Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Πύρρειος νίκη;



Άρχισα να παίρνω πάλι κάτι περίεργα σχόλια από έναν σταθερό τυπάκο που θριαμβολογούσε για την νίκη του εργολάβου στην υπόθεση της πληρωμής των ικριωμάτων του έργου «κατασκευή Γέφυρας Κούσιου».

Μετά πολλά βρήκα την απόφαση στη διαύγεια η οποία μεταξύ άλλων γράφει:
 (Λαμβάνοντας υπ’ όψιν) Το αριθ. 326386/9001/12-9-12 έγγραφο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο περιήλθε στην Υπηρεσία µας στις 12-9-2012, μαζί µε την συνηµµένη γνωμοδότηση υνεδρία 10η       Πράξη 67η   /7-9-2012) του ανωτέρω συλλογικού οργάνου, με την οποία γνωμοδοτεί ομόφωνα α) για την αποδοχή της αίτησης θεραπείας σε ότι αφορά στα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη με την αριθ. 5767/6-2-2012 απόφαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας μελέτη, δικτυώματα, να υπολογιστεί και να ελεχθεί η δαπάνη κατασκευής τους και στη συνέχεια να απομειωθεί κατά την δαπάνη των συμβατικών ικριωμάτων, μετά δε την κατασκευή  της γέφυρας, όλα τα υλικά να παραδοθούν στον Κύριο του έργου και β) για την απόρριψη της αίτησης θεραπείας σε ότι αφορά την αξίωση  του αναδόχου  να  συμπεριληφθεί  σε  ΑΠΕ  η  αμοιβή  της  μελέτης  των  δικτυωμάτων,  καθώς προηγούμενη αίτηση θεραπείας του αναδόχου με την ίδια αξίωση έχει απορριφθεί με την αριθ.
6013/15-6-12 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης.
Μετά από αυτά αρχίζω και αναρωτιέμαι τη είδους νίκη είχε ο εργολήπτης κι αν του δίδεται το δικαίωμα να θριαμβολογεί. Διότι:
  1. Δεν παίρνει τα 60.000 € (ή 70χιλ δεν είμαι σίγουρος) που διεκδικούσε σαν αμοιβή μελέτης
  2. Χάνει την διαχείριση 170 τόνων scrap που θα προκύψει μετά την κατασκευή της γέφυρας από την απόσυρση του ικριώματος, το οποίο θα μετατραπεί σε οικοδομικό απόρριμμα. Δηλαδή 170Χ0,2= 34.000 €.
  3. Κανείς δεν ξέρει πως θα υπολογισθεί η απομείωση της δαπάνης κατά το ενσωματωμένο στο τιμολόγιο ποσό των συμβατικών ικριωμάτων. Λέγεται μάλιστα ότι πιθανόν το ποσό αυτό να είναι ίσως και μεγαλύτερο από αυτό του κόστους των νέων ικριωμάτων. Εδώ βέβαια ευρίσκεται και το κλειδί της επιτυχίας ή της αποτυχίας της διεκδίκησης. Ας λάβουμε όμως υπ’ όψιν πως ο οποιοσδήποτε υπολογισμός της ενσωματωμένης αξίας των συμβατικών δικτυωμάτων θα ελεγχθεί και από την Τεχνική Υπηρεσία της διαχειριστικής επιτροπής δωρεάς. 
Αυτά τα ολίγα για όσους πιθανώς να ανησύχησαν.
Μετά από αυτά το ερώτημα παραμένει. Αφού ούτε λίγο ούτε πολύ «άνθρακες ο θησαυρός» που δικαίως ή αδίκως διεκδικούσε ο κατασκευαστής, θα συνεχίσει το έργο; 

10 σχόλια:

  1. Μήπως οι στύλοι να αναβαθμιστούν σε γλυπτό;
    Να ομορφύνει και η πόλη...
    Αφού γέφυρα δεν βλέπω να κατασκευάζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει και μια εγγυητική επιστολή 627000 €. Δεν είναι παιχνίδι άσχετα κι αν έχουν περάσει όλες οι προθεσμίες. Ρήτρες 152.000 € περίπου άσχετα κι αν το Δημοτικό Συμβούλιο πράττοντας εκτός της αρμοδιότητάς του τις χάρισε.
      Εν πάση περιπτώσει όμως υπάρχουν και άλλε ιδέες. Όπως
      Πεδίο αναρριχητικών ασκήσεων
      Πεδίο εκπαίδευσης ορειβατών σε τυρολέζική τραβέρσα
      Χώρος πειραματικών κατασκευών.
      Ανακήρυξη του τοπόσημου σαν χώρο Εθνικής Ανικανότητας.
      Ζητώ κι άλλες προτάσεις.

      Διαγραφή
  2. Συμπληρώνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως οι διαφορές μεταξύ σχεδόν ίσων ποσοτήτων μπορεί να αυξομειωθούν ποσοστιαία πάρα πολύ πειράζοντας ελαφρά τους προσθετέους. Γι αυτό η προσοχή του ελεγκτού των προϋπολογισμών γίνεται καθοριστική. Ας δώσουμε ένα αριθμητικό παράδειγμα στους "κλασσικούς" που λέγαμε και στο γυμνάσιο (πολύ παλιά).
    100-95=5 αλλά
    101-94=7
    δηλαδή 1% μεταβολή των προσθετέων άλλαξε κατά 40% την διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και flying fox... O μόνος ίσως τρόπος για να λειτουργήσει ως ''κάτι'' που θα περνάει τον κόσμο απέναντι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. flying fox είναι είδος νυχταρίδας. Φαντάζομαι θα εννοείς κάτι άλλο. Διαφώτισε σε παρακαλώ το κοινό σου.

      Διαγραφή
  4. Flying fox είναι εκείνη η δραστηριότητα που με ένα συρματόσχοινο ενωμένο με δύο υπερυψωμένες κατασκευες η μία απέναντι από την άλλη και με την χρήση μιας τροχαλίας ενωμένης με μια χειρολαβή και περασμένη στο συρματόσχοινο, τσουλάς από το ένα άκρο στο άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι καλό.
      Ένα τέτοιο είχε παλιά στον Αγ. Ιλαρίωνα Αιανής στον Αλιάκμονα, πριν γενεί το φράγμα.

      Πάντως εγώ άμα ήμαν Κούσιος θα τα είχα πάρει πίσω τα γκαφρά για να αρχίσουν τις κολοτούμπες.
      Πρέπει να έχει πολλή υπομονή ο άνθρωπος.

      Δεν με λες ρε Νικ?
      Αυτή η γέφυρα δεν γίνεται μετατροπή σε φράγμα να βγάζει και κανά φράγκο ο δήμος να δίνει και να πιουν οι μπαχτσέδες που προβλέπεται να αυξηθούν στρεμματικώς άρδην...?
      Διότι μόνο άμα μπαζωθεί... βλέπω να βγαίνουμε απέναντι!

      Διαγραφή
    2. Όχι παλικάρι μου, η γέφυρα δεν γίνεται φράγμα.

      Διαγραφή
  5. τι έγινε ρε συ κοπήκαν τα χαρτζηλικάκια απο δάσκαλο και σκουμπόπουλο ε μηχανικάρα μου; , τα αρχ**** μου μηχανικός είσαι, ένα άκόμα σαλταρισμένο φρούτο είσαι, αντε ρε κάνε καμια βουτιά να ξυπνήσεις...


    απόστρατος στρατηγός ΣΕΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!