Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Σε ποιόν ανήκει η Τράπεζα της Ελλάδος;


Τις προηγούμενες εκλογές και φοβάμαι πως και τις επόμενες μια ερώτηση ήταν roi mat στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις; Γνωρίζετε κύριε της συμπολίτευσης ποιοι είναι οι μέτοχοι της Τράπεζας τις Ελλάδος;
Συνήθως ο ερωτώμενος δεν ήξερε και ο ερωτών συνέχιζε με το γνωστό μοτίβο: Η Τράπεζα της Ελλάδος που είναι ένας κυρίαρχος θεσμός.. ..(προσθέστε και ότι άλλο θέλετε) πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί για να αποκτήσει η οικονομία ένα Ελληνικό Κέντρο λήψης αποφάσεως … (ξαναπροσθέστε ότι άλλο σας έχετε στο κεφάλι). Μπήκα κι εγώ στο παιχνίδι της αμφιβολίας έως ότου διάβασα τα παρακάτω στο site της Καθημερινής στη Στήλη Παραπολιτικά με τίτλο «Οκτώ μύθοι και η πραγματικότητα»

6. «H Τράπεζα της Ελλάδος να γίνει κρατική, γιατί έχει υπογράψει με τους δανειστές ενώ βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, και μάλιστα μη Ελλήνων»

Πρόκειται για την απόλυτη παραπλάνηση. Η ΤτΕ είναι απολύτως ανεξάρτητη. Αποτελεί θεσμό της πολιτείας και του ευρωσυστήματος. Οι ιδιώτες δεν έχουν λόγο σε κανένα θέμα πολιτικής και διοίκησης. Βεβαίως, είναι ανεξάρτητη και απέναντι στην κυβέρνηση, επομένως δεν επηρεάζεται από τις κομματικές μεταβολές. Η διοίκησή της ορίζεται από τη Βουλή κατόπιν προτάσεως της κυβέρνησης και όχι από τους μετόχους. Οι αρμοδιότητες των διοικητικών οργάνων (πολιτική επιτοκίων, έκδοση χρήματος, εποπτεία και έλεγχος τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών) δεν υπόκεινται στον έλεγχο της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Μέτοχοι, εκτός από το κράτος και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που διαθέτουν τον πλήρη μετοχικό έλεγχο, είναι και φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Αυτό ισχύει από τότε που ιδρύθηκε η τράπεζα (1928) και δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Οι μέτοχοι -κανείς δεν ελέγχει ποσοστό άνω του 0,6% και οι «ξένοι» δεν ξεπερνούν το 3%- ψηφίζουν μόνο για τον λογιστικό ισολογισμό και εγκρίνουν το μέρισμα προς τους ιδιώτες, το οποίο, με νόμο, περιορίζεται στο 1/5 των κερδών. Τα 4/5 των κερδών της τράπεζας πηγαίνουν υποχρεωτικά στο δημόσιο ταμείο. Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει απευθείας 9% των μετοχών της ΤτΕ, ενώ βάσει νόμου το 35% της τράπεζας που ελέγχεται από Ταμεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι και ο μόνος που έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου στη γενική συνέλευση.
Κατά την προετοιμασία εισόδου στην Ευρωζώνη εξετάστηκε το ενδεχόμενο εξαγοράς όλων των ιδιωτών μετόχων. Κρίθηκε ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια σοβαρή δαπάνη του κράτους, που θα ωφελούσε μόνον όσους ιδιώτες διαθέτουν σήμερα μετοχές, ενώ δεν θα άλλαζε τίποτε στο καθεστώς ανεξαρτησίας που έχει η ΤτΕ ως όργανο της πολιτείας. Το ίδιο ισχύει και σήμερα.

Το 6. Δείχνει ότι το κείμενο είναι η έκτη παράγραφος μιας ευρύτερης ανάλυσης που αξίζει τον κόπο να της ρίξει κανείς μια ματιά. Κατά τα άλλα όταν η ερώτηση ξανατεθεί, που θα ξανατεθεί , αλλάξτε κανάλι.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!