Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Αστική ανάπλαση! (Εφημερίδα ΛΑΟΣ 05 09 12)



(Ευλογία ή κατάρα για την πόλη;)
Μαίνεται η διαμάχη μεταξύ της δημάρχου και μιας Ομάδας  πολιτών, εξαιτίας των υπό εκτέλεση έργων ανάπλασης, Έργων  που με το «καλημέρα» τους, οδήγησαν στον αφανισμό του πάρκου Αγίων Αναργύρων. Της μοναδικής όασης για μικρούς και μεγάλους.
Κατά τα λεγόμενα της δημάρχου, τα έργα αυτά θα αλλάξουν τη μορφή της πόλης.  Επί πλέον «θα πέσουν στη Βέροια 8 εκατομμύρια ευρώ»
Κατά την άποψη όμως των πολιτών, 'τα εκατομμύρια θα πάνε σε κάποια χρηματοκιβώτια της Αθήνας, ενώ τα έργα-θα αποτελέσουν ένα ακόμη πλήγμα στις λειτουργίες και. την ανάπτυξη της Βέροιας.
Εμείς, δεν είμαστε «ούτε με το χωροφύλαξ ούτε 'με τον αστυφύλαξ». Εμείς θα δούμε τα γεγονότα και τις επιπτώσεις των γεγονότων. και με αμεροληψία θα καταθέσουμε την άποψή μας.
Δικαιολογημένα οι δημότες 8εροίας ακούν ανάπλαση  και κουμπώνονται. Πρόσφατο είναι το φιάσκο . της πλατείας Ρακτιβάν. όπου η χρηματοδότησή  του ενός περίπου εκατομμυρίου, κατέληξε στο γνωστό  αποτέλεσμα; για το οποίο κάθε άλλο παρά υπερήφανοι πρέπει να αισθάνονται οι Βεροιείς. Γιατί να πιστέψουμε πως η αστική ανάπλαση δε θα αποδεχτεί ένα ακόμη φιάσκο σε βάρος της πόλης που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο από τους αιρετούς της τοπικής  αυτοδιοίκησης;  
Δικαιολογημένη όμως και η δήμαρχος. Εδώ που τα λέμε, κοντεύει να εξαντλήσει και τη δεύτερη θητεία της και δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα έργο πνοής. Αναλώθηκε σε υπηρεσιακές διαδικασίες και σε ανούσιες εθιμοτυπικές παρουσίες. Της δίνεται τώρα η ευκαιρία να συμβάλλει σε ένα έργο που θα την αναδείξει και έχουμε την απαίτηση να μην το στηρίξει; Ας μην είμαστε  υπερβολικοί.
Είναι όμως πραγματικά οι επιχειρούμενες αναπλάσεις έργα πνοής: Είναι τα έργα που θα τα χειροκροτούν οι πολίτες uμνολογώντας τη δήμαρχο που τα επιτέλεσε;  Ή μήπως θα αποτελέσουν μιαν ακόμη λαθεμένη επιλογή στη σειρά των άτυχων στιγμών της πόλης αυτής;
Προσωπικά, παρ' όλη την καλή μου προαίρεση, θα θυμηθώ το αρχαίο γνωμικό : «εξ όνυχος τον λέοντα».
Η ανεδαφικότητα του εγχειρήματος καταφαίνεται από το ξεκίνημα στη  Λεωφόρο Ανοίξεως και στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων. Ένα πάρκο που έδωσε για 40 χρόνια επιτυχημένες εξετάσεις. Ένα πάρκο που έχει τη σφραγίδα ενός φημισμένου αρχιτέκτονα τοπlου, ενός Νίκου Κανταρτζή.
Ανασκάφηκε ο χώρος αυτός με το επιχείρημα της διαπλάτυνσης, για να γίνει - λέει- πιο άνετη η μετακίνηση των πεζών! Στο μεταξύ, μια ιστορική λεωφόρος συρρικνώθηκε ... Το οδόστρωμα των 9 μέτρων περιορίστηκε  στα 7.Συγχρόνως. εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης Καταργήθηκαν, με τη διαβεβαίωση πως Θα μεταφερθούν στους μπαχτσέδες ..Παραλλήλως, εξαγγέλλονται φανταχτερές κυλιόμενες σκάλες (τα Καθρεφτάκια που θα εντυπωσιάσουν τους ιθαγενείς του νέου κόσμου).
Τα υπόλοιπά έργα αστικών αναπλάσεων δε θα τα σχολιάσουμε. Δε χρειάζεται. Θα υπενθυμίσουμε  απλώς ότι κάποιοι  δρόμοι·(Εληάς, Βενιζέλου) θα στενέψουν και από-9 μέτρα θα περιοριστούν στα 7, ενώ κάποιοι άλλοι. (Μεγάλου Αλεξάνδρου και Τρεμπεσίνας) θα  καταντήσουν  δρομάκια των. 3 μέτρων.
Θα διαπλατυνθούν. όμως εντυπωσιακά πεζοδρόμια, για να διευκολυνθούν τα καροτσάκια με τα βρέφη και τα αναπηρικά αμαξίδια.
Προφανώς  οι μελετητές δεν επισκέφθηκαν τις γειτονιές και τους συνοικισμούς της πόλης που. δε διαθέτουν. διόλου  πεζοδρόμια
Η δήμαρχος γνωρίζει εν τούτοις ότι κι εκεί υπάρχουν και κυκλοφορούν και καρότσια με βρέφη και  αμαξίδια με ανάπηρα παιδιά. . . .
 Επίκαιρος

1 σχόλιο:

  1. Τέτοια αντικειμενικότητα σε άρθρο θα έπρεπε να βραβεύεται.... Ευτυχώς που παρουσίασαν αμερόληπτα τα γεγονότα και άφησαν τον αναγνώστη να σχηματίσει την δική του άποψη!

    Άποψη:
    Πιστεύω ότι η κριτική που γίνεται στο έργο, καλώς γίνεται γιατί μόνο έτσι θα διορθωθούν τα όποια λάθη και δεν θα επαναληφθούν οι κακοτεχνίες της Πλατείας Ρακτιβάν. Πολίτης σημαίνει υποχρεώσεις όχι μόνο δικαιώματα!
    Ηλίας Μαυρόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!