Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Μετά την «ματαιωμένη καταστροφή», ας γυρίσουμε στα καθιερωμένα μας ψέματα.



Προχτές τελείωσε μια φτηνή πλακίτσα. Αυτή με το τέλος του πλανήτη, τους Μάγια και ότι άλλο μπορεί να κατεβάσει το  τόσο θαυμαστό αλλά και τόσο ευάλωτο ανθρώπινο εργαλείο. Ο εγκέφαλός μας. Ανεξάρτητα αν κάποιο 1 τοις χιλίοις την είχε ψιλοψωνίσει, σιγά το πράγμα δηλαδή τόσα ψώνια μπορείς να βρεις και για εντελώς ασήμαντες αφορμές,  η όλη ιστορία εκτός από την συμπάθεια που έβγαζε, τον τζίρο που δημιούργησε, είχε και μια άλλη οπτική. Ανέδειξε ακόμη μια φορά την ευκολία χειρισμού των ανθρώπινων μαζών.

Για την επιβολή ενός θηριώδους ψέματος, χρειάζεσαι κατ΄αρχήν μια οντότητα μεγάλη και απόμακρη. Έναν στόχο που υπερβαίνει την ανθρώπινη ζωή. Ένα οργανωμένο και αυστηρά ιεραρχημένο σύνολο ανθρώπων για την προώθησή του και  μια κρατική οντότητα να το στηρίξει με την νομιμοποιημένη βία όταν χρειάζεται. Είχε την τεράστια και απόμακρη οντότητα, και το ιερατείο των μέσων πληροφόρησης, έλειπε ο στόχος που υπερέβαινε την ανθρώπινη ζωή και η κρατική οντότητα. Υπό την έννοιαν αυτήν είχε περιορισμένη ημερομηνία λήξεως και μικρή εκμεταλευσιμότητα. Το παραμυθάκι με το τέλος του κόσμου έμοιαζε με τα παραπάνω: Δεν έπαυε όμως να είναι μια καλή άσκηση ετοιμότητας για όσους χειρίζονται την κοινή γνώμη. Η μείζων σύλληψη είναι μια  κρατική θρησκεία ή ότι μοιάζει  μ’ αυτήν.
Ο εικοστός αιώνας είχε τέτοιες συλλήψεις. Η πιο κοντινή μου είναι ο κομμουνισμός. Είχε ιερατείο και λόγχες επιβολής. (Κομουνιστικό Κόμμα και μυστική υπηρεσία, ακόμη και όταν δεν ήταν στην εξουσία, όπως στην Ελλάδα του εμφυλίου). Είχε το θηριώδες ψέμα: Όλη την βιβλιογραφία του «επιστημονικού» (και καλά) σοσιαλισμού. Είχε τον στόχο που υπερέβαινε μια ζωή: Την επικράτηση του Σοσιαλισμού. Δεν έδινε λύσεις στην μετά θάνατο ζωή και ήταν ιδιαίτερα ταυτισμένος με την κρατική οντότητα σε σημείο να μη μπορεί να επιβιώσει μετά την κατάρρευσή της.
Σήμερα δεν υπάρχει πια κομουνισμός. Υπάρχει όμως και πάλι το θηριώδες ψέμα, το ιερατείο, η απόμακρη οντότητα, ο μέγας στόχος και η υπερκρατική πλέον οντότητα στηρίζει την νέα μας θρησκεία. Μια θρησκεία που έχει και διάβολο και φυσικά ακριβά συγχωροχάρτια.  Μια υπερκρατική θρησκεία που διδάσκεται σαν απόλυτη αλήθεια στα σχολεία (από τα νηπιαγωγεία μάλιστα) και προωθείται μέσω όλων των μέσων της επίσημης προπαγάνδας. Και επειδή ο αναγνώστης έχει ήδη καταλάβει ναι, είναι το θηριώδες ψέμα της κλιματικής αλλαγής.
Έχει «επιστημονική» στήριξη: Όλοι οι αγορασμένοι κονδυλοφόροι των απανταχού ακαδημαϊκών την προσφέρουν ανενδοίαστα. Είναι το νέο ιερατείο. Υπάρχει το θηριώδες ψέμα το οποίο έχει και θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, την θέση της μακρινής Παλαιστίνης την οποία επικαλέστηκε ο Κωνσταντίνος όπου υποτίθεται ότι συνέβησαν πράγματα που αποτελούν τον πυρήνα του Χριστιανισμού, υπάρχουν οι μακρινοί πόλοι τους οποίους επισκέπτεται μόλις το ένα εκατομμυριοστό του πληθυσμού του πλανήτη στους οποίους λιώνουν οι πάγοι και ψοφάνε οι πολικές αρκούδες.  Υπάρχει η υπερκρατική οντότητα που είναι ο ΟΗΕ. Ο μέγας στόχος είναι η «Σωτηρία του Πλανήτη». Ο διάβολος που είναι ο κατά τα άλλα αβλαβές διοξείδιο του άνθρακα, η αμαρτία που είναι η εκπομπή του, το συγχωροχάρτι που είναι η αγορά ισοδυνάμων ρύπων, Ας μην το κουράζουμε, αν ψάξουμε θα βρούμε ένα σωρό ακόμη ομοιότητες.
Η απάντησή μας οφείλει να είναι ίδια με αυτήν που δίνουμε στην θρησκεία. Την γνώση και την έρευνα μέσω των δυνατοτήτων που μας δίνει ο ορθός λόγος.
Σαν μια μικρή συνεκφορά παρατίθεται αυτό το link. Μην σας τρομάξουν τα διαγράμματα. Διαβάζεται εύκολα. 
Α ναι οι θρησκείες έχουν λιτανείες και άλλα δρώμενα. Εδώ υπάρχει και η ανάλυση ενός σύγχρονου δρώμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!