Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η άρνηση του ταμία: Δεύτερες σκέψεις, συνεπακόλουθες πράξεις.



Χθες, όπως έγραψα, ο ταμίας του Δήμου Βεροίας και με ενημέρωσε τηλεφωνικά πως δεν μπορεί να απαντήσει σε αίτησή μου. Ζητούσα να μάθω αν προχώρησε τις διαδικασίες πλειστηριασμού του σπιτιού ενός παλιού αυτοδιοικητικού άρχοντα. Αν έκανε το καθήκον του δηλαδή. Ένα απλό τελευταίο σχόλιο θα ήταν πως μπορούσε να αρκεσθεί σ’ αυτήν και μόνον την γραπτή απάντηση: Ρε φίλε, έκανα το καθήκον μου και μη με ενοχλείς άλλο. Μάλλον δεν το έχει κάνει.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΙΑ
Μου πρότεινε όμως να διαβάσω προσεκτικά τα πρακτικά της συζήτησης της πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Αυτής που γνωμοδότησε (ευχήθηκε πρακτικά) ο ταμίας να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να καθυστερήσει τον πλειστηριασμό, εξαντλώντας όλες τις προθεσμίες που του παρείχε η Νομοθεσία.
Τα πρακτικά αυτά δεν υπάρχουν στην διαύγεια. Ένας λόγος παραπάνω να μην υπάρχει ούτε η πρόταση που υπογράφτηκε από 25 πολίτες ούτε και η εισήγηση του ταμία. Τα πρακτικά και την απόφαση τα είχα. Την πρόταση των πολιτών και την εισήγηση μου τα έδωσε δημοτικός σύμβουλος που συμμετείχε στην διαδικασία. 

ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Έτσι τα σκανάρισα και τα δημοσίευσα στην σελίδα στο google drive. Αυτό είναι το αρχείο που περιέχει την 665/12 απόφαση. Προσέξτε την 3η σελίδα. Από το μεγαλύτερο μέρος της δεν βγαίνει νόημα. Στην 7η ο ομιλητής καρφώνει τον δήμο διότι δεν είχε κάνει παλαιότερα πλειστηριασμούς σε καταλογισμούς. Στην 8η κάνει υποδείξεις σε σχέση με έργα και ζητά αλληλεγγύη. Ναι αλληλεγγύη. Φυσικά εδώ ο προεδρεύων είχε αρχίσει να δυσανασχετεί.
Αυτό το αρχείο περιέχει πολλά έγγραφα.  Κατ΄αρχήν την εισήγηση του ταμία. Συνεχίζει με την αίτηση και τις υπογραφές των 25 πολιτών. Δεν θεωρώ ότι οφείλω να τις κρύψω ή να τις παραλείψω. Μεγάλα παιδιά είναι. Ένα λίγο πολύ άσχετο αλλά εννοιολογικά συναφές έγγραφο της αρχής ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Γνωμοδότηση των Νομικών του Δήμου. Την απόφαση της κατάσχεσης (αίτηση ανακοπής κατασχέσεως που απορρίφθηκε). Το σκανάρισμα έχει μικροατέλειες όπως ότι ενέθεσε μερικές λευκές σελίδες. Δείξτε κατανόηση.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αυτά με την άρνηση του ταμία. Βέβαια προκύπτει αβίαστα ένα ερώτημα που έθετα χθες όλη μέρα στον εαυτό μου. Μα ζητάς από τον ταμία ενός περιφερειακού δήμου να πάρει πάνω του όλες της αμαρτίες του τοπικού συστήματος εξουσίας; Κάποια στιγμή έδωσα την απάντηση: Όχι. Η έννοια του πατριωτισμού όμως αν αναλυθεί και εκλογικευτεί φθάνει να είναι η συνεπής εκτέλεση μικρών καθημερινών και ειρηνικών καθηκόντων.  Γι’ αυτά τα απλά καθήκοντα άλλωστε αμείβεται  ένας δημόσιος λειτουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!