Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Δευτέρας επιστολής Δασκάλου το ανάγνωσμα (Η πρώτη ανήκει ακόμη στα Απόκρυφα)



Από προχθες το απόγευμα άρχισε να βγαίνει η επιστολήτου Δημοτικού Συμβούλου (σε αργία) Δημήτρη Δάσκαλου στην δημοσιότητα. Την είχα κι εγώ αλλά σκέφτηκα πως θα ήταν χρησιμότερο να μελετούσα πρώτα προσεκτικά αυτά που έλεγε και μετά να την δημοσίευα.
Ας δούμε λοιπόν τι λέει ο συνάδελφος πολιτικός μηχανικός. 


Α. Στην αρχή οφείλατε να εξετάσετε την νομιμότητα της δαπάνης αυτής πράγμα που δεν πράξατε. Ο νόμος 3669/08 δεν επιτρέπει την εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών ειμή μόνο όταν η μελέτη έχει αστοχίες ή έχουμε απρόβλεπτες περιστάσεις Ν3669/08 άρθρο 57 παρ. 1 «Το έργο εκτελείται σύμφωνα με τη σύμβαση και τα τεύχη και σχέδια που τη συνοδεύουν. Ο φορέας κατασκευής του έργου έχει το δικαίωμα, αν προκύψει ανάγκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών, που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό ανατεθέν έργο, ούτε στην πρώτη συναφθείσα σύμβαση και οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων, κατά την εκτέλεση του έργου, όπως αυτό περιγράφεται στην αρχική σύμβαση, να συνάπτει σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, με την προϋπόθεση ότι οι συμπληρωματικές εργασίες δεν μπορούν τεχνικά ή οικονομικά να διαχωριστούν από την κύρια σύμβαση».
Μέχρι σήμερα όμως δεν διατυπώθηκαν από την διευθύνουσα υπηρεσία  τέτοιοι προβληματισμοί.
Πολύ φυσικό αφού και η μελέτη είναι πλήρης και ο ανάδοχος δεν αντιμετώπισε εμπόδια και συνθήκες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.

Αν παρ’ όλα αυτά εσείς έχετε αντίθετη άποψη, θα πρέπει να την αιτιολογήσετε με πραγματικά στοιχεία στην εισηγητική και αιτιολογική έκθεση του ανασυνταχθέντος 5ου Α.Π.Ε. (αρχή πληρωμής Α.Π. 42694 Α. Πλ. 3058/23-6-03).

Αν ο Δ. Δάσκαλος διάβαζε λίγο παρακάτω θα .έβλεπε γραμμένο «Η εκτέλεση των συμπληρωματικών εργασιών είναι υποχρεωτική για τον ανάδοχο του έργου και, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για την εκτέλεσή τους, απαιτείται γνώμη του οικείου τεχνικού συμβουλίου». Δεν αναφέρεται μα σαφήνεια αλλά κανένα τεχνικό συμβούλιο, (Περιφερειακό ή οτιδήποτε άλλο) δεν έδωσε καμιά τέτοια εντολή. 

Ακόμη χειρότερα δηλαδή. 


Βέβαια υπάρχει και μια τεράστια ανάλυση της διαφοράς του κόστους μεταξύ των διατιθέμενων δύο λύσεων. Ο μηχανικός αυτός αποδεικνύει ότι η υπηρεσία και συγκεκριμένα το Τμήμα έργων του Δήμου Βεροίας υποτιμολόγησε την εργασία των ικριωμάτων με τεχνολογία DOKA. Δηλαδή την λύση που υπήρχε εξ αρχής. 

Κι εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα. Ποιος τιμολόγησε το έργο; Από πού προήλθαν οι τιμές μονάδος; Έγιναν επίτηδες λάθος για να παγιδευτεί το Δημοτικό Συμβούλιο πιεσμένο από την επιθυμία του να τελειώσει το έργο; Αλλά κι έτσι αν ήταν τα πράγματα πως κατάφεραν να παγιδευτούν καμιά εικοσαριά άνθρωποι που όχι μόνον έχουν σώας τας φρένας αλλά και εκ των πραγμάτων θεωρούνται άτομα που τα κατάφεραν στη ζωή τους και δύσκολα τα ξεγελάς;
Κι όλα αυτά γιατί αν έγινε ένα επίτηδες λάθος για μπορέσουν εργολάβος σε συνεργασία με κάποιους Δημόσιους λειτουργούς να ψαρέψουν στα θολά νερά τότε πρέπει να γίνει έρευνα και κάποιοι πρέπει να δουν τον κόσμο πίσω από τις μπάρες. Αλλά και πάλι όλοι αυτοί που αβασάνιστα σήκωναν τα χέρια τους μήπως θα έπρεπε να αρχίσουν να αποζημιώνουν με την προσωπική τους περιουσία την ζημιά που έκαναν στον Δήμο;
Αν βέβαια δεν φταίει κανείς και ήταν η μοίρα μας να σπαταλούμε χρήματα σε επιτήδειους εργολάβους τότε γιατί ο Δήμος ανέλαβε να τελειώσει ένα τόσο δύσκολο έργο;
Όπως και να έχει το πράγμα κάποιοι είναι υπόλογοι και πρέπει να πληρώσουν στο μέτρο της συμμετοχής στους σ’ αυτή την παρωδία η οποία αν δεν επέφερε τόση ζημιά θα μπορούσε να ήταν και για γέλια. 

Συνεχίζοντας παρατίθεται ι και μια άλλη άποψη των πραγμάτων. Μπορεί η επιστολή που έστειλε ο κ. Δάσκαλος να μην τους δόθηκε με κλητήρα αλλά δεν παύει να είναι μια εξώδικος πρόσκληση που θα παρουσιασθεί σε κάθε δικαστήριο που θα ασχοληθεί με το θέμα της διαχείρισης της κατασκευής της Γέφυρας Κούσιου. Δηλαδή ακόμη μια φορά κανείς από αυτούς που θα σηκώσουν τα χεράκια τους για να χαρίσουν 250.000 € σ’ έναν αδίστακτο αλλά και απελπισμένο εργολάβο δεν θα μπορέσει να ισχυρισθεί ότι δεν ήξερε τι έκανε και ότι ως μη τεχνικός ξεγελάστηκε από κάποιους αδίστακτους Μηχανικούς του Τεχνικού Τμήματος της Διευθύνσεως Τεχνικού-Πολεοδομίας του Δήμου Βεροίας

Τέλος και εδώ είναι το νόστιμο ο εργολάβος με 250.000 € δεν θα τελειώσει το έργο. Θα περάσει μερικά σιδερένια στοιχεία ακόμη και θα την κάνει ακόμη μια φορά με χαμηλά πηδηματάκια. Μέχρι να πάρει άλλα 250.000€ και πάει λέγοντας. Και κερατάδες και δαρμένοι δηλαδή. Δαρμένοι γιατί την τιμωρία δεν την γλυτώνει κανείς. 

ΥΓ. Η πρώτη επιστολή του Δ. Δάσκαλου (ή απόκρυφη) είχε σταλεί πριν μήνες στην Δήμαρχο και είχε πάρει αριθμό πρωτοκόλλου. Την ζήτησα όπως είχα κάθε δικαίωμα από τον Δήμο. Μου είπαν ότι είναι μυστική και το θέμα το χειρίζεται ο κ. Τσιλογιάννης. Διευθυντής του Δήμου Βεροίας και ο «ισχυρός άνδρας» της επιτροπής δωρεάς. Ακόμη περιμένω.

6 σχόλια:

  1. Αυτη η φωτό σαν ντάμα κουπα μου φέρνει....Χαρούλα με τις μαμακίες που γίνανε στη γέφυρα την κάναμε ΑΠΟ ΚΟΎΠΕΣ φαίνεται να λέει ο Δάσκαλοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου όταν φωτοσοπάριζα τις δύο φωτογραφίες. Κυρίως όμως για να δείξω ότι ο ένας είναι το άλτερ έγκο την άλλης.

      Διαγραφή
  2. Και έτσι με τη συμβολή του Δάσκαλου ο Δήμος κέρδισε 250.000 ευρώ.Λέτε να συμψηφισθεί αυτή η ενέργεια μα το ΣΈΛΙ- ΑΝΩ ΣΕΛΙ ?Πιθανόν. Ποτέ μη πεις ποτέ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κάθε φιλική διάθεση η ανάγνωσή σου είναι ανάποδη. Απλώς 14 δημοτικοί σύμβουλοι θα κατηγορηθούν ότι χάριζσαν 250.000 και 'οχι 500.000 €. Διαιρώντας θα κατηγορηθεί ο καθένας τους για ζημιά 250.000/14=17.857 €.

      Διαγραφή
  3. τώρα σοβαρά πιστευεις οτι ο φίλος σου ο Δάσκαλος τα έγραψε αυτά μόνος του;


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!