Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Οι προχειρότητες , οι αλχημείες και η κοροϊδία της κας Ουσουλτζόγλου



Η βαθιά μου πεποίθηση ότι η αμφιβολία γεννά τη γνώση και η γνώση την αμφιβολία αλλά και η παρότρυνση πολλών συμπολιτών να ερευνήσω περισσότερο το θέμα της εικονικής ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του 2014 με τα αναπόφευκτα δυστυχώς αποτελέσματα του παρατηρητηρίου της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ με ανάγκασαν να ασχοληθώ και πάλι με το θέμα αυτό.

Ερευνώντας το θέμα διαπίστωσα για άλλη μια φορά το απύθμενο θράσος αυτής της δημοτικής αρχής. Επειδή δεν τόλμησε κανείς να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσα με προηγούμενο άρθρο για την αναπροσαρμογή των τελών, ζήτησα και πήρα τα επίσημα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Διαβάζοντας την απόφαση του Δ.Σ. ανακάλυψα τα εξής:
1.     Στον πίνακα που συνέταξε η υπηρεσία για την αναπροσαρμογή των τελών αναφέρονται τα εξής:
ΕΣΟΔΑ                                             4.700.000 Ε
ΕΞΟΔΑ
α. …………………………..
β. Αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος     1.600.000 Ε  
γ. ……………………………. 
ΣΥΝΟΛΟ                                           5.200.000 Ε

2.     Στον πίνακα που συνέταξε η οικονομική επιτροπή αναφέρονται τα εξής:
ΕΣΟΔΑ                                             4.700.000 Ε
ΕΞΟΔΑ
α. ………………………………
β. Αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος     1.400.000 Ε  
γ. ……………………………… 
ΣΥΝΟΛΟ                                           5.000.000 Ε

Με βάση αυτόν τον πίνακα η οικονομική επιτροπή εισηγήθηκε την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας κα φωτισμού σε ποσοστό 10, 6 % και η απόφαση αυτή 606/2013 διανεμήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους.

3.     Στην υπ’ αριθ. 583/2013 απόφαση του Δ.Σ. όμως καταχωρήθηκε η απόφαση της οικονομικής επιτροπής με άλλα στοιχεία, τα εξής:
ΕΣΟΔΑ                         5.000.000 Ε
ΕΞΟΔΑ                         5.000.000 Ε

Και με βάση αυτά τα στοιχεία αποφάσισε τη μη αναπροσαρμογή των τελών διαμορφώνοντας το τελικό πίνακα εσόδων – εξόδων ισοσκελισμένο ως εξής:
ΕΣΟΔΑ                                                                     4.700.000 Ε
ΕΞΟΔΑ      
α. …………………………
β. Παροχές παραγωγικής διαδικασίας                     1.100.000 Ε              
    (το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος)   
γ.  ………………………….         
ΣΥΝΟΛΟ                                                                4.7000.000 Ε

Μπορεί κάποιος υπεύθυνα να μας πει τελικά πόσα είναι τα έσοδα, 4.700.000 ή 5.000.000 ευρώ; Πόση είναι η δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος, 1.600.000, 1.400.000 ή 1.100.000 ευρώ;

Τελικά ποιος είναι ο λογιστής του Δήμου και ποια στοιχεία πρέπει να δεχθούμε ως ακριβή; Της υπηρεσίας, της οικονομικής επιτροπής ή του Δημοτικού Συμβουλίου;
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εξαπάτησης των δημοτικών συμβούλων και των δημοτών;
Οι προχειρότητες, οι αλχημείες και η κοροϊδία της κας Ουσουλτζόγλου δεν έχουν όριο. Όμως «λαγός τη φτέρη κούναγε, κακό του κεφαλιού του».
Μια κινέζική παροιμία λέει ότι μπορεί κάποιος να καροϊδέψει κάποιον μια φορά, πολλούς μια φορά, ποτέ όμως πολλούς πολλές φορές. Θα περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., για να δούμε ποιος δημοτικός σύμβουλος θα κάνει το αυτονόητο. Μια απλή ερώτηση δηλαδή, γιατί εκτός από οικονομικό και νομικό είναι πρωτίστως ηθικό το θέμα αυτό.
Για την ιστορία και μόνο θα αναφέρουμε ότι από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ο κ. Νικόλαος Τσαμήτρος, πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής, απείχε από την ψηφοφορία  και ο κ. Γεώργιος Μιχαηλίδης, μέλος της οικονομικής επιτροπής, δήλωσε παρών. Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας δέχθηκαν την εισήγηση της κας Ουσουλτζόγλου για μη αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και φωτισμού στις κατοικίες, γιατί στα καταστήματα και τις λοιπές χρήσεις έκαναν τελικά αναπροσαρμογή των τελών.

                                                   Χρήστος Σκουμπόπουλος   
                                                              τ. Δήμαρχος Βέροιας
                                                              Βέροια, 5 – 12 - 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!