Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Στο μεταίχμιο της Νομιμότητας


Τι μπορεί να ωθήσει μια Δημόσια Υπηρεσία, μια διοικούμενη ομάδα εδώ. Παρακάτω παρουσιάζεται ένα ακόμη παράδειγμα,
ανθρώπων και όχι νοητικών σχημάτων για να μη ξεχνιόμαστε, να κινηθούν στο μεταίχμιο της νομιμότητας αρνούμενοι το στοιχειώδες; Δηλαδή να επιδείξουν έγγραφα που είχαν κατατεθεί σ΄αυτή την ΔΥ πριν εννιά χρόνια; Οι απαντήσεις δόθηκαν ήδη


Την 19/7/18 πήρα από την Δ/νση ανάπτυξης και περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απάντηση στο αίτημα που είχα καταθέσει την 14/6/18. Το αίτημα ήταν να μου επιτραπεί η πρόσβαση στον φάκελο του απαλλακτικού περιβαλλοντικής εγκρίσεως του έργου Ολοκληρωμένες επεμβάσεις αστικού τοπίου στη Βέροια. Του έργου που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «Αστικές Αναπλάσεις».

Προεισαγωγική παρατήρηση: Η Ημερομηνία του εγγράφου ήταν 09 Ιουλίου 2018. Έκανε να έρθει με το Ταχυδρομείο 10 ημέρες από Βέροια σε Βέροια ή πείραξαν το πρωτόκολλο; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. 

Με το έγγραφο αρνούνταν να μου δείξουν πρακτικά τον φάκελο. Μου έλεγαν απλώς ότι τα μόνα έγγραφα που θα μπορούσαν (θα ήθελαν δηλαδή) ήταν ότι έχουν υπογράψει αυτοί. Απ΄ ότι μπόρεσα να καταλάβω μόνον το απαλλακτικό και έτσι έγινε έκλεισα ένα ραντεβού μαζί τους έβγαλαν το απαλλακτικό από τον φάκελο και μου το έδωσαν να το φωτοτυπήσω. Έκαναν τον έκπληκτο όταν τους είπα ότι αυτό ήταν συνημμένο στην αίτησή μου.  Μου έδωσαν ότι ήξεραν καλά ότι είχα, δηλαδή. Δικαιολογία; «…για τα ιδιωτικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στον εν λόγω φάκελο και αφορούν στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου (απαλλαγή από την διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων  (ΕΠΟ) και τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παραπάνω διαδικασίας δεν έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και προκειμένου να σας χορηγηθούν αντίγραφά τους παρακαλούμε να τεκμηριώσετε ότι απορρέει ειδικό έννομο συμφέρον επ΄ αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις των (1), (2) και (3) σχετικών της παρούσης». 

Χαριτωμένο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Τι είναι τα ιδιωτικά έγγραφα: Είναι τα συνημμένα της αιτήσεως που καταθέτει ένας πολίτης (ή άλλη υπηρεσία όπως εδώ) με βάση τα οποία εκδίδεται η σχετική διοικητική πράξη. Είναι για τα έγγραφα αυτά απαραίτητη η θεμελίωση Ιδιωτικού έννομου συμφέροντος; Για να δούμε.
«2. Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον δικαιούται, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεσή του η οποία εκκρεμεί σε αυτές ή έχει διεκπεραιωθεί από αυτές.»  (2690/99)

Πάμε ξανά και στην αίτηση που τους είχε κατατεθεί:

Με την παρούσα ζητώ πρόσβαση στον φάκελο που κατατέθηκε προκειμένου να εκδοθεί η Αρ Πρωτ. 13β-1406/05-10 Βεβαίωση απαλλαγής από την διαδικασία Έγκρισης περιβαλλοντικών Όρων (αντίγραφο συνάπτεται) και να αναπαράξω ότι με ενδιαφέρει από τα περιεχόμενα αυτά.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
Το άρθρο 10 του Συντάγματος των Ελλήνων και ο Ν2690/99 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τους 2880/01,3230/04,3242/04 και 3345/05, καθώς και όπως επεκτάθηκε με τον 3448/2006.

Το άρθρο 24 του Συντάγματος και η επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Συνθήκης Αarhus η οποία μεταξύ των άλλων οριοθετεί την περιβαλλοντική ενημέρωση

Όσον αφορά στην προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να απαντηθώ/εξυπηρετηθώ, αυτή ορίζεται με το άρθρο 5 §6 (του τροποιημένου 2690/99)  («6. Η χρονική προθεσμία για την χορήγηση εγγράφων κατά τις παραγράφους 1 και 2 ή την αιτιολογημένη απόρριψη της σχετικής αίτησης του πολίτη είναι 20 ημέρες»). Δηλαδή αν μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 δεν έχω νόμιμη απάντηση θα διεκδικήσω το Συνταγματικό μου δικαίωμα μέσω της Νομικής οδού.
Σε περίπτωση που η ανταπόκρισή σας είναι θετική δεν θέλω έγγραφη απάντηση. Έχω σημειώσει γι’ αυτό τον αριθμό τηλεφωνικής μου κλήσεως.

Δηλαδή δεν τους έφτανε η επίκληση του άρθρου 24 του Συντάγματος των Ελλήνων : (Προστασία του περιβάλλοντος)
**1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας…

Ήμουν αυτό που το σύνταγμα ορίζει ως ο «καθένας». Το περιβάλλον το οποίο είναι δικαίωμα του καθενός άρα και δικό μου βλάπτεται (ή έστω θεωρώ ότι βλάπτεται) και ζητώ στοιχεία. Αυτό ήταν το ειδικό έννομό μου συμφέρον. (Τέτοιο συμφέρον υπάρχει αν το ιδιωτικό έγγραφο συντάχθηκε για το συμφέρον αυτού που το ζητεί, ή πιστοποιεί έννομη σχέση που αφορά και αυτόν, ή σχετίζεται με διαπραγματεύσεις που έγιναν σχετικά με τέτοια έννομη σχέση είτε απευθείας από τον ίδιο είτε για το συμφέρον του, με τη μεσολάβηση τρίτου)
Νομίζω ότι απέδειξα ότι ακόμη μια φορά κάποιοι ΔΥ αποφασίζουν να κινηθούν στο μεταίχμιο της Νομιμότητας για λόγους που αυτοί ξέρουν και πιστεύω πως κι εμείς σύντομα θα μάθουμε. Φυσικά και δεν θα αφήσω το πράγμα να σταματήσει εδώ. Θεωρώ ακόμη πως έχω δίκαιο και θα συνεχίσω να το διεκδικώ.

4 σχόλια:

  1. http://www.minadmin.gov.gr/wp-content/uploads/20111201_prosbasi_se_dioik_eggrafa_xor_antigrafwn.pdf

    Αν το ρίξεις μια ματιά θα δείς οτι δεν ειναι ιδιωτικά έγγραφα όσα συντάσονται απο δημόσιες υπηρεσίες και αρκεί απλά το εύλογο ενδιαφέρον του πολίτη για να λαβει γνώση του περιεχομένου τους. Υπάρχει και απόφαση του ΣΤΕ 1995

    Επίσης δες αυτο το λινκ http://www.dslar.gr/2013/03/simantiki-gnomodotisi-k-isangeleos-protodikon-larisas-gia-chorigisi-engrafon-apo-dimosies-arches-ipiresies-stous-polites/

    copy paste από την παραπανω γνωμοδότηση του εισαγγελέα :

    β] στην έννοια των διοικητικών εγγράφων [που μνημονεύονται κατ’ ενδεικτική και όχι περιοριστική απαρίθμηση στη διάταξη του άρθρου 5§§1,2 ΚΔΔ] εντάσσονται – κατά την έννοια και το σκοπό του Νόμου – και όσα δεν εκδόθηκαν μεν ή προέρχονται από δημόσιες υπηρεσίες, πλην όμως χρησιμοποιήθηκαν από αυτές ή λήφθηκαν υπόψη τους για τον καθορισμό της διοικητικής δράσης ή τη διαμόρφωση γνώμης ή κρίσης του διοικητικού οργάνου [ΓνωμΕισΑΠ Β. Μαρκή 1/2005, ΠοινΔνη 2005, σελ. 170, ΓνωμΕισΑΠ Δ. Τσίμα 2/2003, ΠοινΛογ 2003, σελ. 801, ΣτΕ 3855/2010, ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, Γνωμ. ΝΣΚ 243/2000, ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ]

    άρα δεν λογίζονται σαν ιδιωτικά, αλλά σαν διοικητικά!! με το δεδομένο αυτό πρέπει να επιστρέψεις με νέα αίτηση διότι σφάλλουν στον χαρακτηρισμό "ιδιωτικό έγγραφο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικα πάρθηκαν τα δικαιολογητικα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρθηκαν μόνον αυτά της Διευθύνσεως Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Δεν γνωρίζω και φοβάμαι πως δεν θα το μάθω μέχρι να καταθέσω κάποια μηνυτήρια αναφορά, και θα το κάνω, γιατί αντιδρά έτσι η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Είναι γνωστό ότι το προσωπικό των αρχαιολογικών υπηρεσιών αποτελεί την αλαζονικότερη ομάδα δημόσιων λειτουργών. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτή τους η αλαζονεία θα τους οδηγούσε να αψηφήσουν εισαγγελικές παραγγελίες. Θα δούμε.

      Διαγραφή
    2. Το ενδιαφέρον είναι πως και η εισαγγελική παραγγελία ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Η εισαγγελεύς ζήτησε να μάθει ποια ακριβώς έγγραφα ζητούσα. Στην απάντηση πως αυτό που θέλω δεν είναι παρά να ανοιχθεί ο φάκελος και να δω τι χρειάζομαι και να το πάρω η αντίρρηση, χωρίς περιεχόμενο φυσικά, ήταν :Κι εγώ που ξέρω αν εκεί μέσα δεν υπάρχει έγγραφο με προσωπικά δεδομένα.
      Δεν ξέρω φυσικά ποιος και γιατί θα έβαζε ένα τέτοιο έγγραφο εκεί. Πάντως όποιος και αν το είχε κάνει θα είχε διαπράξει ποινικό αδίκημα. Αντιλαμβάνεσαι ότι δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω εκεί όλη αυτή τη συζήτηση.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!