Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ονοματοθεσία στο μακρινό 1987


Ο Δήμος Βεροίας μου έστειλε την απόφαση με την οποία έγινε η ονοματοθεσία των οδών Μπελογιάννη και Βελουχιώτη. Είπαμε, σε γενικές γραμμές αποτελείται από αποτελεσματικούς και ευσυνείδητους ανθρώπους: Η αίτηση πήγε 16-07-2018 και εγώ έλαβα την απάντηση γραπτά στο σπίτι μου την 24/7/18.

Η απόφαση ήταν του ΄87. Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου της 11 Αυγούστου 1987. 
Λίγες μέρες μετά τον καύσωνα του ΄87 που στοίχισε την ζωή 2500 υπερηλίκων! Δύο χρόνια μετά από τις εκλογές του 1985 τις οποίες ο Παπανδρέου τις κέρδισε με 350.000 προσλήψεις στο δημόσιο (κάποια στιγμή στο ΙΚΑ Βεροίας τους έλεγαν να φέρουν και την καρέκλα τους), μια εκστρατεία λάσπης εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τέλος με την εξαγορά των λεγόμενων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κάτι που σε απλά Ελληνικά σήμαινε συντάξεις να φάνε και οι κότες. Μέσα σ΄ αυτό το πνεύμα και με κάποια καθυστέρηση (ίσως γιατί βρισκόμασταν τότε την καρδιά ενός σταθεροποιητικού προγράμματος (ή έληγε δεν θυμάμαι) ο Δήμος Βεροίας σκέφτηκε να συνεχίσει την Παπανδρεϊκή μεθόδευση. Χρόνια μετά μάθαμε ότι υπήρχε μια πειθαρχημένη αόρατη πανελλήνια ιεραρχία η οποία διεκπεραίωνε στους δήμους με ένα τηλέφωνο οτιδήποτε για μας τους υπόλοιπους ήταν από αδιανόητο έως παράδοξο.

Από την άλλη μεριά είχαμε και δεξιά. Πάντα έχουμε. Έχουμε; Στην περίπτωση αυτή όπως τουλάχιστον θα αποδείξω μάλλον όχι. Αρχηγός πάντως της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στον Δήμο ήταν ο  Τάκης Βλαχόπουλος με συμβούλους τους Μπαντή, Θ. Σιδηρόπουλο, Σ. Τζίνα, Χ. Παπαγεωργίου, Χ. Μπλατσιώτη, Δ. Ζαμάνη, Α. Λευκοπούλου. (μπορεί να έκανα και κάποιο λάθος, συγχωρέστε με). Το ΚΚΕ είχε δύο Δημοτικούς συμβούλους. Τους Ταξιαρχόπουλο και Τσαπαρόπουλο. (πιθανώς να είχε και ένα τρίτο αλλά δε χάλασε κι ο κόσμος). 


Με την απόφαση 569/1987 δόθηκαν τα παρακάτω ονόματα (υπάρχει link για τα περισσότερα) 
Νίκου Φωτιάδη (φαντάζομαι ότι ήταν ο παπάς της Παναγίας Σουμελά αλλά δεν παίρνω όρκο)
Κατερίνας Αργυροπούλου (γι΄ αυτήν δεν βρήκα ιντερνετική αναφορά)
Ευκλείδη (μάλλον του τραγωδού)

Η συμπολίτευση είχε συμπεριφορά που μας είναι αδιάφορη. Τότε και τώρα απλά σηκώνουν τα χεράκια σαν μια μορφή γυμναστικής. Η αντιπολίτευση έχει το γούστο. 

Η ελάσσων αντιπολίτευση πρότεινε οι οδοί Σαράφη και Βελουχιώτη να μπουν σε κεντρικούς δρόμους της Βέροιας και όχι στον Συνοικισμό. Μου φαίνεται ακόμη περίεργο το ότι ο μακαρίτης ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος δεν αναφέρθηκε και στο όνομα του Μπελογιάννη.

Για να φτάσουμε στην μείζονα. Την αλλοπρόσαλλη μείζονα. Την ενοχική, μουγκή και συγχυσμένη Δεξιά. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Χ. Παπαγεωγργίου και Θ. Σιδηρόπουλος αρκέστηκαν να μη ψηφίσουν. Στα πρακτικά δεν υπάρχει καταγραφή των επιχειρημάτων τους, ούτε αν έδωσαν  ερμηνεία της πράξεώς τους.

Ο μακαρίτης ο Μπαντής δεν συμφώνησε με το όνομα του Γεροστάθη Αθανασιάδη. Ίσως γιατί ήταν ο μόνος μη δηλωμένος αριστερός μαζί με τον  Ευριπίδη.

Και οι υπόλοιποι υπερψήφισαν. Από τα πρακτικά φαίνεται ότι αυτοί ήσαν οι Βλαχόπουλος και Τζίνας. 

Οι Ζαμάνης, Λευκοπούλου και Μπλατσιώτης ήσαν απόντες. 

Τριανταένα λοιπόν χρόνια οι κάτοικοι του Προμηθέα τιμούν θέλοντας και μη δύο μείζονες προσωπικότητες της αριστεράς με αμφισβητήσιμους ρόλους στη νεότατη ιστορία μας. Τον Μπελογιάννη και τον Βελουχιώτη.  Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. 

Έχουμε τα νομικά εργαλεία. Πρέπει να βρούμε και το θάρρος. Τριανταένα χρόνια οπισθοχώρησης δεν ανατρέπονται τόσο γρήγορα.

9 σχόλια:

  1. Είχα ακούσει Τζήμερο ο οποίος είπε το εξής :" Δεν πρέπει να σπάσουμε αυγά, πρέπει να διαλύσουμε τα κοτέτσια της πολιτικής." Πρασινομπλέ και Μαυροκόκκινοι τα έχουνε βρει και πρέπει να αντισταθούμε!! Στήσανε αδριάντα στον Ανδρέα και σαν αντάλλαγμα αδριάντα στον Καραμανλή τον γερο επι Δημαρχίας Μπουτάρη! Έτσι δε γίνεται χωριό!!! Πρέπει να αντιδράσουν οι κάτοικοι των οδών Βελουχιώτη, Μπελλογιάνη" Εγω θα είχα βγάλει σπυριά πχ, θα ψεκαζα τις ταμπέλες με μπογιά" Θλίβομαι που ανέφερες το άγαλμα του ανταρτη, ενώ τον αδριάντα του Καρατάσου του γέρου το καθαίρεσαν από το ψηλό βαθρο που ηταν!!! Τι ξεφτίλα θεέ μου ειναι αυτή!!! Εκεί μεγάλωσα με τον αδριάντα του γέρου με τη σπάθα του στο πάρκο!!! Πόσο πια ακόμα? !!!!!!Ούτε μια προτομή του Φιλίπππου , του Αλέξανδρου... αίσχος!!! Ποιά είναι η ιστορία αυτής της πόλης? Τί έχει να προτάξει? Θα μας απαντήσει κανείς? Οραματίζοντα ιισλαμική τέχνη και χαμάμια και λουτρά. Άντε να χαθούνε από κει χάμου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κάτοικοι των οδών Βελουχιώτη και Μπελογιάννη λοιπόν; Οι υπόλοιποι που κατοικούμε στον πλανήτη Άρη ή το Μπρούκλιν;
      Ψέκασμα με σπρέι των ταμπελών; Έχουμε έναν κώδικα Δήμων που μας επιτρέπει να καταθέσουμε πρόταση αλλαγής ονόματος, αρκεί να μαζέψουμε 25 υπογραφές και να παρουσιάσουμε λογικά, νομικά και ιστορικά επιχειρήματα.

      Η πολιτική είναι η κατ΄εξοχήν δραστηριότητα των πόλεων και στις πόλεις το πρώτο που υπάρχει είναι ο λόγος. Ο λόγος βεβαίως συχνά δίνει τη θέση του στον θυμό και την βία. Αυτές όμως είναι οι εξαιρέσεις.
      Προτίθεμαι να ξεκινήσω προσεκτικά την διαδικασία συλλογής υπογραφών. Αργά εξηγώντας το γιατί και το πως. Έδωσα μια υπόσχεση στον εαυτό μου να ξαναδώ (και να προσπαθήσω να αλλάξω) ότι μας οδήγησε στην προδοσία των Πρεσπών. Αυτός θεωρώ πως είναι ένας τρόπος να το κάνω.
      Μάλλον υπάρχουν κι άλλοι. Αυτός όμως είναι ο δικός μου. Ο όχι απαραίτητα σωστός.

      Διαγραφή
  2. Νομίζω το παρακάτω link θα φανεί χρήσιμο

    https://www.diaplous-autodioikisi.gr/%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B9/category/235-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD

    Απο τις εγκύκλιους του 1983 μέχρι το 1987 είχαν περάσει 4 χρόνια
    Για τον Μπελογιάννη δε τίθεται καν θέμα, δεν έπρεπε καν να δοθεί το ονομά του μιας και καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπεία απο Στρατοδικείο. Για το Βελουχιώτη επίσης δεν θα υπάρξει πρόβλημα αρκεί τα επιχειρήματα να είναι διακριτά, στοχευμένα και οχι αόριστα και γενικόλογα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στοχευμένα επιχειρήματα.
      Η σφαγή του Μελιγαλά μάλλον δεν ήταν τυχαία σφαγή. Ήταν δική του διαταγή; Οι αριστεροί κονδυλοφόροι κουβαλούν από 100 βρύσες νερό προσπαθώντας να αποδείξουν το αντίθετο. Ζητώ βοήθεια.

      Διαγραφή
  3. Ονομασία και μετονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών

    Σχετική Νομoλογία

    Το θέμα της ονομασίας ή μετονομασίας οδών ή πλατειών δεν δύναται να θεωρηθή ότι υπάγεται αποκλειστικώς εις τας τοπικάς υποθέσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, τας συνδεομένας προς την εντός αυτών οργανωμένην διαβίωσιν των κατοίκων τούτων και τας κοινάς αυτών υλικάς ή μη ανάγκας και μόνον, αλλά έχει προεχόντως μη τοπικόν χαρακτήρα, καθ? όσον δύναται να αφορά και εις τους κατοίκους άλλων περιοχών ή και ολοκλήρου της Χώρας, διότι η εν λόγω ονομασία ή μετονομασία οδών ή πλατειών, συνδέεται πολλάκις προς γενικώτερον ζήτημα της απονομής τιμής προς πρόσωπα, κράτη, πόλεις κλπ., ή της διατηρήσεως της μνήμης ιστορικών συμβάντων ευρυτέρας σημασίας. (ΣτΕ 1316/1979)


    Ο λογος του Βελουχιωτη στη Δεσφινα οπου αποκαλυπτεται πληρως το κουμασι

    http://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2013/06/blog-post_4401.html

    καποιοι αμτεανοητοι σταλινοφασιστες αρνουνται οτι ηταν λογια του Βελουχιωτη αλλα ηταν προπαγανδα. Εχω να πω οτι ο ψευτοκοσμος τους αργα η γρηγορα θα γκρεμιστει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις κάποιες αποδείξεις της γνησιότητας του κειμένου;
      Λογικό να λυσσάνε και λογικότερο να βρίσκουμε στοιχεία και επιχειρήματα.

      Διαγραφή
  4. ΠΗΓΗ: Νικόλαος Αναγνωστόπουλος, «Η Εύβοια υπό Κατοχήν», Τόμος Β΄ Τεύχος Α΄ σελίδες 367 – 368.

    Ο λόγος αυτός του Βελουχιώτη δημοσιεύτηκε αρχικά στον παράνομο τύπο και συγκεκριμένα στο 4ο φύλλο της εφημερίδας «Πατριώτης», που ήταν όργανο Απελευθερωτικής Επαρχιακής Κίνησης του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ.

    παρμένο απο το

    https://stratistoria.wordpress.com/1943/09/29/1943-velouhiotis-omilia-desfina/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και κάτι πρόσφατο απο το ΚΚΕ στην εφημερίδα Δημοκρατία μόλις ένα μήνα πριν περίπου

    https://www.dimokratianews.gr/content/87781/giati-kke-epeita-apo-73-hronia-katharise-ton-ari-veloyhioti

    Η ομολογία του βιασμού και της δολοφονίας του ανήλικου παιδιού έγινε από τον αρχιμανδρίτη Γερμανό Δημάκο (πατήρ Ανυπόμονος), συναγωνιστή του Βελουχιώτη, πολύ αργότερα, το 2004, στα απομνημονεύματά του, προφανώς λόγω τύψεων. Εγραφε ο πατήρ Ανυπόμονος: «Ο βιαστής του παιδιού ήταν ο “καπετάν φονιάς” ή “Αχιλλέας” (Τάσος Ελευθερίου), πρόσφυγας από τη Μ. Ασία, και συνένοχος στην εκτέλεση του παιδιού ο ίδιος ο Αρης...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν ο δωδεκάχρονος Μαραθέας. Σέρνανε το παιδί από βουνό σε βουνό με την μάνα του να παρακαλάει να της τον δώσουν πίσω. Είχαν ήδη σκοτώσει τον πατέρα του γιατί λέει ήταν τσιφλικάς και τοκογλύφος.
      Στο τέλος έμαθαν όλοι ότι το παιδί βιάστηκε και εκτελέστηκε. Χρόνια αργότερα το επιβεβαίωσε ο Γερμανός Δημάκος. Ακόμη κι αυτός το έκανε για να αθωώσει τον Βελουχιώτη και να μετατοπίσει την βάρος του εγκλήματος σε κάποιον από τους ακολούθους του ΑΒ.
      Τέτοια γαϊδουριά.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!