Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Σκαλίζοντας την Νομοθεσία για τα Ηρώα.(Οι απαντήσεις)



Δεν είναι το Βεριώτικο

Σε προηγούμενή μου ανάρτηση ζήτησα από τους φίλους να μου δώσουν πρόσθετες πληροφορίες για την τύχη του παλαιού Ηρώου της πόλης της Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι εκείνο το άγαλμα βρίσκεται μισοκαταστραμμένο στον Χώρο Μεταφόρτωσης απορριμμάτων.  Αρνήθηκα να βάλω φωτογραφίες του. Με ενοχλούν.
Οι απαντήσεις ήρθαν με την μορφή του  Κανονισμού Υπαίθριων Γλυπτών Έργων του Δήμου Αθηναίων. Εκεί βρέθηκαν κάμποσοι σύνδεσμοι που παρέπεμπαν σε νομολογία.
 Έτσι στον Νόμο 2121/1993: Πνευματική ιδιοκ/σία, συγγενικά δικαιώματα, στο άρθρο 12 διαβάζει κανείς
Μεταβίβαση
  1. Το περιουσιακό δικαίωμα μπορεί να μεταβιβασθεί μεταξύ ζώντων ή αιτία θανάτου.
  2. Το ηθικό δικαίωμα είναι αμεταβίβαστο μεταξύ ζώντων. Μετά το θάνατο του δημιουργού, το ηθικό δικαίωμα περιέρχεται στους κληρονόμους του, που οφείλουν να το ασκούν σύμφωνα με τη θέληση του δημιουργού, εφόσον τέτοια θέληση έχει ρητά εκφρασθεί.
Πρώτο συμπέρασμα. Το έργο (όποια κι αν είναι η άποψή μας γι’ αυτό) ανήκει ηθικά ακόμη και μετά την αγορά του στον δημιουργό του ο οποίος έχει δικαιώματα πάνω του. Δηλαδή δεν είναι ένα κομμάτι μέταλλο που το πετάς στα σκουπίδια.
Είναι μόνον αυτό; Όχι έχει κι άλλα.
`Αρθρο 17
Μεταβίβαση του υλικού φορέα
  Η μεταβίβαση της κυριότητας του υλικού φορέα, όπου έχει ενσωματωθεί το έργο, σε πρωτότυπο ή αντίγραφο ή αντίτυπο, δεν επιφέρει μεταβίβαση του δικαιώματος πνευματικής  ιδιοκτησίας και δεν παρέχει στο νέο  κτήτορα εξουσίες εκμετάλλευσης του έργου, εκτός αν εγγράφως έχει συμφωνηθεί το αντίθετο ήδη με τον αρχικό δικαιούχο του περιουσιακού δικαιώματος.
Και τα καλύτερα βρίσκονται φυσικά στο τέλος.
`Αρθρο 16
Συναίνεση του δημιουργού ως άσκηση του ηθικού δικαιώματος.
  Η συναίνεση του δημιουργού για πράξεις ή παραλείψεις, που αλλιώς θα αποτελούσαν προσβολή του ηθικού δικαιώματος, αποτελεί τρόπο άσκησης του δικαιώματος αυτού και δεσμεύει το δημιουργό.
Με απλά λόγια ο Δήμος δεν μπορούσε ούτε θέση να του αλλάξει χωρίς την άδεια του δημιουργού του ή των απογόνων του.

Συμπέρασμα: Κοίτα σε τι μπελάδες μπορούν να βάλουν την πόλη μερικοί ακαλλιέργητοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!