργο των αναπλάσεων και εκτέθηκαν στο διάδρομο του Δημαρχείου οι μακέτες του έργου ελάχιστοι πολίτες ενδιαφέρθηκαν να πάνε να τις μελετήσουν. Εγώ σαν πολίτης, ενθουσιάστηκα καταρχήν γιατί θεώρησα ότι θα άλλαζε ριζικά η πόλη μας και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα υποδομής που ΘΑ γίνονταν, θα είχαμε επιτέλους μια κομψή,σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη. Αργότερα, διοργανώθηκε στην Στέγη μια παρουσίαση του έργου όπου αρκετοί συμπολίτες (κυρίως επιχειρηματίες) προσήλθαν για να ενημερωθούν. Κάπου εκεί, στα σκαλιά της Στέγης, ήταν και ο Κος Νίκος που μοίραζε κάποια φυλλάδια που ήταν η αφορμή για να ξεκίνησω να διαβάζω τα κείμενα του στο ίντερνετ αλλά και να καταλάνω ότι πίσω απο τα όμορφα περιτυλίγματα δεν υπήρχαν και όμορφα δώρα. Εδώ όμως έχω να κάνω μια ερώτηση. Γιατί οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής όπου θα γίνει η ανάπλαση, δεν ευαισθητοποιήθηκαν εδώ και τόσο καιρό παρά μόνο τώρα που πλέον είναι αργά? Έπρεπε να φτάσουν τα έργα κάτω απο το μπαλκόνι τους για να προσέλθουν να διαμαρτυρηθούν? Επίσης τα επιχειρήματα που επικαλέστηκαν ήταν άτυχα. Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το σχόλιο μιας Κυρίας σχετικά με το ανάγλυφο πλακάκι για τα άτομα με πρόβλημα όρασης: "Εντάξει, για δυο-τρία τυφλά άτομα που μπορεί να περάσουν από εκεί, θα καθόμαστε να φτιάχνουμε πεζοδρόμια?". Αυτά και ελπίζω να μην κούρασα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε πολλά έχεις δίκιο 6:28.
    Από την άλλη όμως, είμαστε ραγιάδες και ωχαδρεφιστές, βάζω μέσα και τον εαυτό μου. Την άνοιξη βρήκαμε πολλοί από μας, στην πόρτα μας, ένα σημείωμα που εξηγούσε ακριβώς ότι γίνετε τώρα. Όσοι ευαισθητοποιήθηκαν είχε καλώς.
    Όλοι οι υπόλοιποι, το έχω ξαναγράψει, είτε έχουμε, είτε θα θελήσουμε να έχουμε πελατειακές σχέσεις με την δημοτική ή βουλευτική αρχή. Οπότε, αν κάποιος σήκωνε κεφάλι πριν πολύ καιρό θα του λέγανε ''που πας'', ''εσύ θα βγάλεις το φίδι από την τρύπα'' και άλλα τέτοια.
    Προσωπικά, δεν προέβλεπα ότι το έργο θα ξεκινούσε καν, μια και απότι είχα καταλάβει ήταν απλά μια πρόταση, η οποία για να γίνει μελέτη θα πέρναγε πολύς καιρός.
    Έστω και αργά όμως πρέπει να ενεργοποιηθούμε.
    Ελπίζω πως όσο το σκάψιμο προχωράει, να πληθύνουν οι συμμετέχοντες πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!