Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΡΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΦΡΟ 66



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η τάφρος 66 είναι, για όσους δεν έχουν ακριβή γνώση της περιοχής, ένα τεχνητό ποτάμι που παραλαμβάνει ύδατα κυρίως από μικρούς φυσικούς ποταμούς και χείμαρρους της Ημαθίας και της Πέλλας, από αποστραγγιστικά κανάλια και από τους βιολογικούς καθαρισμούς βιομηχανικών μονάδων των δύο αυτών περιφερειακών ενοτήτων.
Από ευλογία έχει καταστεί ένας εφιάλτης, κυρίως για την Ημαθία. Για πολλά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί κάθε καθαρισμός της κοίτης και είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη η παροχέτευση των υγρών των βιολογικών καθαρισμών.

Έτσι έχει καταστεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ημαθίας και από τα μεγαλύτερα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί είναι πολλά:
  1. Ρύπανση της ατμόσφαιρας. Το καλοκαίρι οι οσμές από τα πτητικά προϊόντα των βιομηχανικών αποβλήτων είναι αφόρητες.
  2. Ρύπανση των υδάτων. Αυτή είναι α) ανθρωπογενής από τις χημικές ουσίες των βιομηχανιών και β) φυσική από βαρέα μέταλλα που προέρχονται από πετρώματα των ορεινών όγκων.
  3. Τόπος ανάπτυξης κουνουπιών. Θα το χαρακτήριζε κανείς το μεγαλύτερο εκκολαπτήριο κουνουπιών.
  4. Κίνδυνος πλημμυρών. Έχουν συμβεί δύο πολύ μεγάλες πλημμύρες τα τελευταία 60 χρόνια (το ’53 και το ’77) και αρκετές μικρότερες.
Η παράταξή μας, η παράταξη Μέτωπο Ανάπτυξης, έχει επανειλημμένα αναφερθεί και έχει προτείνει την εκτέλεση έργων για την εξυγίανση και τον καθαρισμό της τάφρου και για την αποκατάσταση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της κοίτης. Πλην όμως «εις ώτα μή ακουόντων».
Μόλις σήμερα η Διοίκηση, μάλλον υπό την πίεση της κοινής γνώμης και ως άλλοθι για τον κίνδυνο πλημμυρών, φέρνει εισήγηση για μικρής κλίμακας παρεμβάσεις οι οποίες ούτε τον κίνδυνο μεγάλων πλημμυρών μπορούν να αποτρέψουν ούτε πολύ περισσότερο τα περιβαλλοντικά προβλήματα να λύσουν. Είναι κατά τη λαϊκή ρήση «στάχτη στα μάτια του κόσμου». Και οι διαβεβαιώσεις για την ανάθεση μελέτης είναι λόγια για να περνάει ο καιρός.
Η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί προηγούμενα μελέτη και σίγουρα τη διάθεση ενός σημαντικά μεγαλύτερου ποσού χρημάτων.
Δεν είμαι τεχνικός αλλά ρωτάω και μαθαίνω. Η ροή του νερού στην τάφρο είναι πολύ αργή γιατί ο πυθμένας από τα πολλά φερτά υλικά έχει καταστεί επίπεδος αντί της διατομής ανεστραμμένου τριγώνου που ευνοεί την ταχεία ροή. Υπάρχει λοιπόν απόλυτη και άμεση ανάγκη για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της γεωμετρίας της κοίτης σε όλο της το μήκος.
Οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να συνδυαστούν με αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους στους βιολογικούς καθαρισμούς των βιομηχανιών που διοχετεύουν τα απόβλητά τους στην  τάφρο.
Διαβεβαιώνει συχνά ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας ότι οι έλεγχοι γίνονται και είναι αρνητικοί. Όμως από τη στιγμή που το πρόβλημα συνεχίζεται κάτι δεν πάει καλά με τους ελέγχους.
Και με την ευκαιρία μια συναφής ερώτηση. Τι έγινε αλήθεια με το αίτημα της παράταξης Μέτωπο Ανάπτυξης που υπέβαλε ο επικεφαλής της Μάρκος Μπόλαρης, για ενημέρωση πάνω στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών το έτος 2013; Έχουν περάσει τρεις τουλάχιστον μήνες και αποφεύγετε να φέρετε το θέμα στο συμβούλιο. Βρίσκετε μήπως ότι ο τρόπος και ο χρόνος αντιμετώπισης δεν ήταν ο ενδεδειγμένος; Σε συνδυασμό με έναν αδιαφανή τρόπο ανάθεσης.
Ένα είναι βέβαιο, ότι το πρόβλημα ήταν αυτή τη χρονιά εντονότερο από κάθε άλλη φορά. Μέχρι λίγο πριν τα τελευταία κρύα υπήρχαν κουνούπια σε κάποιες περιοχές. Ευτυχώς τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας φέτος δεν ήταν τόσο πολλά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα προβλήματα που δημιουργούν τα κουνούπια είναι ασήμαντα (στις οικονομικές δράσεις, στον τουρισμό κλπ.).
Θα τελειώσω με μια γενική πολιτική επισήμανση. Πολύ αργά και ασυντόνιστα, κε Περιφερειάρχη, κινείται η διοικητική μηχανή της περιφέρειας. Αργές και ατελείς διαδικασίες στην ιεράρχηση καθώς και στη μελέτη και την υλοποίηση των ζητημάτων τόσο στο υπηρεσιακό όσο και στο πολιτικό επίπεδο.
Φανερή είναι η έλλειψη συντονισμού και πολιτικού ελέγχου.
Και ξέρετε, τρία χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής της αιρετής Περιφέρειας παύει να ισχύει το «τεκμήριο της αθωότητας» και η δικαιολογία του «άγνωστου νέου θεσμού που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!