Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

"Προγραμματίζοντας" :Τουριστικές δράσεις


  Σε προηγούμενες αναρτήσεις έγιναν προτάσεις πάνω στην διαχείριση των σκουπιδιών, εκτέθηκαν κάποιες απόψεις για το περιβάλλον, δόθηκε αυτό που ο γράφων θεωρεί ως λύση για την σωστή μελέτη, εκτέλεση και επίβλεψη των δημοτικών έργων και για την τήρηση της Δημόσιας Τάξης, τα αδέσποτα ζώα και τον εθελοντισμό και έγιναν αναφορές πάνω στην ενέργεια και την ανάπτυξη. Εδώ θίγονται ζητήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Υπάρχουν link που οδηγούν σε αναρτήσεις αυτού του blog.

Τουρισμός
Το ατού μας είναι στη φάση αυτή είναι η Βεργίνα. Και εδώ η χωροταξία και η εκπαίδευση οφείλουν να είναι οι προτεραιότητες. Για να γίνει σαφέστερο. Ως προς την χωροταξία.  Δεν μπορούν να συνυπάρχουν «αδερφές και παλικάρια» ταυτόχρονα. Πιο απλά οφείλει να γίνει η υποδομή που θα ξεχωρίζει μέσω διαδρομών μέσα ή γύρω από τον οικισμό την αγροτική παραγωγή και νοοτροπία από την τουριστική δραστηριότητα. Επί Λαλιώτη είχε γίνει και μελέτη. Κάπου είναι καταχωνιασμένη. Επίσης οφείλει να εκπαιδευτεί και προσωπικό που θα παρέχει τουριστικές υπηρεσίες αλλά και να ορισθούν αυτές λεπτομερέστερα. Για παράδειγμα ένα επαγγελματικό λύκειο ή μια σχολή μαθητείας για γκαρσόνια και μαγείρους μπορεί να αξιολογηθεί. Τέτοιες προσπάθειες θα παίξουν και έναν άλλο σημαντικό ρόλο. Θα καταστήσουν τον Δήμο αξιόπιστο συνομιλητή δίπλα σε μια πανίσχυρη αλλά αρκετά εγωπαθή και αλαζονική Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Από εκεί και πέρα είναι  ο Θρησκευτικός τουρισμός. Όχι μόνον αυτός του Απόστολου Παύλου που χρησιμοποιεί έναν, κατά τα άλλα πλαστογραφημένο, ιστορικό τόπο (το λεγόμενο «βήμα») αλλά και των Ιουδαίων που επισκέπτονται την Χάβρα. Στην προσπάθεια αυτή οφείλουμε να κάνουμε μια δύο απλές κινήσεις.

Το παλιό δικαστικό κτήριο και η θεσμική του θωράκιση

Να ορίσουμε και να θεσμοθετήσουμε τις χρήσεις του παλιού δικαστικού μεγάρου. Έτσι αν βρεθεί σε χέρια ιδιωτών (το κτήριο είναι στο ΤΑΥΠΕΔ) να μην το κάνει Σούπερ μάρκετ ή χαρτοπαιχτική λέσχη. Η χρήση οφείλει να είναι Τουριστική με στέγαση και δράσεων Μουσείου των πολιτισμών. Αν δεν έχουμε χρήματα μπορούμε να βρούμε και από τις δύο μη χριστιανικές κοινότητες που θα προβληθούν.

Χειμερινός Τουρισμός

Όσον αφορά στον χειμερινό τουρισμό αυτός είναι χρόνια τώρα στα χέρια ανοήτων. Αυτήν την ανοησία δεν γνωρίζω πως μπορεί ένας λογικός άνθρωπος να την διαχειριστεί.
Τουριστική θα μπορούσε να είναι και η ανάδειξη του Τριποτάμου. Εδώ υπάρχει προϊστορία και σαφής πρόταση.

Η προϊστορία

Για την περιοχή έχουν γίνει ήδη από τον Χασιώτη τοπικές επεμβάσεις και μελέτες. Δεν μπορεί να τις χαρακτηρίσει κανείς επιτυχημένες. Οι επεμβάσεις αυτές έδωσαν και χρήσιμα συμπεράσματα σ’ όποιον φυσικά στρέψει την προσοχή του σ’ αυτές.

Η ιστορία

Αργότερα επί ΧΟ ανατέθηκε μια μελέτη με έξοδα της ΔΕΗ σε τεχνικό γραφείο. Η μελέτη ήταν κατά βάση υδρολογική δλδ έκανε πιθανολογική αποτίμηση της πλημμυρικής παροχής. Για να το κάνουμε σαφές: Τόση η πιθανή πλημμύρα στην πενταετία με ποσοστό πάνω από 90%, τόση στην 10ετία κοκ. Η πλημμυρική παροχή της πεντηκονταετίας προβλέφθηκε 600 m3/sec. (O Σηκουάνας 500 m3/sec! ).  Σε σχέση με τον υπολογισμό υπάρχουν πολλοί ειδικοί μηχανικοί που αμφισβητούν το αποτέλεσμα. Θεωρούν μάλιστα ότι χρησιμοποιήθηκαν υπερβολικές παροχές διαστασιολόγησης αφήνοντας υπαινιγμούς για την υστεροβουλία της επιλογής. Μέσα στη μελέτη προβλέφτηκαν και αρχιτεκτονικά και μάλιστα ένα μικρό ποσοστό του συνολικού κονδυλίου. Η λύση που προβλέφθηκε δεν ήταν αρχιτεκτονική. Ήταν διαχείριση χειμάρρου. Σχεδιάστηκαν δηλαδή τεράστια αναχώματα και στρώσιμο της κοίτης με μπετό και άλλα εντελώς εξωπραγματικά και καταστροφικά για την χλωρίδα και την άγρια πανίδα της περιοχής.  Χάθηκαν εν τέλει δύο δημαρχιακές θητείες.

Οι προτάσεις που μπορεί να γίνουν και επικίνδυνες

Από την άλλη πάλι υπάρχουν καλοπροαίρετοι συμπολίτες και μάλιστα με εθελοντική δράση που οραματίζονται ένα μεγάλο μακρόστενο πάρκο όπου οι Βεροιώτες και οι ξένοι θα μπορούν να ηρεμούν και να ευωχούνται. Το εγχείρημα είναι πολύ πιο δύσκολο απ΄ ότι φαίνεται. Ένα τέτοιο μέρος με πολλαπλές εξόδους μέσα στον αστικό ιστό και μάλιστα μακριά από τα βλέμματα του κόσμου φτιάχνει την τέλεια κρυψώνα (με πολλαπλές εξόδους διαφυγής μάλιστα) για κάθε μορφή παραβατικότητας. Η φύλαξή του είναι μόνο μια ευχή και το κόστος της δεν έχει υπολογιστεί ακόμη.
Είναι φανερό ότι οποιαδήποτε θα έχει καλά και κακά και ότι αυτό το πραγματικά δύσκολο πρόβλημα οι πολίτες το γνωρίζουν καλύτερα.

Οι  διαθέσιμες λύσεις

Όσον αφορά στην υδάτινη παροχή και την πλημμυρική προστασία (μια φορά στα 50 χρόνια) οι λύσεις δεν μπορεί να είναι η μετατροπή του ποταμιού σε ανοικτό οχετό με μπετά και αναχώματα. Αυτά μόνο ο Λαζαρίδης και ο Βοργιαζίδης  θα μπορούσαν να τα σκεφτούν. Υπάρχει μια εναλλακτική που πρέπει να μας προβληματίσει. Να περιορίσουμε την πλημμυρική παροχή (όχι την συνεχή) μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω στα ρέματα ποιυ συμβάλλουν στον Τριπόταμο εκτρέποντάς την σε διπλανούς αποδέκτες. (πχ Λιανοβρόχι). Προτάσεις και χρόνος υπάρχουν. Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να υλοποιηθεί διαδοχικά και κάθε στάδιό της να ελέγχεται από την ετήσια βροχόπτωση. Πρόσθετα η εκτροπή της πλημμυρικής παροχής θα μπορούσε να χρησιμεύσει και στον εμπλουτισμό της υπόγειας στάθμης στον κάμπο. Αυτά όμως απαιτούν εργώδη και μακροπρόθεσμη προσπάθεια.

Ο πληθοπορισμός (;)

Όσον αφορά στις καλλωπιστικές επεμβάσεις οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία. Για την ακρίβεια την διαχείριση μαζικών δεδομένων. Το λεγόμενο Crowdsourcing (πληθοπορισμός). Συνίσταται στην δημιουργία τράπεζας πληροφοριών (Data bank) στην οποία πολίτες καταθέτουν τις προτάσεις τους για κάποιο χρονικό διάστημα πάνω σε συγκεκριμένο θέμα. Εφαρμόσθηκε στην Αστική Ανάπλαση του κέντρου των Αθηνών που δεν εφαρμόσθηκε λόγω κρίσης. Η μελετώμενη περιοχή εξετάσθηκε από πολίτες σε όλη της την έκταση και κάθε λεπτομέρεια μέσω 1800 γραπτών προτάσεων που κατατέθηκαν και μεταβιβάστηκαν στους μελετητές. Μια τέτοια προσπάθεια έχει μια πρόσθετη ωφέλεια: Κοινωνικοποιεί τον πληθυσμό ενώνοντάς τον γύρω από μια συλλογική προσπάθεια.

Δύο ακόμη τουριστικά έργα οφείλουν να δούνε την προσοχή μας.

Ο ευρύτερος περίβολος της αναστυλωμένης Μητρόπολης (Κεντρικής)

Στην αναστύλωση διατέθηκαν 2,5 εκ € τουλάχιστον. Τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν πηγή εισοδήματος για την πόλη αλλά ούτε και συμβάλουν στην ποιότητα ζωής. Το μνημείο δεν είναι καν οριοθετημένο (με κρασπεδα έστω) στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο υπάρχει ένα μεγάλο για τα μέτρα της περιοχής τριώροφο και κάποια προσπάθεια ενοποίησης της πλατείας πλατάνων με τον αύλειο χώρο του μνημείου διακόπτεται. Από την άλλη αν τα πράγματα αφεθούν λίγο το προαύλιό του θα γίνει πάρκινγκ. Η λύση είναι , και ποιος δεν την βλέπει άλλωστε, η απαλλοτρίωση του τριωρόφου, η καθαίρεσή του και η κατασκευή στη θέση του υπόγειου μηχανικού πάρκινγκ. Αν βέβαια αυτό επεκταθεί μετά από τοπική τροποποίηση του Σ/Π και κάτω από τους γύρω δρόμους τότε αποκτούμε την δυνατότητα αρκετών χώρων στάθμευσης, μπορούμε να ενοποιήσουμε την πλατεία με την αυλή του μνημείου και να δημιουργήσουμε ένα πνεύμονα για εμάς και για τους τουρίστες. Από την άλλη πάλι δίνοντας τον λόγο στην αρχαιολογία (δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς) να φροντίσουμε τις όψεις των γύρω κτιρίων κάνοντας την περιοχή φιλόξενη και σε νέες τουριστικές χρήσεις.

Πλατεία Ωρολογίου.

Μετά τον ορισμό των χρήσεων του παλιού κτηρίου των δικαστηρίων, να προσχωρήσουμε σε σημειακές επεμβάσεις βελτιώνοντας τον σχεδιασμό. Τίποτε όμως χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και έκθεση των λύσεων στο κοινό.
Φυσικά στην πλατεία χρωστούμε και ένα πύργο ωρολογίου ή κάποιου παρεμφερούς κατασκευάσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!