Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Γέφυρα Κούσιου: Αναδεικνύοντας κακοδιοίκηση



Τις προάλλες στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Βεροίας συζητήθηκε η Περιβαλλοντική μελέτη της Γέφυρας Κούσιου. Για κάποιον μη υποψιασμένο είναι κάπως, έως αρκετά, περίεργο. Η γέφυρα έχει φτάσει στη φάση κατασκευής του ζυγώματος. Ακόμη κι αν αλλάξει η μορφή της κατασκευής τι χρειάζεται την περιβαλλοντική έγκριση; Την χρειάζεται γιατί έγιναν επεμβάσεις εδώ και πολύ καιρό. Νέες επεμβάσεις χωρίς περιβαλλοντική έγκριση. Αυτό διαπιστώθηκε μετά από άρνηση του Δήμου Βεροίας με μια αστήρικτη πρόφαση να δώσει αντίγραφο στον πολίτη Γιάννη Αγγέλογλου. 

Ο Νόμος απαιτεί κάθε έγκριση περιβαλλοντικών όρων να υφίσταται την βάσανο της δημόσιας διαβούλευσης. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης υπάρχουν την αρμόδια υπηρεσία όλες οι μελέτες και μπορεί να τις δει κάθε πολίτης. Το άρθρο 24 του Συντάγματος ένεκα.  Ακόμη κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση κατά της μελέτης του έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο γράφων συμμετείχε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Πήγε και είδε τις μελέτες που είχαν κατατεθεί, συμμετείχε στην συνεδρίαση της ΕΔΒ και φυσικά κατέθεσε ένσταση. Γιατί όλα αυτά; Το γράφει στην ένσταση το κείμενο της οποίας παρατίθεται.  Δεν χρειάζεται να αναφέρω πως στην εν λόγω συνεδρίαση ήμουν παναγία. Ήταν η παρουσία εκεί και εκείνου του αντιδήμαρχου που σε κάθε ευκαιρία ξεφωνίζει κραδαίνοντας μια δικαστική απόφαση εναντίον μου και δεν ήθελα να χαλάσω την καρδιά μου.




ENΣΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ του έργου
«Γέφυρα Τριποτάμου στην Περιοχή Κτηνιατρείου Βεροίας» ή «Γέφυρα Κούσιου»
Ο πολίτης Νίκος Βασ. Χατζηευστρατίου (ΑΦΜ 022007190) υπέβαλε σήμερα την ακόλουθη ένσταση ενώπιον του Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Ημαθίας (Λεωφόρος Στρατού 72)
Δια της παρούσης αναφέρονται ενώπιόν σας τα κάτωθι εκτιθέμενα αναφορικά με το περιεχόμενο της από τον Ιούλιο 2016 μελέτης υπογεγραμμένης από την περιβαλλοντολόγο ΠΕ υπάλληλο του Δήμου Βεροίας Βούλας Γκαράνη
και ζητεί να γνωμοδοτήσετε ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ η τελευταία για τους κάτωθι λόγους, ο κάθε ένας εκ των οποίων από μόνος του επιβάλλει την απόρριψή της:

1.    Η αοριστία

Η μελέτη είναι αόριστη ως προς το τμήμα του έργου που χαρακτηρίζεται  «Στήριξη Πρανούς Γέφυρας Τριποτάμου στην περιοχή κτηνιατρίου» διότι:
Η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου έγινε το 2001 με τις  2367/19-04-2001 απόφαση έγκρισης χωροθέτησης ΔΙΠΕΧΩ ΠΚΜ και 1297(605)/12-04-2002 έγκριση περιβαλλοντικών όρων της ΔΙΠΕΧΩ. Όπως όμως φαίνεται στη σελίδα 13 κεφάλαιο 4.1 Ιστορική εξέλιξη του αδειοδοτημένου έργου  «Έως σήμερα ο ανάδοχος έχει ολοκληρώσει τα ακρόβαθρα Α1 & Α2 καθώς και τα μεσόβαθρα Μ1, Μ2. Έχουν κατασκευαστεί όλα τα προσωρινά βάθρα δικτυωμάτων β1,β2,β3 & Μεσαίο κεντρικό Βάθρο. Παράλληλα ο εργολάβος έχει ολοκληρώσει τις εργασίες αντιστήριξης των πρανών Μ2 & Μ1 (αγκύρια, gunnite, sarazaneti) στα πλαίσια της 1ης Συμπληρωματικής σύμβασης εργασιών» δηλαδή δηλούται ότι αυτό το τμήμα του έργου έχει ήδη κατασκευαστεί. Επίσης στην σελ αναφέρεται  «Στις 23/11/10 κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών εκσκαφής θεμελίων κοντά στο ακρόβαθρο Α2, στο Ο.Τ. 275, οδός Λυκούργου, αποκαλύφθηκε τμήμα του ρωμαϊκού αρχαίου τείχους της πόλης.
Η εύρεση του τείχους δημιούργησε νέα δεδομένα ως προς την ευστάθεια του πρανούς και έτσι ζητήθηκε η σύνταξη μελέτης αντιστήριξης του πρανούς παίρνοντας υπόψη τη νέα δημιουργηθείσα κατάσταση. Στον πόδα του τείχους προτάθηκε & εγκρίθηκε κατασκευή αντιστήριξης που καθορίστηκε και εγκρίθηκε από την αρχαιολογία (οι σχετικές αδειοδοτήσεις περιλαμβάνονται στα παραρτήματα της μελέτης).
Στις 16/2/2012 ο ανάδοχος κατέθεσε νέα συμπληρωματική μελέτη αντιστήριξης πρανών & διαμόρφωση κοίτης Τριποτάμου όπως συντάχθηκε από το μελετητικό γραφείο «Μαυράκης & Συνεργάτες Α.Ε.». Η μελέτη έχει λάβει υπόψη τη δημιουργηθείσα κατάσταση αλλά και την ήδη υποβληθείσα μελέτη ικριωμάτων του φορέα Και εδώ δηλαδή αναφέρεται ότι η μελέτη των τοίχων στήριξης και σταθεροποίησης των πρανών έγινε πολύ αργότερα από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που δόθηκε το 2002.  Πολύ απλά  η κατασκευή των στηρίξεων των πρανών είναι χωρίς περιβαλλοντική έγκριση εδώ και τέσσερα χρόνια.
 Στο κεφάλαιο 3.1 Συνοπτική τεχνική περιγραφή αδειοδοτημένου έργου και στην παράγραφο «Τεχνικά έργα της γέφυρας Κτηνιατρείου» περιγράφονται τα στοιχεία του έργου τα παραπάνω

           Προεντεταμένη γέφυρα από σκυρόδεμα, μορφής κιβωτίου, τριών ανοιγμάτων
Εικόνα 1 Δυτική όχθη 2012
Ανατολική όχθη
           Τοίχοι αντιστήριξης στις δύο άκρες της γέφυρας για κατασκευή των συναρμογών της με το δίκτυο των δρόμων της περιοχής
           Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού του έργου
Πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη αιτείται αδειοδοτήσεως εργασιών που έχουν κατασκευαστεί εδώ και τέσσερα χρόνια και έχουν πληρωθεί εδώ και τριάμισι χρόνια.
Εικόνα 2 Δυτική όχθη σήμερα
Η συγκεκριμένη παραδοχή δε γίνεται με επιτηδευμένη αοριστία αν παρατηρήσουμε τον μέλλοντα χρόνο που χρησιμοποιείται στην περιγραφή του έργου της στήριξης των πρανών.

2.    Η παράνομη πληρωμή του εργολάβου

Όσον αφορά στην πληρωμή εργασιών χωρίς περιβαλλοντική έγκριση (τροποποιητική έστω εν προκειμένω) παρατίθεται το άρθρο Άρθρο 14 «Μελέτη  περιβαλλοντικών όρων − Έγκριση περιβαλλοντικών  όρων» παράγραφοι 2 και 3 του 3669/2008 Νόμου για τα δημόσια έργα που ίσχυε την περίοδο της κατασκευής και πληρωμής του έργου.
Δυτική όχθη
«2. Με την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων η Διοίκηση επιβάλλει προϋποθέσεις, όρους, περιορισμούς και διαφοροποιήσεις για την πραγματοποίηση του έργου ή της δραστηριότητας, ιδίως ως προς τη θέση, το μέγεθος,  το  είδος,  την  εφαρμοζόμενη τεχνολογία  και τα γενικά  τεχνικά χαρακτηριστικά.
3. Η απόφαση έγκρισης  περιβαλλοντικών όρων αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των διοικητικών  πράξεων που απαιτούνται κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την πραγματοποίηση του έργου ή της δραστηριότητας.»
Είναι σαφές πως η πληρωμές αποτελούν διοικητικές πράξεις.

3.    Η ασύμβατη προς την βιωσιμότητα (sustainability) επιφάνεια κάλυψης των πρανών

Η λέια επιφάνεια
Όσον αφορά στην ουσία του έργου αυτό, όπως φαίνεται και στις συνημμένες φωτογραφίες, στην μεν δυτική όχθη του Τριποτάμου έχει ήδη σκεπαστεί από βλάστηση τα τέσσερα χρόνια της ύπαρξής του καθότι είναι μόνον μπλοκ εγκιβωτισμένων λίθων. Η κατάσταση αντίθετα στην ανατολική όχθη είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική.
a.      Το νομικό περιβάλλον
1.     Με βάση τον νόμο 3208 (προστασία των δασικών οικοσυστημάτων κλπ) επιτρέπεται η κατασκευή εντός των δασών μόνον εγκαταστάσεων εξυπηρετήσεως δασεργατών κλπ (άρθρο 5/3208/2003).
2.     Το ότι η περιοχή αυτή εμπίπτει στον Δασικό Νόμο φαίνεται από το άρθρο 1 §5. «Στις διατάξεις του παρόντος Νόμου υπάγονται και τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα άλση καθώς και οι επεκτάσεις που κηρύσσονται ή έχουν κηρυχθεί…».
3.     Τέλος η προσθήκη με το άρθρο 4 αναφέρει « Η εκτέλεση κάθε είδους έργων στα πάρκα και άλση ενεργείται μετά από σχετική μελέτη που εγκρίνεται από την αρμόδια δασική αρχή..» Τέτοια έγκριση δεν υπάρχει και φυσικά όφειλε και  να εξασφαλισθεί.
4.     Το ότι η περιοχή του Τριποτάμου έχει χαρακτηρισθεί ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλους φαίνεται στο ΦΕΚ266/Β’/21-3-1979 (συνάπτεται), ΦΕΚ 215/Δ/12-3-2,003 (συνάπτεται) και τέλος με την απόφαση καθορισμού ΖΟΕ Βεροίας ΦΕΚ 1209/Δ/28-9-1983. Ο χαρακτηρισμός αυτός με βάση τα παραπάνω καθιστά την κοίτη δασική περιοχή και άρα ως τέτοια οφείλει να αντιμετωπίζεται



b.   Η πρότασηικόνα 3 Ανατολική όχθη μόλις ολοκληρώθηκε
Παρατίθεται μια απλή αντιπρόταση χωρίς τον επαγγελματισμό ενός περιβαλλοντολόγου μελετητή. 
Οι επιφάνεια του εκτοξευόμενου σκυροδέματος όφειλε να είναι διάτρητη έτσι ώστε  στα κενά της να επιτρέπεται η φύτευση φυτών που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν, απαλύνοντας τις συνέπειες της εκτεταμένης τσιμεντόστρωσης. Σήμερα κάτι τέτοιο οφείλει να γίνει με επεμβάσεις πάνω στην επιφάνεια του εκτοξευμένου σκυροδέματος με δημιουργία προβόλων όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κατάλληλα επιλεγμένα φυτά.
   
Πριν τις επεμβάσεις στα πρανή(ανατολική όχθη)
5.  Ο γενικότερος τέλος σχεδιασμός των επεμβάσεων επί των πρανών εμπεριέχει το στοιχείο του οξυμώρου. Δηλαδή ενώ αυτές καλούνται να προστατεύσουν τα πρανή από την πλημμυρική ροή, περιορίζοντας την διαθέσιμη διατομή αυξάνουν το ύψος της αντιστοίχου διατομής και την ταχύτητα της ροής της.
Εικόνα 5 Ανατολική όχθη πριν την επέμβαση
Με βάση τα παραπάνω θεωρείται ότι η μελέτη οφείλει να ανασυνταχθεί αίροντας τις αοριστίες αλλά και δίνοντας λύσεις στο πρόβλημα των εκτεταμένων «σκληρών» επιφανειών με έγκριση πάντα από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία.
Βέροια Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016
                                                                                                   Νίκος Βασ. Χατζηευστρατίου
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!