Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Κι άλλο...



Καλύτερο κράτος δεν θα προκύψει από μια γενική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Από την Ηλεκτρονική Εφημερίδα του ΤΕΕ


Πρόσφατα οκτώ μηχανικοί της Πολεοδομικής Υπηρεσίας της Κέρκυρας δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό και - ευτυχώς - αθωώθηκαν. Η περιπέτειά τους ξεκίνησε πριν περίπου δέκα χρόνια, έπειτα από μήνυση Τεχνολόγων, οι οποίοι στράφηκαν εναντίον τους επειδή δεν τους ενέκριναν (εφαρμόζοντας τη νομοθεσία) την έκδοση οικοδομικών αδειών για κτίρια υψηλότερα των δυο ορόφων. Με βάση το “Μνημόνιο 3” και το νόμο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, οι οκτώ μηχανικοί θα έπρεπε να τελούν όλα αυτά τα χρόνια σε αργία, επειδή είχαν ασκήσει ορθώς τα καθήκοντά τους! Το παράδειγμα ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ανάλογες περιπτώσεις αναφέρθηκαν και από το ακροατήριο του “στρογγυλού τραπεζιού” με το οποίο ολοκληρώθηκε το Διήμερο για τη Μεταρρύθμιση στην Δημόσια Διοίκηση.
Το θέμα, όπως ήταν επόμενο, κυριάρχησε και επικάλυψε τις όποιες θετικές εντυπώσεις είχαν δημιουργηθεί από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων ζητά επιπλέον μηχανικούς από μετατάξεις (π.χ. από ΟΕΚ και Εργατική Εστία που διαλύθηκαν), αλλά και από τη δήλωση της Διευθύντριας του ΥΠΕΣΔΔΑ Γεωργίας Βλατσού, ότι από την αξιολόγηση δεν κινδυνεύουν οι εξειδικευμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι λείπουν από τη δημόσια διοίκηση σήμερα. Κατά τα άλλα, με ελαφρές διαφοροποιήσεις, οι μετέχοντες στο “στρογγυλό τραπέζι” (εκτός των προαναφερομένων συμμετείχαν οι Αντώνης Αντωνάκος, αντιπρόεδρος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Ανδρέας Στοϊμενίδης, εκπρόσωποςτης ΓΣΕΕ, Παναγιώτης Μούζιος, πρόεδρος της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, Κώστας Κουρνιώτης μέλος του προεδρείου της ΔΕ του ΤΕΕ, με συντονιστή τον Θανάση Μπούμη, μέλος της ΔΕΕ του ΤΕΕ) συμφώνησαν ότι οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων θα πρέπει στο μέλλον να αναδεικνύονται από την διοικητική ιεραρχία, με συγκεκριμένα διοικητικά και ουσιαστικά προσόντα και να μην “αποτελούν καπέλο” της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας στη δημόσια διοίκηση. Το ίδιο και σε ότι αφορά το μικρό και ευέλικτο κράτος, προπαντός ένα κράτος υψηλής ποιότητας, με την επισήμανση ότι ο δημόσιος τομέας δεν είναι υπερφυσικός στη χώρα μας, ενώ το δίλημμα δημόσιος ή ιδιωτικόςτομέας είναι απολύτως προσχηματικό.Έγινε λόγος για σαφή διαχωρισμό της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία, ώστε να πάψει την αντίληψη “περί νομής του κράτους” που είναι και ο αυτοσκοπός εδώ και πολλά χρόνια. Ομόφωνα καταδικάστηκε κάθε περίπτωση διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, και σε τέτοιες περιπτώσεις ο “πέλεκυς θα πρέπει να είναι βαρύς”, με την επισήμανση ότι το φαινόμενο είναι δημιούργημα του πελατειακού κράτους, δημιούργημα των πολιτικών εξουσιών. Κάθετη ήταν η θέση όλων στις απολύσεις, ενώ με την αξιολόγηση των δομών της δημόσιας διοίκησης που βιαστικά γίνεται αυτό τον καιρό, είναι ο ορατός ο κίνδυνος να βρεθούν “στο δρόμο” χιλιάδες υπάλληλοι λόγω κατάργησης διευθύνσεων και υπηρεσιών, η οποία επιδιώκεται για δημοσιονομικούς λόγους και κατ’ επιταγή του “Μνημονίου 3” 
ΤΟ ΤΕΕ...
Κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ η πρώτη και σημαντική αλλαγή που θα πρέπει να γίνει είναι η ενιαία διαβάθμιση και το ενιαίο μητρώο των διπλωματούχων μηχανικών σε όλους τους τομείς (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες). Θέλουμε ένα κράτος στρατηγικού σχεδιασμού, προδιαγραφών, ελέγχων, ένα κράτος που να υλοποιεί έργα, τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι όταν σταμάτησε ο κρατικός παρεμβατισμός (π.χ. στην παραγωγή τσιμέντου και αγορά πετρελαίου), οι τιμές “τράβηξαν την ανηφόρα”. Επεσήμανε ότι το ΥΠΕΚΑ, ένα κατ’ εξοχήν τεχνικό υπουργείο, είναι δραματικά υπστελεχωμένο σε διπλωματούχους μηχανικούς. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εργασίας, εμφανίζεται αρνητικό στις μετατάξεις, σκεπτόμενο, προφανώς, ότι δεν βγαίνει ο δημοσιονομικός στόχος που τέθηκε από την “τρόικα”. Απαιτείται μια εθνική συμφωνία για το ρόλο του κράτους, πρόσθεσε, καθώς υπάρχουν δράσεις που δεν μπορούν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες, όπως για παράδειγμα η επίβλεψη των έργων και οι υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με κοινωνικά αγαθά (ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση, επικοινωνία, υγεία κλπ.).Το κράτος, τελικά, δεν είναι ζήτημα μεγέθους, υπογράμμισε.



Σημείωση του Νίκου Βασ. Χατζηευστρατίου
Οι αντιφάσεις είναι πρόδηλες. Από τη μια οι Μηχανικοί πρέπει να βρεθούν έξω από το πλέγμα της αξιολόγησης και από την άλλη οι ΓΓ υπουργείων πρέπει να προκύπτουν από αξιολόγηση Μηχανικών (ή τεχνοκρατών)  ΔΥ. Το παράλογο του τρόπου με τον οποίον διοικούμασταν όλα αυτά τα χρόνια άρχισε να γίνεται απροκάλυπτη συνδικαλιστική διεκδίκηση ενός οργάνου (ΤΕΕ) που δεν είναι ούτε πρέπει να είναι συνδικαλιστικό. Θυμίζω μόνον ότι ο σημερινός πρόεδρος του ήταν Πασοκτσής.(Το τι είναι τώρα δεν το ξέρει πια κανείς. Ούτε και ο ίδιος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!