Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Τι μπορεί να κάνει κανείς με λίγα ξύλα και ένα όραμα.

Σκαλίζοντας από επαγγελματικό ενδιαφέρον sites και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφικό υλικό (tumblr,frickl) έπεσα πάνω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που έγινε από φοιτητές του πανεπιστημίου του Kingston.
Οι πιτσιρικάδες αυτοί (19 έως 22 μιλάμε) αντέγραψαν μια Γιαπωνέζική γέφυρα από ξύλο, την επανυπολόγισαν σε κλίμακα 1/3, προσάρμοσαν στα δεδομένα τους τον ήδη ευφυή τρόπο κατασκευής της, βρήκαν έναν χορηγό που πλήρωσε για την πρώτη ύλη, την μοντάρισαν με εθελοντική εργασία και άψογη συνεργασία  για να την χαρίσουν τελικά στον τοπικό Δήμο. Δείτε το. Αξίζει τον κόπο.
Στην αρχή δεν ήξερα τι ήταν εκείνο που με ενθουσίασε στο όλο εγχείρημα. Έχω κάνει και εγώ φιλόδοξες κατασκευές χρησιμοποιώντας προσωπικό που μάζευα κάθε πρωί από την πλατεία.
Το 1/3 μοντέλο
Αλλά ως εκεί. Ως εκεί γιατι έχω δει γέφυρες να ξεκινούν με χορηγία πάνω από 2.000.000 € και να μένουν στη μέση και φιλόδοξα πλάνα γεφυριών να καταλήγουν πανάκριβες κακοτεχνίες. Δεν με ενθουσίασαν οι ικανότητες των φοιτητών. Νεαροί ήταν, η φύση και η εκπαίδευσή τους τις εγγυόντανε. Ακόμη τις διέθεσαν τζάμπα γιατί απλά το όφειλαν. Άλλος ήταν ο λόγος που ζήλεψα τους σπουδαστές.
Αυτοί είχαν όραμα. Γνώριζαν που βρίσκονταν, είχαν αποφασίσει τι ήθελαν να καταφέρουν και βρήκαν τον τρόπο, που δεν ήταν άλλος από μια καλή ιδέα (κι ας μην ήταν και πρωτότυπη), σκληρή δουλειά και συνεργασία. Ναι, αυτό είχαν οι νεαροί. Έτσι ορίζεται το Όραμα. Τα άλλα βρέθηκαν στην πορεία. Δηλαδή πια άλλα, μια μικρή χορηγία και έναν χώρο για να στήσουν το κατασκεύασμά τους. 
 
Είχαν δηλαδή αυτό που αναζητούμε εγώ και οι συμπατριώτες μου αλλά, για κάποιον λόγο που δεν κατανοώ, δεν καταφέρνουμε να το βρούμε.

 
Θέση: Iwakuni, Yamaguchi Prefecture
Όνομα:
Kintai Bridge
Ανοίγματα  5. 3 μεσαία ανοίγματα 35,1
m. Ακραία 34,8 m. Τα ακραία δεν είναι αμφιέριστα (έχουν ενδιάμεσες στηρίξεις)
Υλικό: Ξύλο. Τα κύρια μεταλλικά στοιχεία ήταν καλυμμένα με φύλλα χαλκού. Στην αρχική γέφυρα δεν χρησιμοποιήθηκαν καρφιά. (Μεταφορά δυνάμεων μέσων αξιόπιστων  συναρμογών. (Εντρομιών))
Χρόνος κατασκευής: Άρχισε 1601. Το 1673 τα μεσόβαθρα αντικαταστάθηκαν από ξύλο έγιναν πέτρα και συμπληρώθηκε η γέφυρα. Τα τρία κεντρικά ανοίγματα συντηρούνταν κάθε 20 χρόνια και τα δύο ακραία κάθε 40. Τις περισσότερες επεμβάσεις τις δέχθηκε το 1953 από το Μηχανικό του Αμερικανικού στρατού κατοχής και επεμβάσεις μικρής κλίμακας το 2007.
Αρχιτέκτων.: Άγνωστος στις πηγές που ανέτρεξα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΡΕΠΛΙΚΑΣ
Θέση: Knights Park campus, Kingston University
Όνομα: -
Άνοιγμα 6 m. Συνολικό λόγω τόξου ~10m
Υλικό: Δοκίδες διατομής 50 X 70 ( mm x mm) επεξεργασμένες σε μηχάνημα CNC (Ξύλο). Μονωτική ταινία(!)
Χρόνος Κατασκευής Φαίνεται στο video
Αρχιτέκτων: Συλλογική Εργασία
Χορηγός: James Jones timber merchants (κόστος ξυλείας <5000€)


2 σχόλια:

  1. Φίλε Νίκο, όταν υπερισχύει το συλλογικό και όχι το ατομικό, τέτοια έργα μπορούν να γίνουν ακόμα και στην Ελλάδα μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακου τώρα, το συλλογικό δεν είναι υποχρεωτικά και καλό.Το βλέπω καθημερινά όταν συναντώ ομάδες συμπολιτών (κυρίως απασχολημένων στον δημόσιο τομέα) που έχουν μιά συλλογική εικόνα και την υπερασπίζονται. Τη εικόνα της μετατροπής μας σε μιά μη χώρα όπου ο ένας πυροβολέι τον άλλον, μόνο και μόνο γιατί η χρόνια ανία και οι τωρινές δυσκολίες δεν τους έκαναν ανίκανους να οραματίζονται.
    Το όραμα είναι το ζητούμενο. Το όραμα των λίγων που θα ενστεριστούν ή αν θες θα εμπεδώσουν οι πολλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!