Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Γέφυρα Κούσιου: Μιά περίεργη απόφαση και οι πιθανές της συνέπειες


Άργησα μια βδομάδα αλλά τελικά έμαθα το πιο βασικό συμβάν της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα  συμβάν που θάφτηκε μέσα σε ξεφωνητά για αιολικά πάρκα και για κάτι φουρφούρια που βγάζουν ρεύμα σκοτώνοντας άγρια ζώα και ξεραίνοντας σπάνια φυτά. Ήταν η  απόφαση που αφορούσε στην Γέφυρα Κούσιου. Και ήταν και πολύ, μα πολύ, πονηρή. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ξανάρθε λοιπόν η εισήγηση για την παραλαβή της μελέτης ικριωμάτων. Μια μελέτη που απ’ ότι φάνηκε ο Δήμος αναμφισβήτητα χρωστά στον εργολάβο. Την χρωστά με βάση το άρθρο 144 του 696/74,όπως αποδείχθηκε εδώ. Κατά περίεργο τρόπο όμως αυτήν την φορά η εισήγηση ήταν να μην πληρωθεί η μελέτη. Ακόμη έλειπαν όσοι πιθανώς θα μπορούσαν να φέρουν αντιρρήσεις. Είναι γνωστοί και δεν αναφέρονται ονόματα. Τα περίεργα συνεχίζονται με κάτι που είναι σαφώς παράνομο: Δηλαδή ότι την εισήγηση δεν έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αλλά η ίδια η αντιδημαρχία. Την προηγούμενη φορά είχε συνημμένη και την απόφαση του Συμβούλιου Δημόσιων έργων του ΔΙ ΤΕ ΠΕ Ημαθίας.  του Ψύλλους στα άχυρα;  Ίσως, αν θεωρηθεί ψύλλος  το ότι ο εργολάβος πλέον αποκτά την πρόφαση, εκτός από την νόμιμη και εύλογη διεκδίκηση της αμοιβής  μελέτης των ικριωμάτων, να διεκδικήσει και το κόστος κατασκευής τους.  Δηλαδή η εισήγηση του αντιδημάρχου, παράνομη ούσα και στην ουσία της, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στον εργολάβο να διεκδικήσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες  € από τον Δήμο της Βέροιας.
Ενδίδοντας στον πειρασμό να δω τι υπήρξε πίσω από τα γεγονότα προσπάθησα να ελέγξω μερικά πιθανά σενάρια και να διερευνήσω αιτίες και γιατί όχι κίνητρα. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ήθελαν να ξεμπλέκουν από την άρνηση του Δημήτρη Δάσκαλου να ψηφίσει την απόφαση. Δεν έχει λογική όμως αυτό. Η ψήφος του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβούλου μετρούσε μόνον όταν το θέμα είχε μπει ως  έκτακτο. Εξ άλλου ο ίδιος παρ’ ότι γνώριζε ότι εισήχθη το θέμα ως τακτικό δεν ήρθε. Μπορεί να είχε και κώλυμα άσχετο με το θέμα, αλλά πάντως δεν ήρθε. Άρα η Δημοτική αρχή δεν είχε να φοβηθεί τίποτε οπότε και το πρώτο σενάριο μάλλον δεν είναι εύλογο.
Ο εργολάβος επιθυμούσε πολύ να πάει στα δικαστήρια και να ζητήσει την αξία των ικριωμάτων αλλά δεν πλέον δεν μπορούσε διότι υπήρχαν τεκμηριωμένες αποφάσεις   ανώτερων διοικητικών οργάνων. Αρνούμενοι να του πληρώσουν την νόμιμη αμοιβή μελέτης του έδωσαν μια πρόφαση να το πράξει.  Κι αν τα πράγματα είναι έτσι, αρχίζει κανείς να προβληματίζεται πάνω στα κίνητρα των αρχόντων. Διείδαν την υστεροβουλία του εργολάβου και απλά σκέφτηκαν ότι οι δικαστές θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν την εύλογη απαίτηση από την παράνομη ; Έκαναν μια συνεννόηση μαζί του; Είπαν φύγε κακό από τα μάτια μου; Όλα είναι πιθανά και αυτό φαίνεται από την απουσία της εισήγησης της τεχνικής υπηρεσίας.
Δεν ξέρω τι κατάλαβαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Το θέμα είναι ότι εγώ οφείλω να προστατεύσω τον ίδιο μου τον εαυτό. Μια τέτοιου ύψους επιβάρυνση του Δήμου, που υπολογίζεται γύρω στα 800.000 €, θα επιβαρύνει μέσω τελών ή λιγότερων παροχών και την δική μου ζωή. Σκέφτομαι να προσβάλω την απόφαση. Τι άλλο θα μπορούσα να πράξω;
Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Έργων

Η παλιά εισήγηση

10 σχόλια:

  1. Εύγε! Ταραξέ τους στη νομιμοτητα. Το πλιάτσικο στον μόχθο των δημοτών από τα δημοτικά τέλη πρέπει να λάβει τέλος. Οι αιρετοί άρχοντες έχουν καθήκον που πηγάζει από την ιδιοτητά τους να προασπίζονται το δημόσιο καθώς επίσης και το προερχόμενο από δωρεές χρήμα. Αντ´ αυτού σκάνδαλα, παρατημένα είτε μισοτελειωμένα εργα, εισαγγελείς και δε συμαζεύεται...
    Οχι κυρία δήμαρχος! Δεν είναιμαγαζί σου ο δήμος. Και δεν είναι , γιατί κάθε μαγαζάτορας έχει το μαγαζί του μπιμπελό γιατί σέβεται τον εαυτό του και τους πελάτες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγχωρείς. Η Νομιμότητα δεν είναι όπλο αντιποίνων αλλά εργαλείο ευζωίας. Η επιδίωξη για την τήρηση των Νόμων εκ μέρους ενός πολίτη είναι μιας μορφής υπηρεσία που προσφέρει στην πόλη του και, περιέργως, στους άρχοντές της.

      Διαγραφή
    2. Και τα μνημόνια νόμοι του κράτους είναι αλλά το μόνο που προάγουν είναι η εξαθλίωση του Έλληνα. Κάποιοι αιρετοί θεωρούν οτι παρακάμπτοντας τους νόμους στην ουσία παρακάμπτουν την γραφειοκρατία και επιταγχύνουν την υλοποίηση των όποιων έργων. Αυτό δεν ισχύει και έχει αποδειχτεί πολλάκις στην πράξη. Το θέμα είναι να το συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι οι αιρετοί (έτσι πιστεύω Χαρά...) και να μην βλέπουν την πολιτική τους εξόντωση σε κάθε πράξη ελέγχου του πολίτη όπως είναι π.χ η υπενθύμιση τήρησης όχι μόνο του γράμματος, αλλά και της τελείας του νόμου.

      Διαγραφή
    3. Κανείς τους δεν πιστεύει ότι παρακάμπτοντας τους Νόμους προσφέρει υπηρεσίες στον τόπο του. Είναι πολύ πιο έξυπνοι απ' όσο νομίζεις. Ξέρουν ακόμη ότι οι Νόμοι είναι για να τηρούνται και πως οι πολίτες όσο κι αν γκρινιάζουν είναι έμβια όντα και ως τέτοια αρέσκονται να ζουν κάτω από νόμους και κανόνες.
      Απλώς όταν συλλαμβάνονται να κλέπτουν οπώρας κάτι πρέπει να πουν κάπως να δικαιολογηθούν. Το κακό είναι πως μερικές φορές, όσο πάει και λιγότερες τα καταφέρουν να πείσουν.
      Θυμάμαι χαρακτηριστικά την Δήμαρχο της πόλης μου να διαμαρτύρεται έντονα για "το πόσο την δυσκολεύει η διαύγεια' δηλαδή η υποχρέωση σύμφωνα με πρόσφατο νόμο να δημοσιεύει όλες της αποφάσεις του Δήμου στο διαδίκτυο. Κι όμως ήταν ένα από τα ελάχιστα θετικά της διακυβέρνησης Παπανδρέου (GAP).

      Διαγραφή
  2. Τελικά όλα αυτά τα λάθη περί νομιμότητας γιατί συμβαίνουν τόσο συχνά και όχι μόνο στο δικό μας Δήμο?
    Οι Δήμοι γιατί έχουν νομικούς σύμβουλους?
    Γιατί τους πληρώνουν αν δεν μπορούν να εντοπίσουν αυτά τα διαδικαστικά λάθη αλλά και τα πιο ουσιώδη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διότι δεν έχουν κίνητρο. Η νομιμοφροσύνη δεν είναι ψηλά στην αξιακή κλίμακα του Νεοέλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δασάρχης στη θέση 12 που θέλουν να κάνουν χυτυ γιατί δε δήλωσε εξ´αρχής οτι στον χάρτη διακρίνεται η ύπαρξη ρέμματος; Αυτή η παράλειψη (?) οδήγησε σε μια αλυσιδωτή αντίδραση αντιπαραθέσεων και τελικά στη δικαιοσύνη. Εκτός και αν δεν ηταν δουλειά του...
      Μήπως κάποιοι αιρετοί ασκούν πιέσεις προς παράκαμψη της νομιμότητας; Και αν το πράττουν, τι κίνητρο έχουν αυτοί άραγε;

      Διαγραφή
  4. Μπα! Εχουν πιο ....λεπτα κριτηρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία.
      Πριν καιρό ζήτησα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να μου δώσει τα αντίγραφα των πιστοποιήσεων του έργου του δρόμου Άνω κάτω Σέλι. Πιστοποιήσεις είναι ούσιαστικά οι περιλήψεις των τεχνικών εκθέσων των επιβλεπόντων με τις οποίες πληρώνεται ο εργολάβος. Έκαναν ένα δίμηνο περίπου, ή κάπου τόσο δεν θυμάμαι, να μου απαντήσουν. Κάποια στιγμή ξαναζήτησα τα αντίγραφα κάποιος προϊστάμενος από εκεί μέσα μου είπε απλά: Θα τα πάρεις έχουμε και γνωμάτευση. Τότε παρατήρησα ότι στην αίτησή μου ήταν καρφιτσωμένη μιά δισέλιδη γνωμάτευση ενός νομικού του Δήμου. Κάποιος δηλάδή (μάλλον κάποια) απασχόλησε για μιά δυό μέρες έναν έμμισθο δικηγόρο του Δήμου προσπαθώντας να εκμαιεύσει απάντηση με την οποία θα παρέβαινε προφανή διάταξη νόμου. Φυσικά ο δικηγόρος δεν την παρέσχε. Θέλω να πω ότι θα πράγματα είναι πιό περίπλοκα απ' ότι φαίνονται.

      Διαγραφή
  5. Τα φραγκα τα φαγανε και μας λενε παπαριες τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!