Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Σχολιάζοντας προεκλογικά προγράμματα:Βέροια ΠΡΟΤεύουσα ΠΟΛΗ


Σε προηγούμενη ανάρτηση υπάρχει η υπόσχεση για σχολιασμό των προγραμμάτων όλων των υποψήφιων Δημάρχων. Πρόκειται για μια προσφορά χρόνου προς την γενέτειρα.
Αρχίζουμε με την κ. Γεωργιά Μπατσαρά. Πρώτη για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί γνωριζόμαστε από το 1976 και ο δεύτερος γιατί είναι (είναι;) δεξιά.

Το κείμενο το πήρα από το site της. Πρόκειται για ένα γενικόλογο κείμενο, ως όφειλε άλλωστε, το οποίο φαντάζομαι ότι θα αναπτυχθεί και θα γίνει ένα λεπτομερές πρόγραμμα όπως αρμόζει στην περίπτωση. Παρόλα αυτά ακόμη και έτσι οφείλει να γίνει ανίχνευση προθέσεων και  γιατί όχι της ίδιας της ιδεολογικής αφετηρίας του.

Αναδημοσιεύεται το υπάρχον κείμενο και προτίθενται σε κάθε παράγραφο σχόλια. Τα σχόλια αρχίζουν με τα γράμματα ΣτΒ (Σημείωση του Blogger)
Ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα κατά την προσφιλή έκφραση που εισήγαγε ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Οι Προγραμματικοί μας Άξονες για το Δήμο Βέροιας 

Οι βασικοί άξονες του προγράμματός για το Δήμο Βέροιας μας περιλαμβάνουν:
– Την οριζόντια δημοκρατική παρέμβαση στις δημοτικές υπηρεσίες, με στόχο τη γνωριμία μας, την ενημέρωσή μας, για δημιουργική και αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με πλήρη σεβασμό στις δυνατότητες και την προσωπικότητα των εργαζόμενων, των άμεσων συνεργατών του δήμου, μέσα από την ανάπτυξη σχέσεων, σεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
 Δ
Σημείωση του Βlogger (ΣτB). Ήδη εμφανίζεται το πρώτο ερωτηματικό. Ασκεί ο Δήμαρχος διοίκηση; Όχι, με βάση τον Νόμο και την διεθνή και κυρίως Ευρωπαϊκή πρακτική. Την διοίκηση την ασκούν οι δημοτικοί λειτουργοί οι οποίοι υλοποιούν τις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου μέσα από ένα πλέγμα Νόμων και Διατάξεων. Αυτή η αρχή είναι κάτι που οφείλει να ξέρει κάθε δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος. Οι ομόλογοί τους σ΄όλη της Ευρώπη το γνωρίζουν καλά. Εδώ είναι αμφίβολο αν το έμαθαν ποτέ.
Οι δυνατότητες και η προσωπικότητα των εργαζομένων για παράδειγμα είναι δουλειά του προσωπάρχη του Δήμου. Αν αυτός δεν τα γνωρίζει και δεν τηρεί τους φακέλους που ο Νόμος ορίζει τότε απλώς δεν έχει κάνει την δουλειά του και αυτό πρέπει να εξετασθεί διοικητικά τουλάχιστον.

Όσον αφορά στην ενημέρωση εκεί ναι. Οφείλει να γίνει μια αξιολόγηση της αποδόσεως του κάθε λειτουργού. Ο τρόπος είναι προδιαγεγραμμένος. Αλλά ακόμη κι αν λείπουν οι θεσμοθετημένες προδιαγραφές υπάρχει η διοικητική επιστήμη και εξειδικευμένοι και έμπειροι άνθρωποι που μπορούν να την εφαρμόσουν αν τους ανατεθεί. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου, για τους οποίους ακούγεται ότι δεν ξέρουν να κάνουν κάτι τέτοιο πλέον. Άρα πρέπει η Δημοτική αρχή να προσφύγει σε υπηρεσίες που θα αγοράσει. Δεν ξέρω αν αυτό καλύπτεται από κάποιον Νόμο ή διάταξη.

Κλείνοντας αναρωτιέμαι ποιοι είναι οι «άμεσοι συνεργάτες του Δήμου». Δεν ξέρω και είναι παρακινδυνευμένο να υποθέσω. Πιθανόν κάποια στιγμή να μάθω. Εύχομαι μην είναι μόνον τίποτα μετακλητοί.  

– Εκπόνηση σύγχρονου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακή μονάδα της χώρας.


ΣτΒ: Συγνώμη, περίμενα να το δω το σχέδιο ανάπτυξης. Κι αν όχι όλο τουλάχιστον τις αρχές του. Αυτό είναι ένα εκλογικό πρόγραμμα.

– Ενημέρωση για τα οικονομικά του δήμου

ΣτΒ: Ένα πρωινό υπόθεση είναι.

– Αξιολόγηση υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών. 

ΣτΒ: Έχει άραγε ιδέα εκεί στον συνδυασμό τους κάποιος για το πώς γίνεται αυτή η αξιολόγηση; Είναι σημαντικό για όλους να μάθουμε αν όχι το πώς θα υλοποιηθεί τουλάχιστον τα κριτήρια που έχουν τεθεί ή θα τεθούν. 

– Εσωτερική αξιολόγηση, αναδιάρθρωση δομών, αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες και βάσει των μελετών, με στόχο τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του δήμου και σκοπό τις αποδοτικότερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

ΣτΒ: Ας μη κοροϊδευόμαστε.  Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι πόσο θα μειωθεί η συμμετοχή του δήμου σε δουλειές που γίνονται από υπαλλήλους. Δηλαδή

1.1.   Τι σκέφτονται να κάνουν για την αποκομιδή των σκουπιδιών, την καθαριότητα των δρόμων, την περιποίηση των χώρων πρασίνου, την καθαριότητα εσωτερικών χώρων, την φύλαξη, την συντήρηση των δημοτικών οχημάτων, την λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού, την κατασκευή δικτύων σε νέες και αναπτυσσόμενες περιοχές (αν ποτέ έρθει η ανάπτυξη); Αυτά θα παραμείνουν πράγματα που ο Δήμος θα εξακολουθήσει να τα κάνει προσλαμβάνοντας μόνιμο προσωπικό ή έστω συμβασιούχους;

1.2.    Τι σκέφτονται για τις μελέτες που συχνά ο δήμος κάνει με δικό του προσωπικό (με όλα τα δυσμενή αποτελέσματα), αν θα υποκύψει στον πειρασμό για έργα με αυτεπιστασία κι αν εν τέλει προτίθενται να τηρήσουν Νόμους και διατάξεις.

1.3.   Ακόμη θα συνεχίσει ο Δήμος να παίζει τον άρχοντα των έργων ή θα μπει στη διαδικασία για συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα;
Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά για μια παράταξη που προέρχεται από ένα κόμμα που ευαγγελίζεται μια αναγέννηση που θα προέλθει από επενδύσεις

 

– Χρησιμοποίηση της κοινωνίας της πληροφορίας και των νέων τεχνολογιών, ώστε να γίνει η Βέροια «έξυπνη πόλη».

ΣτΒ: Ποιος θα σχεδιάσει την «εξυπνάδα» και κυρίως τι επιδιώκουμε απ’ αυτήν; Αυτό θέλουμε όλοι να το ακούσουμε. Μια «εξυπνάδα» για την πόλη είναι να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου χωρίς να προσλαμβάνει ή και να απολύει κόσμο. Μήπως είναι καιρός να ακούσουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον μας;

– Ανάπτυξη δικτύου Wifi σε ολόκληρη την πόλη και σ’ ολόκληρο το δήμο.
– Προτυποποίηση και πιστοποίηση όλων των συστημάτων του δήμου με χρήση σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων.

ΣτΒ: Συστήματα του Δήμου λοιπόν. Με ποιο νομικό καθεστώς θα το κάνει; Κι επειδή είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί αυτό το νομικό καθεστώς μήπως να τα καταργούσαν;

– R&D (Research and Development, Έρευνα και Ανάπτυξη). Λειτουργία τμήματος στο δήμο , που θα ασχολείται αποκλειστικά με ερευνητικά προγράμματα ανάπτυξης (ευρωπαϊκά και μη), σε συνεργασία με επιστήμονες και πανεπιστημιακά τμήματα, για τη διασύνδεση έρευνας και αγοράς εργασίας (π.χ. εφαρμογή σε αγροτοδιατροφικό τομέα, ανάπτυξης επιχειρήσεων κλπ).

ΣτΒ: Μια ακόμη δημοτική υπηρεσία. Ένα γραφείο με πέντε παλικάρια που θα προσληφθούν πέραν όσων εργάζονται ήδη στο Δήμο και θα κοπανάνε μύγες; Όχι βέβαια κανείς δεν θα το ήθελε. Όλες οι προσπάθειες όμως που προσανατολίστηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση κατέληξαν σε θερμοκοιτίδες ιδιόρρυθμων δραστηριοτήτων. Η λεγόμενη Αναπτυξιακή για παράδειγμα. Από την άλλη πάλι αυτά τα κάνει με επιτυχία το Εμπορικό Επιμελητήριο. Γιατί χρειαζόμαστε ένα ακόμη γραφείο στην πόλη για να κάνει τα ίδια;

– Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής του πολίτη για άμεσες παρεμβάσεις και δημιουργία στα πρότυπα ΚΕΠ με ηλεκτρονικές παρεμβάσεις.

ΣτΒ: Αυτό είχε εφαρμοσθεί ένα φεγγάρι από τον Δήμο Βεροίας επί Δημαρχείας Ουσουτζόγλου. Το είχα χρησιμοποιήσει μια φορά αν δεν κάνω λάθος. Προσπάθησα και δεύτερη. Με χαιρέτησαν από μακριά. Το λογισμικό υπάρχει. Πιθανώς να θέλει κάποια ενημέρωση αλλά υπάρχει. Κάποτε 25 πολίτες είχαμε προτείνει κάτι αντίστοιχο για την λειτουργία του αρχείου της πολεοδομίας. Εκπαραθυρωθήκαμε με θεσμικότατο τρόπο. Το βαθύτερο αίτιο είναι η ανάγκη των αιρετών να εγγυηθούν ότι δεν θα απολύσουν κανέναν.

– Ενεργοποίηση και απελευθέρωση, στο μέγιστο δυνατό των υγιών, δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων των κοινωνικών, επιστημονικών, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων συλλόγων, σωματείων και φορέων του δήμου, στηρίζοντας τις δράσεις τους και ενισχύοντας την ύπαρξή τους στις τοπικές κοινωνίες.

ΣτΒ: Αυτό γίνεται με λεφτά και γίνεται αυτόματα πια. Δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογική δέσμευση

– Ανάλυση δεδομένων πληθυσμού και
– Στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων μέσα από την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων κοινωνικών δομών και την ανάπτυξη νέων βραχυπρόθεσμα.

ΣτΒ: Τους γύφτους δηλαδή. Κι άλλα λεφτά για τους γύφτους;

– Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε πόλη και χωριά, ώστε αυτοί να απολαμβάνουν τη βέλτιστη ποιότητα ζωής μέσα σ’ ένα πολιτισμένο περιβάλλον.

ΣτΒ: Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς σαν κανονικά πεζοδρόμια, λιγότερες έως καθόλου λακκούβες στους δρόμους, διαβάσεις βαμμένες, σήματα της τροχαίας συντηρημένα και εμφανή , καλάθια αχρήστων κάδους καθαρούς και συγκεκριμένες θέσεις άψογη διακομιδή των σκουπιδιών καθαρούς δρόμους σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Γι΄αυτά τα συγκεκριμένα χρειαζόμαστε απαντήσεις. 

– Προώθηση της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με παραχώρηση στις κοινότητες εφοδίων και εργαλείων που θα τις επιτρέψουν να αναπτύξουν τις δικές τους ιδιαίτερες δυνατότητες.
ΣτΒ: Αποκέντρωση για ποιο λόγο; Αποκέντρωση σημαίνει και διασπορά και εντέλει απώλεια υλικού και δυναμικού κάθε είδους.
– Καλύτερες υπηρεσίες καθαριότητας σε όλα τα χωριά.

ΣτΒ: Σχέδιο καθαριότητας δηλαδή

– Φροντίδα για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς (κτιριακές φθορές, θέρμανση) συνεχής συντήρηση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δήμου.

ΣτΒ: Και αυτός ο τομέας (Συντήρηση κτηριακών και θέρμανση) είναι κάτι που οφείλει, αν θέλουμε να γίνει σωστά να ανατεθεί σε ιδιώτες εργολάβους. Αποτελεί πεδίο δόξης για μια δημοτική αρχή να βρει τον τρόπο ώστε να συνδυάσει σε μια εργολαβία θέρμανση ψύξη χώρων με ταυτόχρονη συντήρηση κτηριακών και έξοδα καυσίμων ή ενέργειας οποιασδήποτε μορφής.  

– Συνεχής συντήρηση και καθαριότητα των παιδικών χαρών.

ΣτΒ: Ακόμη μια φορά: Δεν διαφημίζουν τα αυταπόδεικτα. Μιας όμως και αναφερόμαστε στις παιδικές χαρές μη να σκεφτόταν οι άνθρωποι της κ. Μπατσαρά να προτείνουν κυρίως κάμερες παρακολούθησης των παιδικών χαρών;

– Συντήρηση-καθαριότητα των κοιμητηρίων και σχεδιασμός επέκτασης και λειτουργία νέων μακροπρόθεσμα.

ΣτΒ: Για τον σχεδιασμό των κοιμητηρίων υπάρχει πρόταση αλλά και μεγάλος καβγάς. Κανείς δεν μπορεί να τη γλυτώσει αραδιάζοντας ευχολόγια. Η πρόταση σχετίζεται με την επιλογή χώρου (προτείνεται) και την επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος (προτείνεται επίσης)

– Συνεργασία με την αστυνομική διεύθυνση για θέματα ασφάλειας των πολιτών.
– Συνεργασία με την τροχαία για τη βιώσιμη κινητικότητα.

ΣτΒ:Αν η βιώσιμη κινητικότητα σχετίζεται με τα κατηλειμένα πεζοδρόμια από διάφορους απίθανους τύπους της αγοράς τότε αυτό σχετίζεται κυρίως με τον Δήμαρχο, το Δημοτικό συμβούλιο που αδειοδοτεί καταλήψεις και λιγότερο με την αστυνομία κι αυτό διότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταληψιών το πράττει με την άδεια του Δήμου. Αν μετά από αυτό τολμήσει ο Δήμαρχος να «συνεννοηθεί» με την αστυνομία ας προσέχει. Οι ένστολοι δεν θα είναι και τόσο ευγενικοί. Το θέμα αρχίσει αμέσως μετά. Ή ακούμε το γνωστό (είπαμε και κανένα χαζό για να περνά ή ώρα) ή το δημοτικό συμβούλιο επιλέγει την ρήξη με καμιά πενηνταριά θιγόμενους. Εδώ σε θέλω κάβουρα. 

– Συμμετοχή του δήμου σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις με στόχο την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας , του πολιτισμού και των προϊόντων μας.

ΣτΒ: Θα ήταν καλό και μας έλεγε πως φαντάζεται να το κάνει

– Στήριξη και ενίσχυση των αθλητικών σωματείων και διεκδίκηση πανελλήνιων, πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων αθλητικών εκδηλώσεων.

ΣτΒ: Γίνεται. Αρκεί να ακούσουν τα σωματεία και να μη κάνουν του κεφαλιού τους..

– Αδελφοποιήσεις του δήμου με άλλους δήμους εσωτερικού και εξωτερικού.

ΣτΒ: Βαρετό και Πασοκτσίδικο. Ιδέα μιας άλλης εποχής.

– Ανάπτυξη πολιτικών για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

ΣτΒ: Η ιδέα να τους διώξουμε φαίνεται κακή; Αντεθνική ίσως ή απλά εκτός εποχής; Ούτε ο blogger ούτε η πλειοψηφία των δημοτών τους θέλουν. Εξ άλλου όποιος είναι Σύριος δεν είναι πρόσφυγας. Είναι λιποτάκτης. Όποιος δεν είναι Σύριος είναι απλά λαθρομετανάστης. Έχουμε αδυναμία σε τέτοιους τύπους ή κάτι άλλο μας συμβαίνει;

Βραχυπρόθεσμα – Μεσοπρόθεσμα Δήμος Βέροιας
Στοχεύουμε στην:
– Εξοικονόμηση και αύξηση πόρων πέρα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τον τακτικό προϋπολογισμό και δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης με αξιοποίηση:
– 1ον. Της ακίνητης περιουσίας του δήμου και

ΣτΒ: Εδώ μπαίνει μια καίρια ερώτηση για να γίνει κατανοητή η πρόθεση/πρόγραμμα: Θα παραχωρούσε με μακροχρόνια μίσθωση (40 χρόνια πχ) την Έληα με όλο το ενοίκιο προκαταβολή; Κι ακόμη μια ερώτηση:Θα θεσμοθετούσε τις επιτρεπόμενες χρήσεις για το κτήριο των παλιών Δικαστηρίων; Διότι αν δεν το κάνει ο Δήμος μπορεί να βρεθεί στα χέρια κάποιου ο οποίος θα θέλει (και καλώς θα θέλει διότι θα έχει πληρώσει) να το κάνει πχ καζίνο.

– 2ον. Όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, με μια νέα λογική, στηρίζοντας ενεργά και αποφασιστικά, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] και αξιοποιώντας διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης όπως ευρωπαϊκά προγράμματα ή χρηματοπιστωτικούς διεθνείς οργανισμούς που αντιμετωπίζουν την αυτοδιοίκηση με αυξημένο ενδιαφέρον.
– Φυσικό αέριο στη Βέροια …νομίζω ότι η πόλη το δικαιούται και μάλιστα άμεσα.
– Συνεργασία στο βαθμό που μπορεί να εμπλακεί ο δήμος στην προώθηση και υλοποίηση του τεράστιου και μεγαλόπνοου έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και της Περιφέρειας «στα βήματα του Παύλου»
– Αξιοποίηση της ένταξης της πόλης στα δίκτυα «πόλεις με ποτάμια», «πόλεις με λίμνες»
– Διεκδίκηση απόκτησης του παλαιού δικαστικού Μεγάρου.
– Παραχώρηση για χρήση δημοτικών κτιρίων, και γενικά δημοτικής περιουσίας όπου υπάρχει δυνατότητα σε πολιτιστικούς συλλόγους και κοινωνικούς φορείς ώστε αυτά να αξιοποιούνται δημιουργικά και αποτελεσματικά.

ΣτΒ: Την προοπτική να πουληθούν ή να ενοικιαστούν πως θα την έβλεπαν; 

– Λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου.

ΣτΒ: Θα υποκύψουν στην πίεση της αριστερά για κλείσιμο του μουσείου της Μητροπόλεως; Το θέμα αρχίσει να γίνεται εμβληματικό για τους αριστερούς. Θα τους αφήσει και πάλι να προβάλουν τις ψευδαισθήσεις τους;

– Αξιοποίηση επιτέλους της «Αμάλθειας», στο βαθμό που εμπλέκεται ο δήμος .σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους.

Τέλος Μακροπρόθεσμο πρόγραμμά μας είναι
– Αποπεράτωση των ημιτελών έργων στο μέτρο του δυνατού
ΣτΒ: Αυτό το «μέτρο του δυνατού» είναι σοφό
– Σχεδιασμός και θεμελίωση νέων έργων Δήμος Βέροιας
– Δημιουργία χώρων αναψυχής για όλους τους πολίτες.

–Αξιοποίηση των χώρων των στρατοπέδων που δε φιλοξενούν πρόσφυγες.

ΣτΒ: Να φρόντιζαν να αδειάσουν και αυτά που φιλοξενούν;

– Αξιοποίηση της κοίτης του Τριποτάμου σ’ όλο της το μήκος και του φράγματος του Αλιάκμονα.

– Ανάδειξη του μνημείου που βρίσκεται στο φράγμα εις μνήμην του εθνάρχη Καραμανλή καθώς και του τάφου που υπάρχει εκεί.

ΣτΒ: Για το μνημείο του Εθνάρχη δεν μπορώ να πω τίποτε γιατί είμαι συναισθηματικά φορτισμένος με τον χώρο. Θυμάμαι πως όταν πήγα στα 6 μου με τον πατέρα μου (με τα πόδια παρακαλώ!) στο φράγμα μου έδειξε την στήλη και μου είπε πως ένας άνθρωπος πρέπει να κάνει έργα για την πατρίδα του. Όσο για τον τάφο μάλλον θα πρέπει να λυθεί ένα μείζον πρόβλημα. Οι σχέσεις δήμου Αρχαιολογικής υπηρεσίας

– Συντήρηση , αναπαλαίωση και ανάδειξη των διατηρητέων στις συνοικίες της Μπαρμπούτας και της Κυριώτισσας.

ΣτΒ: Τα διατηρητέα απαιτούν πάρα πολλά χρήματα.

– Κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στις κοινότητες του δήμου μας που δεν υπάρχουν.

ΣτΒ: Με ΣΔΙΤ φαντάζομαι και είσπραξη των τελών από τους φορείς που τα κατασκευάζουν (Κατασκευαστικές  και τράπεζες)

– Συνεργασία με την Π.Κ.Μ για την κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου που θα συνδέει τη Βέροια με τη Βεργίνα
Τελευταίο είναι το μείζον πρόβλημα της πόλης μας, τα αδέσποτα.
Στόχος μας είναι:
Η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τους κοινωνικούς φορείς, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία βέβαια πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Παρεμβάσεις στην κεντρική εξουσία με προτάσεις – τροπολογίες όπου κρίνουμε απαραίτητο ώστε να πάψουν τα αδέσποτα να είναι το μεγάλο πρόβλημα της πόλης. Το πρόβλημα αυτό δε λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη . Απαιτεί ευαισθησία και σωστό σχεδιασμό. Έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς και οφείλουμε να σεβαστούμε τις συνθήκες ευζωίας τους. Πάνω από όλα όμως απαιτείται φιλοζωϊκή παιδεία και κουλτούρα. Τα ζώα συντροφιάς δεν είναι παιχνίδια που τα προσφέρουμε ως δωράκι στα παιδιά μας ή και στον εαυτό μας και όταν τα βαρεθούμε τα πετάμε έξω από το σπίτι μας, ως ανεπιθύμητα.

ΣτΒ: Λύση είχε προταθεί από ομάδα πολιτών. Την έμπλεξαν στις διαδικασίες και την χαντάκωσαν.
Όποιος μπει στο blog θα βρει πλούσιο υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!