Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Κρυστάλλινη λίμνη αντί πεζοδρομίων

Το κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από τον πληροφοριοδότη. Αποτελεί  αυθόρμητο αντίλογο απέναντι στον παραλογισμό των "αναπλάσεων'. Συγκεκριμένα των αναπλάσεων του Δήμου της Αλεξάνδρειας.



Του Νίκου Τάκη
Όλοι βλέπουμε καθημερινά και ταλαιπωρούμαστε «για το καλό μας» την εκτέλεση της σύμβασης του έργου «‘Εφαρμογή Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στο Δ.Δ. Αλεξάνδρειας του Δήμου Αλεξάνδρειας». Το έργο έχει προϋπολογισμό 4.800.000 ευρώ και αφορά την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης Αλεξάνδρειας. Τα έργα που προβλέπονται στην υπό υλοποίηση σύμβαση είναι η ανάπλασης πεζοδρομίων, κατασκευή Η/Μ δικτύων, τοποθέτηση κυβόλιθων, εργασίες σκυροδεμάτων (παρτέρια, κράσπεδα, ράμπες ΑμΕΑ κ.ά.).

«Ολοκληρωμένη παρέμβαση» ονομάζεται για αιώνες τώρα η δημιουργία υποδομών τέτοιων, που θα έδιναν τόνωση στην τοπική κοινωνία, θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας ή θα επέλυαν χρόνια και έντονα προβλήματα των κατοίκων. Ζω σ' αυτήν την πόλη τα τελευταία 23 χρόνια, είδα τρεις τουλάχιστον φορές να γίνονται "Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις" σε πεζοδρόμια. Όμως τα τελευταία 3 χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν άκουσα από κανέναν, ούτε είδα κάποια εφημερίδα να αναδεικνύει το θέμα της κακής πεζοδρόμησης ως μείζον για να χρειάζεται «ολοκληρωμένη παρέμβαση». Ακούω όμως καθημερινά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του κάθε πολίτη, για την ανεργία κυρίως των νέων και για το αβέβαιο μέλλον όλων μας.

Ο προϋπολογισμός δε των 4.800.000 ευρώ, δεν είναι μόνο προκλητικός αλλά και εξωπραγματικός για τις δύσκολες μέρες που περνάμε.

Με 4.800.000 ευρώ, κάποιος ίσως με διαφορετικό όραμα για τον τόπο μας, αλλά και γονιμότερη σκέψη, θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της ύφεσης και του οικονομικού μαρασμού της πόλης μας, σε πορεία ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας με πραγματικά «Ολοκληρωμένη παρέμβαση» και όχι με «μερεμέτια».

Για να καταλάβετε την πραγματική αξία των 4.800.000 ευρώ που δόθηκαν για ανάπλαση πεζοδρομίων, απλά θα σας παραθέσω, ένα αντίστοιχης οικονομικής αξίας έργο που θα μπορούσε πραγματικά να χαρακτηρισθεί «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

3.500.000 δολάρια δηλαδή 2.850.000 ευρώ κόστισε η κατασκευή της μεγαλύτερης πισίνας του κόσμου, της Crystal Lagoon (Κρυστάλλινη λίμνη) στη Χιλή, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων. Ασχολήθηκαν μαζί της, όλα τα διεθνή Μ.Μ.Ε., τα ρεκόρ Γκίνες, γίνανε χιλιάδες ρεπορτάζ και καλύφθηκαν πολλά GB (Gigabytes) στο διαδίκτυο, με δεκάδες εκατομμύρια κλικ. Μάλιστα αντλώντας πληροφορίες από το site της κατασκευάστριας εταιρείας βρήκα ότι το κόστος για την Ελλάδα θα είναι 325.000 ευρώ ανά εκτάριο (10 στρέμματα). Συγκεκριμένα το κόστος για τη κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες και τη δημιουργία νέου ρεκόρ στη χώρα μας θα είναι περίπου 2.800.000 ευρώ. Περισσεύουν ακόμη 2.000.000 από τον προϋπολογισμό των πεζοδρομίων για να γίνουν περαιτέρω έργα πέριξ της κρυστάλλινη λίμνης για την εύκολη πρόσβαση των τουριστών, των εκδρομέων και γενικότερα των επισκεπτών. Θα μπορούσαν να περισσέψουν ακόμη χρήματα για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και την ενοικίαση τους σε επιχειρήσεις εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης. Ακόμη να διατεθούν εκτάσεις για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του τόπου με real estate, ξενοδοχεία ή ακόμη και υποδομές για σχολικές εκδρομές σε συνδυασμό με επισκέψεις σε Αρχαία Πέλλα και Βεργίνα. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: www.crystal-lagoons.com

Είναι εύκολο να απαντήσει κάποιος ότι θέλει εκτάσεις, θα μπορούσα επίσης εύκολα να πω, ότι ο δήμος ενοικιάζει περίπου 600 στρέμματα και πολύ δύσκολα εισπράττει τα ενοίκια, αλλά και αν ακόμη αυτά είναι διάσπαρτα θα μπορούσε, εάν κάποιος δήμαρχος το θελήσει και ανταλλαγές να κάνει και ειδικές συμφωνίες να πετύχει με τους ιδιοκτήτες γης, αρκεί να υπάρχει διάθεση και ανιδιοτέλεια.

Θα μπορούσε ακόμη κάποιος να πει ότι χρειάζονται μελέτες, διαδικασίες και άδειες, θα μπορούσα να πω ότι "τα αγαθά κόπεις κτώνται", αλλά και σίγουρα χρειάζεται λιγότερες άδειες και διαδικασίες από το Πνευματικό Κέντρο.

Η γεωγραφική θέση του Δήμου Αλεξάνδρειας είναι ιδιαίτερα προνομιακή. Βρίσκεται δίπλα στον μεγαλύτερο οδικό κόμβο της χώρας, ο κόμβος «Κλειδίου» ενώνει την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών με την Εγνατία οδό με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες διελεύσεις το χρόνο από τα γειτονικά διόδια των Μαλγάρων. Βρίσκεται μόλις 50 χιλ. από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Βρίσκεται στο κέντρο της διαδρομής Αρχαία Πέλλα – Βεργίνα. Συνορεύει με τρεις Νομούς (Πέλλα-Θεσσαλονίκη-Πιερία). Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να σταματήσει κάποιος στην πόλη αυτή. Να είστε σίγουροι ότι κανένας επισκέπτης δεν θα σταματήσει, ούτε θα παροτρύνει άλλους επισκέπτες, να επισκεφθούν την Αλεξάνδρεια για να δουν τα «υπέροχα πεζοδρόμια» της.

Άραγε τι χειρότερο απ' αυτή την κρίση πρέπει να βιώσουμε για να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά οι ταγοί του τόπου μας;

Δεν ξέρω πόσο καλό μπορεί να κάνουν τέτοιες καλοπροαίρετες και πιθανώς σωστές προτάσεις. Τα προϊόντα των επιλογών μας, διεστραμμένα όσο και η συγκυρία που τα ανέδειξε, αναλογίζονται μόνο τα διαθέσιμα λεφτά. Και έτσι όπως τα καταφέραμε οι Ευρωπαίοι μας τα δίνουν μόνο για να σπάσουμε και να ανακατασκευάσουμε τα κράσπεδα μας. Τόσο μας εκτιμούν, τόσο εκτιμούμε τους εαυτούς μας. 

7 σχόλια:

  1. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν μετατραπεί πλέον σε ένα καζάνι που βράζει.

    Οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
    Ο κόσμος τα έχει και με αυτούς και όχι μόνο με τους άρχοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

    Χρειάζεται προσοχή, σύνεση, γρήγορες και καίριες αναπτυξιακές αποφάσεις πριν να είναι αργά.
    Όσοι τοπικοί ζούνε μέσα σε γυάλα... καλό θα είναι να βγούνε από αυτήν για να δούνε αν μπορούν να αναπνεύσουν... έξω από αυτή, δηλαδή στον πραγματικό κόσμο... ποπυ βρίσκεται στα πρόθυρα ασφυξίας.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι δεν θα βγουν από τη γυάλα. Είναι προϊόντα ένος σάπιου συστήματος και δυστυχώς δεν έχουν περιθώρια βελτίωσης, πολλώ δε μάλλον πιθανότητα αφύπνισης.
    Από την άλλη δεν έχουμε χρόνο. Το μόνο που μας μένει είναι στοχευμένες κινήσεις πολιτών. Με ή χωρίς υστεροβουλία. Τώρα πιά ακόμη και η εξέταση τωγν κινήτρων είναι πολυτέλεια. Άνθρωποι και ιδέες είναι το στοιχειώδες εν ανεπαρκεία.
    Πιστεύω ότι έδωσα μιά χρήσιμη άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον ο κύριος που έγραψε το άρθρο δεν είναι καλά πληροφορημένος, ή δεν κατέχει καλά την αγγλική γλώσσα. 3 εκ. στοιχίζει η ετήσια συντήρηση, και όχι η κατασκευή. Αντιθέτως η κατασκευή στοίχισε 1.2 ΔΙΣ!!!!!

    Δείτε τα παρακάτω link:
    1. http://www.ibtimes.com/articles/344485/20120523/crystal-lagoon-worlds-largest-pool-chile-photos.htm

    2. http://en.wikipedia.org/wiki/San_Alfonso_del_Mar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Μάλλον έχετε δίκαιο. Από την άλλη πάλι ποιός, αν δεν ήταν Γερμανός, φυσικά θα έκανε μπάνιο σε μιά τεράστια πισίνα με την θάλασσα ακριβώς δίπλα;
      Παρ' όλα αυτά το κείμενο μπήκε για να θυμίσει ότι οι πολίτες προτίθενται να συζητήσουν να προτείνουν και να συμμετάσχουν.

      Διαγραφή
  4. Το κακο ειναι οτι η πλειοψηφεια των απασχολουμενων με τα αυτοδιοικητικα εχουν μαθει μονο να διαχειριζονται ξενα χρηματα. Οταν αυτα δεν φταναν απλα υπερχρεωνανε την οποια δημοτικη επιχειρηση.
    Αυτη η κριση που υπαρχει ομως τωρα ειναι μια καλη ευκαιρεια να ξεκαθαρισουν λιγο τα πραγματα οσον αφορα την αξιοπιστια και την τιμιοτητα των δημοτικων μας αρχοντων. Ακομα και αν αυτο γινει μερικες φορες με υπερβολη, το οτι καποιοι παραγοντες θα ελεγχθουν και ελπιζω καποιοι καποτε να τιμωρηθουν μπορει να μας οδηγησει σε καλυτερη διαχειρηση και ενα καλυτερο μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν θέλουμε καν καλύτερους άρχοντες. Σκέψου μόνο ότι στην πόλη μας κτίζεται ένα γεφύρι το οποίο είναι μισοεγκαταλειμμένο παρ’ ότι κτίζεται με δωρεά. Υπάρχουν φόβοι ότι θα κοστίσει τα διπλά και ότι το παραπάνω κόστος θα το πληρώσει το ταμείο του Δήμου. Ο δημότης δηλαδή. Πως αντιδρά ή πόλη; Πέρα βρέχει. Έχει και άλλα χαζοχαρούμενα. Αρκετές φορές αυτά αναδεικνύονται σ’ αυτό το blog, αλλά που!
      Χαίρομαι πάντως για την αισιοδοξία σου.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!