Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Επιτροπή διαβούλευσης: Τα ξανάπαμε και φύγαμε.



Πριν λίγο ήμουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης της πόλης της Βέροιας. Το δεύτερο θέμα ήταν μια αστική ανάπλαση με την ευρεία έννοια του όρου και όχι απλή αντικατάσταση πλακών πεζοδρομίου.  Συγκεκριμένα είναι αυτό για να πάρετε μιαν εικόνα.  (Tου link  είναι της Κομοτινής).
Αν με ρωτήσεις τη γνώμη μου το "δικό μας" πρόγραμμα μάλλον δεν έχει καμιά τύχη. Πρόκειται για κάτι χωρίς κεντρική ιδέα που αρχίζει από το πουθενά και καταλήγει στο πουθενά. Λέω ότι δεν πρόκειται να έχει τύχη διότι είναι ανταγωνιστικό. Την χρηματοδότηση την κερδίζουν όσοι έχουν καλύτερη πρόταση.
Η γεωγραφική του περιοχή είναι ο Προμηθέας και ο Τριπόταμος. Έκανα κάποιες προτάσεις.

Οι γύφτοι
Οι κάτοικοι του Προμηθέα (συνοικία της Βέροιας για τους ξένους) περιέγραφαν αρκετά από τα προβλήματά τους όταν τους ρώτησα. Ο κοινός τους παρονομαστής είναι μια υπόκωφη λέξη. Γύφτοι. Ναι ένας παράνομος καταυλισμός 500 μέτρα μακριά από το τέλος του οικισμού τους του δημιουργεί προβλήματα. Τους έχουν κουρσέψει τις περιουσίες τους, έχουν βρωμίσει τον τόπο και οδηγούν επικίνδυνα και χωρίς δίπλωμα.  Το θέμα η πρόταση που παρουσιάσθηκε το είχε χαϊδέψει απλώς. Να εμβολιάζονται τα παιδιά των Ρομά να ενταχθούν οι Ρομά και κάτι τέτοια γλυκανάλατα. Η τέλεια λύση βέβαια θα ήταν να φύγουν, αδιάφορο το που θα πάνε. Οι προτεινόμενες θέσεις θα μπορούσαν να είναι: Το Μπρούκλιν, το Χαλέπι, τα Σκόπια. Που τέτοιο καλό όμως. Άρα θα μείνουν. Και θα μείνουν διότι πουθενά αλλού δεν τους θέλουν στην ευρύτερη περιοχή και διότι ο ιδιοκτήτης της έκτασης του καταυλισμού δεν κάνει τίποτε.
Η πρόταση
Φωτισμός της περιοχής. Όχι φυσικά απλός φωτισμός άλλα τέσσερεις πυλώνες περίπου σαν κι αυτούς του σταδίου της πόλης που θα ανάβουν με τηλεχειρισμό από την Αστυνομία.
Monitoring:  Κάμερες εικοσιτετράωρης παρακολούθησης πάνω στους πυλώνες φωτισμού συνδεδεμένες με ένα κέντρο ελέγχου που μπορεί να είναι και η Αστυνομία.
 Παροχή Νερού. Κομμένο το τζάμπα. Μέτρηση της κατανάλωσης με τηλεχειρισμό και προπώληση νερού. Μέσα στο κόστος του νερού θα περιλαμβάνεται και η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος των πυλώνων.
Δεν παρατέθηκε επιχειρηματολογία. Αλλά τα επιχειρήματα είναι προφανή.
1.      Τους φορτωθήκαμε που τους φορτωθήκαμε, τουλάχιστον να ξέρουμε τι κάνουν.
2.      Για την προαγορά νερού θα δημιουργηθεί μια εσωτερική ιεραρχία την εικόνα της οποίας θα αποκτήσουμε σε μικρό βάθος χρόνου. ,
3.      Θα καταλάβουν πως δεν μπορούν να επιβιώσουν σαν παράσιτα.
Βεβαίως μια οργανωμένη κοινωνία θα μπορούσε να κάνει παραπάνω πράγματα. Είναι το μοντέλο της απορρόφησης των Χαρέντι στην Αμερική. Χαρέντι είναι υπερορθόδοξοι Εβραίοι που μοιάζουν με φιγούρες από τον βιολιστή στη στέγη. Οι κανονικοί Εβραίοι έστησαν μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία αρπάζει όποιον προβληματίζεται και θέλει να αποσπαστεί από την κλειστή κοινότητα των φανατικών. Το σπουδάζουν το ενισχύουν οικονομικά και το παρακολουθούν. Από την ιστορία βγαίνουν κερδισμένα τα άτομα και η mainstream κοινότητα. Όχι έτσι, αλλά κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει κι εδώ.



Ο Τριπόπταμος
Τους θύμισα όλες τις αστοχίες και της υπερβολές της μελέτης. Εδώ, εδώ, εδώ, εδώ  δικά μου δημοσιεύματα.
Προσπάθησα να τους εξηγήσω πως το ελάχιστο που μπορούν και οφείλουν είναι να κάνουν μια εθελοντική ομάδα καθαρισμού της κοίτης την λειτουργία της οποίας να την καλύψουν με μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.
Και τέλος να φροντίσουν το monitoring της περιοχής. Δεν έγινα μελοδραματικός αναφέροντας το παρακάτω αν και το πιστεύω 100%: Την παρακολούθηση την χρειαζόμαστε και διότι οφείλουμε να προστατέψουμε την πόλη από την χρήση ναρκωτικών ουσιών και εκεί είναι μια πολύ καλή περιοχή για τέτοιες δραστηριότητες. Φυσικά την παρακολούθηση την μπορούμε να την επεκτείνουμε και στις περιοχές των κάδων των σκουπιδιών, είπα.



Η βιοκλιματική πρόταση
Αναφέρεται σ’ αυτό το κείμενο. εδώ   Την είχα αναλύσει και αλλού αλλά δεν το βρίσκω θα την βρώ όμως και θα την ξαναπαρουσιάσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!