Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Δρόμος άνω κάτω Σέλι: Η ακύρωση



Πριν κάμποσες μέρες δημοσιεύθηκε η ένσταση του Δημοτικούσύμβουλου Γιάννη Αγγέλογλου εναντίον της ανάθεσης έργου επιμετρητικής μελέτης για το έργο οδικής σύνδεσης Ανω και κάτω Σελίου. Τελικά η ένσταση δεν είχε καμιά τύχη.
Ο κύριος Αγγέλογλου ως Δημοτικός Σύμβουλος, δεν είχε το δικαίωμα να προσβάλει αποφάσεις Δημοτικού συμβουλίου. Ούτε ο γράφων δεν μπορούσε να κάνει ένσταση. Δεν είχε έννομο συμφέρον. Μετά από διάφορα γαλλικά που ανταλλάξαμε με τον κύριο Αγγέλογλου,  για να λέμε την αλήθεια ο πιο «ζωηρός» στην ιστορία ήμουν εγώ, βρεθήκαμε και οι δύο σήμερα το πρωί σε μια έκπληξη. Η απόφαση είχε ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.  Τι είχε γίνει;

Οι Νόμοι

Κατ’ αρχήν υπάρχει ο Νόμος περί δήμων και κοινοτήτων Ν 3463/2006. Αυτός στις παραγράφους 3 και  9 του άρθρου 209 λέει:
Προμήθειες - Υπηρεσίες - Μελέτες
§3. Με απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής ή του κοινοτικού συμβουλίου επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας περί εκπόνησης μελετών, η απευθείας ανάθεση της εκπόνησης μελέτης του Δήμου ή Κοινότητας σε πτυχιούχο μελετητή ή μελετητικό γραφείο Α΄ ή Β΄ τάξης πτυχίου
, εφόσον η προεκτιμώμενη αμοιβή όλων των σταδίων της μελέτης δεν υπερβαίνει σε ποσοστό το τριάντα τοις εκατό (30%) του ανώτατου ορίου αμοιβής πτυχίου Α΄ τάξης που κάθε φορά ισχύει για την αντίστοιχη κατηγορία μελέτης.
§9. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες, οι Σύνδεσμοι τους, τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα ιδρύματα τους δύνανται να αναθέτουν απευθείας ή με συνοπτική διαδικασία (πρόχειρο διαγωνισμό) παροχή υπηρεσιών, που δεν υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3316/2005 (ΦΕΚ 42 Α), σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 83 του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α), ως προς τα επιτρεπτά χρηματικά όρια, όπως αυτά καθορίζονται με τις εκάστοτε εκδιδόμενες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Για την απευθείας ανάθεση απαιτείται απόφαση Δημάρχου ή Προέδρου Κοινότητας, προέδρου συνδέσμων, νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου και ιδρυμάτων, χωρίς προηγούμενη απόφαση του συμβουλίου. Στην περίπτωση αυτή τα συντασσόμενα τεύχη εγκρίνονται από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο Κοινότητας ή τον πρόεδρο του συνδέσμου, του δημοτικού ή κοινοτικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή ιδρύματος. Για τη συνοπτική διαδικασία (πρόχειρο διαγωνισμό) απαιτείται απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής ή του κοινοτικού συμβουλίου, του διοικητικού συμβουλίου συνδέσμων, νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου και ιδρυμάτων, που εγκρίνει και τα συντασσόμενα τεύχη.
Δηλαδή είχανε κάθε δικαίωμα να αναθέσουν την μελέτη. Δεν ξέρω πιο είναι το ανώτατο όριο συνολικής επιτρεπόμενης αμοιβής πτυχίου μελετητού Α κατηγορίας, αλλά αυτό μάλλον το ρύθμισαν. Τους ξέφυγε όμως κάτι.   Ότι «για την απευθείας ανάθεση απαιτείται απόφαση Δημάρχου ή Προέδρου Κοινότητας, προέδρου συνδέσμων, νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου και ιδρυμάτων, χωρίς προηγούμενη απόφαση του συμβουλίου». Αυτοί όμως το έφεραν σαν θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο και το ψήφισαν. Γι’ αυτόν τον τόσο απλό λόγο η απόφαση ακυρώθηκε. Δηλαδή διότι υπήρξε απόφαση Δημοτικού συμβουλίου. 


Τα ερωτήματα


Απ’ εδώ και πέρα αρχίζουν τα ερωτηματικά. Μα δεν ήξεραν κάτι τόσο απλό; Ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπέγραψε αρκετές τέτοιες συμβάσεις. Το ίδιο και η κ. Δήμαρχος. Ακόμη κι αν το ξέχασαν εντελώς υπήρχαν Νομικοί σύμβουλοι και  μηχανικοί του τμήματος μελετών που δεν μπορεί να το άφηναν να περάσει έτσι. Επειδή ακόμη κι αν τους είχαμε μπροστά μας δεν θα παίρναμε πιστευτή απάντηση όσο ειλικρινείς κι αν ήσαν, μπορούμε να κάνουμε κάποιες εικασίες. 

Το έκαναν επίτηδες για να τηρήσουν κάποια προσχήματα απέναντι τον Δημοτικό Σύμβουλο και τους Μηχανικούς που θα δικαστούν την 04 06 13;
Ζήτησαν απόφαση Δημοτικού συμβουλίου γνωρίζοντας ότι αυτό που πάνε να κάνουν μπορεί να τους αφήσει έκθετους και προσπάθησαν  να αποκτήσουν συνενόχους;

Πιθανώς να μην το μάθουμε ποτέ. Το θέμα όμως βρίσκεται αλλού. Πως ξέφυγε  κάτι τόσο χοντρό από την αντιπολίτευση; Με πιο δικαίωμα δημοτικοί σύμβουλοι καταχρώνται την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν  οι συμπολίτες τους και αρκούνται να δείχνουν το μπόι τους στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να ενδιαφερθούν ποτέ για τους Νόμους που διέπουν την λειτουργία του Δήμου γενικά και του Δημοτικού συμβουλίου ειδικότερα; Ποιος τους είπε ότι μπορούν να παριστάνουν τα κουκιά σε κάθε ψηφοφορία; Αν βαριούνται γιατί δεν παραιτούνται; Υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι να περάσεις ένα απόγευμα τώρα μάλιστα που καταργήθηκε και η αποζημίωση. 

Κλείνοντας θέλω να πω πως υπάρχουν και κάποιοι που νοιάζονται και δεν πρόκειται να αφήσουν την υπόθεση στην τύχη.



 


4 σχόλια:

  1. Το θέμα είναι αρκετά απλό, και η βλακεία τους πολύ μεγάλη.
    Σύμφωνα με το Π.Δ. 138/09 που ΄τεθηκε σε ισχύ κάποια στιγμή το '12 το όριο αμοιβής τοπογραφικών για την Α' τάξη είναι 40.000Ε. Το 30% αυτού, 12.000Ε. Επειδή όμως πρόκειται για ένα θέμα που θα πάει στα δικαστήρια σίγουρα δεν μπορούσαν να το κατατμήσουν ώστε να φτάσουν τις είκοσι-τόσες χιλιάδες που ήταν η αμοιβή, χωρίς να τους πάρει χαμπάρι κάποιος. Οπότε μάλλον έκαναν κάποια συνεννόηση στην περιφέρεια να τους το "περάσουν" αλλά τελικά δεν τους βγήκε. Κρίμα που δεν μπόρεσαν να τα κουκουλώσουν όπως ήθελαν, κρίμα που το αγαπημένο τους παιδί (Ο Σπυρίδης) έχασε την δουλειά.

    Για περισσότερες πληροφορίες, δες το link:
    http://www.ypex-mele.gr/Documents/%CE%A0%CE%94%20185%202009.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασα τον Νόμο. Αν δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το ύψος αμοιβής πτυχίου Α τάξης τότε το ερώτημα μπαίνει αμείλικτο: Πως θα υπογράψει πλέον μόνος του ο Αντιδήμαρχος ή η ίδια η Δήμαρχος;
      Ή δεν θα υπογράψει;
      Κι αν όχι τι γίνεται με τα παιδιά που θα ανοίξουν το στόμα τους, γιατί δεν βρίσκω κανέναν άλλο λόγο να βάλουν το κεφάλι τους (οι διοικούντες) στον ντορβά.
      Τέλος αυτό που μου μένει ως απορία είναι: Πως ξεκίνησε το φλερτ με τον συγκεκριμένο μελετητή; Ποιός έκανε το προξενίο;
      Ευχαριστώ πάντως βαθύτατα για την πληροφόρηση.

      Διαγραφή
  2. Ο κύριος αυτός έχει μια εταιρεία στην Θεσσαλονίκη τον Υετό, η οποία είχε σχεδόν κατ'αποκλειστικότητα τις υδραυλικές μελέτες όλων των Δήμων του νομού μας, αλλά και πολλών άλλων στην ευρύτερη περιοχή. Από Μελίκη μέχρι Ανθέμια και Δοβρά. Οπότε η γνωριμία είναι παλιά και βαθύτατη. Ιδίως με την πρώην ΤΥΔΚ. Από εκεί και πέρα, όπως λένε και οι Άγγλοι, "its solid numbers, do the math".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιά συγνώμη από όλους είχα γράψει 3316/2005 ένω το σωστό ήταν 3563/2006. Το διόρθωσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!