Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ: Ένας Δήμαρχος που τιμά την θέση του. Η αντιμετώπιση της επαιτείας στη Ρόδο.


Είναι μέρες που με απασχολεί το φαινόμενο της επαιτείας στο κέντρο της Βέροιας.  Με ενοχλεί όπως ενοχλεί όλους του συμπολίτες μου. Κάποιος καλός φίλος μου έστειλε στο blog αυτό ένα σχόλιο όπου μου εξηγούσε ότι οι Ρόδιοι βρήκαν κάποιους τρόπους να περιορίσουν την συμπεριφορά αυτή χρησιμοποιώντας την Δημοτική τους Αστυνομία. Έγραψα ένα γράμμα στον Δήμαρχο της Ρόδου ζητώντας του να μου πει τι έκανε . Ο άνθρωπος αυτός τιμώντας το αξίωμά του με απάντησε.  Δημοσιεύω την επιστολή του


Αγαπητέ Κύριε Χατζηευστρατίου

Το πρόβλημα της επαιτείας απασχολεί και το νησί μας για χρόνια τώρα και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες (τουριστική περίοδος Απρίλιος-Οκτώβριος) που ο πληθυσμός του νησιού με  την έλευση των παραθεριστών διπλασιάζεται. Η αρμοδιότητα για την επαιτεία ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία καθώς το άρθρο 98 του ΠΔ 141/91 αναφέρει ότι «Η Ελληνική Αστυνομία φροντίζει για την απαλλαγή της κοινωνίας από την επαιτεία και την αλητεία γιατί αυτές προάγουν την ανεργία και προετοιμάζουν τους νέους εγκληματίες. Για την επιτυχία του σκοπού αυτού το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας φροντίζει για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων και διαταγών της         Υπηρεσίας και συνεργάζεται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες πρόνοιας».
Η επαιτεία με το ΠΔ 283/1985, ΦΕΚ Α 106/31.05.1985  θεωρείται ποινικό αδίκημα και τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 407 του ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ  όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.3στ του άρθρου 24 του Ν.4055/2012, ΦΕΚ Α 51/12.3.2012  «Όποιος επαιτεί από φυγοπονία ή φιλοχρηματία ή κατά συνήθεια τιμωρείται με κράτηση έως έξι (6) μήνες ή με πρόστιμο εως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της κράτησης.». Επίσης με το άρθρο 409 «Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή: α) όποιος εξωθεί σε επαιτεία ή παραλείπει να εμποδίσει από επαιτεία ή την αλητεία πρόσωπα που έχει στην επιμέλειά του ή που βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης από αυτόν. β) όποιος παραδίδει ή προμηθεύει σε άλλους πρόσωπα ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών ή που έχουν υπερβεί αυτή την ηλικία, είναι όμως σωματικά ή διανοητικώς ανάπηρα, για να προκαλούν με τη νεαρή τους ηλικία ή με την τυχόν σωματική ή διανοητική ασθένεια ή αναπηρία τους τον οίκτο ή την περιέργεια του κοινού για χρηματικό όφελος δικό του ή άλλου» Η περ. β’ αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.7 αρθρ. 2 του Ν.3189/2003, ΦΕΚ Α 243/21.10.2003.
Στο δήμο μας η Δημοτική Αστυνομία προσπαθώντας να βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης ,σύμφωνα πάντα με τις αρμοδιότητές της, έχοντας ως βάση το Ν.2323/1995  «Υπαίθριο εμπόριο και άλλες διατάξεις.» όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3982/2011 άρθρο 11 παρ.1,2,3,4,5,6  θεωρώντας (κατά την άσκηση της επαιτείας) τους επαίτες ως μικροπωλητές κατάσχει και καταστρέφει τα μέσα που χρησιμοποιούν (ακορντεόν, μπαγλαμαδακια κλπ) και τους απομακρύνει.






Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ


ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ


Το link της ανάρτησης αλλά και την ίδια την επιστολή θα την στείλω στους Δημοτικούς Συμβούλους της Βέροιας ζητώντας τους να τιμήσουν και αυτοί με τη σειρά τους την θέση που τους εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες τους.

4 σχόλια:

  1. Καλα με αυτους που παιζουν ακορντεον ή πουλανε χαρτομαντηλα... Οι γυφτισες με τα μικρα μωρα στην αγκαλια πως μπορουν να απομακρυνθουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Εκεί τα πράγματα είναι πιο απλά. Υπάρχει άρθρο του πανικού Κώδικα. http://vlepontaske.blogspot.gr/2012/06/blog-post_8675.html, συν και η παραμέληση ανηλίκου. Επίσης στην συγκεκριμένη περίπτωση η κοινή γνώμη είναι πάντα υπέρ του αδύνατου μέρους που είναι το παιδί.

      Διαγραφή
  2. http://www.laosver.gr/news/comments/42097.html

    αφιερωμένο στα καμάρια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!