Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Απαντήθηκα από το ΤΕΕ. (Έκανα και σχόλια φυσικά)



Μετά από καθυστέρηση 11 ημερών από την πρώτη μου επιστολή συνεδρίασε η Νομαρχιακή  ΤΕΕ και 14 μέρες μετά, αφού με την σειρά μου τους πρόγκιξα αρκετά (δικαίως ή αδίκως δεν έχει καμιά σημασία) πήρα απάντηση από την Νομαρχιακή του ΤΕΕ.
Έπειτα από αίτημα της κ. Όλγας Μιχαηλίδου εκπροσώπου ομάδας πολιτών Βέροιας,  και την επιστολή του συν. Ν. Χατζηευστρατίου, συνεδρίασε η Ν.Ε. προκειμένου να απαντηθούν τα ζητήματα που τίθενται. Οφείλουμε πάντως να τονίσουμε πως η Ν.Ε., αφενός παρακολουθεί την εξέλιξη των ζητημάτων, αφετέρου έχει ήδη εκφράσει την άποψή της, τουλάχιστον για μερικά από αυτά.



Σύντομο ιστορικό.
Στις 12.04.2010, μηχανικοί – μελετητές του Ν. Ημαθίας, ενημέρωσαν τη Ν.Ε.  ΤΕΕ για την πρόσκληση που δέχθηκαν από τον Δήμο Βέροιας, προκειμένου να εκπονήσουν μελέτη αστικής ανάπλασης για την πόλη της Βέροιας. Λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου χρόνου, που είχαν στη διάθεσή τους οι συνάδελφοι μελετητές, δήλωσαν αδυναμία εκπόνησης της μελέτης. Στη συνέχεια  η μελέτη ανατέθηκε στο  Α.Π.Θ.,  και εκπονήθηκε από ομάδα μελετητών, αφού πρώτα χαρακτηρίσθηκε «ερευνητική»  εργασία.
Η Ν.Ε. αποφάσισε να μην καταγγείλει  το γεγονός, αν και έκρινε πως η ανάθεση κινείται στα όρια της νομιμότητας, προκειμένου να μη χαθούν τα διαθέσιμα κονδύλια και να γίνουν έργα στην πόλη.
Κατά την παρουσίαση της μελέτης, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δ.Σ. του Δ.Β., έγινε αναφορά για επεμβάσεις μόνο σε κοινόχρηστους χώρους (πάρκα και πλατείες ), και βεβαίως δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά, ως οφειλόταν,  για τις αλλαγές ως προς το πλάτος κύριων οδικών αξόνων της πόλης(Ανοίξεως , Βενιζέλου κ.λ.π.), και κατάργηση περίπου 500 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων !
Από τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ (συν. Ουρσουζίδη Γ.), δηλώθηκε ξεκάθαρα πως η πρόβλεψη  για δημιουργία πάρκιγκ κάτω από τη λεωφόρο Στρατού,  εκτός του ότι παρουσιάζει προβλήματα νομικά (χρήση γης - Γ.Π.Σ.), είναι και πρακτικά τουλάχιστον πρόχειρη  (μεγάλη απόσταση, μεγάλη κλίση δρόμου κλπ). Οι εργασίες που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο συγκεκριμένο χώρο, εφόσον αφορούν στην κατασκευή χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, είναι προφανέστατα παράνομες.
Η θέση της Ν.Ε.  
Η αυθαίρετη αλλαγή του  πλάτους των κεντρικότερων δρόμων της πόλης, με ταυτόχρονη κατάργηση περίπου 500 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων,  χωρίς να προηγηθεί κυκλοφοριακή μελέτη, αλλά και μελέτη τεκμηρίωσης των επιχειρούμενων αλλαγών, συνιστά επιπόλαιη πράξη με δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της πόλης. θεωρούμε επίσης, ότι η έγκαιρη και ειλικρινής ενημέρωση των πολιτών, αποτελεί προϋπόθεση στην ομαλή εξέλιξη των έργων.
Οι αδελφοί Κούσιου προέβησαν σε μια σημαντική δωρεά προς τον Δήμο Βέροιας, επελέγη το χρηματικό ποσό της δωρεάς να διατεθεί για την κατασκευή της γέφυρας Τριποτάμου στο ύψος του κτηνιατρείου, γνωστής πλέον σαν γέφυρας «Αδελφών Κούσιου
Ο δωρητής ανέθεσε την ευθύνη υλοποίησης του έργου σε  διαχειριστική επιτροπή της εμπιστοσύνης του, πιθανότατα και του Δ. Βέροιας. 
Ο Δήμος Βέροιας δημοπράτησε το έργο και ανακηρύχτηκε ο ανάδοχος.
 Ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου η οποία  προχωρεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Μία σειρά από αστοχίες, που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται, και που αφορούν τόσο στον ανάδοχο όσο και στο Δήμο Βέροιας, είναι προφανές ότι οδήγησαν σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, αλλά και σε εύλογες ανησυχίες για μη ολοκλήρωσή του έργου
Η Ν.Ε. του ΤΕΕ ουδέποτε  κλήθηκε να  γνωμοδοτήσει επί των προβλημάτων που αφορούν στην κατασκευή του  συγκεκριμένου έργου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επέμβει, εν εντέλει αφορά σε δωρεά ιδιωτών προς τον Δήμο Βέροιας.
Παρόλα αυτά, είμαστε στη διάθεση τόσο του δωρητή, όσο και του Δ.Β., να προσφέρουμε κάθε τεχνική υποστήριξη, εφόσον μας ζητηθεί.
Ο ανάδοχος εγκατάλειψε το έργο,  αφού προηγουμένως εισέπραξε μεγάλο χρηματικό ποσό, χωρίς να εκτελέσει τις ανάλογες εργασίες. Το ποσό που χαρακτηρίσθηκε ως «αχρεωστήτως καταβληθέν»  είναι αρκετά υψηλό, ώστε να επιληφθεί του θέματος η δικαιοσύνη.
Η Ν.Ε. του ΤΕΕ  δεν επεμβαίνει σε θέματα που  ήδη έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη- άλλωστε δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και δεν πρέπει- αν όμως κληθεί να εκφράσει άποψη, θα το πράξει. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πάντως, ότι ορίστηκε από τον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση έμπειρος συνάδελφος ως πραγματογνώμων, ο οποίος ζήτησε βοήθεια και συνεργάστηκε με μέλος της Ν.Ε.
Οφείλουμε πάντως να τονίσουμε, πως δεν είναι μόνο ευθύνη των συναδέλφων μηχανικών που υπέγραψαν τις περιβόητες πιστοποιήσεις, ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν για το χειρισμό του θέματος και στην πολιτική του διάσταση! 
Πάγια θέση της  Ν.Ε. του ΤΕΕ αποτελεί η τήρηση της νομιμότητας, τόσο για λόγους ουσίας όσο και τύπου. Θυμίζουμε ότι, με πρωτοβουλία της Ν.Ε. του ΤΕΕ και την σημαντική βοήθεια του Τμήματος Αυθαιρέτων κατασκευών του Δ.Β. κατεδαφίστηκαν στο παρελθόν, το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, και παρά την ανοχή της τότε Δημοτικής αρχής,(ίσως η μοναδική περίπτωση σε επίπεδο επικράτειας).
Σήμερα, μετά από λίγα χρόνια, η πόλη με ευθύνη των διοικούντων δυστυχώς επέστρεψε στο προηγούμενο καθεστώς, η  εφαρμογή του ν. 4014 επέφερε επιπλέον σύγχυση (τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών), όμως σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα σε ότι αφορά  στην πυρασφάλεια, και στις συνθήκες υγιεινής που διέπουν την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τέλος οφείλουμε να τονίσουμε, ότι στην μία και μοναδική φορά που η Ν.Ε. του ΤΕΕ κλήθηκε από τον Δήμο να εκφράσει άποψη επί του θέματος, από τον εκπρόσωπο της δηλώθηκε  ξεκάθαρα, ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος.


Ας δούμε λοιπόν τι είπαν οι συνάδελφοι:
Αστικές Αναπλάσεις
Ως προς την ανάθεση της μελέτης θεωρούν ότι έπραξαν λάθος. Καλό αυτό. Ας ελπίσουμε ότι θα συνετισθούν και δεν θα το ξανακάνουν. Επίσης θα πρέπει να αναρωτηθούν μήπως είναι καιρός να ζητήσουν συγνώμη από την κ. Πάπαρη που έθιξε και ξαναέθιξε το θέμα, αγνοήθηκε και μερικές φορές λοιδορήθηκε κιόλας; Μήπως ακόμη ακόμη πρέπει να αναρωτηθούν αν θα έπρεπε να καλέσουν αυτήν την συνάδελφο να τους εξηγήσει  γιατί οι αρχιτεκτονικές μελέτες  πρέπει να γίνονται μετά από διαγωνισμό και να δείξει σε συναδέλφους και δημόσιους φορείς εμπειρίες από άλλες πόλεις και χώρες; Τέλος, μήπως θα’ πρεπε, λέμε τώρα, να τους εξηγήσει κάποιος το πώς γίνονται οι αντίστοιχες μελέτες στην Αθήνα και την Ευρώπη με την συμμετοχή ευρύτατων ομάδων πολιτών;
Ως προς την μείωση των δρόμων να τα αφήσουν αυτά που ξέρουν. Αυτό έγινε ήδη από τον Φεβρουάριο στην ενημέρωση στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τότε εκεί ήρθαν και εκπρόσωποι του ΤΕΕ που ήταν λαλίστατοι όσο οι τσιπούρες , σ’ αντίθεση από μεμονωμένους συναδέλφους που πήραν τον λόγο είπαν την άποψή τους και δέχθηκαν και προσωπικές επιθέσεις από την «μελετήτρια».
Τέλος ως προς την επιχειρούμενη παρανομία κάτω από την Στρατού, το πήραν επιτέλους χαμπάρι. Τους περιμένω μόλις αρχίσουν παράνομα τα έργα να πάνε οι ίδιοι στον Εισαγγελέα.
Εν πάση περιπτώσει Κυριακή κοντή γιορτή: Η ειλικρίνεια των προθέσεών και της απάντησης τους  θα φανεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας όπου ομάδα πολιτών θα εκφέρει τις απόψεις της και η παρουσία τους θα είναι αψευδής μάρτυρας. 
Γέφυρα Κούσιου.
Τι λέτε ρε παιδιά; Εδώ βούιξε ο κόσμος για τις ποινικές ρήτρες που παράνομα χάρισε το Δημοτικό Συμβούλιο στον εργολάβο. Βούιξε ο κόσμος για την πεισματική άρνηση να τον κηρύξουν έκπτωτο ήδη από τον Ιούνιο του 2011. Τέλος μήπως θα έπρεπε να σκεφτείτε πως από τότε έπρεπε να προειδοποιήσετε την Δημοτική αρχή που είχε πάθει κωλοπιλάλα λόγω των επικείμενων εκλογών, να περιμένει έναν μήνα προκειμένου και να κηρύξει το έργο ειδικού σκοπού και να προχωρήσει σε έναν διαγωνισμό με προσκλήσεις; Έναν διαγωνισμό που θα απέκλειε κάθε καρυδιάς καρύδι δηλαδή;  
Μήπως εν τέλει πρέπει να αρχίσουμε όλοι να διδασκόμαστε από τα λάθη μας;
Άνω κάτω Σέλι.
Απλή ερώτηση: Μέχρι τώρα που ήσασταν;
Παράνομες επεκτάσεις καφετεριών.
Κύριοι συνάδελφοι αυτό που κάνατε δεν φτάνει. Εδώ κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!