Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Βδέλλες



Οι βδέλλες είναι πλατυέλμινθες. Δηλαδή όχι σκουλήκια (αννελίδες) αλλά πρωτόγονα αρπακτικά που όμως δεν παύουν να έχουν τα χαρακτηριστικά του άγριου θηρευτή.  Στήνουν ενέδρες, παραπλανούν το θύμα τους, τρώνε αχόρταγα αλλά και περνάνε μακρές περιόδους πείνας κλπ.
  Η ιατρική πριν τον Πασκάλ τις είχε χρησιμοποιήσει για αφαιμάξεις. Θεωρούσαν ότι η αποβολή του αίματος θα έκανε καλό στον ασθενή και οι βδέλλες ήταν ένας ανώδυνος και αποδοτικός τρόπος γι’ αυτό. Ανώδυνος διότι όταν η βδέλλα κολλούσε στο θύμα/ασθενή έκκρινε ένα ασθενές αναισθητικό και ο ασθενής δεν καταλάβαινε τίποτε.  Αποδοτικός γιατί απομυζούσε το αίμα  με αργό τρόπο και ο ασθενής συνήθιζε στην νέα κατάσταση.
Σαν πόλη το τελευταίο που χρειαζόμασταν ήταν μια αφαίμαξη. Διανύουμε ήδη τον πέμπτο χρόνο μιας οικονομικής ύφεσης, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει λυσσάξει, δουλειές δεν υπάρχουν, τα δε σημάδια της παρακμής τα βλέπεις καθημερινά να σέρνονται στους δρόμους της πόλης . Η δωρεά των αδελφών Κούσιου αλλά και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις  το ίδιο το έργο των αστικών αναπλάσεων θα ήταν μια μικρή μετάγγιση σε μια αναιμική οικονομία.
Θα μπορούσε, αν η πόλη διέθετε μια στοιχειωδώς ικανή ηγεσία. Τα πράγματα όμως στράβωσαν με τον χειρότερο τρόπο.
Η δωρεά Κούσιου
Στην μεν δωρεά Κούσιου η Δημοτική αρχή βιάστηκε να δημοπρατήσει το έργο με μια ανοικτή δημοπρασία και δεν περίμενε έναν μήνα να κηρύξει το έργο ειδικού σκοπού και να κάνει μια δημοπρασία με προσκλήσεις. Έτσι μοιραία το έργο δόθηκε στον μειοδότη εργολάβο ο οποίος  ούτε να κοστολογήσει ήξερε, ούτε γέφυρα είχε ξαναφτιάξει και εκτός των άλλων ήταν έμπλεος οικονομικών υστεροβουλιών.  Σα να μην έφταναν αυτά ο Δήμος παραιτήθηκε από τα δύο όπλα που έχει ο Δημόσιος φορέας όταν αναθέτει κάποιο έργο: Την έκπτωση (το διώξιμο, δηλαδή, με ταυτόχρονη είσπραξη του ποσού της εγγυητικής επιστολής) του εργολάβου και της ρήτρες (τα πρόστιμα σε περίπτωση αργοπορίας).  Μόλις ο εργολάβος το αντιλήφθηκε  άρχισε κατ’ αρχήν να εγείρει απαιτήσεις πέρα για πέρα παράνομες και φυσικά να καθυστερεί σκανδαλωδώς το έργο. Στο τέλος πέρασαν όλες οι προθεσμίες μέσα στις οποίες ο Δήμος θα μπορούσε να ασκήσει έννομα δικαιώματα. Σήμερα πια  ούτε να τον διώξουν μπορούν, ούτε ρήτρες μπορούν να του επιβάλλουν..  Αντίθετα ο εργολάβος  ο οποίος διεκδικεί ένα πρόσθετο ποσό 800.000 € δουλεύει όσο και όποτε θέλει περιμένοντας να εκδικασθεί η προσφυγή του. Αν την κερδίσει παίρνει τα επί πλέον 800.000 που ζητά και αν την χάσει απλά παίρνει το καπελάκι του και φεύγει.  Υπάρχει και χειρότερο: Εκτός από την προσφυγή για να συνεχίσει εκβίασε και συνεχίζει να εκβιάζει να του δώσουν μικρά εργάκια εν πολλοίς άσχετα με το έργο αλλά και άχρηστα. Κι όταν λέμε εργάκια εννοούμε κανονικά έργα προϋπολογισμού 141.000 € για παράδειγμα. Το τελευταίο κατόρθωμα του Δημοτικού μας Συμβουλίου ήταν η απόπειρα να του αναθέσουν την σταθεροποίηση των πρανών, γιατί θα έκανε, λέει, πλημμύρα και θα τα έπαιρνε το νερό. Μόνο που τα πρανή είναι από σκληρό συμπιεσμένο τραβερτινικό πέτρωμα και η αποσάθρωση θα αρχίσει εκατό (!) χρόνια μετά. Βέβαια δεν υπέγραψαν σύμβαση γιατί η διαχειριστική επιτροπή της δωρεάς τους σιχτίρισε κανονικά. Η δωρεά έχει βλέπετε έναν ιδιόρρυθμο και ίσως μη νομότυπο όρο: Τα χρήματα θα ήταν στον λογαριασμό της επιτροπής και όχι στα χέρια του Δήμου. Σήμερα όλοι αναγνωρίζουμε πόσο σοφός ήταν ο όρος αυτός. Θα είχαν κάνει τα λεφτά «σουβλάκια» και θα ζητούσαν κι άλλα. Παρ’ όλα αυτά και πάλι ενέδωσαν στον εργολάβο: Το έργο εκτός από την κύρια γέφυρα προέβλεπε και 300 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν για την κατασκευή των προσβάσεων στη γέφυρα. Οι προσβάσεις όμως όφειλαν να κατασκευασθούν με βάση το άρθρο 7 της Σύμβασης  αφού τελείωνε το κυρίως έργο. Και εδώ φαίνεται πόσο επιφυλακτικοί ήσαν οι άνθρωποι της διαχειριστικής επιτροπής της Δωρεάς. Αν περάσετε  σήμερα από το εργοτάξιο θα δείτε από την μεριά της Αριστοφάνους σκυροδετημένα 80 τουλάχιστον κυβικά μέτρα τμήματος των προσβάσεων. Ο εργολάβος θέλει να τους φάει ζωντανούς και αυτοί τον ταΐζουν με μεζεδάκια μήπως και τον ξεγελάσουν.  Νομίζουν ή κάτι άλλο συμβαίνει;
Προσπαθώντας να προβάλω χρονικά το έργο σε έναν ορίζοντα διετίας βλέπω δύο ενδεχόμενα:  Τον εργολάβο να κερδίζει την προσφυγή του και τον Δήμο να πληρώνει εξ ιδίων πόρων τα 800.000 € της διεκδίκησης, διότι ο δωρητής και η επιτροπή δεν είναι κορόιδα ή τον εργολάβο να χάνει την προσφυγή, να φεύγει ακροποδητί  με την εγγυητική στο χέρι και το έργο να δίδεται στον επόμενο μειοδότη με νέες τιμές οι οποίες  θα είναι φυσικά επιβαρυμένες κατά ένα εκατομμύριο €, το οποίο και πάλι θα πρέπει να πληρώσει ο Δήμος. Φυσικά υπάρχει περίπτωση να μας σιχαθεί ο Δωρητής, να πάρει τα λεφτά του και να φύγει οπότε μένουμε με δύο στύλους στη μέση του Τριποτάμου.
Parking in the middle of nowhere. (Δεν είναι ταινία τρόμου)
Όσον αφορά για τις αστικές αναπλάσεις εδώ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Είναι γνωστό ότι οι ρυθμίσεις και τα στενέματα των δρόμων δημιουργούν ανάγκη για 550 θέσεις στάθμευσης. Οι πολίτες ενημερώθηκαν και από μένα  ότι σε λίγο τα αυτοκίνητά τους τίθενται σε κίνδυνο γιατί θα πρέπει να τα παρκάρουν ή τον χώρο έξω από τα Νεκροταφεία ή σε κάθετες  της Στρατού. Στη μέση του πουθενά δηλαδή. Ο δήμος όταν απέτυχε στην προσπάθειά του να με κάνει να το βουλώσω απειλώντας με μήνυση μπήκε στον πειρασμό να πει μερικά ψεματάκια. Ξεκίνησε να κατασκευάζει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων κάτω από την Στρατού τον οποίον τον προπαγάνδισε σε εφημερίδες και διαδίκτυο σαν προσωρινό χώρο στάθμευσης. Αυτό ήταν πολλαπλά ύποπτο. Κατ’ αρχήν γιατί προσωρινή άδεια μετατροπής της χρήσης ενός χώρου δεν υπάρχει και το οικόπεδο προβλεπόταν για υποδοχή αθλητικών εγκαταστάσεων  αλλά κυρίως γιατί έτσι δεν απαντιόταν στο ερώτημα: Τι θα γινόταν μετά;. Το πάρτι βέβαια κράτησε τρεις τέσσερες ημέρες. Το Γραφείο Δόμησης του Δήμου απάντησε ότι δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης αλλά απλός καθαρισμός του χώρου.
Ο χώρος προφανώς δεν χρειαζόταν καθαρισμό απλά η Δημοτική αρχή χρειαζόταν μια δικαιολογία στην επικείμενη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ομάδα πολιτών.  Για την ώρα έχουν σταματήσει. Φυσικά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν δεν ήταν χρήματα του έργου. Κανείς φορέας δεν χρηματοδοτεί αυθαίρετα. Πιθανώς να συνεχίσουν την προσπάθεια. Η πιθανότητα πηγάζει από το ότι το έχουν ξανακάνει ακριβώς κάτω από το Τουριστικό περίπτερο της Εληάς.  Δυστυχώς τότε το Δασαρχείο, που ήταν υπεύθυνο για την τήρηση του Νόμου, δεν είχε κάνει το καθήκον του. Τα χρήματα που θα δοθούν θα εξακολουθήσουν να είναι χρήματα του Δήμου. Μπορώ να διακινδυνεύσω και ένα προϋπολογισμό. Από 100 έως 200 χιλ €.
Τα αποτελέσματα
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Δημοτική Αρχή έβαλε τον Δήμο σε περιπέτειες χωρίς περίσκεψη αλλά και με την αλαζονεία του σατραπίσκου που αποφασίζει και διατάζει χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Δεν μέτρησε της αδυναμίες του μηχανισμού παραγωγής έργων του Δήμου, περιφρόνησε την καθημερινότητα των κατοίκων και κυρίως έδρασε σαν τον Ηρόστρατο ο οποίος έκανε κάτι μόνο και μόνο για να τον θυμούνται όσο υπάρχει ιστορία: Έκαψε τον Ναό της Αρτέμιδος.  Η βουλιμία για «ζεστά χρήματα» και η βεβαιότητα ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι όποια ανοησία κι αν κάνουν παρήγαγαν ένα πολύ δυνατό κοκτέιλ που τους χτύπησε στο κεφάλι.  Σήμερα πλέον  το ζεστό χρήμα που έπεσε στον δρόμο τους μετατρέπεται σε βδέλλα που κολλούν στον λαιμό των συμπολιτών τους. Αν συνεχίσουν η καθημερινότητα των πολιτών θα ζημιωθεί κατά ένα έως ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες €.  Λεφτά δηλαδή που θα έκλειναν τρύπες στους  δρόμους, που θα ανανέωναν τις διαγραμμίσεις που έχουν σβηστεί , θα πλήρωναν δύο τρεις οδοκαθαριστές παραπάνω και θα έθεταν σε λειτουργία ένα δύο παιδικούς σταθμούς, θα πάνε στο χωνί της ανθρώπινης βλακείας.
Η απεμπλοκή
Υπάρχουν και αξιοπρεπείς τρόποι απεμπλοκής:  Να σταματήσουν τα έργα.
1.       Να πάει μια αντιπροσωπεία από αυτούς στον κ. Κούσιο και να του πει ότι απλά έμπλεξε με ανίκανους και πρέπει να πάρει πίσω όσα λεφτά έμειναν από την Δωρεά. Έτσι και αυτός θα μπορέσει να τα διοχετεύσει σε χρήσιμες δραστηριότητες και οι πολίτες δεν θα βρεθούν να χρωστάνε.
2.       Να σταματήσουν τις «Αναπλάσεις» και να ξεκινήσουν μια ευρεία προσπάθεια ανασχεδιασμού που θα εστιάζεται στους πολίτες και τις ανάγκες τους, όπως θα τις ορίσουν αυτοί και όχι τα νεφελώματα μιας «ακαδημαϊκής»  σκέψης. 


8 σχόλια:

  1. απόστρατος στρατηγός των ΣΕΜ9 Σεπτεμβρίου 2012 στις 2:55 μ.μ.

    συγνώμη κύριε Νίκο δηλαδή αν ο εργολάβος δικαιωθεί ως προς τις απαιτήσεις του (δηλαδή: Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ) Η επιτροπή παίρνει τα λεφτά και φεύγει. Εγώ αν σου κάνω μήνυση για διασπορά ψευδών ειδήσεων και κερδίσω μια αποζημίωση από το δικαστήριο , εσύ απλά παίρνεις τα λεφτά σου και φεύγεις γιατί δεν γουστάρεις το αποτέλεσμα έτσι; αμ δεν είναι έτσι καημένε Νικόλα, εκτός αν σου έχουν δώσει κανα χαρτζηλικάκι να λές τέτοιες μπαρούφες.
    Α, και ακόμα περιμένω να αναρτήσεις βεβαίωση ΤΣΜΕΔΕ ότι είσαι ενεργός μηχανικός
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο ρε Νίκο...
    Πόσο πιο ανίκανοι θα μπορούσαν να είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως και θα μπορούσαν. Να κερδίσει για παράδειγμα ο συμβασιούχος το δικαστήριο και να απαιτούν από την Επιτροπή Διαχείρισης Δωρεάς να τους δώσει και ΑΛΛΑ 800.000 € επειδή σύμφωνα με την άποψή τους αυτό θα είναι πλέον ένα αναφαίρετο δικαίωμα του εργολάβου.
      Πως σκέφτηκα τέτοια διαστροφή θα με ρωτήσεις. Εμ δεν την σκέφτηκα εγώ. Την έγραψε ένας καραγκιοζάκος (κολαούζος μου φαίνεται) λίγο πριν σε σχόλιό που μου έστειλε σ' αυτήν την ανάρτηση.
      Ήταν εκτός των άλλων και υβριστικός, οπότε τον γείωσα.

      Διαγραφή
    2. απόστρατος στρατηγός ΣΕΜ9 Σεπτεμβρίου 2012 στις 5:46 μ.μ.

      κολαούζος: αυτός που προπορεύεται και δείχνει το δρόμο προς έναν τόπο, ο οδηγός σε πορεία.

      τον πρώτο όλοι τον χτυπούν γιατί ειναι ευκολος στόχος, αλλά εξακολουθείς να χάνεις την ουσία και αυτό που ακολουθεί. Εξακολουθείς να γραφεις κλανολογήματα χωρίς να έχεις κατασκευασει ποτέ ουτε ένα δημόσιο έργο.

      Τι θα γίνει με την ανάρτηση βεβαίωσης ΤΣΜΕΔΕ που ζήτησα;

      Διαγραφή
  3. Χτυπα τους αλυπητα!
    Οι ανθρωποι ειναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ και οχι μονο ασχετοι.
    Το κακο ειναι οτι ο καθε φιλοδοξος εγωπαθης ανακαλυπτει καποτε οτι πρεπει να πολιτευθει για να ...προσφερει στον τοπο του (και να ταλαιπωρει ολους εμας τους υπολοιπους).
    Το ξεσκεπασμα τους ειναι η μονη περιπτωση να γλυτωσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το μαλακό ρε φίλε. Δεν είμαι και καρατέκα. Άσε που μπορεί να είμαι κι εγώ κανένας φιλόδοξος εγωπαθής και να χρειάζομαι λιγο χρόνο για να το καταλάβω.

      Διαγραφή
  4. kαι δεν με λες ρε φιλαράκι.
    Κανάς "νόμος" περί ευθύνης αυτοδιοικητικών δεν υπάρχει μάτια μου?
    Ο καθείς άσχετος, ανεπάγγελτος, νομίζοντας, ή αναδυόμενος αστέρας... έρχεται, ρημάζει και φεύγει χωρίς να τρέχει τίποτα?
    Οικονομικοί έλεγχοι δεν υπάρχουν?
    Ορκωτοί λογιστές στους Δήμους δεν μπαίνουν?
    Εντελώς ξέφραγο αμπέλι?
    Καμιά τρόικα, κατιτίς τέλος πάντων για να πάνε οι άσχετοι όχι στα σπίτια τους όπως κάνανε τόσα χρόνια... αλλά φυλακή!

    Εγώ που λες λέω να αρχίσει ο Βεροιαίας σαν άιας... που είναι ένα "δεν πλερωνω" και να αφήσει τα πάντα απλήρωτα.
    Ήτοι να πλερώνει ξεχωριστά τη ΔΕΗ στα μηχανάκια αφήνοντας έξω τα δημοτικά τέλη κ.τ.λ, να αφήσει απλήρωτη τη ΔΕΥΑΒ, τις κλήσεις, το 5% οι καφετζήδες (που δεν το πληρώνουν έτσι κι αλλιώς) να δούμε μετά πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.
    Βέβαια άμα τα δημοσιεύσεις αυτά θα φας καμιά μήνυση...

    Και εν προκειμένω, μηνύσεις οι πολίτες μπορούν να κάνουν για κακοδιαχείρηση του Δήμου?
    Ενός δήμου δηλαδής που παραπονιέται ότι δεν έχει μία και μας το παίζει αθώα περιστερά στις φυλλάδες?
    Για ψάξτο λίγο.

    Σε ένα χρόνο έχει δημοτικές εκλογάς.
    θα χαρώ πολύ να ποινικοποιηθούν...
    Πράγμα που φαντάζομαι πως αν υπάρχει καλή θέληση (που υπάρχει, υπάρχει...) θα γίνει.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή έχω ασχοληθεί λίγο χωρίς όμως να εμβαθύνω θα σου δώσω όσες απαντήσεις μπορώ. Ακόμη θα ζητήσω με την ευκαιρία βοήθεια απ' όσους ξέρουνπαραπάνω πράγματα αλλά και από σένα ακόμη.
    Ναι υπάρχει Νόμος περί ευθύνης Αυτοδιοικητικών. Είναι όμως πολύ πιό χαλαρός από τον αντίστοιχο των Δημοτικών Υπαλλήλων. Αν για παράδειγμα γίνει ένα λάθος ο Δημοτικός Υπάλληλος παραπέμπεται και για αμέλεια ενώ ο αιρετός πρέπει να υπάρχουν στοιχεία ότι λειτούργησε με δόλιο σκοπό γιά να παραπεμφθεί και αν αποδειχθούν ο0ι κατηγορίες να καταδικαστεί.
    Οικονομικοί έλεγχοι υπάρχουν. Για παράδειγμα ο Νεστορόπουλος όταν είδε ένα ανακάτωμα στα λογιστικά του Δήμου Αποστόλου Παύλου κάλεσε τους ορκωτούς Λογιστές για να φυλάξει τα νώτα του. Αυτοί απ' ότι ξέρω παρέπεμψαν τον προηγούμενο Δήμαρχο.
    Για να φτάσουμε στην Τρόικα την γνωστή τρόικα. Ε λοιπόν αυτοί δεν μπόρεσαν να διεισδύσουν σε δύο τομείς της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα. ο ένας είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα ήταν πολύ καλή κίνηση να την βοηθήσουμε να ξεκινήσει από την Βέροια, αλλά αυτά δεν γίνονται με λόγια θέλουν δουλειά και κάποιες γνώσεις.
    Για το δεν "πλερώνω" έχω μια σειρά από ενδοιασμούς. Δεν τους έχω μορφοποιήσει στο κεφάλι μου γι αυτό δεν τολμώ να γράψω κάτι.
    Για να τελειώσουμε με τις μηνύσεις: Έχω κάνει μέχρι στιγμής τέσσερεις και έχω στο PC μου άλλες δύο γραμμένες. Τι απέδωσαν οι τέσσερεις; Αρκετούς υπόδικους μέχρι στιγμής. Όσο κι αν λένε άλλα η δικαιοσύνη δουλεύει. Αρκεί και σύ που θα κάνεις την μήνυση να έχεις την υπομονή, την όρεξη να μάθεις και φυσικά καθαρές προθέσεις. Ο συνδυασμός είναι δύσκολος. Αλλιώς όλοι θα έκαναν μηνύσεις. Το δίκαιο όσο κι αν αυτό δεν είναι δημοφιλές προστατεύει και μηνυτή και μηνυόμενο.
    Μη λαχταράς ποινικοποίηση. Όση υπάρχει είναι αρκετή. Θέλει όπως προανέφερα δουλειά, γνώσεις και καθαρές προθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!