Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Μεταρρυθμίσεις τώρα, ακόμη κι ας σκούζουν οι Μαυρογιαλούροι


Τελικά θέλουμε μεταρρυθμίσεις; Θέλουμε να αλλάξει η χώρα; Πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική και να μεταμορφωθεί το κράτος ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη, είναι μέσω μιας μεταρρυθμιστικής επανάστασης;


Τα ερωτήματα έχουν μάλλον εύκολες απαντήσεις. Αντί να έχουμε μνημόνια με μέτρα που αφορούν περικοπές μισθών και συντάξεων, φόρους και απολύσεις είναι καλύτερο να έχουμε μεταρρυθμίσεις. Άλλωστε, γι’ αυτό ακριβώς ασκείται κριτική και στην προηγούμενη και στην παρούσα κυβέρνηση. Ότι δηλαδή καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις. Και μια κυβέρνηση με βάση τη Νέα Δημοκρατία, ένα φιλελεύθερο και ανοικτό κόμμα δεν μπορεί να έχει άλλο προσανατολισμό.

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι η Ελλάδα, εξαιρουμένης της Κούβας, είναι το τελευταίο Σοβιετικό κράτος του κόσμου. Γιατί; Μα γιατί κουμάντο κάνουν οι συντεχνίες και τα κομματικά και επαγγελματικά καπετανάτα που δεν επιθυμούν τις μεγάλες αλλαγές και την πρόοδο διότι θα χάσουν τα «μπικικίνια». Και αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια, τα πιο συντηρητικά κόμματα είναι τα «αριστερά» ή προοδευτικά όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ που τους συμφέρει η στασιμότητα, το τέλμα, ακόμη κι αν χάνει έτσι η χώρα.
Όλα αυτά τα γράφουμε διότι μαθαίνουμε ότι εντός της κυβέρνησης γίνεται χαμός με υπουργούς να τσακώνονται μεταξύ τους και βουλευτές να πιέζουν την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτε, ανάλογα με τα συμφέροντα της εκλογικής τους περιφέρειας.
Όσο κι αν δεν πιστεύουμε τους ξένους οίκους και οργανώσεις όπως το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και άλλα πολλά, υπάρχουν σημεία και προτάσεις που πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψη. Άλλωστε, κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει σε άλλες χώρες εδώ και δεκαετίες αλλά εμείς εδώ κοιτάζουμε σα χαζοί.
Πριν μερικούς μήνες έγιναν 66 προτάσεις από τον ΟΟΣΑ για το τι θα μπορούσε να αλλάξει στην Ελλάδα. Είχε εκτιμηθεί μάλιστα ότι αν γίνονταν όλα αυτά οι Έλληνες πολίτες θα κέρδιζαν πάνω από 5 δις ευρώ ετησίως.

Μεταξύ των προτάσεων που αναφέρονταν στην έκθεση για την Ελλάδα ήταν οι εξής:

1. Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως και 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη χώρα ως φρέσκο παστεριωμένο, παρά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, θεωρείται το γάλα που έχει χρόνο ζωής έως 5 ημέρες. Αντίθετα στην Ευρώπη, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης υπάρχει πληθώρα προϊόντων τύπου «φρέσκο γάλα ημέρα», πχ «εξαήμερης διαρκείας» -με ειδική σήμανση- οπότε τα νοικοκυριά έχουν πληθώρα επιλογών και οι τιμές είναι χαμηλές.

2. Το ψωμί δεν πωλείται με το κιλό, στην πραγματικότητα, τουλάχιστον σε ορισμένα είδη. Πωλείται θεωρητικώς με προκαθορισμένο βάρος π.χ. 500 γρμ. ή ένα κιλό και ορισμένες φορές η φραντζόλα του μισού κιλού ζυγίζει τελικά 350 γραμ., καθώς δεν ζυγίζεται κατά την αγορά. Έτσι οι καταναλωτές ενίοτε εξαπατώνται, δεν μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τις τιμές.

3. Στα απορρυπαντικά οι τιμές επιβαρύνονται από τη γραφειοκρατία. Διότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες, για κάθε νέο απορρυπαντικό που βγαίνει στην αγορά πρέπει να προηγηθεί μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

4. Στα καινούργια βιβλία δεν επιτρέπονται ελεύθερα εκπτώσεις και μάλιστα δεν επιτρέπεται έκπτωση μεγαλύτερη από το 10% της τιμής.

5. Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες, υπάρχει υποχρέωση να πωλούνται σχεδόν αποκλειστικά από τα φαρμακεία, ενώ οι τιμές δεν είναι απελευθερωμένες. Αυτό επιφέρει έλλειψη ανταγωνισμού και υψηλό κόστος.

6. Στο τσιμέντο οι απαιτούμενες από τον νόμο, ακριβές υποδομές, ανεβάζουν τις τιμές. Συγκεκριμένα τα σιλό που αποθηκεύεται το τσιμέντο πρέπει να έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 500 τόνων.

7. Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί, που κατά την Έκθεση καταλήγουν σε βάρος του καταναλωτή, όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα stock και outlet, αλλά και η απαγόρευση διαφήμισης προσφορών.

8. Νέες ξενοδοχειακές μονάδες, συχνά δεν μπορούν να δημιουργηθούν λόγω περιορισμών από τις χωροταξικές διατάξεις. Αποτέλεσμα, λιγότερα ξενοδοχεία, λιγότερος ανταγωνισμός, υψηλότερες χρεώσεις.

9. Ο ΟΟΣΑ έχει ζητήσει επίσης να καταργηθούν όλα τα εμπόδια στην έναρξη επιχείρησης που έχουν εντοπιστεί. Μεταξύ αυτών: Οι αυστηρές απαιτήσεις για αδειοδοτήσεις στον τομέα ασφάλτου. Οι μίνιμουμ προϋποθέσεις στην αποθήκευση ή οι μίνιμουμ κεφαλαιακές προϋποθέσεις για τους κλάδους οικοδομικών υλικών. Ποικίλα εμπόδια στις επενδύσεις στον τουρισμό, όπως γεωγραφικές απαγορεύσεις ή μίνιμουμ προϋποθέσεις ποιότητας. Περιοριστικές διατάξεις για τις δραστηριότητες επί τουριστικών ακτών. Περιοριστικές διατάξεις για τα γραφεία ταξιδιωτικών πρακτόρων. Περιορισμοί στο εμπόριο ποικιλιών ελαιόλαδου κ.ά.

10. Να καταργηθεί η απαίτηση να δοθεί έγκριση για τις τιμές ή να υποβληθούν στοιχεία στις αρχές και στους εμπορικούς και βιομηχανικούς συνδέσμους όσον αφορά όλες τις τουριστικές δραστηριότητες.

11. Να καταργηθούν όλοι οι δασμοί και φόροι υπέρ τρίτων. Μεταξύ αυτών το αγγελιόσημο (σ.σ. για το οποίο αναφέρεται ότι υπάρχει μόνο στη Φλόριντα και στην Αυστρία, αλλά κι εκεί είναι μόλις 5%).

12. Να απελευθερωθεί πλήρως το άνοιγμα τον καταστημάτων τις Κυριακές, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών άνω των 250 τ.μ., των εμπορικών κέντρων και των πρατηρίων.

13. Οι έμποροι θα πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα για τις εκπτώσεις και τις προσφορές στα καταστήματά τους και να καθορίζουν τις περιόδους εποχικών εκπτώσεων.
14. Οι ρυθμίσεις για τα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να χαλαρώσουν, αίροντας τους περιορισμούς για πλήρες δρομολόγιο όσον αφορά τα πλοία που αναχωρούν από ελληνικό λιμάνι, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο επιβάτης να επιβιβάζεται σε οποιοδήποτε λιμάνι και να αποβιβάζεται σε άλλο.

Αυτά και άλλα πολλά στραγγαλίζουν εδώ και χρόνια την ελληνική οικονομία, αλλά ποτέ δεν αλλάζει τίποτε γιατί υπάρχουν αντιδράσεις από διάφορες συντεχνίες. Εδώ ακόμη και αποτεφρωτήριο νεκρών δεν έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα αν και είχε δοθεί το πράσινο φως το 2006! Γιατί; Προφανώς γιατί αντιδρούν κάποιοι παπάδες που θα χάσουν το ψιλικοκό όπως και οι νεκροθάφτες και το κύκλωμα που λυμαίνεται τα νεκροταφεία.

Βλέπουμε λοιπόν τις τελευταίες ημέρες να γίνεται χαμός στην κυβέρνηση, ο ένας να τα βάζει με τον άλλο και τελικά να κινδυνεύουμε ακόμη μια φορά να χάσουμε το τρένο. Δηλαδή πόσο θα μας «χάλαγε» να μας έκαναν κούρεμα του χρέους με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις που όλο υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε κι όλο τις αναβάλλουμε;

Η Νέα Δημοκρατία έχει μια μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσει τη χώρα και να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση χωρίς περαιτέρω περικοπές και φόρους. Αν είναι να συγκρουστεί με τους κομματάρχες τύπου Γκρούεζα ας το κάνει κι ας πέσει. Τουλάχιστον η ευθύνη για την καταστροφή θα έχει πέσει στους Μαυρογιαλούρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!