Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Γέφυρα Κούσιου: Η επιστολή που περιμένει απάντηση

Πριν τέσσαρες ημέρες την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 για την ακρίβεια έστειλα μιά επιστολή στον Αντιδήμαρχο τεχνικών της πόλης μου Βέροιας. Δεν πήρα απάντηση ακόμα. Την δημοσιεύω γιατί θεωρώ το θέμα της κατασκευής της γέφυρας επείγον. Στην επιστολή εξηγείται το γιατί.


Αγαπητέ συνάδελφε Άρη,
Το πρανές αυτό σύμφωνα με μελέτη απαιτεί ενίσχυση
Έμαθα από Δημοτικούς Συμβούλους ότι το Δημοτικό Συμβούλιο παρέλαβε μελέτη αποκαταστάσεως των πρανών της κοίτης του Τριποτάμου στην περιοχή που έγινε απόπειρα να κατασκευασθεί η ονομαζόμενη γέφυρα Κούσιου.  

Συγκεκριμένα η πρόταση ήταν χωρισμένη στα τρία. Την επέμβαση  κάτω από την πλημμυρική στάθμη, την επέμβαση πάνω από την πλημμυρική στάθμη και αυτήν της κοίτης.  Οι επεμβάσεις κάτω από την πλημμυρική στάθμη θεωρήθηκαν επείγουσες διότι σύμφωνα πάντα με τους μελετητές φέτος χιόνισε και μετά το λιώσιμο των χιονιών η στάθμη του ποταμού θα ανέβει επικίνδυνα.  Για το επείγον τμήμα των έργων ορίσθηκε προϋπολογισμός 159.000 € χωρίς το ΦΠΑ και το εργολαβικό κέρδος. Η μελέτη τελικά παραλήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επειδή σαν μηχανικός έμαθα ότι το επάγγελμά μου είναι 70% έλεγχος και 30% σχεδιασμός αποφάσισα να δω με τα δικά μου μάτια τι συμβαίνει στα διαταραγμένα πρανή. Η υποψία μου ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά σ’ όσα διάβασα, προερχόταν από το γεγονός ότι 620 μέτρα ανάντη του ποταμού υπάρχει μια πέτρινη γέφυρα κτισμένη σε πόρο (περιοχή όπου τη κοίτη στενεύει) πάνω σε έδαφος λίγο πολύ ίδιο (το τραβερτινικό υπόβαθρο της πόλης) η οποία μένει εκεί εδώ και τέσσερες αιώνες έχοντας μάλιστα υποστεί κάτω από την βάση της εκσκαφές για να περάσει ο αγωγός αποχέτευσης της πόλης πριν 25 χρόνια. Σημειώνεται ότι τα πρανή αυτής της γέφυρας, πρανή που έχουν άμεση σχέση με την ίδια της τη υπόσταση, δεν σκέφτηκε κανείς να τα ενισχύσει.  

Επισκεπτόμενος την περιοχή παρατήρησα και φωτογράφισα μια σειρά χαρακτηριστικών σημείων.
1.       Τα πρανή, μετά από την επέμβαση που έχουν υποστεί, απέχουν πάνω από 6 μέτρα από τα μεσόβαθρα. Δηλαδή η διατομή του ποταμού μεγάλωσε κατά 10 έως 20 %.
2.       Το έδαφος που αποκαλύφθηκε μετά το όρυγμα είναι το τραβερτινικό υπόβαθρο της περιοχής διακοπτόμενο από φακούς συμπυκνωμένου αμμοχάλικου. Στον αιτιασμό ότι αυτό μπορεί να αποσαθρωθεί από κάποιο πλημμυρικό συμβάν μπορεί να αντιταχθεί μια πολύ χρήσιμη παρατήρηση γύρω στα είκοσι μέτρα πιο κάτω από την περιοχή των ημιπεραιωμένων μεσοβάθρων στην δεξιά όχθη βλέποντας κατάντη του ποταμού: Σε αντίστοιχο όρυγμα που έγινε την δεκαετία του ’80 για την κατασκευή αποχετευτικού αγωγού μπορούν να παρατηρηθούν ακόμη και σήμερα εικοσιπέντε χρόνια μετά τα ίχνη από τα νύχια του σκαπτικού μηχανήματος. Η παρατηρούμενη περιοχή βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από την εκτιμηθείσα πλημμυρική στάθμη.!

3.       Μεγάλωσα δίπλα στον Τριπόταμο. Εξακολουθώ να κατοικώ σε σπίτι κτισμένο 15 μέτρα από την κοίτη του. Ο Τριπόταμος ποτέ δεν «φουσκώνει» εξ αιτίας λιώσιμου χιονιών.
4.       Τα τελευταία 50 χρόνια (όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δηλαδή) στην κοίτη του Τριποτάμου κατέρρευσε μόνον μια φορά πρανές. Αυτό έγινε το 1999 στο αριστερό πρανές βλέποντας κατάντη, μεταξύ της γέφυρας της Μπαρμπούτας και της Χάβρας. Το πρανές αυτό είχε αρνητική κλίση (πρακτικά ήταν πρόβολος με ελεύθερο άνοιγμα γύρω στα 6 μέτρα) για περισσότερα από 50 χρόνια και είχε μείνει ανέπαφο και από την πλημμύρα του 1979. Μετά την κατάρρευση η μόνη αξιόπιστη θεραπεία ήταν η απομάκρυνση των βραχωδών συσσωματώσεων  που κατέρρευσαν.

Μετά από αυτά οφείλω να διατυπώσω τα παρακάτω ερωτηματικά.
1.       Ποιος είναι ο λόγος να ξεκινήσει μια κουβέντα για ένα έργο που θα κοστίσει 159.000 €, η αναγκαιότητα του οποίου θα κριθεί πενήντα χρόνια ύστερα; 
2.       Προς τι όλα αυτά τα περίεργα επιχειρήματα για χιόνια που θα λιώσουν και θα παρασύρουν πρανή και μεσόβαθρα;
3.       Ποιος είναι ο λόγος να μειωθεί η διατομή του ποταμού με πρόσθετες κατασκευές εγκιβωτισμένων λίθων;
4.       Που βρίσκονται τόσα χρήματα τα οποία, αν δεν σπαταληθούν, θα δαπανηθούν μισόν αιώνα πρόωρα;

Συνάδελφε αντιδήμαρχε,
Από τα πρακτικά του Δημοτικού συμβουλίου φαίνεται ότι ο ανάδοχος κατασκευής της γέφυρας Κούσιου πήρε δύο παρατάσεις μέσα στην αρχική συμβατική προθεσμία: Μια των 90 ημερών (25/11/10) και μία των 60 ημερών (16/03/11). (Πήρε και μια τρίτη 30 ημερών αλλά πέραν της συμβατικής προθεσμίας (16/02/11)). Ο συμβατικός χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι 360 ημέρες. Η συνολική προθεσμία γίνεται 360+90+60=510 ημέρες. Η οριακή γίνεται 510 + 510/3=680 ημέρες. 
Η σύμβαση υπογράφτηκε την 07/07/10 άρα η λήξη της οφείλει να γίνει στο τέλος του οριακού χρόνου δηλαδή την 21/05/12.
Αυτό σημαίνει ότι ο εργολάβος μετά την λήξη της τέταρτης προθεσμίας (150 ημερών) που του έχει δοθεί μπορεί να εγκαταλείψει το έργο χωρίς να εκπέσει καμιά ρήτρα ή εγγυητική επιστολή. Το τέλος της προθεσμίας είναι 360+90+60+30+150=690 ημέρες. Δηλαδή ο εργολάβος την 31/05/12 μπορεί να εγκαταλείψει τουλάχιστον ανώδυνα γι αυτόν το έργο.
Από την άλλη πάλι οι εργασίες στο εργοτάξιο της γέφυρας έχουν σταματήσει εδώ και τέσσερεις ίσως και περισσότερους μήνες. Πιθανώς να γίνονται εργασίες προετοιμασίας των ικριωμάτων του ξυλοτύπου σε εργοστάσιο  σιδηροκατασκευών εκτός εργοταξίου. Δεν γνωρίζω  αν εκτελούνται αλλού τέτοιου είδους εργασίες και αν έχεις, όπως θα όφειλες, επισκεφτεί κάποια βιοτεχνία για να διαπιστώσεις την εξέλιξή τους. Κι έτσι να είναι τα πράγματα θα έπρεπε να κατασκευασθεί επί τόπου ένα κοντό προσωρινό μεσόβαθρο όπου θα εδραζόταν το χαλύβδινο χωροδικτύωμα του μεσοβάθρου του ξυλοτύπου. Ούτε και αυτό φαίνεται να κατασκευάζεται.
Στην πόλη κυκλοφορούν όλο και πιο έντονες φήμες ότι η σπουδή της παραλαβής της μελέτης και η φιλολογία περί επείγοντος υποκρύπτει πρόθεση να δοθεί στον εργολάβο της κατασκευής της γέφυρας και το έργο της λεγόμενης αποκατάστασης των πρανών.
Με βάση τα παραπάνω ζητώ πρόσθετα να ενημερωθώ γραπτά από σένα.
1.       Αν έχεις διαπιστώσει εργασίες προκατασκευής της σιδηροκατασκευής του ξυλοτύπου σε κάποια βιοτεχνία και ποιά είναι αυτή.
2.       Αν ευσταθούν οι φήμες ότι ο εργολάβος του έργου απλά περιμένει να περάσει η 31/05/12 για να εγκαταλείψει το έργο ζητώντας μάλιστα να αποζημιωθεί για όψιμες αξιώσεις του, χωρίς φυσικά να εκπέσει κάποιο ποσό εγγυητικής.
3.       Αν πείσθηκες από τα επιχειρήματά μου ότι οι σκοπούμενες επεμβάσεις στα πρανή είναι απλά άχρηστες. 
Θα περιμένω την γραπτή σου απάντηση τέσσερες μέρες. Εκ του Νόμου έχεις ένα μήνα για να με απαντήσεις. Δεν θα περιμένω τόσο. Την πέμπτη ημέρα θα δώσω την παρούσα στον Τοπικό τύπο. 
Την πέμπτη ημέρα ο κ. Αντιδήμαρχος απάντησε. Η απάντηση σε επόμενη ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!