Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

H ανάπλαση, το δωρεάν και το κυλιόμενο (Rolling stone) Πάρκινγκ.



Γιάννης Αγγέλογλου * syn@synidisi.gr
Επειδή ο κύβος ερίφθη εις ό,τι αφορά την Ανάπλαση, ας μείνει κάτι θετικό έστω και κατόπιν εορτής απ΄ την ενεργή παρέμβαση των συνδημοτών που υπέγραψαν. Είναι ευτυχής συγκυρία να παίρνουν οι πολίτες την τύχη τους στα χέρια τους με ενέργειες πιο πάνω από μια ψηφοφορία κάθε 4 χρόνια.
Θα επιχειρηματολογήσω πάνω σε μια οπτική που ευελπιστεί, το πάθημα στις δημοτικές διεργασίες, να γίνει μάθημα.
Η αυθαιρεσία επιεικώς, κι η παρανομία δυστυχώς, αν θέλουμε ν΄ ακριβολογήσουμε, γεννούν αδιέξοδα και διχασμό στη Δημοκρατία των Δημοτικών πραγμάτων. Α posteriori όμως καταστρέφουν την κοινωνική συναίνεση την οποία κανείς ,
δεν είναι διατεθειμένος να προάγει πλέον, ιδίως όταν θίγεται και αδικείται.
Η κυρία Δήμαρχος, στην προηγούμενη θητεία της, μια Κυριακή του Αυγούστου χωρίς φεγγάρι, εν κρυπτώ και παραβύστω άλλαξε χρήση στον πράσινο κατάντι της Ελιάς το βάφτισε πάρκινγκ και με δράστη τον πλέον οιστρήλατο αντιδήμαρχό της το κατασκεύασε, με τσιμεντένιες βάσεις στερέωσε τεράστιες κολόνες το φωταγώγησε και το βάφτισε ελεύθερο πάρκινγκ. ¨εβαλε και τη σφραγίδα δωρεάς. Είναι εξόφθαλμο πλέον και πασίδηλο και προκειμένου να εξυπηρετήσει τις επερχόμενες προεκλογικές της ανάγκες μέσω αυτών των πελατειακών της σχέσεων. Οι κάτοικοι των πολυκατοικιών απέναντι απ΄ το μπάσκετ χειροκρότησε την πρωτοβουλία της και φαντάζομαι την επιβράβευσε. Η πραγματική κατάντια όμως κατάντι της Εληάς είναι ότι ένα χρόνο αργότερα ζήτησε τη συναίνεση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία της. Γιατί εν τω μεταξύ υποβλήθηκαν μηνύσεις από τους υπαλλήλους που πιέστηκαν να παρανομήσουν και δεν μαθεύτηκε αν η δίωξη που επέφερε αυτή η αυθαίρετη και παράνομη πράξη σταμάτησε ή αν συνεχίζεται και σε πιο σημείο βρίσκεται.
Αυτή η αυθαιρεσία στραγγάλισε τη συναίνεση. Εκείνη τη συναίνεση που ξόρκιζε ο Δήμαρχος Χασιώτης – για ν΄ αναφερθούμε και στην τοπική αυτοδιοικητική ιστορία- όταν υπερθεμάτιζε λέγοντας «Αν κοιτάμε να εφαρμόσουμε κατά γράμμα τους νόμους δεν πρόκειται να ολοκληρώσουμε κανένα έργο». Τα παλιρροιακά κύματα της θητείας του όμως, ακόμα σκάζουν στην παραλία της Βέροιας με καταλογισμούς,ανακαταμφιδρομίσεις, ατελέσφορα κυνοκομεία άουσβιτς, τρομερή διασπάθιση δημοσίου χρήματος, και συνεχίζονται με κολυμβητήρια που πνίγηκαν σε μια κουταλιά νερό, με χαμένους άνω κάτω δρόμους, που απαγορεύουν τις εξόδους απ΄ τη χώρα σε ορισμένους, με παραβάσεις μη εκτέλεσης των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας, με γιοφύρια της «Αρτας» με λόφους από σκουπίδια.
Αυτή η συναίνεση χάθηκε και για το πάρκινγκ με τις κυλιόμενες.Έμεινε το πάρκινγ κατάντι στο οποίο δεν τολμά ο Δήμος να στρώσει 3αγιατί θα συλληφθεί ο υπεύθυνος που θα το τολμήσει. Νίκησε το σλόγκαν να μη χαθούν λεφτά. Αυτά τα λεφτά που δεν χάθηκαν, αλλά τα επιστρέφουμε στους τοκογλύφους της αγοράς. Τώρα. Με αίμα.
*Ο Γιάννης Αγγέλογλου είναι Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης των Ενεργών Πολιτών για τον Δήμο της Βέροιας, και το κείμενο αυτό είναι απόσπασμα απ΄ την ομιλία του, στο εν λόγω θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!