Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Η εισήγηση για την νέα αστική ανάπλαση



Παρατίθεται το κείμενο του προτεινόμενου ΣΒΑΑ Βεροίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΒΕΡΟΙΑΣ

Τι είναι η Στρατηγική Αστικής Ανάπτυξης;
Με την πρόσκληση με τίτλο «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» (α.π. 5698/31-08-2016), η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους Δήμους Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Έδεσσας, Κατερίνης, Κιλκίς, Νάουσας, Πέλλας και Σερρών να υποβάλουν προτάσεις «Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης».  Με την πρόσκληση αυτή καλούνται οι οκτώ Δήμοι της Περιφέρειας (εκτός Θεσσαλονίκης) που έχουν αστικά κέντρα άνω των 10.000 κατοίκων, να εκπονήσουν μια Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) στη λογική των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ). Η λογική των ΟΧΕ διαφοροποιείται από τις σημειακά επικεντρωμένες παρεμβάσεις στον αστικό χώρο, καθώς επιβάλλει τις Αστικές Αρχές (Δήμους) να καταστρώσουν εξ αρχής ένα στρατηγικό σχέδιο για την αστική ανάπτυξη, που να παίρνει υπόψη του τα πολλαπλά προβλήματα (δημογραφικά, οικονομικά, κοινωνικού αποκλεισμού, περιβαλλοντικά, κλιματικής αλλαγής)  και να προτείνει παρεμβάσεις / επενδύσεις που να:
·         Αφορούν μια συγκεκριμένα ορισμένη Περιοχή
·         Τεκμηριώνονται με επαρκή στοιχεία ως προς την αναγκαιότητα και την προτεραιότητά τους
·         Απαντούν σε πολλαπλές κατηγορίες προβλημάτων
·         Έχουν ολοκληρωμένο χωρικό χαρακτήρα, δηλαδή καθορίζουν μια «λογική παρέμβασης»
·         Αξιοποιούν ήδη ώριμες μελέτες ή προηγούμενες δράσεις
·         Βασίζονται σε συνέργειες μεταξύ δράσεων καθώς και μεταξύ Δήμου, άλλων φορέων, και της κοινωνίας των πολιτών. 
Στη βάση αυτών των ζητούμενων, ο Δήμος Βέροιας, μέσα από διαδικασίες εσωτερικής διαβούλευσης και μετά από συζητήσεις με τους φορείς της πόλης, εκπονεί μελέτη / πρόταση για την ΣΒΑΑ στην πόλη της Βέροιας, που περιλαμβάνει αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, εντοπισμό των προβλημάτων και κατάστρωση σχεδίου δράσης, με μια σειρά παρεμβάσεων στην περιοχή επικέντρωσης.
Η ΣΒΑΑ θα υποβληθεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι τις 18-11-2016 και θα αξιολογηθεί βάσει αναλυτικών κριτηρίων. Η πρόταση κάθε Δήμου μπορεί να έχει ως ανώτατο όριο τα 7.000.000 ευρώ. Καθώς η πρόσκληση απευθύνεται σε οκτώ Δήμους και ο συνολικά διατιθέμενος Προϋπολογισμός ανέρχεται σε 21.829.705 ευρώ, οι προτάσεις θα αξιολογηθούν συγκριτικά, προκειμένου να αναδειχθούν οι 3 ή 4 Δήμοι που θα προκριθούν στο επόμενο στάδιο.

Ποια είναι η προϋπάρχουσα εμπειρία του Δήμου Βέροιας σε αντίστοιχα προγράμματα και ποιες περιοχές αφορούσαν;
Ο Δήμος Βέροιας έχει προηγούμενη εμπειρία από τις παρελθούσες προγραμματικές περιόδους στον σχεδιασμό και υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων. Στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ (2000-2006) υλοποιήθηκαν η ανάπλαση της Πλατείας Ωρολογίου, οι εργασίες στο αρχοντικό Σαράφογλου, ο ηλεκτροφωτισμός στην κοίτη του Τριποτάμου, ο έλεγχος εισόδων στους πεζοδρόμους του εμπορικού κέντρου. Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 υλοποιήθηκε η αστική ανάπλαση της βορειοανατολικής περιοχής του κέντρου (Βενιζέλου – Θεσσαλονίκης – Ανθέων – Ανοίξεως – Ελιάς), το σχολικό συγκρότημα στην περιοχή Γιοτζαλίκια, η ενεργειακή αναβάθμιση του 4ου Δημοτικού Σχολείου και η βιοκλιματική ανάπλαση της γύρω περιοχής, καθώς και η διαμόρφωση και λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών.

Ποια είναι η προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης για τη ΣΒΑΑ στην πόλη της Βέροιας:
Η περιοχή παρέμβασης που προτείνεται είναι το επιχειρηματικό – ιστορικό κέντρο της πόλης με τον συνοικισμό του Προμηθέα στην αντίπερα όχθη του Τριποτάμου. Ο ορισμός της περιοχής έρχεται να ανατρέψει χρόνιες αντιλήψεις που έχουν θέση στο περιθώριο τις συνοικίες της πόλης στην «απέναντι όχθη» και αντιμετωπίζουν το ποτάμι ως νοητό και φυσικό σύνορο. Αντίθετα, στόχος της ΣΒΑΑ είναι η σύνδεση των δύο τμημάτων της πόλης σε ένα ενιαίο σύνολο με ραχοκοκαλιά τον ρου του ποταμού, μέσω της δημιουργίας δικτύων και με κατάλληλη χωροθέτηση των σημείων επικέντρωσης της στρατηγικής παρέμβασης.
Η περιοχή παρέμβασης περικλείει 1650 στρέμματα, δηλαδή περίπου το 1/3 της συνολικής έκτασης της πόλης της Βέροιας (4.540 στρέμματα). Διασχίζεται από τον ποταμό Τριπόταμο, και περιλαμβάνει τις έξι υφιστάμενες γέφυρες που συνδέουν την ανατολική με την δυτική πλευρά της πόλης (από τη γέφυρα της οδού Σταδίου, στο βορεινό άκρο, έως τη γέφυρα της οδού Δήμητρας, στο νοτιότερο), όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη:

Πρόκειται για την περιοχή της Βέροιας με τα περισσότερα συσσωρευμένα προβλήματα και προκλήσεις, αλλά και με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης, κυρίως λόγω της δυναμικής που έχει ως τουριστικός πόρος για την πόλη και ως υπερτοπικός προορισμός για αγορές και υπηρεσίες και, από την άλλη, λόγω του ότι περιλαμβάνει πολλούς, μικρής έκτασης, κοινόχρηστους χώρους, όπου μπορούν να εφαρμοστούν βιοκλιματικές αναπλάσεις να μορφοποιηθούν δίκτυα «πράσινων» διαδρομών και να γίνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, εντός της περιοχής, δραστηριοποιούνται οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και πληθώρα άλλων φορέων με κοινωνική δράση.

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα – προκλήσεις στην Περιοχή Παρέμβασης;
Οι ανάγκες και προκλήσεις που παρουσιάζονται στην επιλεγμένη Περιοχή Παρέμβασης αφορούν τόσο δημογραφικά – κοινωνικά – οικονομικά προβλήματα, όσο και ζητήματα περιβαλλοντικά και κλιματικής αλλαγής.
·         Η περιβαλλοντική υποβάθμιση (έλλειψη πρασίνου, κατάληψη δημόσιων χώρων από αυτοκίνητα, κακή κατάσταση πεζοδρόμων) των ιστορικών τόπων – παραδοσιακών γειτονιών, που είναι ο κατεξοχήν τουριστικός πόρος για την πόλη.
·         Η ανάγκη αναζωογόνησης της επιχειρηματικότητας στο εμπορικό κέντρο, με έμφαση στη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για αγορές όσο και για υπηρεσίες εστίασης - φιλοξενίας, σε συνέργεια με την τόνωση της τουριστικής κίνησης και επισκεψιμότητας.
·         Η ανάγκη προώθησης της ήπιας μετακίνησης για μια ασφαλέστερη και υγιή διαβίωση στην πόλη, όπου παρά τη μικρή της έκταση γίνεται υπερβολική χρήση των αυτοκινήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, ηχορύπανση, κίνδυνο ατυχημάτων κλπ., ιδίως σε κόμβους – περιοχές γύρω από σχολεία.
·         Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόσο ως τις μετακινήσεις (περιορισμός της τροχοφόρας κίνησης) όσο και ως προς την κατανάλωση ενέργειας στον δημόσιο χώρο (οδοφωτισμός) και στα δημοτικά και σχολικά κτήρια.
·         Η αξιοποίηση, έστω και μικρών σε έκταση, κοινόχρηστων χώρων για δημιουργία πράσινων χώρων μέσα στο κέντρο και η περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων αναψυχής, ιδίως στην περιοχή του Προμηθέα όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση παιδιών και εφήβων.
·         Η ανάγκη στήριξης των ομάδων πληθυσμού που διαβιούν σε κατάσταση φτώχειας και/ή αποκλεισμού: παιδιά και γυναίκες θύματα βίας, ηλικιωμένοι σε κατάσταση φτώχειας, άτομα με ειδικές ανάγκες, Ρομά.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της ΣΒΑΑ;
Με βάση την παραπάνω διάγνωση προβλημάτων, οι ειδικοί στόχοι της ΣΒΑΑ του Δήμου Βέροιας είναι οι εξής:
1

Αναβάθμιση φυσικού και κτισμένου περιβάλλοντος &
ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων

2

Εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωση προσβασιμότητας, προώθηση βιώσιμης κινητικότητας

3

Στήριξη της τοπικής αγοράς και της απασχόλησης

4

Προστασία, υποστήριξη και ένταξη ευάλωτων και ευπαθών ομάδων

Στον πίνακα που ακολουθεί, οι στόχοι της ΣΒΑΑ αντιστοιχίζονται με τους θεματικούς στόχους και τις επενδυτικές προτεραιότητες του ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνονται στον Οδηγό για τον Σχεδιασμό και την Υποβολή Στρατηγικής Αστικής Ανάπτυξης, που συνοδεύει την Πρόσκληση.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα ζητούμενα της Διαβούλευσης;
Στόχοι της Διαβούλευσης είναι η ενημέρωση των πολιτών και των συλλογικών φορέων για την υπό διαμόρφωση Στρατηγική και η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων επί αυτής. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε, μέσα στο οριζόμενο χρονικό διάστημα, να έχουμε τις απόψεις και προτάσεις των ενδιαφερομένων, οι οποίες θα πρέπει,  κατά το δυνατόν να λαμβάνουν υπόψη τους όρους της Πρόσκλησης, που εν συντομία παρουσιάζονται στο παρόν κείμενο. Ιδιαίτερα να ληφθούν υπόψη στην διατύπωση προτάσεων:
-          Η συνέργεια των προτεινόμενων παρεμβάσεων – δράσεων με τους διατυπωμένους τέσσερις Στόχους της ΣΒΑΑ
-          Η επιλεξιμότητα τους ως προς τη χωροθέτηση (πρέπει να αφορούν την Περιοχή Παρέμβασης) και ως προς το είδος της δράσης
-          Η ρεαλιστικότητα / δυνατότητα χρηματοδότησής τους μέσα από τη συγκεκριμένη Πρόσκληση, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό επιλέξιμο Προϋπολογισμό.
Οι απόψεις σας θα πρέπει να κατατεθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση tmima.programmatismou@gmail.com, ή στα γραφεία της Διεύθυνσης Προγραμματισμού – Οργάνωσης – Πληροφορικής, 3ος όροφος, Μητροπόλεως 55 Βέροια, Τ.Κ. 59132

Παρακαλούμε για την υποβολή των απαντήσεων έως και τις 20 Οκτωβρίου 2016.



Α/Α
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΒΒΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΕΔΕΤ
ΑΞΟΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ / ΠΡΟΤΕΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΠ
(ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ)
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
ΤΟΥ ΠΕΠ Κ.Μ.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1
Αναβάθμιση φυσικού και κτισμένου περιβάλλοντος & ανάδειξη πολιτιστικού αποθέματος
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ & ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ  ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΟΠΩΝ ΚΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ, ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΑΣ & ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΕΤΠΑ
(Θ.Σ. 6) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ
6ε1) Ανάληψη δράσης για βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την ανάπλαση πόλεων, αναζωογόνηση και απολύμανση υποβαθμισμένων εκτάσεων, μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μέτρα περιορισμού του θορύβου
Δημογραφική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των 3 κηρυγμένων ιστορικών τόπων


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
ΕΤΠΑ
(Θ.Σ. 6) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ
6γ1) Προστασία και ανάδειξη του οικοπολιτιστικού αποθέματος
Προστασία και ανάδειξη του Τριπόταμου
Ανάδειξη αρχαίου τείχους και Ακρόπολης
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ (POCKET-PARKS)
ΕΤΠΑ
(Θ.Σ. 6) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ
6ε1) Ανάληψη δράσης για βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την ανάπλαση πόλεων, αναζωογόνηση και απολύμανση υποβαθμισμένων εκτάσεων, μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μέτρα περιορισμού του θορύβου
Δημιουργία νέων χώρων αναψυχής και ανάπλαση, με βιοκλιματικούς όρους (φυτεύσεις, ενεργειακός φωτισμός), υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων
2

Εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωση προσβασιμότητας, προώθηση βιώσιμης κινητικότητας

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΕΤΠΑ
(Θ.Σ.  4) ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ
4ε) Προαγωγή στρατηγικών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ιδιαίτερα για αστικές περιοχές, περιλαμβανομένης προώθησης αειφόρου πολυτροπικής αστικής κινητικότητας και προσαρμογής για περιορισμό επιπτώσεων
Εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων
Μετάβαση σε πρακτικές αειφόρου κινητικότητας


ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΑΚΤΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΠΙΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ
ΕΤΠΑ
(Θ.Σ. 6) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ
6ε1) Ανάληψη δράσης για βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την ανάπλαση πόλεων, αναζωογόνηση και απολύμανση υποβαθμισμένων εκτάσεων, μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μέτρα περιορισμού του θορύβου
Μείωση των ρύπων και των ατυχημάτων Περιορισμός των επιπτώσεων της μηχανοκίνητης μετακίνησης

3

Στήριξη της τοπικής αγοράς και της απασχόλησης

ΣΤΗΡΙΞΗ & ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ  ΠΑΛΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ – ANOIKTO KENTΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (OPEN MALL)
ΕΤΠΑ
(Θ.Σ. 3) ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
3γ) Στήριξη της δημιουργίας και της επέκτασης προηγμένων ικανοτήτων για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών
Βελτίωση της ελκυστικότητας του εμπορικού κέντρου, τόνωση της επισκεψιμότητας
ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
ΕΚΤ
(Θ.Σ. 8) ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

8v1) Ανάπτυξη νέων γνώσεων εξειδίκευσης και δεξιοτήτων σε τομείς υψηλού περιφερειακού ενδιαφέροντος
8iii1) Αύξηση αριθμού νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων
Απόκτηση τεχνογνωσίας στη δημιουργία επιχειρήσεων δημιουργικής βιομηχανίας και στην παροχή τουριστικού προϊόντος υψηλού επιπέδου

4


Προστασία, υποστήριξη και ένταξη ευάλωτων και ευπαθών ομάδων

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ  ΟΜΑΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΕΚΤ
(Θ.Σ. 9Β) ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
9iii1) Περιορισμός των διακρίσεων που υφίστανται οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην καθημερινή τους διαβίωση

Ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά οικογενειών που ζουν σε κατάσταση φτώχειας
Εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών Ρομά
Ψηφιακός γραμματισμός κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΕΚΤ
(Θ.Σ. 9Β) ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
9iv) Βελτίωση πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών γενικού συμφέροντος
Στήριξη ομάδων πληθυσμού (άτομα με ειδικές δεξιότητες, παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, γυναίκες θύματα βίας, άποροι ηλικιωμένοι) στην πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας
ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΚΟΙΣΠΕ
ΕΚΤ
(Θ.Σ. 9Β) ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
9v) Προαγωγή κοινωνικής επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής ένταξης σε κοινωνικές επιχειρήσεις καθώς και προώθηση κοινωνικής οικονομίας της αλληλεγγύης για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην απασχόληση
Απασχόληση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού σε ΚΟΙΣΠΕ σε κοινωνική εργασία (φύλαξη, φροντίδα πρασίνου, καθαρισμός, ανακύκλωση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!