Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η σύμβαση για τις επιμετρήσεις στο Άνω κάτω Σέλι (ενημέρωση 01 04 13)



Τελικά πήρα στα χέρια μου το συμφωνητικό Δήμου-μελετητή που αφορά στις επιμετρήσεις του έργου οδική σύνδεση  Άνω Κάτω Σελίου.  Ας το λεπτολογήσουμε.
Κατ΄αρχήν υπέγραφε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών.
Όσον αφορά στους Νόμους απ’ όπου θέλει να αντλήσει την Νομιμότητά του αυτοί είναι το άρθρο 209 του 3560/06 στις παραγράφους 4 και 9. Η παράγραφος 4 είναι αυτή που προβλέπει ενοποίηση κοινοτήτων. Δεν έγινε σαφές τι επικαλείται ο συντάκτης του. Όσον αφορά στο 9 εκεί η πρόβλεψη είναι ξεκάθαρη «επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας περί εκπόνησης μελετών, η απευθείας ανάθεση της εκπόνησης μελέτης του Δήμου ή Κοινότητας σε πτυχιούχο μελετητή ή μελετητικό γραφείο Α΄ ή Β΄ τάξης πτυχίου, εφόσον η προεκτιμώμενη αμοιβή όλων των σταδίων της μελέτης δεν υπερβαίνει σε ποσοστό το τριάντα τοις εκατό (30%) του ανώτατου ορίου αμοιβής πτυχίου Α΄ τάξης …» δηλαδή στην περίπτωσή μας όχι πάνω από 12.000 €.
Ο Νόμος 3852/10 που είναι ο λεγόμενος «Καλλικράτης». Η αναφορά είναι γενική και το κείμενο πολύ μεγάλο για μαντέψει κανείς τι επικαλείτο.
Αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής και μια μελέτη του Τεχνικού Τμήματος  που ενέκρινε ο ίδιος Αντιδήμαρχος με την απόφαση 13775/13  με την οποία και ανατίθεται απευθείας το συγκεκριμένο έργο.

Το αντικείμενο της Σύμβασης

Κατ’ αρχήν υπάρχει ένας ιδιαίτερα στρογγυλεμένος ορισμός του αντικειμένου. Το αντικείμενο δεν είναι μελέτη ευθέως αλλά σύμφωνα με την σύμβαση είναι «παροχή Υπηρεσίας για την επιστημονική υποστήριξη του Δήμου Βεροίας για την σύνταξη Τελικών επιμετρήσεων». Αν ξέρεις καλά Ελληνικά… δεν φοβάσαι τίποτε.
Η λεπτομερής περιγραφή έχει ενδιαφέρον στην παράγραφό 1 και 2. Ακολουθεί πιστή αντιγραφή τους.
1.       Τον έλεγχο της από 16-11-1012 υποβληθεϊθσας από την έκπτωτο ανάδοχο εταιρεία τοπογραφικής αποτύπωσης της παρούσας υφιστάμενης κατάστασης.
2.       Την αποτίμηση και εκτίμηση της προτεραίας κατάστασης (φυσικό έδαφος πριν την έναρξη των εργασιών) αξιοποιώντας τα προσκομισθέντα από την έκπτωτο εταιρεία στοιχεία, το τμήμα της διαδρομής που είναι μερικώς διανοιγμένο και παραπέμπει στην προτεραία κατάσταση, τα εκατέρωθεν  πρανή με τα οποία συναρμόζεται η τωρινή υφιστάμενη διαμόρφωση των διατομών, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που μπορεί να βρεθεί μετά από σχετική έρευνα πχ. Υπηρεσίες, παλαιότερες αποτυπώσεις κλπ.
Μετά τα παραπάνω μας γίνεται σαφές ότι ο συμβασιούχος δεν θα κάνει μετρήσεις επί τόπου. Αν ήταν να κάνει μετρήσεις θα είχαμε την κατ’ ελάχιστον εκτίμηση του αριθμού των σημείων που θα έπρεπε να αποτυπώσει επί τόπου. Απ’ ότι έμαθα για να γίνει μια τέτοια δουλειά απαιτούνται τουλάχιστον 40.000 σημεία. Επίσης ομολογείται ότι το βασικό στοιχείο της εργασίας με το οποίο θα πορευθεί ο μελετητής θα είναι η επιμετρητική μελέτη που προσκομίσθηκε από τον έκπτωτο εργολήπτη. Πιστεύουμε όλοι ότι ένας έκπτωτος εργολήπτης είναι εξ ορισμού ένα αξιόπιστο πρόσωπο. Ή μήπως όχι;
Επίσης γίνεται και μια αναφορά σε παλαιότερες αποτυπώσεις.  Εύλογη πρόθεση αν η μελέτη που είχε ο Δήμος στα χέρια του δεν παρουσίαζε απόκλιση στο τέλος της 153 μέτρα!
Μετά τα παραπάνω είναι πλέον γνωστό από πού θα ξεκινήσει ο μελετητής αλλά τελείως άγνωστο που θα καταλήξει.  Όπου κι αν καταλήξει θα είναι (χωρίς επί τόπου μετρήσεις) και σωστό και λάθος. Θα είναι  ή ότι τύχει ή ότι του υποδείξουν.
Κι αν ο ορισμός του αναγλύφου πριν και μετά τις κατασκευαστικές επεμβάσεις (χωματουργικά) αφήνεται λίγο πολύ στην τύχη, το συμφωνητικό αναφέρεται και σε γεωλογικές έρευνες. Η αναφορά γίνεται γενικά. Ούτε τι είδους γεωτρήσεις ή πυρηνοληψίες  θα γίνουν και ούτε πόσες θα είναι αυτές. Η διάχυτη εντύπωση είναι πως τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης εργασίας επαφίενται στην φιλοτιμία του εργολάβου.
Συνεχίζει και τελειώνει με υποχρέωση μακροσκοπικής (οπτικής) κατάταξης των εδαφών, την σύνταξη πίνακα χωματισμών, των ποσοτήτων των εκσκαφών και των εργασιών των τεχνικών έργων.
Στα υπόλοιπα άρθρα κανονίζονται τα διαδικαστικά της σύμβασης. Η αμοιβή είναι 23.000 του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου.

Τα συμπεράσματα

Δεν θα διατυπώσω κανένα συμπέρασμα, αν και έχω κάνει μια σειρά ευανάγνωστων νύξεων, πριν πάρω στα χέρια μου την μελέτη 2/2013 της υπηρεσίας και την 13775/13 απόφαση του Αντιδήμαρχου.  Πιστεύω ότι θα μου τις δώσουν.

Ενημέρωση 01 04 13
 Πέντε μέρες μετά την αίτηση και ακόμη περιμένω να πάρω το αντίγραφο που ζήτησα.

9 σχόλια:

  1. Ότι τα Ελληνικά σου δεν είναι ό,τι κι ό,τι το ξέρουν όλοι
    ότι είσαι πιο τζομπάνος κι απ΄ τον Μαλακαγγέλογλου
    το ξέρουν κι οι βουκόλοι...
    Ελπίζω να το μάθεις τώρα το ότι και το ό,τι
    χαχόλη

    Ισμήνη Ν. Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο τι θέλεις και το βάζεις Νίκο? Απ' όλο το κείμενο αυτή έμεινε σε μια λέξη. Ένας κομήτης δεν πέφτει εδώ να γλιτώσουμε και εμείς αλλά και η ανθρωπότητα από τη θλιβερή παρουσία μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελευθερίο του λόγου. Ελευθερία του λόγγου.
      Δεν το βγάζει το word error και το αφήνω. Άλλωστε ποτέ δεν κατάλαβα την διαφορά.

      Διαγραφή
    2. Η παρέμβαση έγινε γιατί ο πάτερ-Νικόδημος έβγαλε γλώσσα. Γράφει!: ...΄Αν ξέρεις καλά Ελληνικά..." (βλέπε κείμενο πιο πάνω, σειρά 21). Υπαινίχθηκε λοιπόν, ότι ξέρει καλά ελληνικά. Εκτός του ότι τα ελληνικά γράφονται με πεζό ορθόν είναι να μην παραλείπει κανείς το άρθρο. Άλλο «ξέρω γράμματα» κι άλλο «τα ξέρω τα γράμματα». Επίσης γράφει τα ελληνικά με κεφαλαίο, οπότε ξεβρακώνεται πάραυτα, καθότι καθίσταται πρόδηλος ο «Εθνικιστικός» πωπός του. Ως γνωστόν οι εθνικισμοί κι οι νόμοι είναι τα τελευταία καταφύγια των πρόστυχων.
      Η κυρία Ισμήνη Ν. Αναγνώστου, απ΄ ό,τι διαβάζω -η οποία παρεμπιπτόντως γράφει για ό,τι γνωρίζει και όχι ότι γνωρίζει- τις κόβει τέτοιες γλώσσες. Και τις κόβει κάθετα κι όχι εγκάρσια. (Για να μη γίνουν διχαλωτές μάλλον).

      Διατελώ εν τιμή
      Martes Foina

      Διαγραφή
    3. Δεν έγινε τέτοιος υπαινιγμός. Το "Αν ξέρεις καλά Ελληνικά… δεν φοβάσαι τίποτε." είχε να κάνει μόνον με την προσπάθεια να στρογγυλευτούν μέσα από κάπως περίπλοκες διατυπώσεις τα πράγματα. Στους Δημοτικούς αφορούσε.

      Διαγραφή
  3. Κιπ γουόκινγκ Νίκο.
    Επιτέλους ήρθε η ώρα για κάθε τζάμπα μάγκα αιρετό και την κλίκα τους να δουν τι θα πει βερύκοκο.
    Ήδη 3 από αυτούς βρέθηκαν με ένα αυγό στον πωπό.
    Καλά τα λέω Ισμήνη μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια χαρά τα λες, Ανώνυμε στωικέ, συνωδηπόρδε! sic. Και για του λόγου το αληθές, δες κι αυτό: http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/adelfopoiithikan-oi-dimoi-argous-mikinon-kai-veroias
    Ισμήνη Ν. Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!