Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Γέφυρα Κούσιου: ....τα μπάζα



Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών της Βέροιας ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά έκανε αγωγή στον δημοσιογράφο (μέλος της ΕΣΕT) Δημήτρη Καρολίδη. Ο λόγος ήταν μια ανάρτηση στο site του κ. Καρολίδη με τίτλο Βέροια - Γέφυρα Κούσιου - Μαρκούλης: 'Για τα...μπαζα' (βίντεο) όπου απλά περιέγραφε ότι είχε ειπωθεί από τον δημοτικό σύμβουλο Μαρκούλη για τους πυλώνες της γέφυρας Κούσιου (μόνον αυτοί έχουν κατασκευαστεί άλλωστε). Πιθανώς να τον ενόχλησε η έκφραση «για τα μπάζα». Ερευνώντας την κυριολεκτική σημασία της λέξεως «μπάζα» βλέπουμε πως σημαίνει οικοδομικό απόρριμμα που παράγεται είτε από εκσκαφή είτε από καθαίρεση είτε από επισκευή δομικού ή οικοδομικού έργου.

Οι στύλοι

Ναι οι στύλοι έχουν ελλιπείς οπλισμούς. Ναι πρέπει να επισκευαστούν. Το κόστος της επισκευής τους έπρεπε να είναι πάνω από 300 χιλ €. Όλα αυτά είναι γνωστά και μάλιστα ο υπογράφων τα ανέφερε γραπτά και δύο καταθέσεις του στη δικαιοσύνη.  Αυτή η κατάσταση εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο αλλάζει η μελέτη επιλέγοντας ένα ελαφρύτερο ζύγωμα (οριζόντιο τμήμα). Προφανώς κάποιοι ντρεπόντουσαν να κάνουν επισκευές και προχωρούν σε τροποποίηση της μελέτης. Για όλα όσα έγραψα ή κατέθεσα επί τούτου μέχρι στιγμής ο κ. Αντιδήμαρχος δεν με έχει μηνύσει ακόμη. Πιθανώς, με τη φόρα που έχει πάρει, μπορεί να το κάνει. Δε βαριέσαι.

Η διοίκηση του έργου

Ο νόμος ορίζει το ποιος κάνει ένα δημόσιο έργο. Δηλαδή ποιος το επιβλέπει και ποιος αναλαμβάνει να πληρωθεί ο εργολάβος πιστοποιώντας την άρτια εκτέλεση των εργασιών. Ακόμη καθορίζει την ροή αποφάσεων και αναφορών. Το κάνει με τρόπο απλό και ορθολογικό. Για κάθε φάση υπάρχει και ένας (μοναδικός) υπεύθυνος κι με λεπτομερώς καθορισμένα όρια.
Από την άλλη πάλι είναι σε όλους μας γνωστό πως αν παραμορφωθεί η ιεραρχία σε οποιαδήποτε διοικητική δομή με παρεμβολές στην κλίμακά της τότε η ζημιά είναι αναπόφευκτη. Όσο πιο ψηλά μάλιστα γίνεται η παρέμβαση τόσο μεγαλύτερη ζημία προκύπτει. Ένα παράδειγμα από την ιστορία είναι η μάχη της Κάνας. Σ΄αυτήν ο ευάριθμος Ρωμαϊκός στρατός (~80.000 άνδρες) διοικείτο από δύο στρατηγούς που εναλλάσσονταν μέρα παρά μέρα. Απέναντί τους ήταν ο Αννίβας με 27.000 μισθοφόρους,  ο οποίος σε μια μέρα έσφαξε 60.000 Ρωμαίους στρατιώτες και αξιωματικούς.  Έξη ώρες για την ακρίβεια.
Στην αγωγή του ο κ. Αντιδήμαρχος αναφέρει επί λέξει: «Το έργο αυτό, …, προκειμένου να ολοκληρωθεί έπρεπε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία… πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία τον Ιανουάριο του 2010 και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους , με συμβατική ημερομηνία αποπεράτωσης τους 12 μήνες στη συνέχεια δε εγκρίθηκαν Παρατάσεις με καταληκτική ημερομηνία 2/5/2013. (10 μήνες νωρίτερα ήταν, αλλά τέλος πάντων).
Συνεχίζει «Λίγους μήνες αργότερα μεταξύ εργολάβου από την μια πλευρά και της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και της διαχειριστικής επιτροπής της δωρεάς των αδελφών Κούσιου προέκυψαν διαφορές σοβαρότατες με αποτέλεσμα οι  εργασίες να μην εκτελούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα…».
Αυτό είναι μια στεγνή ομολογία παρανομίας και κακοδιοίκησης. Τι δουλειά είχε η διαχειριστική επιτροπή δωρεάς στη επίβλεψη και την πιστοποίηση του έργου; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να επικοινωνούν με τον εργολάβο; Από κει και πέρα ήταν θέμα χρόνου να γίνει το λάθος και το έργο να αρχίσει να παράγει … «μπάζα».

Η αγωγή (ές)

Η ύπαρξη της νέας αγωγής δείχνει ότι το πάθημα του δήμου δεν δίδαξε σε κανέναν τίποτε.  Αντί κάποιοι να ψάξουν την πηγή του λάθους και να την εξουδετερώσουν, προσπαθούν να φιμώσουν όσους τους λένε την αλήθεια. Προσφεύγοντας και πάλι στην ιστορία θα δούμε τους Λατίνους μετά την συντριπτική τους ήττα να διδάσκονται απ’ αυτήν και να κερδίζουν εν τέλει τον δεύτερο καρχηδονιακό πόλεμο. Το τι έκαναν μπορεί να το δει κανείς στην ιστορία. Αγωγές πάντως δεν έκαναν.
  
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!