Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Kατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους προτείνει το ΚΕΠΕ!


Το άρθρο ξεπατικώθηκε από το site eklogika. Αναφέρει την πρόταση του ΚΕΠΕ την οποία φροντίζει να "στολίσει" κατάλληλα. Όσο κι αν θέλουμε να συμπονέσουμε την πρόθεση του αρθρογράφου να φανεί αρεστός, η πρακτική αριθμητική λέει άλλα πράγματα. 

Ο ελάχιστος μισθός λοιπόν δεν είναι παρά το τείχος που σηκώνει το σύστημα εξουσίας για να χωρίσει τους εργαζόμενους από τους άνεργους. Όσο ψηλότερος είναι ο κατώτερος μισθός τόσο υψηλότερο είναι και το τείχος. Σε μια χώρα όπου το ποσοστό της ανεργίας είναι κάπου κοντά στο 30% το να μιλάμε για τείχη τέτοιας σκοπιμότητας είναι απλά μια καταστροφική  βλακεία. Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αλλά τα προαπαιτούμενα είναι τέτοια που δεν μας δίνουν καμιά ελπίδα. Τα προαπαιτούμενα δεν είναι άλλα από χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, εύκολη και γρήγορη αδειοδότηση, φτηνό χρήμα, χωροθέτηση  και κοινωνική αποδοχή του επιχειρηματία. Η χαμηλή φορολογία απαιτεί να μην χρωστάμε (χρωστάμε όμως) η εύκολη αδειοδότηση μια αποτελεσματική κρατική μηχανή και φιλική Νομοθεσία (δεν έχουμε τίποτε από τα δύο) το φτηνό χρήμα απαιτεί υγιείς τράπεζες (το υπεραναπτυγμένο κράτος και το ανήθικο πολιτικό σύστημα τις διέλυσε) η χωροθέτηση απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό (άσε καλύτερα)  και η κοινωνική αποδοχή του επιχειρηματία έναν λαό που δεν είναι διαβρωμένος από αριστερόστροφή δημαγωγία  (τέτοιοι ήμαστε όμως). Οπότε τι μένει;

Μένει φυσικά η κατάργηση του ελάχιστου μισθού. Τα άλλα οφείλουν να ακολουθήσουν. Να ρυθμίσουμε το χρέος ώστε να μειωθεί η φορολογία (και για να δεχθούν ρύθμιση οι δανειστές πρέπει να δείξουμε πλεονάσματα), να εξυγιάνουμε το τραπεζικό μας σύστημα (να αποκαθιστώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης ώστε να μην φοβούνται οι καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις Ελληνικές τράπεζες), να αρχίσουμε γίγορα και αποτελεσματικά την χωροθέτηση των επιχειρηματικών μονάδων και τέλος να στείλουμε τις αριστερές μας φαντασιώσεις εκεί που έχουν θέση (στον χώρο της ψυχικής διαταραχής δηλαδή).

Αυτά απαιτούν μια τολμηρή ηγεσία και όχι πανικόβλητες στρουθοκαμήλους  που δεν μπορούν να δουν κατάματα απλά και κραυγαλέα γεγονότα. 

Απολαύστε το κείμενο και μετά ρίξτε μια ματιά σε μερικές απλές σκέψεις ενός επαρχιώτη μηχανικού που ακολουθούν.
24/01/2014 - 11:24
Κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους προτείνει το ΚΕΠΕ, ποιες οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρουΤην κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος για ανέργους νέους 15 – 29 προτείνει το ΚΕΠΕ (Κέντρο προγραμματισμού και οικονομικών ερευνών) ανοίγοντας την κερκόπορτα για καθιέρωση βασικού μισθού στο επίπεδο των 400 ευρώ ή και χαμηλότερα,
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΠΕ η «προσωρινή» κατάργηση του κατώτατου μισθού προτείνεται ως μέτρο που θα φέρει αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αφού θα  δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση για  να προχωρήσει σε πρόσληψη και να κρίνει την καταλληλότητα του εργαζομένου.

Φυσικά το ΚΕΠΕ αποσιωπά την προφανή και σημαντικότερη επίπτωση ενός τέτοιου μέτρου, που όπως φαίνεται είναι και ο στόχος της ενδεχόμενης υλοποίησής του. Την σωρεία απολύσεων που θα υπάρξουν αφού οι επιχειρήσεις θα έχουν συμφέρον να απολύουν- σταδιακά ή μαζικά – εργαζόμενους και να επαναπροσλαμβάνουν τους ίδιους ή άλλους με αρκετά χαμηλότερες αποδοχές εκμεταλλευόμενες τα περιθώρια της νομοθεσίας. Αποσιωπά επίσης την έτερη μοιραία επίδραση ενός τέτοιου μέτρου που είναι η περαιτέρω φτωχοποίηση σημαντικού τμήματος της κοινωνίας, το οποίο δεν θα μπορεί πλέον να καταναλώσει, με αποτέλεσμα να έχουμε αλυσιδωτές επιπτώσεις και νέα λουκέτα στην αγορά.

Στο πλαίσιο των προτάσεών του το ΚΕΠΕ προτείνει επίσης:
-Να ενισχυθεί η δράση του ΣΕΠΕ (πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων) με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, ώστε να  αποφεύγονται παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κτλ.).

-Αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης, στα πρότυπα της επιταγής εργασίας, για ανέργους ανεξαρτήτου ηλικίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων και των εργαζομένων κοντά στη συνταξιοδότηση.

Οι δεύτερες σκέψεις.
Ας πούμε πως η φοβισμένη πολιτική μας ηγεσία δεν μπορεί να πει το στοιχειώδες. Έχουμε όμως μερικά στοιχεία που θα μπορούσαν να συνδυαστούν. 
  1. Αρκετές Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια λόγω χαμηλότερων ημερομισθίων και ευνοϊκότερου φορολογικού συντελεστή.
  2. Πάρα πολλούς λαθραίους μετανάστες οι οποίοι σε μερικά χρόνια θα διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό λόγω του μίσους τους απέναντί μας και κυρίως του Ισλάμ που τους ενώνει.
  3. Ένα σωρό νησιά απομονωμένα και ερειμωμένα.
Οπερ έδει δείξε. Κάνουμε μιά πρώτη συμφωνία με τους δανειστές για μικρότερους φορολογικούς συντελεσετές σε νησιά ή τμήματά τους, θεσμοθετούμε εκεί , κατασκευάζοντας την υποδομή τουλάχιστον, βιομηχανικές /επιχειρημετικές περιοχές, μηδενίζουμε στα σημεία αυτά το κατώτατο ημερομίσθιο, μεταφέρουμε εκεί τους λαθραίους και ζητούμε από τις μεταναστευμένες επιχειρίσεις να επιστρέψουν. Φυσικά θα έχεουν δικαίωμα να δουλέψουν εκεί και Έλληνες χωρίς την προυπόθεση του κατώτατου μισθού αλλά και να μεταφερθούν και ντόπιες επιχειρήσεις. Το ασφάλιστρο (ΙΚΑ κλπ) θα λογίζεται επί του συμφωνημένου ημερομισθίου.  Το σύστημα θα δουλέψει. Ούτως ή άλλως. Με θεσμοθέτηση ή όχι νόρμας σχέσης Ελλήνων προς λαθραίους σίγουρα οι επειχειρίσεις θα προσλάβουν και Έλληνες.  Και μόνον η συσσώρευση δυναμικού σε μια περιοχή φέρνει αναπτυξη.

3 σχόλια:

  1. Αυτό που λες είναι μια ΕΟΖ, όπερ σημαίνει μια ειδική οικονομική ζώνη.
    Και είναι γνωστό πως υπάρχουν από χρόνια αναφορές και σχέδια για την δημιουργία τους.
    Τίποτε δεν είναι τυχαίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αυτό είναι. Αν το πεις όμως εξ αρχής θ' αρχίζει το συνδικαλιστομάνι να βγάζει καντύλες. (δεν ξέρω αν το έγραψα ορθογραφημένα).
      Η όλη προσπάθεια όφείλει να γίνει μέσα από συνειδητοποίηση. Δηλαδή αποδοχή και διαχείριση των προβλημάτων.

      Διαγραφή
    2. Κοίτα δεν είναι μόνο αυτοί.
      Τις προάλλες είμουν στον Έβρο όπου είχαν ακουστεί κάποια πράγματα.
      Με κατοίκους που μίλησα ήταν αντίθετοι.
      Και μάλιστα άνθρωποι όλων των ιδεολογικών παρατάξεων.
      Γενικά υπάρχει ένας φόβος ότι θα πλακώσουνε διάφορες εθνικότητες, θα πάρουν τις δουλειές και διάφορα άλλα, γκέτο κ.τ.λ Υπάρχει συν τοις άλλοις και ένας αφελής εθνικισμός. Ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια οδήγησε στο εξής:
      Αντί να έχουμε πελάτες τους διάφορους γείτονες μας, καταφέραμε να τους έχουμε εχθρούς...
      Στη "χρυσή 20ετία" αντί να τους έχουμε καθαρίσει οικονομικά πουλώντας τους τα πάντα, εμείς τους κυνηγούσαμε.
      Τώρα, εδώ και χρόνια δηλαδή, οι Τούρκοι πουλάνε και μεις αγοράζουμε.
      Οι Γευγελίτες μας φτιάχνουν τα δόντια και ου το καθ΄εξής.

      Όλα καλά!

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!