Είναι πλέον κοινή συνείδηση ότι πρέπει να ξεκινήσει μια ευρεία δημόσια συζήτηση για τους Δημόσιους χώρους της πόλης. Πάνω στο πνεύμα αυτό δημοσιεύεται το κείμενο του Δικηγόρου κ. Κουμπουλίδη με την ελπίδα να υπάρξει συνέχεια.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ
ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ και ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Σε συνέχεια παλαιότερης απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, που πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητη από τα ΜΜΕ και κυρίως από τους δημότες της Βέροιας, συνεδριάζει την Παρασκευή 11 Μαΐου και ώρα 13.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με θετική εισήγηση για παραχώρηση σε καταστηματάρχες τμημάτων πλατειών και πάρκων της Βέροιας και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα και οικονομικό όφελος για το Δήμο και συγκεκριμένα:
- Στην Πλατεία Δικαστηρίων προτείνεται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα σε ολόκληρη την πλευρά απέναντι από τα υφιστάμενα καταστήματα, καταλαμβάνοντας κατά μήκος ολόκληρο το πεζοδρόμιο, καλύπτοντας 42 τ.μ., καθιστώντας τη διέλευση των πεζών αδύνατη, αλλά και την πρόσβαση από και προς το Δικαστικό Μέγαρο, το Ειρηνοδικείο και την Εισαγγελία μετ’ εμποδίων.
- Στην πλατεία Πλατάνων προτείνεται επίσης η κατάληψη 42 τ.μ., προφανώς από το παρακείμενο ταβερνάκι, παρά το γεγονός ότι η έκταση δεν ξεπερνά τα 100 τ.μ. ωφέλιμου χώρου, και παρόλο που έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας η μελέτη ανάπλασης της πλατείας που εκπόνησαν δωρεάν προς το Δήμο Βέροιας ομάδα νέων αρχιτεκτόνων της πόλης μας και η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πολιτικούς μας άρχοντες. Απορία προκαλεί το γεγονός ότι αντί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να ζητήσει την υλοποίηση της μελέτης αυτής, εισηγείται την εκχώρησή της σε ιδιώτη, επικαλούμενη μάλιστα την παράνομη χρήση της ως χώρου στάθμευσης, χρήση για την οποία φυσικά δεν έπραξε τίποτα μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή και η παραπάνω επιτροπή, πέραν του να την υποθάλπει με τη σιωπή και την αδράνεια της.
- Στο πάρκο Ελιάς ήδη λειτουργεί το Δημοτικό Αναψυκτήριο σε κλειστό αλλά και υπαίθριο χώρο, ο οποίος καταλαμβάνει μεγάλη έκταση του πάρκου. Οι διάδρομοι που υφίστανται ανάμεσα στους χώρους πρασίνου, το σιντριβάνι και τα κτίσματα του Αναψυκτηρίου εξυπηρετούν οριακά την προσέλευση των πολιτών σε ώρες αιχμής και δεν είναι δυνατό να επιτραπεί η περαιτέρω ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Κι όμως προτείνεται κι εκεί ο τετραπλασιασμός (!!!) των τραπεζοκαθισμάτων που έχουν ήδη αναπτυχθεί προς την οδό Ανοίξεως, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα να γίνει «της …Μητροπόλεως το κάθισμα!». Κι όλα αυτά προσωρινά και πάλι, παρά τις εξαγγελίες των εργασιών για την αστική ανάπλαση του πάρκου οι οποίες θα ξεκινούσαν δήθεν αμέσως μετά το Πάσχα, αφού ήδη θα είχε ολοκληρωθεί η διάνοιξη μεγάλου χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, οι εργασίες του οποίου δεν έχουν αποτυπωθεί μέχρι σήμερα ούτε «επί χάρτου».
- Τέλος πίσω από το Δημαρχείο προτείνεται η εκχώρηση του μεγαλύτερου ελεύθερου μέρους της πλατείας εμβαδού 143 τ.μ. (!!!) με την απίστευτη αιτιολογία ότι ο επιχειρηματίας –προφανώς σε ρόλο τοπικού σερίφη- θα περιορίσει τους βανδαλισμούς που συμβαίνουν καθημερινά στην πλατεία, ομολογώντας δηλαδή την ανικανότητα ο Δήμος να διαφυλάξει με νόμιμα μέσα το κεντρικότερο κτίριο της πόλης, το ίδιο το Δημαρχείο!
Να υποθέσουμε λοιπόν ότι με το απίστευτο πρόσχημα της προστασίας και της ευταξίας θα προχωρήσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στην παράδοση σε επιχειρηματίες και των υπολοίπων πλατειών και πάρκων του Δήμου, ανοίγοντας «τους ασκούς του Αιόλου»;
Θα προχωρήσει ίσως με τα ίδια επιχειρήματα και στην παράδοση σε επιχειρηματίες και των πενήντα παιδικών χαρών της Βέροιας που οι περισσότερες έχουν εγκαταλειφτεί και μετατραπεί σε χώρους στάθμευσης ή σκουπιδότοπους, προκειμένου τα παιδιά μας να μπορούν εφεξής να απολαμβάνουν –με το αζημίωτο βέβαια- παιδότοπους υψηλών προδιαγραφών;
Ας συμφωνήσουμε με μια γενική παραδοχή: Οι πλατείες και τα πάρκα είναι εκ του Νόμου κοινόχρηστοι χώροι, ελεύθεροι για χρήση από κάθε πολίτη, χωρίς οικονομικό αντίτιμο.
- Η παραχώρηση από το Δήμο των κοινόχρηστων πλατειών και πάρκων για εμπορική χρήση, έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα του κάθε δημότη να επισκέπτεται τα πάρκα και τις πλατείες του και να ψυχαγωγείται δωρεάν, χωρίς να πληρώσει αντίτιμο σε καταστηματάρχες.
· Επίσης οι πλατείες χρησιμοποιούνται τακτικά για τη διενέργεια εκδηλώσεων από Συλλόγους, Φορείς, κόμματα, Οργανώσεις για μαζικές εκδηλώσεις, πολιτικού, κοινωνικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.
· Οι Βέροια στερείται μεγάλων πλατειών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω. Ουσιαστικά οι πλατείες που βρίσκονται στο κέντρο της είναι οι πλατείες Δικαστηρίων και Δημαρχείου. Θα είναι έγκλημα να στερηθούμε έστω και ένα τετραγωνικό από έναν χώρο που βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες δημότες κάθε ηλικίας, κάθε ημέρα, στην καρδιά της πόλης. Άλλωστε δεν πρόκειται να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα καταστήματα που έχουν πρόσοψη στο εσωτερικό των πλατειών (όπως συμβαίνει με άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού), αφού -προφανώς σκόπιμα- οι παραπάνω πλατείες δεν περιστοιχίζονται από κτίρια, αλλά από δρόμους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου κανείς δεν διανοήθηκε να μετατρέψει σε υπαίθριο καφενείο ή ταβέρνα...
· Δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία μελέτη ή έστω εισήγηση από αρχιτέκτονα τοπίου ή κάποιο θεσμικό φορέα για την αλλαγή χρήσης των πλατειών, τους όρους της νέας χρήσης και τις συνέπειες αυτής. Αντιθέτως, οι εγκεκριμένες μελέτες για την ανάπλαση τους, που περιμένουν να υλοποιηθούν, δεν προβλέπουν σε καμία περίπτωση τέτοια παραχώρηση τμημάτων τους.
· Δεν έχουν ζητήσει την αλλαγή χρήσης των κοινόχρηστων αυτών χώρων, κανένας φορέας ή σωματείο, αλλά και κανείς δημότης που φυσικά να μην έχει επιχειρηματικά συμφέροντα από τη χρήση τους. Ταυτόχρονα, η εκχώρηση κοινόχρηστων χώρων σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους υπόλοιπους, κλονίζοντας τις ισορροπίες της αγοράς και εκτινάσσοντας την παραβίαση της νομιμότητας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το «φαινόμενο ντόμινο» της αυθαίρετης κατάληψης των πεζοδρομίων, κυρίως στην οδό Μητροπόλεως, αλλά και τη Βενιζέλου, όπου η ανοχή της παρανομίας εκτός των άλλων συνεπειών, μπορεί να αποτελέσει πεδίο αθέμιτης πολιτικής συναλλαγής…
· κοινωνικού διαλόγου και αντίδρασης.
Η πόλη έχει υποφέρει στο παρελθόν από αυθαίρετες και παράνομες αποφάσεις σε δρόμους και πλατείες, όπως με την αμφιδρόμηση της οδού Μητροπόλεως και την ανεφάρμοστη απόφαση για λειτουργία 2ης Λαϊκής Αγοράς στην οδό Μπότσαρη και την πλατεία Τσερμενίου, αλλά και πρόσφατα με την παράνομη μετατροπή του χώρου πρασίνου κάτω από την Ελιά σε «αυτοσχέδιο» δημοτικό χώρο στάθμευσης.
Ο Δήμος οφείλει να μεριμνήσει για την περαιτέρω ανάπλαση των πλατειών και των πάρκων με περισσότερο πράσινο και χώρους αναψυχής για παιδιά και ηλικιωμένους, για τη διευκόλυνση ΑΜΕΑ και βρεφικών καροτσιών και για τη δωρεάν πρόσβαση σε καθίσματα και τρεχούμενο νερό ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ. Δεν είναι δυνατό να θυσιάζουμε στο βωμό του χρήματος, το συμφέρον του συνόλου των δημοτών και να υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας.
Ο δημόσιος χώρος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης της πόλης, αναδεικνύοντας την ξεχωριστή της ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της.
Ας έχουν κατά νου όσοι αποφασίζουν ερήμην των δημοτών, ότι όλοι οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες έχουν περάσει από τις πλατείες και αν χρειαστεί, θα επαναληφθούν αυτή τη φορά για την προστασία τους…
Φανταστείται μόλις γίνει και η ανάπλαση τι πεδίον δόξης λαμπρό ανοίγεται για να πάψει οποιαδήποτε δωρεάν παροχή προς τους Δημότες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τσάμπας πέθανε!
Από έναν περίπατο έως μια στάθμευση, τα πάντα θα πληρώνονται.
Οι εποχές όμως άλλαξαν.
Και φαίνεται πως όπως τα κόμματα δεν το πήραν χαμπάρι, το ίδιο συμβαίνει και με τα παρακλάδια τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.