Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ο ελάχιστος μισθός αναγκάζει ανειδίκευτους να ανταγωνιστούν εξειδικευμένους



Με σχόλια του Blogger στο τέλος

Οι προσπάθειες  που καταβάλλονται από την Διεθνή Ένωση  Απασχόλησης και των πολιτικών και μιντιακών της φίλων, να αυξηθεί ο ωρομίσθιο από 7,25$ σε 15$, θα προκαλέσουν, αν επιτύχουν, ανεργία μεταξύ των εργαζομένων με δεξιοτήτες χαμηλής στάθμης, οι οποίοι υποτίθεται ότι ευεργετούνται  από τις προσπάθειες αυτές.  


Ο λόγος είναι ότι η αύξηση των μισθών δεν θα αυξήσει μόνον το κόστος παραγωγής άρα και τις τιμές, οι οποίες με την σειρά τους θα περιορίσουν τον όγκο των πωλήσεων και μοιραία τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται. Υπάρχει εδώ ακόμη ένας άλλος  εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικός παράγοντας, από αυτόν που έχει περιγραφεί ανεπαρκώς με την αναφορά πως με την αύξηση των μισθών η χειρονακτική εργασία αντικαθίσταται  από εξοπλισμό και αυτοματισμούς.  

Οι χαμηλοί μισθοί δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τους λιγότερο καταρτισμένους εργάτες  που τους προστατεύει από τον ανταγωνισμό από περισσότερο ικανούς εργαζόμενους  κι  αυτός είναι ο εξεταζόμενος παράγοντας. Με άλλα λόγια το ωρομίσθιο των 7,25 $ για τους εργαζόμενους των ταχυφαγείων συμβάλει στην προστασία  τους από άλλους που μπορούν να κερδίζουν 8 έως 15$ σε πιο απαιτητικές θέσεις εργασίας.  Οι εργαζόμενοι που είναι ικανοί να κερδίζουν υψηλότερους μισθούς δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις των υπαλλήλων ταχυφαγείων.
Αλλά εάν το ωρομίσθιο των υπαλλήλων ταχυφαγείων και όλων των άλλων εργαζομένων  οποίοι επί του παρόντος  κερδίζουν λιγότερα από 15$ την ώρα, ανέβει στα 15$ την ώρα, τότε αυτοί οι ικανότεροι εργάτες θα φθάσουν να κερδίζουν στις δουλειές που έκαναν μέχρι σήμερα, όσα και οι υπάλληλοι των ταχυφαγείων..
Επιπλέον, η εκτεταμένη αύξηση του ωρομισθίου στα 15$ θα προκαλέσει ανεργία σε  όλες τις επηρεαζόμενες μορφές απασχόλησης. Οι άνεργοι υπάλληλοι, τηλεπωλήσεων, μεταποίησης, και αυτοί, που διαφορετικά θα κέρδιζαν μεταξύ 8$ έως 15$ στην ώρα, δεν θα έχουν κανένα λόγο να αρνηθούν δουλειά στα ταχυφαγεία, τα οποία τώρα θα πληρώνουν όσο και  κάθε άλλη ανοικτή προς αυτούς θέση εργασίας. Και από τη στιγμή που  αυτοί οι εργαζόμενοι είναι ικανότεροι, είναι πολύ πιθανότατα ψάξουν να βρουν δουλειά σε εγκαταστάσεις ταχυφαγείων. Έτσι η αύξηση του μισθού των υπαλλήλων των φαστ φουντ θα λειτουργήσει ως πρόσκληση στο πεδίο του ανταγωνισμού μεγάλου αριθμού εργατών οι οποίοι, έχοντας περισσότερα προσόντα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρουν τις δικές τους θέσεις.
Ανάμεσα στην μειωμένη απασχόληση γενικά σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης όπως τα ταχυφαγεία και το δημιουργούμενο κίνητρο για κατακλυσμιαία αυξανόμενο ανταγωνισμό σ’ αυτές τις θέσεις εργασίας από εργαζόμενους περισσότερων προσόντων, το αποτέλεσμα μπορεί κάλλιστα να είναι να αποκλεισθούν ολοκληρωτικά  απασχολούμενοι  χαμηλότερων δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Αυτό επίσης στερεί αυτούς τους ανθρώπους από την ευκαιρία μα αποκτήσουν  δεξιότητες  και ικανότητες   μέσω εργασιακής εμπειρίας που θα τους καθιστούσε  ικανούς  να εκτελέσουν εργασίες ποιο απαιτητικές στη συνέχεια.
Η  απαίτηση για ωρομίσθιο 15$ προοιωνίζει,  την προσδοκία εκ μέρους ανειδίκευτων εργαζόμενων  των «δέκα και καρτέρι».  Δυστυχώς, στην περίπτωση των υψηλών μισθών, και υπάρχουν λιγότερα για «καρτέρι» απ’ ότι τώρα «στο χέρι» και τα «δέκα» ή λιγότερα του «καρτεριού» θα περάσουν σ’ αυτούς που κατέχουν ανώτερες ικανότητες και δεξιότητες, αν αποπειραθούν να τα διεκδικήσουν.
Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα ακόμη κι αν οι σημερινοί υπάλληλοι των ταχυφαγείων και άλλοι σαν κι αυτούς, μπορέσουν να κρατήσουν τις δουλειές τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Ακόμη κι έτσι, πρακτικά κάθε φορά που θα εμφανίζεται ανάγκη για πρόσληψη κάποιου καινούργιου, οι νέοι απασχολούμενοι θα είναι βέβαιο ότι θα προέρχονται από υπαλλήλους  ευρισκόμενους υψηλότερα στην ιεραρχία των προσόντων και των ικανοτήτων από αυτούς που απασχολούνταν συνήθως σε τέτοιες δουλειές. Έτσι, ακόμη κι αν όχι άμεσα, με τον χρόνο δεν θα υπάρξει πλέον χώρος στο οικονομικό σύστημα για εργαζόμενους  των οποίων οι δεξιότητες βρίσκονται κοντά στην χαμηλότερη βαθμίδα της κλίμακας  των δεξιοτήτων.  
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι  ελκυστικότερα  τα 15$ την ώρα από τα 7,25. Ακόμη πιο επιθυμητή είναι η ικανότητα να κερδίζεις 50$ την ώρα από 15$. Παρόλα αυτά, χρειάζονται πολύ περισσότερα από αυτά τα οικονομικά πριν την απόπειρα να ενεργοποιηθούν  σαρωτικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αλλαγές που θα επιτευχθούν με την προσπάθεια οργάνωσης  ενός μαζικού κινήματος βασισμένου μόνον στην επιθυμία για οικονομική βελτίωση και σε καμιά πραγματική γνώση του τρόπου για την επίτευξής της. 


Σημείωση του Blogger. Κατ’ αρχήν, ναι γινόταν καλύτερη μετάφραση. Θα ήθελα να πιστεύω πως είναι απλά ανεκτή.



Συνεχίζοντας , αναφέρεται ότι ο συντάκτης του άρθρου είναι οικονομολόγος  καθηγητής πανεπιστημίου και δόκιμος συγγραφέας. Ακόμη κι έτσι, με απλά παραδείγματα και χωρίς ανώτερα μαθηματικά μας είπε αυτό που λίγο έως πολύ γνωρίζουμε όλοι. Ότι ο θεσμοποιημένος ελάχιστος μισθός σκοτώνει την απασχόληση και φυσικά την οικονομία. 


Γιά όσους το θέλουν και ζωγραφισμένο
Τελειώνοντας έρχεται το μήνυμα σε μας τους Έλληνες, της χώρας που βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης. Με ύπαρξη κατώτερου μισθού ακόμη και σαν ακαδημαϊκή έννοια στο Εργατικό Δίκαιο της χώρας αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων στα χέρια του πολιτικού συστήματος δεν πρόκειται να βγούμε από την ύφεση. Θα σερνόμαστε μέχρι την τελική ερημοποίηση της χώρας. (desolation είναι ο όρος στα Αγγλικά). Υπό την έννοιαν αυτή είναι προτιμότερος ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε τρεις με έξη μήνες θα τα κάνει όλα γυαλιά καρφιά και θα μας αφήσει αμέσως μετά ήσυχους. Θα γίνουν εκλογές θα βγει η ΧΑ (ούτε το όνομα τολμώ να πω) θα ζήσουμε την απόλυτη κόλαση κι αν είμαστε τυχεροί σε δύο τρία χρόνια αρχίζουμε από την αρχή. Όσοι γλυτώσουμε.

Όποιος βλέπει τα πράγματα πιο αισιόδοξα ας μου πει.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!