Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Γέφυρα Κούσιου: Το ΔΣ που οδήγησε στην αγωγή του αντιδήμαρχου




Ειπώθηκαν πολλα για την αγωγή του  αντιδήμαρχου Τεχνικών της Βέροιας κατά του δημοσιογράφου Καρολίδη. Τα πρακτικά θα είναι το κύριο στοιχείο/ τεκμήριο στην εκδίκαση της υποθέσεως, υποτίθεται. Βρέθηκαν και σ΄αυτά βρέθηκε ένα σωρό χρήσιμα έως και σκανδαλιστικά στοιχεία τα οποία τα εντοπίζονται και σχολιάζονται. Όχι δηλαδή πως τα μη τονισμένα δεν έχουν ενδιαφέρον.

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από το υπ αριθ. 17/2016 πρακτικό συνεδρίασης
του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας



Αρ. απόφ. 438/2016



Π ε ρ ί λ η ψ η
Έγκριση  α)  πρωτοκόλλου  προσωρινής παραλαβής των εργασιών του έργου «Κατασκευή Γέφυρας Αφών Κούσιου» και β) απόρριψης ένστασης του αναδόχου του έργου κατά του παραπάνω πρωτοκόλλου.



Σήμερα 8 Αυγούστου του έτους 2016 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 18:00 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, Μητροπόλεως 46, στο Δημαρχείο, ύστερα από την με ημερομηνία 4/8/2016 γραπτή πρόσκληση του Προέδρου που δόθηκε σ’ όλους τους Συμβούλους, τους Προέδρους Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων, τους Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων και στον Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010.
Αφού διαπιστώθηκε ότι παραβρίσκεται ο Δήμαρχος και ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, αφού επί συνόλου 41 μελών βρέθηκαν παρόντα 28 μέλη:



Στη συνέχεια ο προεδρεύων αντιπρόεδρος, εισηγούμενος το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη του συμβουλίου το από 4-8-2016 εισηγητικό σημείωμα του αντιδημάρχου τεχνικών Αριστομένη Λαζαρίδη, που έχει ως εξής:
Σας γνωρίζουμε ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Δήμου του
2016 ήταν γραμμένο το έργο Κατασκευή Γέφυρας Αφών Κούσιουμε ανάδοχο την εταιρεία ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΑΤΕΒΕ. Λόγω μη δυνατότητας υπογραφής της 2ης Σ.Σ. και αδυναμίας συνέχισης εργασιών, συντελέστηκε η διάλυση της εργολαβίας σύμφωνα με την 39843/13-7-2014 απόφαση της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βέροιας. Μετά την επιβεβαίωση της ποιοτικής
κατασκευής η Υπηρεσία προχώρησε στην σύνταξη των τελικών επιμετρήσεων οι οποίες και κοινοποιήθηκαν στον ανάδοχο στις 16/2/2016.
Με την 342/13.06.2016 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Βεροίας συγκροτήθηκε η επιτροπή προσωρινής παραλαβής του έργου Κατασκευή Γέφυρας Αφών Κούσιου.
Η προσωρινή παραλαβή του έργου έγινε στις 14/7/16, από τα μέλη της επιτροπής, που συγκροτήθηκε με την υπ αριθμ  342/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τις
διατάξεις του άρθρου73 του Ν. 3669/2008 η προσωρινή παραλαβή του έργου ολοκληρώνεται με την έγκριση του πρωτοκόλλου από το Δημοτικό Συμβούλιο (προισταμ. αρχή).
Στις 29/07/2016 ο ανάδοχος κατέθεσε ένσταση κατά του συνταχθέντος πρωτοκόλλου. Σχετικώς σας διαβιβάζουμε και τις απόψεις της Επιτροπής προσωρινής παραλαβής  επί της από
29/7/2016 ενστάσεως της  εταιρείας  ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΑΤΕΒΕ  αναδόχου του έργου «Κατασκευή
Γέφυρας Αφών Κούσιου».
Σχετικά με όσα λοιπά αναφέρονται στην ένσταση του αναδόχου αυτά δεν συνδέονται με την σύνταξη του πρωτοκόλλου και τη διαδικασία της προσωρινής παραλαβής όπως αναφέρεται στο άρθρο 73 του Ν. 3669/08. Ο ανάδοχος επαναλαμβάνει τις ίδιες αιτιάσεις με την από 2/3/2016 παλαιότερη ένσταση του κατά των τελικών επιμετρήσεων. Η Υπηρεσία έχει ήδη διατυπώσει τις απόψεις της (σχετική η 101/2016 απόφαση Δ. Σ Βεροίας με την οποία απορρίφτηκε η ένσταση αναδόχου κατά των τελικών επιμετρήσεων η όποια υποβάλλεται συνημμένα).
Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής και να εξετάσει την από 29/7/2016 ένσταση της εταιρείας ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΑΤΕΒΕ αναδόχου του έργου.

Και κάλεσε το συμβούλιο ν αποφασίσει σχετικά.
Μαρκούλης:  Καταρχήν  να  ξεκινήσω  από  κάποιες  διαπιστώσεις  που  είχε  κάνει  ο
κ.Λαζαρίδης σε ένα έγγραφό του σχετικά με την ποιότητα του χάλυβα στη συγκεκριμένη κατασκευή. Τι γίνεται με αυτό; Έχουμε κάτι νεότερο; Εκεί είχε εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις ο κ.Λαζαρίδης. Δεν έχετε κάνει εσείς έγγραφο με την ποιότητα του χάλυβα;
Δεύτερον, ανατέθηκε σε ένα μελετητικό γραφείο να κάνει μια πραγματογνωμοσύνη κι
έρχεται η επιτροπή παραλαβής που συμμετείχε και ο κ.Κορωνάς και λέει ότι η συγκεκριμένη επιτροπή έλαβε υπόψη και τη γνωμοδότηση του συγκεκριμένου μηχανικού, του κσικνιά, πλην όμως λείπει η έγγραφη γνώμη του μελετητή του έργου του κ.Μαυράκη. Στο ίδιο έγγραφο που είχε απευθύνει  ο  κ.Λαζαρίδης  αναφέρονταν  μια  επιχείρηση  συνευρέσεως  του  μελετητή  με  τον ανάδοχο, προκειμένου να ελεγχθεί τι έχει γίνει σε σχέση με αυτή την κατασκευή, μετά την πάροδο 2 ετών γιατί αυτό το έγγραφο είναι του 2014.
Θέλω να ξέρω αν υπάρχει έγγραφη γνωμοδότηση από τον κ.Μαυράκη, του μελετητή του έργου, για την κατασκευαστική αρτιότητα ή για τις ελλείψεις στη συγκεκριμένη γέφυρα.
Δεύτερον, αν υπάρχει, αν αυτό το έλαβε υπόψη η επιτροπή παραλαβής προκειμένου να κάνει την παραλαβή αυτή.
Τρίτον, και αφορά την επιτροπή παραλαβής. Η επιτροπή παραλαβής θεωρεί σήμερα ότι ο εργολάβος είναι στο έργο ή έχει απομακρυνθεί; Αν έχει απομακρυνθεί, έχουν απομακρυνθεί και
όλα αυτά τα οποία δηλ. τα ικριώματα και οι κατασκευές που έγιναν προκειμένου να στηθεί το έργο, έχουν απομακρυνθεί και να θεωρείται ότι έχει απομακρυνθεί και τυπικά ο εργολάβος;
Τέταρτον, σχετικά με τα έξοδα που προκύπτουν από αυτή την απομάκρυνση έχει υπάρξει σχετική πρόβλεψη από την επιτροπή ή από κάποιον άλλο, από την υπηρεσία; Τι γίνεται με αυτά


τα έξοδα, ποιο  είναι το  ύψος των εξόδων; Θα καταλογιστούν στον εργολάβο; Σε ποιον θα καταλογιστούν;
Καγκελίδης:  Πρόεδρε,  όταν  ήμουν  στον  Δ.Δοβρά  κι  ήταν  να  γίνει  ο  βιολογικός καθαρισμός   μεταξύ   των   Δήμων   Ανθεμίων,   Ειρηνούπολης   και   Δοβρά,   χαρακτηρίστηκα
απαισιόδοξος από τον τύπο όταν είπα ότι δεν θα γίνει ποτέ ο βιολογικός καθαρισμός, γνωρίζει ο κ.Τουτουντζίδης, ήταν παρών.
Όταν ήταν να γίνει ο κάθετος άξονας πάλι χαρακτηρίστηκα απαισιόδοξος όταν είπα δεν θα γίνει όσο θα ζω, δεν θα γίνει, δεν θα «κουμπώσει».
Με τη γέφυρα είχα χαρακτηριστεί «Κασσάνδρα». Εκείνο που αφορά τον κόσμο είναι το εξής: Έχει ο δήμος ένα χρονοδιάγραμμα πότε θα γίνει η παραλαβή, να κάνει τη διαδικασία να
πάρει άλλους εργολάβους, έγινε κάποιο χρονοδιάγραμμα; Μας ρωτάει ο κόσμος τελικά αυτή η γέφυρα πότε θα γίνει; Να μην ξαναγίνω ούτε προφήτης ούτε «Κασσάνδρα». Υπάρχει αυτή η
πρόβλεψη πότε θα τελειώσει αυτή η γέφυρα να περπατήσουμε από επάνω;
Λαζαρίδης: κ.Μαρκούλη έχουμε μιλήσει πολλές φορές σχετικά με τα θέματα που είχαν
προκύψει σχετικά με την πραγματογνωμοσύνη. Χαρακτηριστικά θα πω την απόκλιση του ενός μεσοβάθρου από τον κατακόρυφο άξονα, τη σκυροδέτηση ενός τμήματος της θεμελίωσης ενός μεσοβάθρου επίσης  με ανώτερης  ποιότητας  χάλυβα  και  δύο  τριών ακόμη. Έτσι  ορίστηκε  ο κσικνιάς, καταξιωμένος μελετητής στην Ελλάδα και όχι μόνο, με ένα παλμαρέ μελετών εκατοντάδων γεφυρών, από όπου προέκυψε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό είχε γίνει και ειδική συνεδρίαση γι αυτό, για εμάς αυτό έχει τελειώσει. Ούτε κι ο παλιός μελετητής έχει θέσει κάποιο θέμα για τη μελέτη Τσικνιά Σχετικά με το κόστος αποξήλωσης κατασκευών που έχουν γίνει, αυτό είναι κάτι που θα προκύψει από τη νέα μελέτη αν είναι απαραίτητο ή όχι. Αν κριθεί ως τέτοιο, θα προστεθεί στον καινούργιο προϋπολογισμό.

Σημείωση του blog: Τα δύο τρία ακόμη είναι η αλλ΄αντ άλλων τοπουθέτηση των συνδετήρων αλλά και η παράλειψη μιας ομάδας συνδετήρων σε κάθε λεπίδα
Δήμαρχος:  Ίσως  αν  δεν  έγινε  κατανοητό  αυτό  που  είπε  ο  κ.Λαζαρίδης,  αυτό  που
αναφέρατε κ.Μαρκούλη για τη  χαμηλότερη ποιότητα χάλυβα πράγματι έτσι είναι, κατώτερη ποιότητα χάλυβα, θα αποξηλωθεί με έξοδα του εργολάβου, αυτά τα χρήματα θα παρακρατηθούν από τον εργολάβο με τον οποίο δεν έχει γίνει τελικός λογαριασμός ακόμη. Έχει κάνει ένσταση ο εργολάβος γιατί θεωρείται ότι τα λεφτά, η επιμέτρηση αν θέλετε, τον αδικεί, αυτή την ένσταση συζητάμε και εμείς σήμερα, προφανώς θα την απορρίψουμε. Αλλά είναι ένα θέμα που θα τρέξει παράλληλα με τη συνέχιση της όλης διαδικασίας για τη γέφυρα.
Σημείωση Blog: Βγάλε άκρη
 
Θα πω κ.Καγκελίδη ότι είμαστε σε επαφή με τη διαχειριστική επιτροπή, μάλιστα υπήρχε και σήμερα ένα ραντεβού για το συγκεκριμένο θέμα. Πράγματι θα προχωρήσουμε και σε λίγο καιρό θα έχουμε να πούμε κάποια πράγματα παραπάνω που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τα πούμε, θα προχωρήσουμε με μελέτη, με καινούργια δημοπρασία για να κατασκευαστεί η γέφυρα.
Μαρκούλης: Επειδή ασχολήθηκα ενδελεχώς με το θέμα κι έχω κρατήσει και σημειώσεις, γιατί είναι μεγάλο το πλέγμα το νομοθετικό που διαπνέει τα δημόσια έργα και τη συγκεκριμένη κατασκευή, το πρωτόκολλο δεν πρέπει να εγκριθεί, με δεδομένο ότι η επιτροπή παραλαβής όφειλε να κάνει κάποιες ενέργειες τις οποίες δεν έχει κάνει.
Από  το  άρθρο  73 παρ.5 του Ν.3669/2008 προβλέπεται ότι αν  διαπιστωθεί ελάττωμα αναβάλλεται η έγκριση του πρωτοκόλλου. Η προϊσταμένη αρχή πρέπει να ζητήσει να απομακρυνθεί ο εργολάβος του έργου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να γίνει κατεδάφιση ή άρση του προσωρινού μεσόβαθρου, θα πρέπει να γίνει απομάκρυνση των υλικών κατεδάφισης, η απομάκρυνση των μεταλλικών ικριωμάτων τα οποία δεν έπρεπε η υπηρεσία να επιτρέψει να εγκατασταθούν, με δεδομένο ότι δεν είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τα σχέδια του μελετητή αφού δεν μεταφέρουν μεταλλικό πλέγμα για την προστασία των εργαζομένων, η δε ποιότητα του χάλυβα είναι πολύ υποδεέστερη της προβλεπόμενης από τη μελέτη ποιότητας.
Όπως   προανέφερα   αποδέχεται,   συνομολογεί   σε   σχετικό   του   έγγραφο   προς   τη διαχειριστική επιτροπή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ.Λαζαρίδης.
Η υπηρεσία θα πρέπει άμεσα να εκδώσει ειδική διαταγή για απομάκρυνση των πιο πάνω κατασκευών προς τον εργολάβο μέσα σε εύλογο χρόνο, άλλως θα πρέπει να το πράξει η ίδια, μη
σας πω ότι έπρεπε να το πράξει η ίδια.


Δεύτερον, φαίνεται να έχουν παραληφθεί οι εργασίες της  πρώτης σύμβασης παρά το γεγονός ότι αυτές είναι παράνομες. Σύμφωνα με το άρθ. 14 του Ν.3669/2008 που τιτλοφορείται μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων ή έγκριση περιβαλλοντολογικών όρων και ιδιαίτερα στην παράγραφο 1 αναφέρεται σχετικά με τις περιβαλλοντολογικές μελέτες ότι η έγκριση όρων για την προστασία του περιβάλλοντος απαιτείται επίσης για την επέκταση, την τροποποίηση και εδώ θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη βαρύτητα ή τον εκσυγχρονισμό υφισταμένων έργων, εφόσον επέρχονται ουσιώδεις και ουσιαστικές τροποποιήσεις σε σχέση με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Οι εργασίες στην πρώτη συμπληρωματική σύμβαση αφορούν και ακύρωση υφιστάμενου
πρανούς προκειμένου να προστατευτεί από επαπειλούμενη κατάρρευση του. Οι εργασίες αυτές που  έχουν  εκτελεστεί  προβλέπουν  και  επένδυση  του  πρανούς  με  μπετόν,  πράγμα  που  είναι επιεικώς απαράδεκτο μέσα στην πόλη σε ένα έργο περιωπής όπως είναι αυτό της συγκεκριμένης γέφυρας, ενώ αποτελεί και προσβολή της νοημοσύνης, με ενδεχόμενο να καταρρεύσει το πρανές δηλ. αυτό που εκατομμύρια χρόνια υφίσταται.
Εφόσον    λοιπόν    για    τις    συμπληρωματικές    εργασίες    δεν    λήφθηκε    έγκριση
περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ. 14, εφόσον η έγκριση των περιβαλλοντολογικών όρων αποτελεί προϋπόθεση για τη έκδοση διοικητικών πράξεων, επομένως η έγκριση της πρώτης διοικητικής πράξης είναι παράνομη όπως και η πράξη η σημερινή που θα επακολουθήσουν.
Τρίτον, υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, είναι η 100/1996 η οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση διάλυσης εργολαβικής σύμβασης χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου οφείλεται κατ άρθρ. 9 παρ. 1και 3 του Ν.1418/1984 αναλογούσα αποζημίωση η οποία εξαιρεί τον ΦΠΑ.
Η επιτροπή παραλαβής υπολογίζει και ΦΠΑ, είναι λάθος, επομένως δεν πρέπει να ληφθεί καθόλου υπόψη και θα πρέπει να διορθωθεί. Αρθρ. 64 του 3669/2005 είναι η σχετική πρόβλεψη.
Τέταρτον, σύμφωνα με το άρθρ. 73 παρ. 7 του Ν.3669/2008 απαραίτητο στοιχείο για τη προσωρινή παραλαβή είναι ο φάκελος ασφάλειας και υγείας και θα πρέπει εκεί να υπάρχει μια
ειδική αναφορά ότι ο φάκελος είναι ενημερωμένος σύμφωνα με την παρ. 7 του αρθρ. 3 του
Προεδρικού Διατάγματος 305/1996. Δυστυχώς είναι τυπικό το θέμα αλλά πρέπει να υπάρχει
συγκεκριμένη αναφορά.
Στο πρωτόκολλο παραλαβής αναφέρεται ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου,
δεν αναφέρεται η συγκεκριμένη περικοπή. Ανατέθηκε σε επιτροπή να κάνει πραγματογνωμοσύνη, το είπα και προηγουμένως, μας ενδιαφέρει η άποψη του μελετητή. Θα πρέπει ο μελετητής να τοποθετηθεί,  είναι  αυτός ο  οποίος  μελέτησε,  φαντάστηκε  αυτό  το  έργο,  είναι  ο  καθ’  ύλην αρμόδιος προκειμένου να μας πει …. Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει η γνώμη του μελετητή.
Τέλος, έχει απασχολήσει το θέμα δημοσίως με τοποθετήσεις του κ.Δάσκαλου, ο οποίος μιλάει για ποινικές ρήτρες και δεν λαμβάνει υπόψη η επιτροπή τίποτα από αυτά που λέει. Υπάρχει εδώ ένα σύννεφο το οποίο καλύπτει την πόλη σε σχέση με αυτή τη γέφυρα, υπάρχουν γνωματεύσεις γνωμοδοτήσεις, απόψεις και η επιτροπή αυτά θεωρεί ότι δεν υπάρχουν, κωφεύει και αδρανεί και έρχεται εδώ και μας ζητάει να κάνουμε έγκριση πρωτοκόλλου. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουμε.
Καγκελίδης: Τελικά Πρόεδρε ακούγοντας τον κ.Μαρκούλη θυμήθηκα τον νομικό σύμβουλο του Δήμου, ο οποίος ήταν πάνω από τους τεχνικούς, τους αντιδημάρχους, από τις υπηρεσίες και έλεγε ο άνθρωπος ότι ήταν συμβατική υποχρέωση του εργολάβου και κάποιοι λαλίστατοι έβγαιναν έξω και έλεγαν ότι δεν ήταν συμβατική υποχρέωση γιατί δεν προχωράει η γέφυρα και ήθελαν την κεφαλή κάποιου επί πίνακι, θέλανε να του πάρουν το κεφάλι αν το Διοικητικό Εφετείο δεν έβγαζε την απόφαση αυτή.
Φυσικά κ.Κορωνά που συμμετέχετε στην επιτροπή, πήρατε υπόψη ότι ήταν συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου και έγινε η παραλαβή. Μιλώντας μαζί σας το πρωί πάνω στο θέμα των ρητρών και αν δεν κάνω λάθος είναι 38.000 οι ρήτρες, επειδή δεν έχουμε όλα τα στοιχεία και  πρέπει  να  μπαίνουμε να  διαβάζουμε,  έχουμε  και  άλλες  υποχρεώσεις,  εγώ  από  ότι  είχε αναφερθεί ο κ.Μαρκούλης, πήγαινα με τον κ.Δάσκαλο και έχω καταθέσει πάμπολλες φορές στον ανακριτή για το θέμα της ανικανότητάς μας, εκεί είναι οι καταθέσεις.


Μάλιστα κάποιοι «άρχοντες» του δήμου έλεγαν ότι εγώ δεν ξέρω τίποτα όταν στο γραφείο γινόταν σκοτωμός. Υπαλλήλους εκβιάζανε οτιδήποτε γινόταν, όχι στη θητεία σας, πριν από εσάς, γινόταν εδώ και ακουγόμασταν μέχρι την Μητροπόλεως και την Βενιζέλου. Κάποιοι που έβγαζαν έκπτωτους τους εργολάβους για να έχουμε 700.000και τα χάσαμε και καθόμαστε εδώ να λέμε πόσο υπολογίσαμε τις δεκάρες και τι ζητάει ο εργολάβος, αντί να του είχαμε πάρει την τσέπη ολόκληρη.
Σημείωση του blog: Τι είπε ο άνθρωπος;

Το θέμα είναι ότι πηγαίνοντας στα δικαστήρια έλεγε ο κ.Δάσκαλος ότι οι ποινικές ρήτρες ο οποίος επιβεβαιώθηκε πήγαν 17, πήγαν 300, κάποτε γινόταν σε γραφεία διαβουλεύσεις, μην τον βγάζεις έκπτωτο, βγάλ τον έκπτωτο, έτσι ήταν οι αποφάσεις της γέφυρας. Και λέω μήπως ο άνθρωπος αυτός δικαιωθεί μήπως  οι  ρήτρες  αυτές  πρέπει  να  είναι  πάνω  από  100.000 και υπολογίστηκαν στα 38.000€, μήπως κάτι κρύβει το ύψος των ρητρών; Μήπως θέλουν να καλυφθούν κάποιοι;
Δεν θα ήθελα να επιβεβαιωθώ σε αυτό, ότι το ύψος που καθορίστηκε με τις ρήτρες μπορεί να καλύπτει κάποιες ενέργειες κάποιου, να μην γίνω και σε αυτό προφήτης.
Εκείνο που είχα πει σε προηγούμενο συμβούλιο είναι ότι δεν θα ξανασχοληθώ με το θέμα της  γέφυρας,  ασχολήθηκα  πολύ  και  μάλιστα  κατηγορήθηκα  και  από  αιρετούς  και  από
υπαλλήλους. Τελικά δεν ήθελα να δικαιωθώ και δικαιώθηκα. Δεν θέλω σε αυτή τη φάση να φτάσουμε αντί αυτή η γέφυρα Κούσιου να τελειώσει με το ύψος της δωρεάς που θα περίσσευε
τότε με υπόλοιπο 1.000.000να μην φύγει άλλο ένα και τότε τι θα λένε; Πως ονομάζεται αυτή η γέφυρα; Κούσιου; Ή Κούσιου και δημοτών Βεροίας;
Λαζαρίδης: Εγώ κ.Μαρκούλη θα ήθελα να σταθώ σε ένα από αυτά που είπατε χαρακτηριστικά,  πως   είναι  δυνατόν  ένα   πρανές   που   στέκεται  έτσι  εκατοντάδες  χρόνια
καταρρεύσει; Αυτό συμβαίνει, δεν το βλέπετε γύρω σας, στα ΜΜΕ; Δυστυχώς συμβαίνει και όταν μάλιστα έχουμε μελέτη από γεωτεχνικό γραφείο το οποίο θεωρεί την ευστάθεια του πρανούς
οριακή και την πίεση της αρχαιολογίας σχετικά με το τείχος πόλης που βρέθηκε που έπρεπε να αποκατασταθεί  η  ισορροπία  του.  Ένα  το  τείχος  πόλης  και  ένα  την  άποψη  μελετητικού
γεωτεχνικού γραφείου για οριακή ευστάθεια του πρανούς. Τι έπρεπε να κάνουμε, να το αφήσουμε έτσι να στέκεται; Όταν ήταν πολύ πιθανό ή όχι να πέσει ανά πάσα στιγμή;




Σημείωση του blog: Για να ακριβολογούμε: Η Τεχνική περιγραφή της μελέτης αναφέρει: " Θα μπορούσε να λεχθεί μάλιστα ότι δεν έχει ούτε τον χαρακτήρα του υποχρεωτικού καθώς οι όποιες μελλοντικές επιπτώσεις είναι εύκολα εποπτευόμενες και είναι δυνατή η εφαρμογή της προτασίας αμέσως μετά μια τ΄'ετοια παρατήρηση επισφαλούς συμπεριφοράς εκτός φυσικά της σεισμικής δραστηριότητας. Εν ολιγοις επαφίεται στον κύριο του έργου να εκτιμήσει και να αποφασίσει την εκλογή των αγκυρώσεων τόσο χρόνικά όσο και ποσοτικά όσον αφορά την έκταση εφαρμογής τους κατά μήκος τοπυ πρανούς." Ποιά οριακή ευστάθια και πράσσειν άλογα λοιπόν;Απαντώντας στην ερώτηση για το τι μπορούσαν να κάνουν η απάντηση είναι πολύ απλή. Τίποτε μέχρι να τελείωνε το έργο. Κι αν βεβαίως έπρεπε να δώσουν κάποιο μεζεδάκι στον εργολάβο ας το έκαναν ως επιβράβευση και όχι ως δόλωμα. Και αυτό διότι ο εργολάβος ως ικανός θηρευτής καταβρόχθισε το δόλωμα χωρίς να φάει το αγκίστρι. 
Κε Καγκελίδη επειδή έχετε άποψη και συνέχεια εμφανίζεστε σαν πολύ ειδικός, θα σας κάνω δώρο ένα τεύχος σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ολομέλειας και
του επιμέρους τμήματος και του Διοικητικού Εφετείου που αναφέρεται ρητά για αστοχίες της μελέτης.  Μελέτη  η  οποία  αν  είχε  υλοποιηθεί  θα  επιβάρυνε  το  έργο  κατά  700.000 όπως
αποδείχτηκε με τις επαφές που κάναμε. Θα σας το δώσω να το μελετήσετε.
(Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Α.Καγκελίδης μιλά εκτός
μικροφώνου).
Λαζαρίδης: Θα σας το δώσω να το χαίρεστε. Θα σας τα στείλω με courier.
(Αδύνατη  η  απομαγνητοφώνηση  διότι  οι  δημοτικοί  σύμβουλοι  Α.Καγκελίδης  και
Α.Λαζαρίδης μιλούν εκτός μικροφώνου).
Δήμαρχος: Εγώ θα πω μόνο, γιατί ακούστηκαν πολλά πράγματα και για καπνούς και για ομίχλες κλπ., θα πω ότι οι εισαγγελικές κι οι δικαστικές αρχές είναι εκεί, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν κακώς κείμενα πρέπει να τα καταγγείλει και εδώ είμαστε, δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι. Εκεί είναι οι εισαγγελικές αρχές, όποιος νομίζει ότι δεν έγινε κάτι σωστά ας πάει να το καταγγείλει.
Μαρκούλης: Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι δεν κατάλαβε ο κ.Λαζαρίδης. Όταν λέμε για
επένδυση του πρανούς με μπετόν, λέμε παράλληλα ότι δεν λήφθηκε έγκριση σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρ. 14 γι αυτό το πράγμα κι έρχεται ο κ.Λαζαρίδης και λέει ότι έπρεπε να το κάνουμε. Μα δεν έχετε κάνει αυτό το οποίο έπρεπε να κάνετε.
Τι έχετε κάνει; Φυσικά το αμφισβητώ. Αμφισβητώ και την πρόθεση σας, την προαίρεσή
σας, γιατί ήσαστε από αυτούς που «δολίως» παρατείνατε το χρόνο προσφυγής του δήμου στα δικαστήρια μέχρι την τελευταία μέρα και μετά επίμονων παρεμβάσεων και παραινέσεων του νομικού συμβούλου, του κ.Παπαστεργίου, τελικά προσφύγατε με αποτέλεσμα να δικαιωθεί ο δήμος. Τι δεν θυμάστε και τι δεν καταλαβαίνετε;


Με συγχωρείτε, δείτε την αλληλογραφία που έχετε εσείς με τον κ.Παπαστεργίου και θα καταλάβετε τι σας λέω. Δέστε την, φέρτε την εδώ να τη διαβάσετε να ακούσει όλο το Δ.Σ.
Το τρίτο, το οποίο επίσης δεν μπορεί να το καταλάβει ο Δήμαρχος, η υπόθεση αυτή δεν είναι στα δικαστήρια; Που είναι; Στο σπίτι σας, στο δωμάτιό σας είναι;
Δήμαρχος:Κε Μαρκούλη να πάτε να καταγγείλετε ότι νομίζετε, αφήστε τις εξυπνάδες. Από ότι φαίνεται έχετε αργήσει.
Μαρκούλης: Και το όνομά μου ξέρω να διαβάζω και την υπογραφή μου εσείς φοβάστε
(Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Α.Μαρκούλης μιλά εκτός
μικροφώνου).
Δήμαρχος:  Να  πάτε  να  καταγγείλετε  ότι  θέλετε,  δεν  μας  ενδιαφέρει  η  άποψη  σας
κ.Μαρκούλη, να πάτε να την καταθέσετε στον Εισαγγελέα.
Μαρκούλης: Για αυτή την υπόθεση είναι υπόδικη η Δημοτική Αρχή.
Καγκελίδης:   Εγώ   θα   απέχω   της   ψηφοφορίας   γιατί   όπως   είναι   εδώ   θα   πάμε κατηγορούμενοι για αστοχίες υπευθύνων. να πηγαίνουμε είτε από τη μία πλευρά είτε ψηφίζουμε ή δεν ψηφίζουμε να είμαστε κατηγορούμενοι πάντα.
Πρ.Αντιπρόεδρος: Συμφωνείτε με την εισήγηση του αντιδημάρχου τεχνικών Αριστομένη
Λαζαρίδη;
Μέλη: Ναι
Λευκή ψήφο έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Α.Μαρκούλης, Σ.Στουγιάννος, Α.Αποστολόπουλος, Μ.Σουμελίδης, Γ.Γουλτίδης, Κ.Καραπαναγιωτίδης
Ο δημοτικός σύμβουλος Α.Καγκελίδης απείχε από την ψηφοφορία του παρόντος θέματος. Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη:
1.- Το από 4-8-2016 εισηγητικό σημείωμα του αντιδημάρχου τεχνικών Αριστομένη Λαζαρίδη.
2.- Την υπ αριθ. 342/2016 απόφαση του Δ.Σ.
3.- Το από 14/7/2016 πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής των εργασιών του ανωτέρου έργου.
4.- Την με αρ. πρωτ. 28329/29-7-2016 ένσταση της εταιρίας «ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΑΤΕΒΕ».
5.- Την με αρ. πρωτ. 29029/4-8-2016 γνωμοδότηση της επιτροπής προσωρινής παραλαβής του έργου «Κατασκευή Γέφυρας Αφών Κούσιου» επί της ανωτέρω ένστασης.
6.- Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
7.- Τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), του άρθρου 96 του
Ν.3463/2006, καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 73 του Ν. 3669/2008

Αποφασίζει κατά Πλειοψηφία

Α) Εγκρίνει το από 14/7/2016 πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής των εργασιών του έργου «Κατασκευή Γέφυρας Αφών Κούσιου», που εκτελέστηκε με εργολαβία από την εταιρία
«ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΑΤΕΒΕ».
Β)  Απορρίπτει  την  ένσταση  της  αναδόχου  εταιρίας  «ΑΛΙΑΚΜΩΝ  ΑΤΕΒΕ»  που
υποβλήθηκε στις 29/7/2016 (αρ. πρωτ. 28329) κατά του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής των  εργασιών  του  έργου  «Κατασκευή  Γέφυρας  Αφών  Κούσιου»,  για  τους  λόγους  που αναφέρονται στην από 4/8/2016 διατύπωση απόψεων της επιτροπής προσωρινής παραλαβής του ανωτέρω έργου.


Η απόφαση έλαβε αύξ. αριθμό 438 / 2016
.............................................................................................…….................................
Αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης λύθηκε η συνεδρίαση συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφηκε ως εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!