Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Προ ημερησίας Δημ. Συμβ. της 5.11.12: Αγγέλογλου Γιάννης



Παράταξη ελεύθερων Πολιτών
Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, κύριε πρόεδρε, στην προ ημερησίας συζήτηση, είχα περιοριστεί σε μία και μόνο επισήμανση: Αυτό χαροποίησε ιδιαίτερα την κυρία Δήμαρχο, κατά δήλωσή της, καθώς απαλλάσσοντάς την από τη βάσανο περισσοτέρων κοπιωδών απαντήσεων, θα την διευκόλυνε δήθεν. Δήθεν και υποκριτικά βέβαια, καθώς ούτως ή άλλως η Δήμαρχος δεν συνηθίζει ν΄ απαντάει στους ενεργούς πολίτες ή αν σε κάποια σπάνια περίπτωση απαντήσει, είναι εκτός θέματος.
Ιδού κύριε πρόεδρε, αιτήματα που υπεβλήθησαν, τόσον προφορικώς όσο και γραπτώς, με αριθμό πρωτοκόλλου, αναπάντητα εδώ και δύο μήνες, κατά παράβαση του νόμου 3252, άρθρο 61, παρ. 3. Μάταια λοιπόν φωνάζει ο νόμος, επακριβώς: Δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι υποχρεούνται να απαντούν εγγράφως ή προφορικώς, στα ερωτήματα που τους υποβάλλουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου μέσα σε ένα (1) μήνα. Αναπάντητα επί 2 μήνες.

Η επισήμανσή μου, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με ταυτόχρονη επίκληση της λογικής και της ορθοφροσύνης, συνίστατο απλά ότι θα ήταν, επιβεβλημένο και πρέπον, στην πρόσκληση με τα θέματα που αποστέλλονται στους Δημοτικούς Συμβούλους -και κατ΄ επέκταση σ΄ όλους τους ενδιαφερομένους πολίτες μέσω των εφημερίδων-, να αναγράφεται όχι μόνο ο ξερός κωδικός της απόφασης, αλλά και  η περιγραφή της. Τι λέει δηλαδή. Ο κωδικός της απόφασης, ένας σκέτος αριθμός μόνο, δυσκολεύει την κατανόηση τους από τους ενδιαφερομένους και αμβλύνει το ενδιαφέρον τους. Κάνει την πρόσκληση ανεπίδοτη. Σας υπενθυμίζω ότι συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις κάθε Δημάρχου, σύμφωνα με την παράγραφο 1,δ του ιδίου άρθρου, να ενθαρρύνει και να προωθεί κάθε μέτρο που προάγει τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και λειτουργίας του δήμου. Η συνθηματική κωδική αναγραφή θα μπορούσε να θεωρηθεί εκ του πονηρού, αν δεν έχει διαλάθει της προσοχής σας και δεν θα επαναλαμβανόταν και σήμερα.

Δεν πέρασαν 15 μέρες κι η δημοτική αρχή έδειξε απροκάλυπτα την περιφρόνηση της στην επισήμανσή μας μέσα σε μια γενικότερη και γενικευμένη, γνωστή πια πρακτική, που έχει συμβάλλει στην παντελή απαξίωση της πολιτικής ζωής σ΄όλη τη χώρα.
Γιατί άραγε το κάνει αυτό, η δημοτική αρχή; Γιατί φαίνεται να αποτάσσει με τόση σπουδή την διαφάνεια, και μετά βδελυγμίας αποφεύγει την καθαρότητα και τη σαφήνεια στις διατυπώσεις της;
Πώς μπορεί πλέον -όταν δεν απαντά στα ερωτήματα και κάνει το παν για ν΄ αποφύγει τον έλεγχο-, να υποστηρίξει ότι υπηρετεί τη δημοκρατία;
Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ένας πολιτικός θα απέφευγε τον έλεγχο αντί να τον επιδιώκει;

Είναι αυταπόδεικτο ότι αυτά τα υπαγορεύουν, είτε η ενοχή, είτε η αυταρχική και αλαζονική νοοτροπία στην άσκηση της εξουσίας, είτε αμφότερες. Αυτή η απόφανση βρίσκει το αποκορύφωμά της στις πρόσφατες περιπτώσεις της μη ενημέρωσής, όχι ημών, αλλά ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ζωτικής φύσεως για το Δήμο θέματα, τόσο από τη Δήμαρχο όσο και από τους αντιδημάρχους της, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων. Κοντά στις γέφυρες των στεναγμών και οι στεναγμοί των γεφυροποιών. Ζητήσαμε πολλές φορές από τον αντιδήμαρχο Βοριαζίδη, πρόεδρο του ΕΣΔΑ ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο αντικείμενό του, και μείναμε με την απορία, πως είναι δυνατόν ένας αντιδήμαρχος μέσα στο ανώτατο όργανο της δημοκρατίας, να ξεστομίζει «ας ερχόταν ο κ. Αγγέλογλου να ενημερωθεί κατ΄ ιδίαν».Δεν  φοβάται να κατηγορηθεί ότι έχει ξεπεράσει τα όρια και τα προσχήματα; Δεν πρέπει να ενημερώνει τους δημοτικούς συμβούλους στο δημόσιο λόγο; Πήγα λοιπόν στον ΕΣΔΑ τη μέρα που άκουσα ότι είχε ορισθεί η συνεδρίασή του, και μου ανακοινώθηκε από τον γραμματέα ευγενικά ότι θα έπρεπε να αποχωρήσω γιατί θα συνεδρίαζαν κεκλεισμένων των θυρών. Έφυγα και δεν είδα αν συνεδρίαζαν και κάτω από το τραπέζι, αλλά κατεβαίνοντας τις σκάλες, και «πριν αλέκτωρ φωνήσαι», συνάντησα τους δικηγόρους και τα στελέχη της εταιρείας Ηλέκτωρ, που με ρώτησαν μάλιστα, «σε ποιο όροφο είναι ο ΕΣΔΑ Ημαθίας». Λίγο πριν, είχε διαρρεύσει σε συγκεκριμένη εφημερίδα η γνωμάτευση περί της συμβάσεως που είχε ζητήσει εν τω μεταξύ, από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου ο κ. Βοριαζίδης.
Του Δημοτικού Συμβουλίου ανενημέρωτου, ανύποπτου και μακάριου να τα μαθαίνει, αν τύχει να δει την συγκεκριμένη εφημερίδα.

Αυτό λοιπόν είναι το ύφος το ήθος αλλά και η ποιότητα του αντιδημάρχου ποιότητας ζωής. Να διώχνει τον αιρετό δημοτικό σύμβουλο που σημειωτέον, είχε προσκαλέσει, προκειμένου να συνδιαλεχθεί εν κρυπτώ και παραβύστω με την εταιρία, της οποίας οι διαφορές της με τον Δήμο μας, δρομολογούνται ήδη στα δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το συνδιαλέγομαι και το συνδιαλλάσσομαι στον μέλλοντα χρόνο, διαφέρουν μόνο στο Α που γίνεται Ε, σ΄ ένα λα δηλαδή, για να μην πούμε τραλαλα.

Δραστηριοποιούνται στη διοίκηση του δήμου, επομένως, αιρετοί, οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν ανεξέλεγκτα να κάνουν ό,τι τους καπνίσει, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα κι ότι δήμος είναι το αμπελοχώραφο ή το εκκοκκιστήριο του πάππου τους. Απ΄ τη διαπίστωση αυτή δεν εξαιρείται η Δήμαρχος, η οποία θεωρεί ότι μπορεί να εκκοκκίζει και να ξεκκοκκίζει τις φαντασιοπληξίες της, με τις παρεμβάσεις της στο ΣτΕ της Επικρατείας, χωρίς να ζητήσει την άδεια του δημοτικού της συμβουλίου κι εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό της να γράφει στα παλιά της παπούτσια την εκπεφρασμένη πέντε τουλάχιστον φορές με αποφάσεις, θέση του νυν και του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου για την υπόθεση της μονάδος του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση 12. Έτσι καταντά η Δήμαρχος της πόλης μας να εισπράττει εις βάρος δημοσιεύματα, και ειρωνικά μειδιάματα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ως συνεργάτης κρυφίως συναντώντας τους γερμανούς επιτετραμμένους, καμώματα που έκαναν σύσσωμο το γερμανικό κοινοβούλιο να σκάσει στα γέλια όταν η Μέρκελ απεκάλεσε Φούχτελο, τον Φούχτελ. Είναι γνωστό τι σημαίνει φούχτα, σ΄ όλους νομίζω. Δεν μας ενοχλεί να συνεργάζεται με τους γερμανούς επιτετραμμένους, το ξέρουμε εδώ και καιρό ότι είναι εντολοδόχος και παραφράζοντας τον Γκαίτε, και τον Μεφιστοφελή: «όταν κάποιος είναι εντολοδόχος, ουδόλως μας νοιάζει αν είναι του ελληνικού κόμματος ή του ευρωπαϊκού κόμματος». Το ίδιο είναι αρκεί να μην συνεργάζεται κρυφίως.    

Οπότε είναι επομένως αυταπόδεικτο πλέον ότι οι αυθαιρεσίες της κυρίας δημάρχου και των αντιδημάρχων της, μόνο τον ενδόμυχο και ολοφάνερο πλέον φόβο τους για την αποκάλυψη της αλήθειας περί των πρακτέων και πεπραγμένων τους, προσπαθούν να κρύψουν και την ενοχή τους της οποίας έχουν γνώση κι επίγνωση. Αλλιώς δεν θα φοβόταν τον έλεγχο, και θα έφερναν αυτά τα πράγματα προς συζήτηση. Όχι κατόπιν εορτής, αλλά πριν πράξουν οτιδήποτε. Εξουσιοδότηση δίχως να ζητηθεί και δίχως να συζητηθεί εγκαίρως και σύμφωνα με το νόμο, από μας, δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ. Εκ των υστέρων σύμβουλοι του δημοτικού συμβουλίου μόνο ανδρείκελα και μαριονέτες θα μπορούσαν να σταθούν, και μεις αυτό τον ρόλο, είναι γνωστό τοις πάσι, όχι μόνο δεν τον δεχθήκαμε, όχι μόνο δεν τον ανεχθήκαμε, αλλά και κανείς δεν τόλμησε να μας τον προτείνει ποτέ. Καταθέτω για μια φορά ακόμη τις ερωτήσεις που υπέβαλα 2 μήνες πριν. Αν δεν απαντηθούν, δεν έχω άλλη λύση και διέξοδο, από το να τις διαβιβάσω στον εισαγγελέα.
Καταθέτω επίσης για πολοστή φορά τα ερωτήματα γραπτώς και συμπληρωματικά ερωτώ, τι κατάληξη είχε η παρέμβαση στο ΣτΕ και ποια ήταν η απόφαση αν έλαβε χώρα η δίκη στο ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!