Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ισολογισμός: Τοποθέτηση Αγγέλογλου


Απέναντι στις τρέχουσες πολιτικοκοινωνικές αντιξοότητες και στις δυσχέρειες που έφερε τόσο η οικονομική κρίση όσο και η κρίση αξιών, πολλές στρατηγικές ήταν δυνατές: Θα μπορούσε κανείς να υιοθετήσει την πρόληψη ώστε να προλάβει την αδυσώπητη αναγκαιότητα της θεραπείας- η Δήμαρχος, εν προκειμένω, κι η Δημοτική της ομάδα, αλλά και γενικότερα το δημοτικό συμβούλιο έχει αρκετούς θεράποντες της υγείας, ιατρούς εξυγιαντές της παθογένειας,- οπότε θα μπορούσε να είχε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, της πρόληψης δηλαδή. Να γίνει προφήτης στον τόπο της, κι όχι στην εσπερία.
Γιατί σ΄ όλα τα οικοσυστήματα, είναι θερμοδυναμικό αξίωμα η εντροπία: όταν σε βλέπουν να αδρανείς και είσαι ο καλύτερος πελάτης ακριβοπληρωμένων smart προγραμμάτων, σε καλούν να συμμετέχεις ακόμη σε και πανευρωπαϊκά φόρουμ οι διαφημιζόμενοι χορηγοί.
Κατά παράκληση ή παρέκλιση.

Θα μπορούσε κανείς, πριν αναλωθεί σε αναγκαστικές ενέργειες και άγριες εντολές (διορθωτικές επί διαρθρωτικών),να διορθωθεί και να αναδιαρθρωθεί ο ίδιος ώστε να αναδιαρθρώσει το αντικείμενό του, σύμφωνα με το εφικτό, δραστηριοποιούμενος, και με κύρια μέριμνά του να λάβει τα μέτρα του, προκειμένου να προλάβει τις επερχόμενες δυσβάσταχτες πολιτικοκοινωνικές συμφορές. Αυτή η επιλογή προϋποθέτει πολύπλευρη αίσθηση της πραγματικότητας και ολοκληρωτική ανάληψη ευθυνών, κυρίως όμως, ένα στιβαρό γνώθι σ' αυτόν.
Η Δήμαρχος εν προκειμένω, ούτε αίσθηση της πραγματικότητας φαίνεται να έχει, ούτε επίγνωση των ευθυνών της. Κι είναι χαρακτηριστικό κι εντυπωσιακό το ότι στο μέσον του κειμένου της εξομολογητικής της εισηγήσεως, περνάει αβίαστα απ΄ το πρώτο πληθυντικό στο δεύτερο ενικό. Το "εμείς αντιμετωπίσαμε, εμείς προνοήσαμε, εμείς δημιουργήσαμε, εμείς ιδρώσαμε ", μετατρέπεται σε Εσύ, συγκεκριμένα, «στην καθημερινότητα που συχνά ΑΔΥΝΑΤΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ, λόγω της έλλειψης εργαζομένων και το πάγωμα των προσλήψεων». Της φταίει ο δημότης. Σας θυμίζω την ειρωνεία του γερμανού επιτρόπου κ. Φούχτελου, για την καθαριότητα και το πάγωμα των προσλήψεων, που εξομολογήθηκε η ίδια η δήμαρχος, οπότε αμαρτία εξομολογουμένη μισή συχωρεμένη.
Σ΄ αυτή ακριβώς την σημειολογική παρατήρηση των εσωτερικών συγκρούσεων, το ασυνείδητο προσπαθεί να αποσείσει και να μεταθέσει τις ευθύνες του σε τρίτους. Έτσι η εσωτερική φωνή μετατρέπει το δρόμο σε δράμα και μάλιστα ψυχόδραμα. Πώς θα μπορούσε να αναλάβει τις ευθύνες της; Εδώ και καιρό ήταν εμφανή τα σημάδια της γενικής χρεοκοπίας, όχι μόνο επειδή Ο,ΤΙ συμβαίνει στην κεντρική εξουσία αργά ή γρήγορα μετακυλίεται και στην αυτοδιοίκηση – δεδομένης της απολύτου εξάρτησης της απ ΄αυτήν μέσω των σφιχτών κομματικών εναγκαλισμών - αλλά επειδή κι ο ίδιος ο Καλλικράτης είχε προ πολλού επισφραγίσει του λόγου το αληθές, προαναγγέλλοντας σαφώς, ότι οι επαρχίες, θα αφεθούν και θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους.
Ήταν προβλέψιμο και γενικά παραδεκτό, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα κληθεί, αργά ή γρήγορα, να τα βγάλει πέρα μόνη της. Αυτή η προαγγελία που διατύπωνε άλλωστε εμφαντικά εδώ και 20 χρόνια η ίδια λέξη, Αυτό- διοίκηση, διατυπώνεται τελευταία κομψά με τον όρο ομοσπονδοποίηση που αντηχεί όλο και πιο συχνά σαν προανάκρουσμα, αλλά κανείς από τους εκλεγέντες δημάρχους τόσο του Καποδίστρια όσο και του Καλλικράτη, μπόρεσε να εκλεγεί υπερβαίνοντας την ιδιότητα των αναρριχητικών κι αναρριχόμενων χωρίς κομματικό στήριγμα. Η Αυτοδιοίκηση ήταν μέχρι πρότινος ετεροδιοίκηση και τώρα ακόμη χειρότερα. Η αυτοδιοίκηση αλλόφωνα επιτροπική. Κι αν η Δήμαρχος δεν είχε αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα αυτή, της φιλοσοφίας, του θεσμισμένου πια Καλλικράτη, ως προστάδιο της ομοσπονδοποίησης, δύο μήνες αφού είχε τεθεί σε ισχύ ο νόμος, κατέφθασε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου, σύμβουλος του νομοθέτη υπουργού κ.Ραγκούση, αν θυμάμαι καλά, και μ΄ ένα ταχύρρυθμου σεμινάριο, προσπάθησε να τη διδάξει στους τοπικούς αυτοδιοικητικούς. Είχαν προστρέξει μέχρι κι οι αντιδήμαρχοι γειτονικών Δήμων, της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας, κι απ΄ ό,τι θυμάμαι σε κάποια αποστροφή του, ο επιμορφωτής είχε ρωτήσει; «Πόσους δικηγόρους έχετε στο Δήμο, κ. Δήμαρχος;» «Τρεις είχε απαντήσει η κ. Δήμαρχος, με ξεχωριστή ετοιμότητα.
«Άλλους τρεις να προσλάβετε και να τους κάνετε έξη». Και να εκλέξετε οπωσδήποτε συμπαραστάτη του Δημότη, οπότε όποιος πολίτης περισπά την προσοχή απ΄ το έργο σας, το δικό σας και των αντιδημάρχων σας, να τον στέλνετε στον συμπαραστάτη που θα εναλλάσσεται με τους δικηγόρους σας. Κι η Δήμαρχος, όπως όλοι γνωρίζουμε κοντά στους συμβούλους της τάξεως των 300 000 χιλιάδων € ετησίως, και κοντά στους 40 δημοτικούς μεθόδευσε και την πρόσληψη άλλων 9 ή 11 δικηγόρων, προκειμένου να συμμαζέψει την ακυριάρχητη περιουσία του Δήμου, μάλιστα κατά παράβαση του νόμου, οπότε αναγκάστηκε η οικονομική επιτροπή να ακυρώσει την απόφασή της και να λάβει άλλη, σύννομη. Γεγονός που συνέπεσε με την απόφασή της να ξεκινήσει τις διώξεις,τις μηνύσεις και τις αγωγές εναντίον δημοσιογράφων και πολιτών, που τόλμησαν να εκφράσουν δημόσια τη γνώμη τους. Δυστυχώς,η Δήμαρχος επέλεξε να ισοσκελίσει τον απολογισμό της, μεμψιμοιρώντας αφ΄ ενός, ως θύμα των περιστάσεων και της συγκυρίας και αφ΄ ετέρου υιοθετώντας –εντρυφώντας και εξελίσσοντας- το παλιό δοκιμασμένο σύστημα των πελατειακών σχέσεων, εξυπηρετήσεων και εκδουλεύσεων συνέχισε την ίδια πορεία ανάγοντας συγχρόνως σε επωδό το σλόγκαν, «να μη χαθούν λεφτά». Επί έξι συναπτά έτη κινείται σταθερά σ΄ αυτή την πορεία επικεντρωμένη κι αφοσιωμένη πλήρως στο επάρατο πολιτικό κόστος, έχοντας κύριο και μοναδικό προσανατολισμό της, το προσωπικό πολιτικό της όφελος. Πολιτικό όφελος, με το οποίο κατάφερε να επιπλεύσει ευκαιριακά βοηθούμενη και απ΄ την διαφορετικότητα οράματος του αντιπάλου της, που είχε μοναδικό προσανατολισμό του, πώς θα επανεκλεγεί βουλευτής και μάλιστα απ΄ ό,τι αποκρυσταλλώνεται συχνά στους παροικούντες τα δημαρχιακά πράγματα, άμεσα με τη συναίνεση, συνεργασία και σύμπνοια και έμμεσα με την σημειολογική υποστήριξή της.
Ένα κατηγορηματικό παράδειγμα αρκεί για ν΄ αποδείξει του λόγου μου το αληθές.
Συνεδρίαση πρώτη Ιανουάριος 2010.
Έγκριση για τη μίσθωση δημοτικού ακινήτου από άγονη Δημοπράτηση, ως συνήθως, τις Σαραντόβρυσες. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι δυνατόν να μισθώνεται σχεδόν ομόφωνα, μόνο η κ. Σαββαίδου η κ. Σοφρόνωφ ο κ. Μελιόπουλος το καταψήφισαν κι ο κ. Κάκαρης λευκό. Οίκημα μέσα στην εξοχή, σε 1 στρέμμα οικόπεδο με 170 ευρώ το μήνα λες κι ήταν κοτέτσι, και να μην γίνεται βρεφονηπιακός σταθμός στους οποίους ο δήμος πληρώνει για υπόγεια υπέρογκα ποσά 3,456, 99 ευρώ το μήνα παρακαλώ και ειδικότερα 1673,00 για τον παιδικό, 925,49 για τον β παιδικό και 858 για τον βρεφονηπιακό. τιμές που μόνο για πυρηνικά καταφύγια, μπορούν να δικαιολογηθούν, χωρίς φυσικό φως- ανήλια και αμφίβολης υγειονομικής επάρκειας. Κι ο κύριος Τσαβδαρίδης βουλευτής, πλέον κρυφός υπέρμαχος των μνημονίων και της λιτότητας, υπερθεμάτισε και το ψήφισε τόσο ο ίδιος όσο κι η παρέα του. Αργότερα μάθαμε ότι ο πλειοδότης των 170 ευρώ μηνιαίως ήταν σύζυγος αποσπασμένης κυρίας στο γραφείο του συναδέλφου του και ομοιδεάτη της κ.Δημάρχου, βουλευτή Τάσου Σιδηρόπουλου κι έτσι εξηγήσαμε το οξύμωρο και το παράδοξο του τραγελάφου.
Ήταν απλά μια αβροφροσύνη στον συνάδελφο για τον πρώτο και ομοϊδεάτη κομματικό σύντροφο για την δεύτερη.

Η πόλη μας όμως, όπως ήταν και νομοτελειακά επόμενο, έγινε το πρώτο θύμα των περιστάσεων και καλείται να πληρώσει, ακριβά μάλλον, τα επίχειρα των επιλογών της που άρχισαν να σκάζουνε ένα ένα σαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα ανάμεσα στα διαμαρτυρημένα γραμμάτια των ομοϊδεατών προκατόχων της. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της πόλης, από ημιθανής,νεκρώθηκε απ΄ άκρου εις άκρη και η μόνη έντονη δραστηριότητα που παρατηρεί κανείς είναι η περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τους ρακοσυλλέκτες και φαγώσιμων από τους ενδεείς συμπολίτες μας που δεν ντρέπονται πια να δουλέψουν μέρα, -δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύκτας,- αλλά σπεύδουν στα σκουπίδια και στους κάδους από νωρίς το πρωί για το ποιος θα προλάβει πρώτος. Εδώ ισχύει η παροιμία του αψευδούς στόματος του λαού που αποδίδει στην πόλη: «Σαν ζωντανή αγάπα με και τα μνημόσυνα άστα. Ο ισολογισμός που καλούμεθα να εγκρίνουμε σήμερα είναι απόρροια και αποτέλεσμα ενός έωλου εικονικού και πλασματικού προϋπολογισμού. Πράγματι: Τα προϋπολογισθέντα έσοδα, είναι περίπου
80 εκατομμύρια € (αν θέλετε σας τα λέω επακριβώς) Τα πραγματοποιηθέντα, σχεδόν 42 εκατομμύρια € Τα προϋπολογισθέντα έξοδα, σχεδόν 81 εκατομμύρια € και τα πραγματοποιηθέντα έξοδα ούτε 39 εκατομμύρια € Εκτέλεση στο 50 %. Ο πρώτος απολογισμός του Καλλικρατικού Δήμου επομένως, δηλώνει, ανυπαρξία έργου, καθότι στο σύνολο των εξόδων του Δήμου για επενδύσεις-έργα, αναγράφεται το ποσό των 2.188.000 € που αφορά: Οδούς και οδοστρώματα 584.000€ Γέφυρα Κούσιου 529.000 € Προμήθεια τηλεελέγχου Μακεδονίδος 1.114.000 € και συντηρήσεις έργων 106.00 € σελίδες (13, 19). Πέραν τούτου ουδέν. Άρα ή στραβός ήταν ο προϋπολογισμός,ή στραβά αρμενίζει ο ισολογισμός.
Παρενθετικά,το δηλώνω τώρα, για την περίπτωση που με διακόψει ο κ Πρόεδρος, δεν μπορούμε με λύπη μας να ψηφίσουμε την έγκριση του ισολογισμού
, όχι μόνο για τους λόγους στους οποίους θα αναφερθώ διεξοδικά παρακάτω, αλλά κυρίως για το ζήτημα ηθικής και όχι μόνο, τάξεως, να εκταμιεύεται ποσόν της δωρεάς Κούσιου για μέρος του έργου γέφυρα Κούσιου, και να μην είναι κατατεθειμένο το συνολικό ποσό της δωρεάς στο ταμείο του Δήμου, αλλά σε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα μέλους της Διαχειριστικής επιτροπής.
Το εντυπωσιακότερο όμως όλων, είναι ο συνωστισμός των εκροών των κεφαλαίων στο κεφάλαιο της εξυπηρέτησης των κοινωνικών δομών, το πολυθρυλούμενο Κοινωνικό έργο της Δημάρχου, ο έξυπνος δήμος κτλ. Παρατήρηση που από μόνη συνομολογεί την προσήλωση της δημοτικής αρχής στην εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων που καθαίμαξαν -και συνεχίζουν να καθαιμάσσουν- όλη τη χώρα. Δεύτερο εντυπωσιακό τεκμήριο της δήθεν αθωότητας και της υποκριτικής των εισηγητικών «ρημάτων», «κριμάτων» και «αποκριμάτων» της Δημάρχου Βεροίας η πάγια τακτική της ν΄ αποφεύγει συστηματικά κάθε έλεγχο. Πού είναι η δημόσια λογοδοσία του Δημάρχου; Που η διαφάνεια στα πεπραγμένα;
οι ερωτήσεις που θα κάνω είναι ρητορικές. Εκτός κι αν η ¨Δημαρχος κατά παράβαση των συνηθειών της θελήσει να απαντήσει.
Γιατί δεν εισπράχτηκε το ποσό των 220. 000 του προγράμματος ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ σελίς 6,
ων σελίς 34 που ήταν για επιστροφή από το έργο ¨Ανω κάτω Βέρμιο; Πώς και δεν τελείωσε το κτήριο της δωρεάς Καραναστάση; 199.000 ευρώ σελίς 12 Πόσες μελέτες έγιναν και σε ποιους ανατέθηκαν, για την αποκατάσταση του κτιρίου; Τι απέγινε το κτίριο Χατζίκου και γιατί δεν ανατέθηκε η μελέτη; Σελίς 25 Γιατί δεν εξοφλήθηκαν οι οφειλές του 2010 μέσα στο 2011 και έμειναν απλήρωτες για το 2012, είναι περίπου 2 εκατομύρια… σελ 33 Το έργο υποδοχής των Ρομά, σελίς 20, γιατί εγκαταλείφθηκε, δεν άρχισε καν, δηλαδή, ξεκίνησε στην Δημόσια διαβούλευση και πήγε στα αζήτητα, όπως κι ο θεσμός της, στον οποίο η κ. Δήμαρχος προήδρευσε άπαξ, μια δεύτερη φορά άφησε την κ. Μπακαμτσόγλου και έκτοτε αγνοείται η τύχη της. Συμπαραστάτης του Δημότη. Όφειλε αλλά δεν τόλμησε ίσως από ελαφρά αμέλεια να το επαναφέρει,είναι κουραστικές οι ατελέσφορες ψηφοφορίες… Είναι σε θέση να μας πει η κ. Δήμαρχος ένα ενδεικτικό ποσό για τις οφειλές προς τον Δήμο και πόσα αυτός συνολικά οφείλει; Αιτήματα πολιτών απαντώνται σπανιότατα συχνά μόνο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ακόμη και δημοτικών συμβούλων και μόνο σε περιπτώσεις προσδοκώμενου πολιτικού οφέλους. Τις περισσότερες φορές προσκρούουν στον τραγέλαφο πια, των προσωπικών δεδομένων. Από την ημερομηνία θανάτου των προσώπων στα οποία σχεδιάζει να απονείμει μεταθανάτιες διακρίσεις, απ΄ τις αποφάσεις ένορκων διοικητικών εξετάσεων μέχρι τις πιστοποιήσεις έργων και αλίμονο μέχρι και τις υιοθεσίες αδεσπότων ζώων.
Το ποσό του προγράμματος Μπαλτατζής στην ίδια σελίδα. Η αντιπλημμυρική μελέτη του Τριποτάμου 100.000 ευρώ σελίς 8 Ποιες είναι οι ενέργειες που έκανε για την υλοποίηση των έργων του Θησέα; Για τη συνέχιση του έργου του κολυμβητηρίου που έμεινε να χάσκει σαν ραχοκοκαλιά από ψάρι σε χωματερή; σελίς 18 Μεταπτυχιακό.Φθάσαμε να αναγκαζόμαστε να το πληρώνουμε από το υστέρημα του Δήμου προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί. Γιατί δεν πληρώθηκαν οι υποχρεώσεις σε Δημοτικές επιχειρήσεις σελίς 6; Πόσα χρήματα πληρώνει ο Δήμος στην Μεταφορά των απορριμμάτων σελίς 12. Για το ευρυζωνικό δίκτυο σελίς 14 Τι συνέβη με το ποσό των 403 χιλιάδων αχρεωστήτως καταβληθέντων
Η εσωστρέφεια του Δήμου έχει υψώσει τοίχο από νταμαρόπετρα ίδιο με τον τοίχο τύπου της Καισαριανής, που υψώθηκε στην πλατεία Ωρολογίου.
Όχι,δεν θα ψηφίσουμε τον ισολογισμό, με λύπης μας ...αλλά δεν θα τον ψηφίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!