Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Αστικές Αναπλάσεις: Όχι πως θίχθηκα...(ενημέρωση)



Από κανέναν δεν ζήτησα καλούςτρόπους. Σε κανέναν δεν απαγόρευσα να χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς. Απλώς σήμερα το πράγμα ξεχείλωσε και είπα να απαντήσω. Όχι για να «αποκαταστήσω την τρωθείσα μου τιμή» όπως συνηθίζουν να λένε και οι πολιτικοί αλλά για να υποστηρίξω ακόμη μια φορά αυτό που η ομάδα συμπολιτών στην οποία ανήκω επιδιώκει .

Η επιστολή στάλθηκε στην εφημερίδα Μακεδονική και το θέμα ήταν οι Αστικές Αναπλάσεις.  Ας έρθουμε στο  κείμενο της επιστολής.
Αγαπητέ εκδότη
Ξεκινώντας με την διαπίστωση ότι στη μικρή πόλη όλοι είναι γνωστοί καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι «τον πολίτη που έκανε την καταγγελία για το parking κάτω από την Στρατού» τον γνωρίζουμε όλοι και δεν είναι άλλος πλην του υπογράφοντα.  Γι’ αυτό λοιπόν αναλαμβάνω με την παρούσα να δώσω κάποιες εξηγήσεις τόσο για το parking όσο και για όλο το έργο των Αστικών Αναπλάσεων στο οποίο είναι γνωστό ότι  δεν αρκέστηκα να πω μόνον την γνώμη μου.
Ξεκινώντας από την καταγγελία διευκρινίζω ότι αυτή έγινε στην Πολεοδομία. Το σημερινό Τμήμα Δόμησης του Δήμου Βεροίας. Δεν χρειάζεται να ξενίζεται κανείς πως καταγγέλθηκε ο Δήμος σε μια υπηρεσία του Δήμου. Αυτή είναι η νόμιμη διαδικασία και τα στελέχη του Δήμου θεωρούν πλέον το Νόμο αφεντικό τους και όχι την Αιρετή Δημοτική ηγεσία.
Συνεχίζω με μια μικρή διόρθωση: Δεν ανάφερα ότι ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος σαν κλειστό γυμναστήριο αλλά ως χώρος όπου προβλέπεται κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και μόνον. Σημειώνω πάντως πως, αν ο Δήμος σκόπευε να τον μετατρέψει σε σταθμευτήριο θα μπορούσε εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον να ξεκινήσει την διαδικασία αλλαγής του ρυμοτομικού στην περιοχή. Φυσικά δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν το έπραξε.
Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί για πολίτες που έχουν διαφορετική άποψη και δεν αρκούνται μόνο σ’ αυτήν διευκρινίζεται.: Εδώ και δέκα μήνες εκφράζω, στην αρχή μόνος μου και κατόπιν με όλο και περισσότερους συμπολίτες μου, αντιρρήσεις, κάνω παρατηρήσεις και η φωνή μας ακούγεται στην έρημο. Μοιραία λοιπόν υπήρξαν αντιδράσεις με μια σειρά νομιμότατων ενεργειών όπως  :
1.      Εξηγήθηκε στην Δημοτική Αρχή ότι οι παρεμβάσεις ουσιαστικά στρέφονται εναντίον της περιουσίας μας, τα αυτοκίνητά μας συγκεκριμένα, αλλά αυτή τους αγνόησε προσθέτοντας μάλιστα στην περιφρόνησή της και μια αδέξια προσπάθεια εκφοβισμού.
2.      Εξηγήθηκε ότι το έργο δεν διαθέτει μελέτη αλλά ένα πενιχρό ερευνητικό έργο. Παρ’ όλα αυτά με βάση αυτό έκαναν την δημοπράτηση και την ανάθεσή του.
3.      Εξηγήθηκε ότι το έργο δεν έχει συγκοινωνιακή μελέτη και πως μια συγκοινωνιακή μελέτη όφειλε κυρίως και εκ των προτέρων να λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης. Η απάντηση ήταν ένα χλευαστικό μουρμουρητό. Μας είπαν, για την ακρίβεια, ότι θα κάνουν εκ των υστέρων συγκοινωνιακή μελέτη, λες και τότε θα είχε να προσφέρει τίποτε άλλο εκτός από το να επιβεβαιώσει και μετρήσει την ζημιά. 
4.      Εξηγήθηκε ότι διαλύουν την αγορά στερώντας την πρόσβασή σ’ συτήν. Και πάλι τίποτε.
5.      Έγινε προσπάθεια προσφυγών στηνΔιοικητική Δικαιοσύνη. Τα πράγματα βάλτωσαν.
Με λίγα λόγια κάποιοι συμπεριφέρθηκαν σαν στρατός κατοχής.  Μόνο που ξέχασαν πιο είναι αυτό που αντιμετωπίζει ένας στρατός κατοχής: Την αντίσταση μέσω ανορθόδοξου πολέμου. Μια σειρά δηλαδή μικρών και οδυνηρών επιθέσεων οι οποίες στην περίπτωσή μας  άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.
1.      Καταγγέλθηκε η ανυπαρξία έγκρισης από τηνδασική υπηρεσία και οι εργασίες στην περιοχή του πρασίνου σταμάτησαν. Παράλληλα αποκαλύφθηκε αυτό για το οποίο φωνάζαμε εξ αρχής. Ότι το έργο δεν είχε μελέτη.  Ο δήμος ανέθεσε πλέον την μελέτη στον εργολάβο (εντελώς αντιδεοντολογικό), ο εργολάβος φύτεψε στον δήμο έναν μελετητή του και επειδή αυτό είναι πέρα για πέρα παράνομο τον ονόμασαν «σύμβουλο αναπλάσεων». Επίσης έκανε κάποιες προσπάθειες να συνεχίσει το σταματημένο κομμάτι του έργου που καταγγέλθηκε ξανά.
2.      Καταγγέλθηκε η χρήση για χώρο στάθμευσηςτου πλατώματος ακριβώς κάτω από την Εληά σαν αυθαίρετη, εκεί όπου όφειλε εξ αρχής να καταγγελθεί: Στο Δασαρχείο. Ο δήμος συνεχίζει την παρανομία και είναι ώρα να ζητηθεί δικαστική συνδρομή. Απέχουμε λίγες μέρες και ένα παράβολο.
3.      Καταγγέλθηκε η απόπειρα αλλαγής χρήσης του χώρου κάτω από την Στρατού με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη.
4.      Ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικούσυμβούλιου να πράξει κατά Νόμον  και ναδώσει τον λόγο σε 50 ανθρώπους του εμπορικού κέντρου που εκόμιζαν εύλογη και μετρίσιμη πρόταση. Τους το απαγόρεψαν παράνομα και φυσικά το πράγμα κινδυνεύει να συζητηθεί σε άλλες αίθουσες.
5.      Ζητήθηκε να γίνει γνωστό ποιος θαπληρώσει τα σπασμένα της περιοχής των Αγίων Αναργύρων και την αμοιβή του καινούργιου μηχανικού και αναμένεται απάντηση.
Βλέποντας την εξέλιξη του έργου φαντάστηκα ότι  οι άνθρωποι που διαχειρίζονται της τύχες μας αποφάσισαν κάτω από την πίεση να τροποποιήσουν την μελέτη και όχι απλώς να μη μειώσουν τον δρόμο αλλά και να μειώσουν λίγους πόντους τα πεζοδρόμια. Βλέποντας καλύτερα τα σχέδια είδα ότι οι πόθοι μου ήσαν απλώς ευσεβείς. Η καταστροφή (το έργο κατ΄αυτούς) συνεχίζεται.
Νίκος Β. Χατζηευστρατίου
Πολιτικός Μηχανικός
Αυτά έλεγε το γράμμα. Το δημοσιεύσουν δεν το δημοσιεύσουν το μήνυμα υπάρχει όπως φυσικά και το πρόβλημα.

Ενημέρωση.
Τελικά το κείμενο δημοσιεύθηκε την Δευτέρα (φύλο Τρίτης) 26/11/12. Το εκτιμώ ιδιαιτέρως θετικά.

3 σχόλια:

  1. Την εφημερίδα ''Μακεδονική'' δεν τη διαβάζω, ούτε και έντυπο τύπο πλεόν. Ενημέρωση έχω μόνο μέσω διαδικτύου και το site της ''Μακεδονικής'' είναι υπό κατασκευη εδώ και πάνω από 6 μήνες...
    Σαν την ανάπλαση και αυτό έχει τα προβλήματά του...
    Είναι ξεκάθαρο όμως, ότι η καλή εφημερίδα, εκτελεί εντολές, προκείμενου να αμβλύνει τις αντιδράσεις των πολιτών.
    Δε βαριέσαι... η ανεπάρκεια φαίνεται, όπως επίσης και οι εκδουλεύσεις που γίνονται στα λίγα αυτά μέτρα που έχει προχωρήσει το έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκο έχω μια απορία, και θα ήθελα να ρωτήσω μήπως μπορείς εσύ να μου την λύσεις.
    Πρόκειται για το 2ο μεγάλο "έργο πνοής" του Δήμου μας, την Γέφυρα Κούσιου, και συγχώρεσέ με που το σχόλιο μου είναι εκτός του θέματος.

    Στο τελευταίο Δ.Σ. παρουσίασαν έναν κύριο τον οποίο εγκωμίασε και η κυρία Δήμαρχος, και μας είπαν ότι θα "πάρει το έργο πάνω του", οπότε να μείνουμε ήσυχοι. Σου βάζω το ερώτημά μου παρακάτω, το οποίο έστειλα και στις εφημερίδες που δημοσίευσαν το γεγονός, αλλά κανένας δεν μου απάντησε. Κάποιοι μάλιστα δεν το ανάρτησαν καν. Απορώ βέβαια, γιατί δεν το ρώτησε και κανένας δημοτικός σύμβουλος που ήταν στη συνεδρίαση.

    Ποιος είναι ο κύριος αυτός που μας λέει ότι έχει αναλάβει προσωπικά την διοίκηση του έργου, και μιλάει και στο Δ.Σ.??

    Μέχρι σήμερα, μας έχουν συστήσει τουλάχιστον 3 υπευθύνους, που όπως λέει και η καλή μας Δήμαρχος "παίρνουν το έργο πάνω τους", και κάθε φορά που αποδεικνύονται αναξιόπιστοι, μας εμφανίζει τον επόμενο.

    Ρωτάω λοιπόν:

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ??
    Είναι εκπρώσοπος της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο? ΟΧΙ. (άλλον μας σύστησαν σε αυτή τη θέση)
    Έχει κάποια σχέση με το έργο? Έχει κάποια σύμβαση με τον Δήμο μας??
    Ποιος είναι, και γιατί μιλάει για το έργο, και γιατί να τον πιστέψουμε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου πω τι κατάλαβα και τι δεν κατάλαβα.
      Δεν κατάλαβα γιατί κανείς μα κανείς δεν ρώτησε με ποιόν έχει να κάνει. Οπότε μόνον υποθέσεις μπορώ να κάνω.
      Ή λοιπόν όλοι ξέρανε μια αλήθεια που εμείς οι υπόλοιποι δεν έπρεπε να μάθουμε οπότε μόλις φάνηκε ο κρυφός εργολάβος κούνησαν το κεφάλι σαν τα σκυλάκια που βάζαμε στα αυτοκίνητα της δεκαετίας του '70.
      ή κανείς μα κανείς δεν νοιάζεται για τίποτε οπότε παρά μόνο για λίγα πολλά ή περισσότερα ευρώα
      ή πιάστηκαν εξ απροόπτου
      Τώρα τι μπορώ να υποθέσω.
      Ο Γαιτάνης αυτός με τις κρυφές συνομιλίες και για πράγματα που γίνονται λλά δεν λέγονται κλπ είναι αυτός που υπέγραψε. Φανερός φανερότατος.
      Οι τρεις (μετά έγιναν δύο) που εκτέλεσαν το έργο είναι υπεργολάβοι.
      Ο τελευταίος (Κουπατσάρης νομίζω στο όνομα) λογικά πρέπει να ήταν ο ενδιάμεσος μεταξύ Γαιτάνη κα των υπεργολάβων.
      Φαίνεσαι να γνωρίζεις καλύτερα πρόσωπα και πράγματα. Υπάρχουν άνθρωποι που βασίζουν στο έργο την επιβίωση της οικογένειάς τους και πρέπει να ξέρουν.
      Καταλήγοντας θέτω το εξής θέμα για προβληματισμό.
      Σήμερα ένας γνώστης και ικανός εργολάβος δεν έχει κανέναν λόγο να παρατήσει το έργο. Το μειονέκτημα της μεγάλης έκπτωσης έχει εξαφανισθεί. 141,000 € οι αλλ' αντ' άλλων επεμβάσεις στα πρανή, γύρω στο 1.000.000 € η πρόσθετη δαπάνη των ικριωμάτων αποτελούν το 50% του προϋπολογισμού. Ποιό κορόιδο παρατάει τέτοιο κελεπούρι;

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!