Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Οικοδομικά Απορρίμματα: Η διαδικασία της προσφυγής συνεχίζεται



Ζήτησα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ. Μακεδονίας –Θράκης να μου δώσει την απάντηση επί της προσφυγής μου στο θέμα της παραλαβής της Μελέτης χώρου κλπ (χωματερής μπαζών ουσιαστικά) στη θέση Λιμάκια της Σφηκιάς.  Υπάρχει, απ’ ότι κατάλαβα, διαδικασία με την οποία ο Δήμος (ή τέλος πάντων ο φορέας για του οποίου την απόφαση γίνεται προσφυγή) έχει το δικαίωμα να εκθέσει τις απόψεις του σε σχέση με όσα καταλογίζουν στην απόφασή του.

Φυσικά δεν αποδέχθηκαν κατά κανένα τρόπο την προσφορά του χρόνου μου προκειμένου να έχουμε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων. Είχα μια αμυδρή ελπίδα…
Έτσι στο έγγραφο το οποίο συνάπτω σε ένθετη φωτογραφία ισχυρίζονται:
Κατ’ αρχήν μας θυμίζουν τον Νόμο ο οποίος λέει ότι για εργασίες επιχωματώσεως παλιών λατομείων χρησιμοποιούνται επεξεργασμένα ΑΕΚΚ (μπάζα) και προϊόντα εκσκαφής. Και μας θυμίζει πώς μόνο τέτοια θα δέχονται.
Αναφέρει επί λέξει: Τα αδρανή κατάλοιπα που προκύπτουν από την επεξεργασία των ΑΕΚΚ, καθώς και τα χώματα και πέτρες και μπάζα εκσκαφών  (κατηγορίες 15 05 04 και 17 05 06 από τον Ευρωπαικό Κατάλογο  Αποβλήτων σύμφωνα με την απόφαση  2001/118/ΕΚ) αξιοποιούνται με την χρήση τους  σε εργασίες επιχωματώσεων αποκαταστάσεις ανενεργών και εν ενεργεία λατομείων, ανεξέλεγκτων χωματερών, χώρων υγειονομικής ταφής και εν γένει αναμόρφωσης υποβαθμισμένων τοπίων ή αναπλάσεων χώρων.-ΚΥΑ 36259/1757/Ε103/10 (ΦΕΚ 1312Β/24-08-10) «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)»  Για να συνεχίσει … «μέχρι την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας ανακύκλωσης ΑΕΚΚ στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα είναι ενταγμένη σε πιστοποιημένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης από τον ΕΟΑΝ του ΥΠΕΚΑ, και την ένταξη – συνεργασία του Δήμου Βεροίας με το σύστημα αυτό, απόβλητα του κεφ 17 και λοιπά αδρανή άλλων κεφ του ΕΚΑ θα μπορούν να διατεθούν με σκοπό την αποκατάσταση του δανειοθαλάμου».
Εύλογη απορία: Ποιος θα ελέγξει στη φάση αυτή,  αν τα προϊόντα που θα μεταφερθούν εκεί είναι κατάλοιπα επεξεργασίας μπάζων;  Ποιός στη φάση αυτή θα μας εγγυηθεί  ότι εκεί δεν θα εναποτίθενται ανεπεξέργαστα μπάζα τα οποία εκ των υστέρων ο δήμος ως κάτοχος θα πρέπει να πληρώσει για να επεξεργασθεί;
Μεταφέρει ένα κομμάτι της μελέτης όπου αναφέρεται «όταν και αν κατασκευασθεί μονάδα ανακύκλωσης ΑΕΚΚ που θα καλύπτει γεωγραφικά τον Δήμο Βεροίας και με τον οποίο θα υπάρξει συνεργασία του Δήμου Βεροίας και εφόσον μέχρι τότε δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης του Δανειοθαλάμου ο χώρος θα αποτελέσει χώρο υποδοχής των μη ανακυκλώσιμων που θα απομείνουν από την μονάδα επεξεργασίας ΑΕΚΚ.»
Τότε ναι. Μέχρι τότε τι γίνεται;
Για να καταλήξει: Κατά συνέπεια ο Δήμος ως καθολικός διάδοχος του Δήμου Μακεδονίδος, δεν καθίσταται με την μελέτη αυτή ούτε μεταφορέας ούτε συλλέκτης ούτε διαχειριστής ΑΕΚΚ.
Παραλείπει να πει το  χειρότερο: Ότι καθίσταται κάτοχος, άρα υπόχρεος να διαχειριστεί τα ΑΕΚΚ που θα μαζέψει εκεί. Δηλαδή υπόχρεος να ξοδέψει χρήματα ανάλογα της ποσότητας που θα συσσωρευτούν εκεί μέχρι την πρώτη καταγγελία.
Δεν ξέρω ποιά θα είναι η απόφαση της Αποκεντρωμένης Δ. Μακεδονίας και Θράκης. Το βέβαιο είναι ότι πολλών Δήμων της χώρας πήρε ο κώλος αέρα και ετοιμάζονται να κατασκευάσουν χωματερές. Ίσως η  συγκεκριμένη απόφαση να παράγει δίκαιο και να αρχίσει να δίνεται ορθολογική λύση στο πρόβλημα των μπάζων των οικοδομών.
Θεωρώ ότι οφείλω, γνωρίζοντας μερικά πράγματα παραπάνω να αντισταθώ σε περίπτωση που υπορραφθεί η προσφυγή μου.  Υπάρχει και δεύτερος βαθμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!