Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η απάντηση του αντιδημάρχου Τεχνικών

Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα άρτιο τεχνικό κείμενο. Ούτε κενά ούτε εξυπνακισμοί ούτε καν συντακτικά λάθη. Ας το δούμε:





Σε απάντηση της από 22-3-2012 επιστολής σας, και
Α) στο ερώτημά σας σχετικά με την αναγκαιότητα κατασκευής εργασιών αντιστήριξης των πρανών σας ενημερώνω ότι:

  1. Κατά την διάρκεια εκτέλεση; εργασιών κατασκευής του έργου «Κατασκευή γέφυρας Αφων Κούσιου» και συγκεκριμένα στις 23/11/10 κατά την εκτέλεση εργασιών κοντά στο ακρόβαθρο Α2, (πλευρά κτηνιατρείου) αποκαλύφθηκε τμήμα του ρωμαϊκού δυτικού τείχους της πόλης. Στη συνέχεια και μετά από συσκέψεις των συναρμόδιων φορέων, η ΙΖ εφορεία κλασικών αρχαιοτήτων ζήτησε την χαρτογράφηση και προσωρινή αντιστήριξη του τείχους. Παράλληλα ζητήθηκε και κατάλληλη ασφάλιση-αντιστήριξη του πρανούς και του τείχους. Η υπηρεσία με ειδική εντολή ανέθεσε στον ανάδοχο εργολάβο την εκτέλεση των σχετικών αρχαιολογικών εργασιών. (προσωρινές ξύλινες αντιστηρίξεις).
    Ισχυρίζονται ότι κάτω από τα σπαράγματα αυτά του Αρχαίου τείχους χρειάζονται αγκύρια. Εγώ τι να πώ
  2. Η εύρεση του τείχους δημιούργησε νέα δεδομένα (που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν) ως προς την διαμόρφωση του πρανούς, σε άμεση συνάρτηση με την ευστάθειά του. Έτσι ζητήθηκε η σύνταξη μελέτης αντιστήριξης του πρανούς, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα δημιουργηθείσα κατάσταση, καθώς και το ότι το πρανές εμφανίζει οριακή ευστάθεια. Κατόπιν αυτού η προστασία και αντιστήριξη των πρανών όπως αυτά διαμορφώθηκαν με ταυτόχρονη διατήρηση του αρχαίου τείχους κρίθηκε επιβεβλημένη.
  3. Στις 18/1/2011 κατατέθηκε μελέτη αντιστήριξης εκσκαφής θεμελίωσης μεσόβαθρου Μ2 και αντιστήριξης πρανών της Γέφυρας Αφών Κούσιου. Η μελέτη συντάχθηκε από ιδιωτικό μελετητικό γραφείο "Γεώγνωση ΑΕ" σε συνεργασία με τον αρχικό μελετητή "Μαυράκης & Συνεργάτες Α.Ε.". Η μελέτη αυτή περιείχε ήπιας μορφής επέμβαση με τοποθέτηση παθητικών αγκυριών που αντιστηρίζουν την εκσκαφή, αλλά ασφαλίζουν και το αρχαίο τείχος.
  4. Η αρχική μελέτη όπως αυτή προτάθηκε, δεν εφαρμόστηκε λόγω της καθυστέρησης έγκρισης εκτέλεσης των συμπληρωματικών εργασιών. Πιο συγκεκριμένα, ήταν απαραίτητο να προηγηθεί η έγκριση των συμπληρωματικών εργασιών από το Δημοτικό συμβούλιο μετά από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων, αλλά και την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο (λόγω αρχικού προϋπολογισμού μελέτης). Οι λήψη των απαραίτητων αυτών εγκρίσεων διήρκεσαν περίπου 2,5 μήνες. Το Δημοτικό συμβούλιο με την 18/11 απόφαση του ενέκρινε τη συμπληρωματική μελέτη αντιστήριξης του πρανούς σύμφωνα με την οποία απέρρεε και η Ιη συμπληρωματική σύμβαση ύψους 132.784,83 ευρώ.
  5. Κατά την διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος (έως την λήψη των απαραιτήτων εγκρίσεων) και για να αποφύγουμε την γενική καθυστέρηση του έργου, με τη σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας, ο ανάδοχος προχώρησε σε συνέχιση των εργασιών κατασκευής των μεσοβάθρων της γέφυρας χωρίς να εκτελέσει τις εργασίες αντιστήριξης του πρανούς του αρχαίου τείχους, εργαζόμενος οριακά. Έτσι για τις ανάγκες διαμόρφωσης των δαπέδων εργασίας κατασκευής των μεσοβάθρων ΜΙ και Μ2, διενεργήθηκαν από τον ανάδοχο τοπικές εκσκαφές στα πρανή του Τριποτάμου. Οι εκσκαφές έχουν σημαντικές κλίσει; και κατά θέσεις, είναι σχεδόν κατακόρυφες. Οι εργασίες κατασκευής του μεσόβαθρου ολοκληρώθηκαν κατά  90%.
  6. Λόγω των ανωτέρω διαφοροποιήσεων, δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα εφαρμογής της αρχική; μελέτης και έτσι δεν υπογράφηκε η 111 Συμπληρωματική Σύμβαση, χωρίς όμως να έχει αρθεί η αναγκαιότητα αντιστήριξης των πρανών, εν αντιθέσει δε καθίσταται επί πλέον απαραίτητη, λόγω της κατά τόπους κατακορυφότητας του πρανούς και την επί πλέον επιφόρτισή του από την κατασκευή προσωρινού βάθρου κατασκευής ικριωμάτων. Για τον λόγο αυτό συντάχθηκε νέα μελέτη αποκατάστασης των πρανών, για την οποία ενημερωθήκατε και καταθέσατε την επιστολή σας, με την οποία ουσιαστικά αναμορφώνεται η αρχική. Ειδικότερα, η μελέτη πέραν της ισορροπίας του πρανούς , αντιμετωπίζει τον πραγματικό κίνδυνο διάβρωσης των αποκαλυφθέντων πρανών σε περίπτωση αυξημένης ροής του Τριποτάμου, που άλλωστε είναι και αρκετά πιθανή σύμφωνα με την υδρολογική μελέτη του ποταμού. Αξιολογώντας την πραγματική συμπεριφορά του υλικού του πρανούς και την σημαντικά καλύτερη από την αρχικά εκτιμηθείσα συμπεριφορά του, προτάθηκε η κατασκευή ενός "τοίχου βαρύτητας" από συρματόπλεκτα κιβώτια κατά μήκος όλου του ποδός της εκσκαφής, με ταυτόχρονη ελάττωση των αρχικών αγκυρίων της μελέτης.
    Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό μάλλον δεν χρειάζεται στηριξη. Δεν μου πέφτει όμως λόγος
    Επιπρόσθετα, για το τμήμα που αφορά τα μέτωπα εκσκαφής πάνω από το ύψος της στάθμης πλημμύρας, διατηρήθηκε ένας μικρός αριθμός παθητικών αγκυρίων ολικής πάκτωσης μήκους 6 μέτρων ,ενώ θα γίνει και επένδυση της παρειάς με οπλισμένο εκτοξευόμενο σκυρόδεμα.. Για το αρχαίο τείχος, με την κατ' αρχήν σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μεταξύ των δύο λύσεων συρματοκιβώτια ή σκυροδέματα, διατηρήθηκε η κατασκευή συρματοκιβωτίων τα οποία θα καλυφθούν αργότερα με γαιώδη υλικά όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση. Η νέα πρόταση χαρακτηρίζεται από ευελιξία ,οικονομία, αλλά και ευκολία ενσωμάτωσης στο φυσικό περιβάλλον. Τέλος είναι λύση εύκολα αναστρέψιμη στο μέλλον, μιας και δεν χρησιμοποιείται σκυρόδεμα και ούτε διαταράσσει το τείχος με δονήσεις ή διατρήσεις. Για την υλοποίηση της μελέτης θα ανασυνταχθεί- αναμορφωθεί η 1 η Συμπληρωματική Σύμβαση με ποσό όπως αυτό θα επαναπροσδιοριστεί και μετά την περαίωση των απαραιτήτων διοικητικών ενεργειών θα υπογραφεί και η απορρέουσα σύμβαση. 


Ειδικότερα δε επί των ερωτημάτων σας και μετά από τα παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την αναγκαιότητα όλων των σχετικών ενεργειών και την αναγκαιότητα κατασκευή; των εργασιών αντιστήριξης των πρανών τώρα και όχι μετά από πενήντα χρόνια ή όταν πλέον θα είναι αργά, μετά από μία απρόβλεπτη επιφόρτιση των πρανών από ακραίες συνθήκες, οι οποίες πάντα κατά τον σχεδιασμό των έργων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, έστω και αν αυτή είναι μία στα πενήντα χρόνια. Επίσης από την μελέτη δεν απορρέει ότι μειώνεται η διατομή του ποταμού και τα χρήματα για την κατασκευή των συμπληρωματικών εργασιών θα αξιοποιηθούν και δεν θα σπαταληθούν από το ποσό της δωρεάς που προέκυψε από το ποσοστό της έκπτωσης. Θεωρώ δε τις επεμβάσεις στα πρανή αναγκαίες, για την ασφάλεια του έργου. Σχετικά δε με την αναφορά που γίνεται, της σύγκρισης της υπό κατασκευήν γέφυρας με την ανάντη παλαιά πέτρινη, θεωρώ ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης ούτε στα φορτία ούτε στο σκοπό κατασκευής, ούτε και στο υπόβαθρο στο οποίο εδράζεται. 
Β) Σχετικά με το σκέλος της επιστολή σας που αφορά τις προθεσμίες, σας ενημερώνουμε ότι οριακή προθεσμία δεν έχει χορηγηθεί από την υπηρεσία, άρα δεν διανύεται αυτήν την περίοδο και ,ότι η Υπηρεσία ενεργεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με βάση αυτή αντιμετωπίζεται κάθε αξίωση του αναδόχου. 

Γ) Επί πλέον, σας ενημερώνουμε ότι ο ανάδοχος προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης ικριωμάτων σε μελετητικό γραφείο και ήδη την κατέθεσε στον Δήμο. Η μελέτη αποτελείται από την α φάση κατασκευής, των προσωρινών Βάθρων στήριξης ικριωμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα και τη β φάση, που είναι η κατασκευή μεταλλικών δικτυωμάτων επί κεκλιμένων αντηρίδων. Τα μεταλλικά δικτυώματα διαμορφώνουν την τελική οριζόντια επιφάνεια έδρασης των πύργων doka, επί των οποίων εδράζεται το καδρόνιασμα και το πέτσωμα για την τελική μορφοποίηση των τύπων σκυροδέτησης. Η υπηρεσία αποδέχτηκε την μελέτη ικριωμάτων, όπως κατατέθηκε και κάλεσε τον ανάδοχο για την εφαρμογή της. Την ευθύνη υλοποίησης της μελέτης καθόλα τα στάδια της (εργοστάσιο παραγωγής, μεταφορά, τοποθέτηση, κατασκευή, απομάκρυνση ή ότι άλλο ), την έχει ο ανάδοχος, ο οποίος μας έχει καταθέσει το σχετικό ιδιωτικό συμφωνικό με την εταιρεία ΜΕΤΑΛ-ΛΙΤΟΒΟΛΗΣ ΑΝΑΣΤΗΣ &ΣΙΑ Ε.Ε. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ που ανέλαβε την προετοιμασία των ικριωμάτων. 

Παρατηρήσεις του blog.

Όσον αφορά στην μελέτη δεν έχω καμιά δυνατότητα να αποφανθώ για την ορθότητά της. Ούτε για τον αλγόριθμο της διαστασιολόγησης της πλημμυρικής στάθμης, ούτε για το ότι το τείχος στεκόταν εκεί για καμιά δυο χιλιάδες χρόνια με ένα σπίτι πάνω του χωρίς να πάθει τίποτε. Ούτε καν για την βιασύνη να ανατεθεί ένα έργο (αλήθεια με ποια διαδικασία) επειδή λιώνουν τα χιόνια στο Βέρμιο. Ούτε τέλος ότι πρανή του ποταμού στέκονται δεκαετίες ή και αιώνες ακόμη με αρνητική κλίση. Δεν μπορώ να ξέρω. Μπορεί όμως ο φορέας των μηχανικών.


Από την άλλη πάλι δεν απαντήθηκα για το πότε τελειώνει το έργο. Ή καλύτερα αν εμφανισθεί συνεργείο τον επόμενο μήνα. 

Υπάρχει και μια άλλη εύλογη απορία. Γιατί ο σημερινός αντιδήμαρχος δεν πράττει ότι έπραξε και προκάτοχός του ο οποίος όχι μόνο επισκεπτόταν την βιοτεχνία που προκατασκεύαζε την χαλύβδινη πεζογέφυρα της Θερμοπυλών αλλά κουβαλούσε και έναν λόχο δημοσιογράφων μαζί του;

Τελικά Κυριακή κοντή γιορτή. Σε 63 ημέρες από σήμερα (1 Ιουνίου 2012) θα έχουμε την μέρα της κρίσης. Όχι βέβαια πως και νωρίτερα δεν θα πάρουμε χαμπάρι τι γίνεται, όταν θα δούμε την διαδικασία με την οποία θα δημοπρατηθεί το κατά τα άλλα επείγον (50 χρόνια είναι αυτά) έργο της σταθεροποίησης των πρανών. 

2 σχόλια:

  1. Μας κούφανες με τις μαλακίες σου ρε Νικολάκη.
    Ακόμη δεν πήρες είδηση ότι σε χρησιμοποιούν.
    Μήπως σου υποσχέθηκαν να σε κάνουν τεχνικό σύμβουλο στην νέα δημοτική αρχή που ονειρεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κείμενο είναι κατά 90% αντίγραφο εγγράφου Δημόσιας Υπηρεσίας. Τι παρέλυσε την ακοή του σχολιαστή; Το 90% ή το 10% κάποιων εύλογων σχολίων.
      Όσο για τα υπόλοιπα, ας περιμένουμε πρώτα να περάσουν οι εξηνταδύο ημέρες και βλέπουμε..
      Νίκος Β. Χατζηευστρατίου

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!